Saxer Lücke: verborgen pareltje in Zwitserland.

Zwitserland: dat zijn besneeuwde bergtoppen, kilometers skipiste, heerlijke Toblerone en Milka chocolade. Maar ooit al gehoord van ‘Saxer Lücke’? Wij tot voor kort ook niet, maar we kunnen je ondertussen vertellen dat ‘Saxer Lücke’ een verborgen pareltje in Zwitserland is! Deze machtige rotsformatie ligt ietwat verscholen in een minder toeristisch stukje Zwitserland waardoor het nog niet zo gekend is. Een paar kilometer verder vind je echter de natuurgebieden rond Ebenalp, dus je kan de hike makkelijk combineren met een bezoek aan populaire plekjes als ‘Seealpsee’ of ‘Wildkirchli’.

De hike

Dit spectaculaire zicht in de Appenzell-regio in Zwitserland is tegenwoordig veel toegankelijker voor de eerder ongetrainde hiker dan een aantal jaar geleden. Om dit punt te bereiken diende je vroeger een afstand van maar liefst 16 km door de bergen te voet af te leggen. Zonder kampeergerief mee te sleuren moest je dus op zijn minst al 32 km overbruggen om voor het donker terug in het dichtsbijzijnde dorpje toe te komen. Een gloednieuwe kabelbaan zorgt er echter voor dat je het punt makkelijk in één dag kan bezoeken. Vanaf de kabelbaan tot het uitzichtpunt op Saxer Lücke is het nu slechts een drietal kilometer stappen. Het blijft natuurlijk wel een rotsachtig bergpad met enkele steile hellingen, dus kinderwagen- of rolstoelvriendelijk is het nog niet.

De kabelbaan brengt je naar de bergtop ‘Staubern’ en bevindt zich vlakbij het dorpje ‘Frümsen’. Een ticketje heen en terug kost je zo’n €34 per persoon. Zeker niet goedkoop, het blijft natuurlijk Zwitserland… Het gebied is open voor wandelaars tussen eind mei en begin november. Afhankelijk van het weer kan dit wel wat vroeger of later zijn. Tussen mei en september zijn de heuvels prachtig groen en staan de bergflanken vol wilde bloemen, tussen september en november kun je je dan weer vergapen aan de mooiste herfstkleuren. Als je er een dagtrip van maakt kun je boven bij het uitzicht picknicken, of je kan Zwitserse specialiteiten proeven in het restaurantje boven aan de kabelbaan.

Falensee

Als je na de hike naar Saxer Lücke nog boordevol energie zit kan je doorwandelen naar het vlakbij gelegen meer ‘Falensee’: vanaf Saxer Lücke nog zo’n 20 minuten extra stappen. De wandeling vanaf de kabelbaan tot aan Falensee en terug kun je dus zeker in één dag vlotjes afleggen, maar wie het liever rustig aan doet kan overnachten in de berghut ‘Bollenweis’. By the way, de berghut is ook de ideale plek om even te pauzeren en van een pintje te genieten, met zicht op het meer!

Terugwandelen naar de kabellift kan op twee manieren. Of je keert terug langs de weg waar je vandaan kwam en passeert zo nog eens bij Saxer Lücke, of je kunt de loop hike (lus) rond maken en terugkeren langs de vallei. Hou er rekening mee dat de loop hike een stukje langer is, zorg dat je zeker voor het donker terug bent. Overal vind je bordjes terug waarop aangegeven wordt hoe lang het wandelen is naar een bepaalde plaats, ideaal dus om in te schatten wat er nog mogelijk is. Aan jou de keuze!


Zo, nu beschik je over alle info om er zelf op uit te trekken en te ontdekken of deze hike ook voor jou een pareltje in Zwitserland is! Bovendien kan je van hieruit nog zoveel meer mooie plekken verkennen, dus go check it out!

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat kost een roadtrip door Europa?

Seealpsee: een korte hike naar een prachtig uitzicht.

Seealpsee: een korte hike naar een prachtig uitzicht.

Geef een reactie