Plansee: een geheim viewpoint in Oostenrijk.

Wanneer je net als ons van indrukwekkende uitzichten houdt botste je waarschijnlijk ook al eens op dit probleem: je bent er nooit alleen. Op reis proberen we daarom vaak de meest toeristische plekken te vermijden, er zijn minstens even spectaculaire uitzichtpunten in de buurt waar je helemaal alleen van kan genieten. Door zonder doel rond te wandelen zal je dit soort verlaten pareltjes ontdekken, maar hiervoor heb je vanzelfsprekend heel wat tijd nodig. Je kan echter ook al op voorhand je huiswerk maken! Online kun je vrij makkelijk de omgeving van een toeristische hotspot uitkammen om te zien of er in de buurt minder bekende alternatieven zijn. Zo botsten wij toevallig op een foto van een geheim viewpoint bij ‘Plansee’ in Oostenrijk. Deze moesten we vinden!

Vooraf

Doorgaans is het snel duidelijk waar we moeten zijn, maar dit mooie viewpoint maakte het ons toch moeilijk! Nergens vonden we hoe je er kon geraken, laat staan waar het startpunt van deze klim was. Na dagen zoeken botsten we uiteindelijk op een vage omschrijving van de route:  hiermee moesten we het doen. Om het voor jullie makkelijker te maken beschrijven we hier uitgebreid hoe je dit uitzichtpunt kunt bereiken!

Het wandelpad naar dit punt is niet officieel en wordt dus niet onderhouden. Je zal een paar keer over omgevallen boomstammen moeten klauteren en wanneer het – zoals bij ons – die dag geregend heeft mag je er zeker van zijn dat je door de steile stukken een paar keer ‘tegen dek gaat’, zoals we dat in West-Vlaanderen zouden zeggen. Maar omdat deze wandeling zo onbekend is mag je er bijna van uitgaan dat je het uitzichtpunt volledig voor jezelf hebt en daar doen we het uiteindelijk voor! 

Nadat je het uitzichtpunt hebt bereikt kan je ook nog een stuk verder wandelen, maar omdat wij er pas bij zonsondergang toe kwamen hebben we dezelfde route teruggenomen. We stonden er namelijk niet voor te springen om in het donker in de bergen onze weg terug te moeten zoeken.

Een kleine opsomming

Lengte

6 kilometer (out & back)

Hoogteverschil

400 meter (one way)

Duur

± 2 à 3 uur met fotostops

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld (kort maar krachtig)

Prijs

Gratis

Parking

Er is overal parking naast de straat. Dichtste parking is bij Camping Seespitze: Am Plansee, 6600 Breitenwang, Austria.

Start van de hike

Vlakbij de parking is er een kleine brug waar je de rivier kan oversteken. Aan de overkant van de rivier ga je links het wandelpad op.  Volg het kleine wandelpad (foto links) ongeveer 15 minuutjes tot je een grote opgedroogde rivierbedding (foto midden) tegenkomt. Tijdens deze korte wandeling zul je verschillende kleine rivierbeddingen tegenkomen, maar het gaat echt om een hele grote dus je kan eigenlijk niet missen. Een paar meter verder dan de rivierbedding kun je op je rechterkant een klein weggetje (foto rechts) inslaan. Dit is het begin van de hike. Je moet wel goed opletten, je zou er zo overheen kijken!

De GPS locatie van het begin van de hike is 47°28’01.7″N 10°47’33.7″E. Maar ga eerst het bruggetje over voor je de gps volgt. Google maps kent de brug niet waardoor de korte wandeling van 15 minuten er eentje van bijna twee uur zou worden. Hieronder vind je een plannetje van hoe de volledige hike er zou moeten uitzien.

De hike naar het viewpoint

Vanaf nu is het eigenlijk constant klimmen tot je het uitzichtpunt bereikt. Het is een stevige klim, maar hierdoor sta je in een recordtijd boven. Soms kun je al eens tussen de bomen piepen en vang je een glimp op van het fenomenale zicht op het meer. Op een bepaald punt bevind je je helemaal in het bos en is er geen duidelijk wandelpad meer. Ga gewoon rechtdoor: het maakt niet zoveel uit welke kant je opgaat, je komt sowieso op het uitzichtpunt uit. Neem de weg die voor jou het makkelijkst lijkt. 

Eenmaal bovenaan het viewpoint heb je een fantastisch zicht op het Plansee meer én ook op een kleiner meer genaamd Heinterwanger See. Installeer je, haal je picknick uit en geniet vooral!

Belangrijk

Wanneer je deze wandeling in de zomer maakt draag je best een lange broek. Het zit er vol met teken en dit zul je geweten hebben. Jorne lachte dit weg en ging met een short, maar eenmaal thuis zagen we een klein zwart bolletje op z’n enkel zitten… Better safe than sorry! 

Stevige schoenen zijn ook een aanrader: het kan er erg glad zijn en het pad wordt niet onderhouden. Je enkels zullen je dankbaar zijn!


Plansee in Oostenrijk is een rustige plaats en het geheim viewpoint is zeker één van de highlights! Wat er verder nog te zien en doen is rond dit meer kun je lezen in dit blogbericht

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat is er te zien en doen bij Plansee, Tirol?

Wat is er te zien en doen bij Plansee, Tirol?

Kebema Panoramabrücke: hoe kom je er?

Kebema Panoramabrücke: hoe kom je er?

Geef een reactie