Mini-reisgids voor een dagtrip naar Sintra.

Op je reis door Portugal mag een bezoek aan Sintra zeker niet ontbreken. Je vindt er prachtige tuinen, sprookjesachtige paleizen, oude kastelen en gigantische landhuizen. Een bezoek aan Sintra is niet zo goedkoop, maar zeker de moeite waard. Het werd niet voor niets uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed! Wij bezochten Sintra in één dag, maar er valt meer dan voldoende te beleven om er ook eens te overnachten. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten voor je bezoek aan Sintra.

Vervoer

Hoe geraak je tot in Sintra?

Heel wat mensen bezoeken Sintra met de trein vanuit Lissabon of Cascais. Vooral in het hoogseizoen is dit aangeraden, want dan wordt het heel druk in Sintra en verlies je heel wat tijd met het vinden van een parkeerplaats. Een enkel treinticket van Lissabon kost amper €2,25 en brengt je in 40 minuten naar Sintra.

Indien je toch met de auto gaat kan je gratis parkeren op zo’n 10 minuten wandelen van het station van Sintra (vanaf hier vertrekken de bussen naar de paleizen). De gratis parking vind je hier.

Vervoer van en naar de paleizen

De paleizen kan je niet bezoeken door er zelf met de auto naartoe te rijden; de fijne straatjes op de berg zijn grotendeels eenrichtingsverkeer en enkel toegankelijk voor de bewoners, bussen en toeristische diensten. Er zijn drie opties: de goedkoopste optie is om de paleizen te voet te bezoeken. Ze liggen echter hoog in de bergen, dus de gemakkelijkste optie is het zeker niet. Als je beslist om Sintra te voet te bezoeken hou je best in het achterhoofd dat je niet alles zal kunnen zien. De paleizen liggen nu eenmaal redelijk ver uit elkaar.

Wij bezochten de paleizen met de bus (zie kaart). Er zijn twee buslijnen. Om Pena Palace en Moorish Castle te bezoeken neem je buslijn 434, voor de andere paleizen neem je buslijn 435. Een ‘hop-on hop-off’-ticket kost je zo’n €15 en daarmee kan je de hele dag de verschillende bussen op- en afstappen. De eerste bus vertrekt om 9u30 ‘s ochtends.

Een derde optie is de tuktuk. Met de tuktuk ben je niet afhankelijk van de uren waarop de bussen rijden en kies je ook zelf je route. Het nadeel is natuurlijk wel dat het duurder is dan de busrit.

De paleizen

Pena Palace

Het Palácio da Pena werd omstreeks 1850 gebouwd in opdracht van Ferdinand II (trouwens familie van ons koningshuis!). Het gebouw is te vinden op maar liefst 450 meter hoogte, vanwaar je zowel de zee als Lissabon kan zien liggen. Rondom het gebouw ligt het Parque de Pena dat meer dan 200 hectare groot is. Het is een landschapstuin met een labyrintisch netwerk van smalle paden en wegen. Het paleis voelt sprookjesachtig aan door de vele kleuren en verschillende bouwstijlen. Heel leuk om te zien!

Palácio da Pena is het populairste paleis in Sintra en bezoek je dan ook best zo vroeg mogelijk. Het paleis opent rond 10 uur. Wij beslisten om hier eerst naartoe te komen. Omdat de bus slechts in één richting rijdt moesten we het Moorish Castle dus te voet bezoeken. Gelukkig ligt dit helemaal niet ver! Vanaf de bushalte kan je ook nog eens een extra busje nemen tot aan de ingang van het paleis wat €3 per persoon kost. Op zich lukt het zeker te voet, maar op een warme dag is dit geen overbodige luxe.

Tickets: een ticket kost €14 per persoon en boek je hier

Buslijn: 434

Moorish Castle

Ook Castelo dos Mouros vonden wij heel indrukwekkend om te zien. Dit is echt exact wat je je inbeeldt wanneer je denkt aan een kasteel. Hoog op een heuvel, volledig ommuurd en aan kantelen geen gebrek. Het werd gebouwd in de jaren 900 (wauw!) door de Moren en werd gebruikt om de gebieden van Sintra, Cascais en Lissabon te verdedigen. Met een lengte van maar liefst 450 meter aan muren en trappen heb je zeker je sport voor de dag gehad!

Tickets: een ticket kost €8 per persoon en boek je hier

Buslijn: 434

Sintra National Palace, Seteais Palace, Monserrate Palace & Regaleira Palace

Wegens de corona-maatregelen mochten we de andere paleizen jammer genoeg niet bezoeken. Ook deze zien er meer dan de moeite uit! Vooral Monserrate Palace en Regaleira Palace zien er heel mooi uit om te ontdekken. Voeg ze dus gerust toe aan de planning van de dag!

Tickets: Monserrate Palace – €8 per persoon / Regaleira Palace – €10 per persoon

Buslijn: 435

Een bezoek aan Sintra is een leuke tussenstop tijdens je reis door Portugal en de ideale daguitstap tijdens een citytrip in Lissabon of Cascais!

Hoe bezoek je de ‘Benagil grot’ in Portugal?

Hoe bezoek je de ‘Benagil grot’ in Portugal?

De leukste bezienswaardigheden in Lissabon per district.

De leukste bezienswaardigheden in Lissabon per district.

De mooiste plekjes in het gezellige Porto.

De mooiste plekjes in het gezellige Porto.

Alles wat je moet weten over de hike naar Ursa Beach.

Alles wat je moet weten over de hike naar Ursa Beach.

De Algarve: wat moet je zeker gezien of gedaan hebben?

De Algarve: wat moet je zeker gezien of gedaan hebben?

Reiskosten: wat kost een reis naar Portugal?

Reiskosten: wat kost een reis naar Portugal?

De mooiste reisroute voor een roadtrip door Portugal.

De mooiste reisroute voor een roadtrip door Portugal.

8 leuke dingen om te doen in en rond Cascais.

8 leuke dingen om te doen in en rond Cascais.

2 reacties

Dag Anne. We hebben zelf onze wagen hier geparkeerd en hebben dit niet zo ervaren. Sowieso laat je best nooit waardevolle spullen achter in je wagen natuurlijk.

Geef een reactie