Olympic National Park: het beste van de Pacific Northwest.

Volgens de Griekse mythologie woonden de goden op de berg Olympos, in Griekenland. Wat echter weinig mensen weten is dat ze hun winters doorbrachten op hun Amerikaanse buitenverblijf ‘Mount Olympus’. Of dat fantaseren we er toch zelf bij, wanneer we van de goddelijke uitzichten op de ongerepte wildernis van de Pacific Northwest genieten in Olympic National Park. Je kijkt er uit over de prachtige, maar vervaarlijk ruwe kustlijn van de Stille Oceaan, ziet er de Cascade Range de grens met Canada over sluipen, kan er op een heldere dag in één oogopslag van Seattle tot Vancouver kijken, en met wat geluk zelfs orka’s spotten vanuit een kajak. Met zowel de oceaan, wilde rivieren en fjorden, weelderige regenwouden en besneeuwde bergtoppen is het één van de meest diverse nationale parken in de VS.

Handig om te weten

Het Olympic schiereiland ligt in de noordwestelijke hoek van de staat Washington, op slechts 3 uur rijden van Seattle en is zowel met de auto als met de ferry bereikbaar vanuit verschillende punten (waaronder ook Canada). Olympic National Park kent heel wat verschillende landschappen en volgens ons kan je ze indelen in vier hoofdcategorieën: 

  • Bergen
  • Meren, bossen en rivieren
  • Kust
  • Regenwoud

Er is dus voor elk wat wils, een bezoekje aan dit nationaal park staat sowieso gelijk aan heel wat diversiteit. Voor een bezoek aan Olympic National Park betaal je $30 per auto, maar wie meer dan drie nationale parken wil bezoeken, koopt beter een ‘America the Beautiful Pass’. Zo’n pas kost $80 per voertuig en is een jaar lang geldig in alle nationale parken van de Verenigde Staten. Je kan zo’n kaart aankopen aan de ingang van ieder nationaal park, het is dus zeker niet nodig om deze vooraf online te bestellen.

Kamperen

Er zijn veel geweldige campings op het Olympisch schiereiland, maar de meeste campings binnen de parkgrenzen werken op basis van het first come, first serve principe. Er zijn vier campings waar je wel kan reserveren: Fairholme, Kalaloch, Mora en Hoh Rain Forest. Wees er vroeg bij, want vaak zijn campings al maanden vooraf volzet. Lees hier alles wat je moet weten over kamperen in Amerika.

Beste reistijd

Vanwege de verschillende klimaten kan Olympic National Park het hele jaar door worden bezocht, al kunnen de hoger gelegen gebieden tot diep in de lente nog volledig met sneeuw bedekt zijn. Let wel, deze regio is gekend als de natste van de volledige continentale VS, een regenjas komt dus het hele jaar van pas. De bergen zorgen echter voor een regenschaduw, alles west van de bergen is zeer nat, daar vind je ook het gematigd regenwoud, terwijl de oostzijde vaker droog is. De zomermaanden zijn logischerwijs het populairst, en dus zeer druk. De lente is rustiger, en alles is er dan mooi groen en fris.

Hoeveel tijd heb je nodig

Het Olympisch schiereiland is gigantisch, dus je zal sowieso keuzes moeten maken. De bekendste highlights (Hoh Rain Forest, Hurricane Ridge, Crescent Lake) kan je in een 2 à 3-tal dagen bezichtigen. Wil je grotere wandelingen maken of de wildernis in trekken, dan reken je best op nog een paar extra dagen. Dat geldt ook voor wie naar enkele van de meer afgelegen gebieden wil rijden, zoals Cape Flattery.

Fauna & Flora

Olympic National Park herbergt een buitengewone overvloed aan planten en dieren. In het water vind je er walvissen, orka’s, zalmen, dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en zeeotters die zich voeden in de Stille Oceaan. Aan land vind je dan weer wasberen, marmotten, bevers, herten, vossen, coyotes, lynxen, berggeiten, elanden en zelfs poema’s en beren. Olympic National Park is een van de meest diverse wildernisgebieden in de Verenigde Staten, hou dus je ogen altijd goed open!

Wat je zeker niet mag missen in Olympic National Park

Bergen

Hurricane Ridge

Hurricane Ridge biedt een panoramisch uitzicht over het park en de omliggende gebieden. Alleen al de weg ernaartoe bulkt van de adembenemende vista’s op de majestueuze bergtoppen van de Olympic Range, en zelfs de bergen van Canada in de verte. Je kan er terecht voor de talloze uitzichtpunten, maar we raden aan om ook één of meerdere wandelingen te maken! Onze favorieten zijn de Hurricane Hill Trail (5,5 kilometer) en Sunrise Point Trail (1,4 kilometer). Heads up, zelf spotten we hier maar liefst 2 zwarte beren tijdens onze ochtendwandeling, dus ook op de populaire wandelpaden is het altijd waakzaam zijn!

Mount Storm King
Olympic National Park Mount Storm King

Met een totaal van 6,5 kilometer heen en terug is Mount Storm King een niet al te lange wandeling. Toch valt de hike niet te onderschatten! Het pad is zo steil dat je op bepaalde momenten met touwen omhoog moet klauteren. Je begint bij het pittoreske Storm King Ranger Station in de buurt van Lake Crescent, en na een korte vlakke wandeling door het bos begin je vrijwel meteen met klimmen. Bij zware regen of stormachtig weer zouden we afraden om aan de hike te beginnen, maar de afschrikwekkende verhalen over deze wandeling die je online kan lezen zijn absoluut zwaar overdreven! Hier schreven we alles wat je moet weten over de hike naar Mount Storm King.

Enchanted Valley

Een goeie optie voor een meerdaagse backpack trip in Olympic National Park is de 29 kilometer lange High Divide Loop Trail door de Enchanted Valley. Naar verluidt een “rasechte alpiene ervaring”. De High Divide Loop laat wandelaars meerdere bergpassen doorkruisen, door bossen van douglas- en hemlocksparren reizen, wilde bloemenweiden verkennen en kamperen op enkele van de meest schilderachtige plekjes in Washington. Een must voor elke ‘backcountry enthousiast’!

Mount Ellinor

De wandeling naar Mount Ellinor stond heel hoog op ons lijstje, maar slecht weer gooide helaas roet in het eten. Er zijn twee trailheads om uit te kiezen als startpunt voor deze wandeling. De ene route is iets meer dan 10 km heen en terug, met een geleidelijke stijging, terwijl de andere met amper 5km aanzienlijk korter maar ook een pak steiler is. Kies je eigen avontuur, sowieso ben je verzekerd van geweldige panoramische uitzichten en een fantastische wandeling. En met een beetje geluk spot je misschien wel een berggeit!

Meren, bossen en rivieren

Marymere Falls
Olympic National Park Mary Mere Falls

De Marymere Falls Trail is een prachtige en korte wandeling van 2,5 kilometer door oerbos, over houten bruggen en door stromende beekjes. Het eindpunt biedt bezoekers uitzicht op Marymere Falls, een waterval van 27 meter in een bemoste, met varens overgroeide ravijn. Marymere Falls is vooral spectaculair in de lente wanneer smeltende sneeuw van de hoge bergen de watervallen voedt. Marymere Falls is perfect te combineren met de wandeling naar Mount Storm King.

Lake Crescent

Lake Crescent is een kristalhelder gletsjermeer verscholen aan de voet van de Olympic Mountains. Er zijn tal van ongelooflijke wandelingen te vinden die in dit gebied beginnen, waaronder Mount Storm King. Het is een geweldige plek om te peddelen, picknicken, wandelen of gewoon rond te hangen!

Sol Duc Falls

Zin in een gemakkelijke wandeling om de benen te strekken? Tijd voor de Sol Duc-watervallen! Dwaal door oude bossen en bemoste regenwouden totdat je bij de brullende watervallen komt. Bezoek na je wandeling de nabijgelegen Sol Duc Hot Springs en breng de rest van de dag lekker ontspannend door.

Lake Quinault

Lake Quinault wordt beschouwd als de ‘zuidelijke toegangspoort’ tot Olympic National Park. Je vindt er een beetje van alles: regenwoud, kristalheldere gletsjermeren en geweldige wandelpaden. Je kan ook een bezoek brengen aan of verblijven in de historische Lake Quinault Lodge terwijl je in de buurt bent. Deze rustieke lodge werd gebouwd in de jaren 1920!

Kust

Rialto Beach en Hole-in-the-wall

De wandeling naar de bekende Hole-in-the-wall op Rialto Beach is 3 kilometer lang met constant geweldige uitzichten over de oceaan, zeedieren en getijdenpoelen waar van alles in te ontdekken valt. Ga lekker uitwaaien op het strand en geniet er van de échte Pacific Northwest-ervaring.

Ruby Beach

Ook Ruby Beach is een fijn strand om even rond te hangen. Ruby Beach is een zeer populaire plek voor kustfotografie. Je vindt er getijdenpoelen, zeeleven, drijfhoutformaties, trekvogels en kleurrijke zeesterren. Vooral tijdens zonsondergang op een heldere dag is deze plek magisch!

Regenwoud

Hoh Rain Forest

Het Hoh Rain Forest is een van de grootste gematigde regenwouden in de Verenigde Staten en een absolute must-see bij een bezoek aan Olympic National Park. Er valt ontzettend veel regen in het Hoh-regenwoud (what’s in a name…), wat bijdraagt ​​aan een jaarlijks neerslagtotaal van 355 tot 431 centimeter per jaar! Het resultaat is een ongelooflijk weelderig bladerdak van mossen en varens dat bijna elk zichtbaar oppervlak bedekt.

De Hall of Mosses Trail is het meest populaire pad in het Hoh Rain Forest – en terecht! Op het betoverende pad van 1,2 kilometer loopt je onder talrijke esdoorns gedrapeerd met enorme mostapijten. Kom wel vroeg, want het wordt hier vanaf 8 uur ‘s ochtends al onaangenaam druk. Na 10 uur sta je er zelfs in de file aan te schuiven voor een parkeerplekje.

 Je kan ook de Spruce Nature Trail (2 km) in de buurt vinden. Hier vind je verschillende informatieve borden die je meer uitleg geven over de regio, en de fauna en flora. Wie zin heeft in een stevige uitdaging, kan overwegen om de Hoh River Trail naar Five Mile Island te wandelen of met een rugzak naar Blue Glacier te trekken.

Met zijn goddelijke uitzichten, onvoorstelbare verscheidenheid aan fauna en flora, en ronduit gigantische oppervlakte, zou het een echte olympische uitdaging zijn om alles te ontdekken wat dit nationale park in huis heeft. Om het maximale uit je bezoek te kunnen halen komt er wel wat voorbereidingswerk bij kijken, maar dat is snel vergeten wanneer je van je sokken wordt geblazen door de verbluffende natuurpracht! Goud, zilver én brons, wat ons betreft!

Hiken naar Mount Storm King in Olympic National Park.

Hiken naar Mount Storm King in Olympic National Park.

De ultieme reisgids voor Mount Rainier National Park.

De ultieme reisgids voor Mount Rainier National Park.

North Cascades National Park: een uitgebreide gids.

North Cascades National Park: een uitgebreide gids.

Geef een reactie