Wat valt er te ontdekken in het Triglav Nationaal Park?

Wanneer je Slovenië bezoekt zal het Triglav Nationaal Park ontegensprekelijk één van de hoogtepunten zijn. Je vindt er een brok ongerepte natuur met bergen, schapen, beren, wolven en de blauwste rivieren! Tijdens onze roadtrip door Europa zijn wij er drie dagen geweest, hieronder beantwoorden we de vraag: wat valt er te ontdekken in het Triglav Nationaal Park?

Zelenci meer

Nog voor je het park binnenrijdt passeer je enkele kleine parkeerplaatsen langs de kant van de weg die op het eerste zicht niets speciaals te betekenen hebben. Wanneer je echter je auto aan de kant zet en tien minuutjes het bos in wandelt kom je plots op deze betoverende plek uit! Dit kleine meer behoort tot het Zelenci natuurreservaat en behoort dus officieel niet tot het Triglav Nationaal Park, maar het is er zo mooi dat we het hier toch graag bij vermelden. Het woord ‘Zelenci’ betekent groen en verwijst naar de kleur van het meer. Het hele gebied bestaat uit moerasland en kan niet bevriezen, de temperatuur ligt altijd rond de 6 graden. De mooiste tijd om deze plek te bezoeken is met zonsopgang, dan zorgt de opgaande zon voor een mooie roze/oranje gloed op de achterliggende bergen en is het er lekker rustig.

Gezien deze plek geen officiële ingang heeft kan het even zoeken zijn. De coördinaten van de parking zijn 46.494512, 13.733778 en van het meer zelf 46.492584, 13.737630. Hier vind je een kaart met de exacte locatie.

Jasna meer

Ook in Triglav zelf zijn er verschillende mooie meren te vinden. Zo is er het Jasna meer: opnieuw op slechts een paar minuten van de parking en omringd door de indrukwekkende bergen van het nationaal park. Hier kan het wel wat drukker zijn, het is het soort plaats waar bussen met toeristen gedropt worden. Kom dus zeker vroeg in de ochtend of laat op de avond om de drukte te vermijden.

Rivier Soca

Waauw, deze rivier moét je met je eigen ogen zien! Nog nooit zagen wij zo’n azuurblauw water en wanneer je even door de koude heen bijt is het heerlijk om erin te zwemmen. Er zijn verschillende plekken langs de rivier waar je rustig van het zonnetje kan genieten en als het te warm wordt af en toe een frisse duik kan nemen. Het was zalig om uit te rusten van al onze hikes en even te bekomen van onze reis. Het water is zo helder dat je steeds de ondergrond kan zien, net als de vissen die er zwemmen!

Cezsoca brug

We vonden deze brug online en het leek ons een mooie plek tussen de bomen. Jammer genoeg werd hij onlangs onveilig verklaard en mochten we hem niet betreden. Misschien wordt de brug in de toekomst opgelapt en terug in gebruik genomen, check het alvast als je zelf deze kant uit komt! Deze brug was een deel van een wandeling dus het zou jammer zijn indien deze mooie plek niet meer te bereiken is. Wie zelf eens naar het Triglav Nationaal Park reist: laat ons zeker weten of deze brug al opnieuw in gebruik is!

Slemenova Spica

Omdat we slechts twee volle dagen in dit park verbleven kozen we ervoor om het bij één grote(re) hike te houden. Al was het wel ééntje om u tegen te zeggen! Het pad voelde vrij avontuurlijk aan omdat je vaak over grote rotsblokken moest klauteren. Wij waren er net voor het hoogseizoen dus misschien waren deze rotsblokken nog niet uit de weg geruimd na de winter. Op het pad zijn verschillende uitzichtpunten te vinden waar je uitkijkt op alle bergen in en rond het park. Je kunt de hike ook verlengen met andere officiële wandelpaden om nog meer van de omgeving te ontdekken. Het deel naar Slemenova Spica heeft een lengte van 7,5 km (heen en terug) en je moet er ongeveer 3 à 4 uur voor rekenen.

Extra’s

Onze tijd in Triglav was vrij beperkt waardoor het niet haalbaar was om alles op ons lijstje te bezoeken. Indien je er meer tijd spendeert, check dan zeker ook eens de Tolmin kloof, het meer van Bohinj, de Savica-waterval en de vele andere prachtige meren!

Voor de dierenliefhebbers: je zal ze niet zomaar tegen het lijf lopen maar als je ze zoekt zijn ze er wel! Triglav herbergt namelijk bruine beren, wolven, lynxen en nog zoveel meer. Vergeet je verrekijker niet!


De omgeving van het Triglav Nationaal park is ontzettend mooi en er valt zoveel te ontdekken. Maak wandelingen, relax aan de rivieren, spot wildlife en geniet vooral van alles wat dit park te bieden heeft. Een heerlijk stukje ongerepte natuur in Europa!

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat kost een roadtrip door Europa?

Slemenova Spica: 360 view over de Julische Alpen.

Slemenova Spica: 360 view over de Julische Alpen.

Geef een reactie