Canyonlands

De mooiste plekken in Canyonlands National Park.

Canyonlands National Park is misschien wel het meest underrated nationaal park van Utah. De views zijn er minstens even goed als het veel populairdere Grand Canyon National Park, om niet te zeggen beter! We spendeerden in 2018 een namiddag in het park en waren daar zo van onder de indruk dat we besloten om tijdens onze roadtrip van drie maanden door de VS er heel wat meer tijd door te brengen. Hieronder lees je wat je zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Canyonlands National Park.

Handig om te weten

Canyonlands is opgedeeld in drie districten: Island in the Sky, The Needles en The Maze. Island in the Sky is het meest toegankelijke gebied, waardoor we besloten om ons volledig op dit deel te focussen. Ook The Needles kan je met een gewone wagen bezoeken, maar je vind er vooral lange wandelingen waardoor je best op wat meer tijd rekent. Wil je The Maze bezoeken, dan heb je een 4×4 nodig en reken je best op enkele dagen om het gebied echt te kunnen ontdekken.

Het betreden van Canyonlands National Park kost je $30 per auto, maar wie meer dan drie parken bezoekt is beter af met een America the Beautiful Pass. Zo’n kaart kost je $80 per voertuig en is een jaar lang geldig in alle nationale parken van Amerika. Zeker de moeite, want Utah’s Mighty Five zijn stuk voor stuk adembenemend!

Kamperen

Island in the Sky herbergt slechts één camping, namelijk de Willow Flat Campground. De camping werkt met een first come first serve systeem en er zijn 12 plekjes te vinden. We bezochten tot nu toe 26 nationale parken en de Willow Flat Campground was één van onze favoriete kampeerplekjes in de VS! Er zijn eenvoudige toiletten, een fire ring, een picknickbank en een handig afdakje waar je je hangmat kan hangen. Je betaalt $15 per voertuig en doet dat cash via een enveloppe die je ter plekke in een bus deponeert.

In The Needles Campground vind je 26 kampeerplekken en zo’n site kost je $20 per voertuig. Je kan sommige plekjes reserveren tussen de lente en de herfst, maar tijdens de zomer werken ze ook hier met een first come first serve systeem. Reserveren doe je via de officiële website.

Wanneer en hoelang bezoek ik Canyonlands National Park het best?

De populairste periode om Canyonlands te bezoeken is van april tot mei en van half september tot oktober. De temperaturen zijn er dan meestal aangenaam, want tijdens de zomer kunnen die temperaturen vlotjes oplopen tot om en bij de 40 graden! Daarnaast moet je er tussen juli en begin september rekening mee houden dat er dagelijks stevige onweersbuien kunnen plaatsvinden. Wie tijdens de winterperiode een roadtrip door de Verenigde Staten maakt zal in Canyonlands temperaturen aantreffen van zo’n 5 graden, met zelfs kans op sneeuw en ijs. Klinkt misschien niet aanlokkelijk, maar je zal er in ruil vooral heel wat rust vinden.

Wat mag je niet missen in Canyonlands National Park?

Uitzichtpunten

Canyonlands National Park zit tjokvol sensationele uitzichtpunten, je mag het park dus absoluut niet verlaten zonder er minstens eentje gezien te hebben! Onze favoriet was de Green River Overlook, maar ook Grand View Point, Buck Canyon Overlook, Candlestick Tower Overlook, Shafer Trail Viewpoint en Shafer Canyon Overlook zijn meer dan de moeite waard!

Mesa Arch

De populairste plek om de zonsopgang te checken is bij Mesa Arch. Wanneer de zon hier opkomt schijnt het licht recht onder de arch waardoor de boog mooi wordt opgelicht. Wil je een foto nemen? Kom dan best heel erg vroeg! Vaak staat er een uur op voorhand al een rij van fotografen met statieven klaar om het beste plekje te veroveren.

Shafer Canyon

Heb je een 4WD, dan is één van de beste activiteiten in het park om de Shafer Canyon Road af te rijden. De Shafer Canyon Trail is een iconische weg die 457 meter afdaalt langs een kleurrijke, massieve zandstenen klif. De route werd oorspronkelijk aangelegd door nomadische native americans om dit onherbergzame gebied te kunnen doorkruisen. Daarna werd het pad vooral gebruikt door schaapherders om hun kuddes te verplaatsen tijdens de wintermaanden. Nog wat later vervoerden vrachtwagenchauffeurs hun ladingen uranium via de Shafer Canyon Road en tegenwoordig is het vooral een uitdagende, onverharde weg die door het binnenland van Canyonlands National Park loopt. Een unieke manier om het park te verkennen!

Zelfs als je zelf niet op pad bent met een 4WD is het leuk om vanafhet Shafer Canyon Viewpoint de jeeps heel voorzichtig haarspeldbocht na haarspeldbocht te zien afdalen tot op de bodem van de canyon, kippenvel gegarandeerd!

Hikes

Indien de temperaturen het toelaten kan je je wagen aan één van de verschillende wandelingen die in het park te vinden zijn:

  • Mesa Arch: 1 kilometer / 30 hoogtemeters / 20 minuten
  • Whale Rock: 1,3 kilometer / 40 hoogtemeters / 20 minuten
  • Upheaval Dome: 2 kilometer / 70 hoogtemeters / 40 minuten
  • Aztec Butte: 2,7 kilometer / 80 hoogtemeters / 45 minuten
  • Grand View Point Overlook: 3 kilometer / 50 hoogtemeters / 40 minuten
  • White Rim Overlook: 3 kilometer / 50 hoogtemeters / 40 minuten
  • Murphy Point Overlook: 5,5 kilometer / 50 hoogtemeters / 1 uur
  • Gooseberry Trail: 6,8 kilometer / 500 hoogtemeters / 3 uur
  • Syncline Loop: 14 kilometer / 500 hoogtemeters / 4 uur
  • Shafer Trail: 31,5 kilometer (one way) / 950 hoogtemeters / 9 uur

Stargazing

In Canyonlands is het blote oog voldoende om miljarden sterren te zien. Onder de juiste omstandigheden kan je met een gewone verrekijker zelfs de ringen van Saturnus spotten! Het is leuk om zelf ‘s nachts de sterrenhemel te bestuderen, maar soms worden er ook interessante educatieve programma’s rond sterrenkijken georganiseerd door de park rangers. Vraag in het bezoekerscentrum even na of er eentje plaatsvindt tijdens je bezoek.

Dead Horse Point State Park

Een leuke daguitstap van Canyonlands National Park is Dead Horse Point State Park. Dit park ligt op slechts een half uurtje rijden van Canyonlands en is gewoonweg prachtig. Je betaalt een toegangsprijs van $20 en voor wie er langer wil verblijven zijn er ook heel wat kampeerplekjes te vinden. We schreven een artikel over wat je zeker niet mag missen in Dead Horse Point State Park (coming soon).

Ons tweede bezoek aan Canyonlands National Park was opnieuw eentje om in te kaderen, en blijft bovendien smaken naar meer.  Het is een bijzonder mooie plek die in, tegenstelling tot heel wat andere nationale parken, vooral aangenaam rustig is! En schrijf maar op: ooit staan we hier terug met een 4×4 en rijden we die canyon in!

Een complete reisgids voor Dead Horse Point State Park.

Een complete reisgids voor Dead Horse Point State Park.

Arches National Park: een complete reisgids.

Arches National Park: een complete reisgids.

Wat moet je zeker doen in Bryce National Park?

Wat moet je zeker doen in Bryce National Park?

Waarom Observation Point het perfecte alternatief voor Angels Landing is.

Waarom Observation Point het perfecte alternatief voor Angels Landing is.

Utah’s best kept secret: Capitol Reef National Park.

Utah’s best kept secret: Capitol Reef National Park.

Een mini-reisgids voor ‘Utah’s mighty 5′.

Een mini-reisgids voor ‘Utah’s mighty 5′.

Een dag in Zion National park: wat is er te doen?

Een dag in Zion National park: wat is er te doen?

Geef een reactie