Reiskosten: wat kost een reis naar Cambodja?

De mysterieuze en indrukwekkende tempels van Angkor staan hoogstwaarschijnlijk op de bucketlist van elke reiziger. Naast deze toeristische trekpleister vind je in Cambodja ook paradijselijke stranden, ondoordringbare jungles, gezellige vissersdorpjes en een heerlijke keuken! Maar wat kost zo’n reis naar Cambodja nu eigenlijk? Hieronder beschrijven we onze reiskosten in verband met overnachten, eten, drinken, transport, etc. in Cambodja. Deze kosten zijn gebaseerd op een reis van 25 dagen met twee personen.

Vliegticket

Momenteel vliegt er geen enkele vliegtuigmaatschappij vanuit Brussel naar Cambodja. Wie dat wel wil moet afzonderlijke tickets boeken bij verschillende vliegtuigmaatschappijen. Niet ideaal dus. Gelukkig is België niet groot en sta je al snel in een buurland! Vanuit Amsterdam of Parijs vlieg je voor minimum €750 per persoon heen en terug naar Cambodja. Dat is een pak geld natuurlijk. Veel reizigers combineren een bezoek aan Cambodja daarom vaak met een reis naar Thailand. Vanuit Bangkok vlieg je soms al voor €15 in een uurtje naar Siem Reap! Met de bus sta je er in 9 uur en dat kost je ongeveer €9. Een retourticket Brussel – Bangkok heb je al voor €350 per persoon. 

Naast je vliegticket moet je voor Cambodja ook een visum aanvragen. Dat kost je €32,25 per persoon en kan gewoon online.

Wij betaalden €91 per persoon voor een last minute vlucht naar Phnom Penh vanuit Bangkok, inclusief bagage en €32,25 per persoon voor ons e-visum.

Overnachting

Overnachten in Cambodja kan, net zoals in de meeste Zuidoost-Aziatische landen, heel goedkoop. Een bed in een gedeelde kamer in een hostel vind je al vanaf €2, maar ook voor een privékamer betaal je geen stukken van mensen. Een hotelkamer voor twee personen vind je al voor €8. Wie graag een basic, maar mooie kamer heeft met zwembad (kunnen we warm aanbevelen) zal daar ongeveer €17 voor betalen. De luxe reizigers onder ons zullen natuurlijk wat extra centjes moeten neerleggen, maar er is zeker voor elk wat wils!

In totaal betaalden we €498,94 voor 24 overnachtingen. Dit komt neer op €10,40 per persoon per nacht.

Eten en drinken

De Cambodjaanse keuken heeft ons aangenaam verrast! We wisten niet goed wat we moesten verwachten nadat we net door Thailand gereisd hadden, a.k.a het ware street food walhalla. Cambodja hoeft zeker niet onder te doen voor zijn buurland. Gerechten als Amok, Beef Lok Lak en hun heerlijke curry moeten zeker op je must try lijstje! Cambodja is net wat duurder op culinair vlak dan Thailand, maar je kan er nog steeds elke dag uit eten zonder dat te voelen in je portemonnee. Een kleine kanttekening: vaak aten we slechts 2 keer per dag op restaurant. Ons ontbijt was dikwijls inbegrepen bij de hotelkamer, maar we liepen ook allebei een voedselvergiftiging op (niet bevorderlijk voor de eetlust…) waardoor we nadien ook wat vaker hebben uitgeslapen en vervolgens nog maar twee keer aten. Als je dus elke dag drie maaltijden op restaurant nuttigt reken je dus best op nog iets meer dan wat wij gespendeerd hebben.

Voor eten & drinken betaalden we €565,78, ofwel €11,32 per persoon per dag.

Transport

Het transport is in Cambodja over het algemeen goed geregeld. Je krijgt iets minder ‘luxe’ dan in Thailand, maar je geraakt wel altijd goedkoop van punt A naar punt B en dat is het belangrijkste! Enkele voorbeelden:

  • Bus Phnom Penh – Sihanoukville: €12 per persoon
  • Ferry Sihanoukville – Koh Rong Sanloem (retour): €20 per persoon
  • Nachtbus Sihanoukville – Siem Reap: €15 per persoon
  • Bus Siem Reap – Phnom Penh: €11 per persoon
  • Huur stadsfiets Siem Reap: €2,8 per dag
  • Tuktuk (15 min): €1,40
  • Tuktuk (1 uur): €5

Wie een tuktuk wil nemen gebruikt hiervoor best altijd de app ‘Grab’ (of ‘PassApp’ in sommige regio’s). Dit zal je een pak centen besparen! Zo betaalden we via de app meestal zo’n 6.000 riel voor een ritje van 15 minuten, terwijl chauffeurs ter plekke 18.000 riel durven vragen. Daarnaast zien ze ook in één oogopslag waar je heen moet, wat je heel wat verwarring en frustratie kan besparen. Vooral voor de rit van de luchthaven naar de stad is Grab zeker de moeite waard. Zo betaalden we via de app 16.000 riel, terwijl de chauffeurs aan de uitgang van luchthaven maar liefst 36.000 riel vroegen.

Naast de hierboven reeds vermelde busroutes zijn er nog een paar andere populaire busroutes die toeristen vaak nemen:

  • Bus Phnom Penh – Kampot: €6,5 per persoon
  • Bus Phnom Penh – Battambang: €12 per persoon
  • Bus Siem Reap – Battambang: €7,5 per persoon

Bustickets kan je vooraf boeken via deze site.

In totaal betaalden we €216,42 aan vervoerskosten, wat neerkomt op €108,21 per persoon.

Activiteiten

De meeste reizigers zakken maar voor één reden af naar Cambodja: Ankgor Wat. Wij betaalden €56,75 per persoon voor een bezoek van 3 dagen (+ 2 dagen gratis). Er zijn verschillende manieren om Angkor Wat te bezoeken en daar hangen ook andere prijzen aan vast. We hebben een handig overzicht gemaakt in een afzonderlijk artikel over wat je bezoek aan Angkor Wat zal kosten, al naargelang je persoonlijke keuze. Naast Angkor Wat betaalden we ook nog €2,8 voor een bezoek aan de Killing Fields. Normaal kost zo’n bezoek €5,5 (met handige audiogids), maar wegens de coronamaatregelen was de audiogids niet beschikbaar.

Ons bezoek aan Angkor Wat en de Killing Fields kostte ons in totaal €119,13, ofwel €59,57 per persoon.

Extra’s

Naast bovenstaande kosten hebben we ook altijd een paar reiskosten die niet in één bepaalde categorie onder te brengen zijn. Zo betaalden we bijvoorbeeld €3 om onze was te laten doen, €5,5 voor muggenspray, €3,60 aan souvenirs en €11,80 voor twee simkaarten met 30GB aan mobiel internet.

In totaal waren we nog zo’n €24,14 kwijt aan extra’s. Dit komt neer op €12,07 per persoon. 

Onze reis naar Cambodja kostte ons in totaal €1488,91, wat neerkomt op €744,45 per persoon of €29,78 per persoon per dag. Dat zorgt ervoor dat Cambodja één van onze goedkoopste bestemmingen is!

9 dingen die je moet weten voor je naar Cambodja reist.

9 dingen die je moet weten voor je naar Cambodja reist.

De leukste to-do’s in Siem Reap.

De leukste to-do’s in Siem Reap.

Een mooie reisroute voor een reis door Cambodja.

Een mooie reisroute voor een reis door Cambodja.

Alles wat je moet weten voor je bezoek aan Koh Rong Sanloem.

Alles wat je moet weten voor je bezoek aan Koh Rong Sanloem.

Een uitgebreide reisgids voor een bezoek aan Angkor Wat.

Een uitgebreide reisgids voor een bezoek aan Angkor Wat.

Geef een reactie