Alles wat je moet weten voor je bezoek aan Koh Rong Sanloem.

Geen betrouwbaar internet, geen eindeloze lijst aan mogelijke activiteiten, prachtige stranden en levendige jungles. Koh Rong Sanloem (op internet vaak verkeerd Koh Rong ‘Samloem’ genoemd) is het perfecte eiland voor wie even ongestoord volledig wil ontspannen. Zelf beslisten we pas tijdens onze reis door Cambodja om af te zakken naar Koh Rong Sanloem, na het zien van enkele fantastische sfeerbeelden van dit ‘picture perfect’ eiland. De informatie die we online terug konden vinden was echter op heel wat vlakken onduidelijk of zelfs tegenstrijdig, dus we zakten af naar het eiland met heel wat onbeantwoorde vragen. Om jullie reis wat gemakkelijker te maken geven we hieronder alle nodige informatie mee om van jouw verblijf op dit prachtige eiland een heerlijke ervaring te maken!

Koh Rong of Koh Rong Sanloem?

Naast Koh Rong Sanloem vind je het grotere eiland Koh Rong. Sommige reizigers combineren deze twee eilanden, maar als je tijd eerder beperkt is moet je helaas soms kiezen. Het is geen kwestie van ‘het ene eiland is beter dan het andere’. Ze hebben elk hun eigen kenmerken en je keuze zal dus vooral afhangen van je eigen voorkeuren. Koh Rong is het grootste en meest ‘ontwikkelde’ eiland. Hierdoor is het er vaak drukker, dus wie rust zoekt kan terecht op Koh Rong Sanloem. Ook feestgangers kunnen hun hart ophalen op het grotere eiland. Koh Rong Sanloem heeft op zijn beurt dan weer iets meer keuze op vlak van goede restaurantjes en is de ideale plek om andere reizigers te leren kennen. Het feit dat Koh Rong reeds iets meer ‘ontwikkeld’ is zorgt er dan weer voor dat dit eiland net een stukje goedkoper is dan Koh Rong Sanloem, al zijn beide eilanden eerder aan de dure kant naar Cambodjaanse normen! 

Hoe kom je er?

Koh Rong en Koh Rong Sanloem kan je enkel bereiken met de ferry vanuit Sihanoukville. Een retour kost je €20 ($25) per persoon en je mag ter plekke zelf kiezen wanneer je terugkeert naar het vaste land. Je hoeft dit dus niet vooraf vast te leggen. Je kan ook kiezen om van het andere eiland terug te keren, mocht je beide eilanden willen combineren, zo spaar je alvast één boottochtje uit. Er zijn momenteel 3 bedrijven die naar beide eilanden varen en boeken doe je online of aan de balie. Je kan varen met GTVC, Speed Ferry Cambodia en Buva Sea Cambodia. De tickets kosten evenveel, dus het maakt niet echt uit welk bedrijf je kiest. GTVC is het nieuwste bedrijf en dat merk je ook wel aan de boten!

Sihanoukville is niet de meest aangename plaats om te verblijven. De kuststad staat vooral bekend om haar ‘exotische’ nachtleven, wat helaas ook gepaard gaat met (kleine) criminaliteit. Zo werden wij er zelfs bedreigd met een hamer door een tuktuk-chauffeur! Blijf er dan ook zeker niet langer dan nodig is, maar vertrek liever dezelfde dag nog met de bus of taxi naar je volgende bestemming.

Hoe verplaats je je?

Op Koh Rong Sanloem zijn er (nog) geen autowegen aanwezig, waardoor je het eiland dus te voet verkent. Jammer genoeg werd het eiland verkocht aan een bedrijf dat er een luxe-eiland van wil maken en worden er op dit moment resorts en wegen aangelegd. Het eiland kan er dus binnenkort misschien helemaal anders uitzien… Maar op dit moment (2022) zijn er echter nog geen auto’s te vinden. Je kan alle delen van het eiland te voet verkennen behalve M’Pai Bay, hier moet je met de boot naartoe. Ook de stranden aan de westkant kan je met de boot bereiken, mocht je geen zin hebben in een wandeltocht.

Je download best de kaart van het eiland vooraf op Maps.me om je route door de jungle niet te verliezen!

Beste reistijd

Koh Rong Sanloem kan je het hele jaar door bezoeken. Wel veranderen de getijden naargelang de verschillende periodes van het jaar. Online vonden we dat februari de beste maand is wanneer je de stranden op hun mooist wil zien. Hoelang je best verblijft op Koh Rong Sanloem hangt volledig af van het aantal vakantiedagen dat je ter beschikking hebt. Je kan hier makkelijk een (hele) lange periode blijven hangen en genieten van ‘the beach bum’-lifestyle, maar ook wie iets minder tijd heeft kan al heel wat zien in een dag of drie. Of gewoon lekker drie dagen chillen!

Wat is er te doen?

De waaier aan activiteiten op Koh Rong Sanloem is niet bijster uitgebreid. Je kan er heerlijk luieren op het strand bij Lazy Beach, boottochtjes maken, SUP’en, wandelen naar de vuurtoren voor een mooi uitzicht, de zonsondergang checken op Sunset Beach, ‘s avonds een feestje bouwen en daar dan de volgende dag van bekomen in een hangmat op het strand. Toch zal je er sowieso langer willen blijven dan vooraf gedacht en geniet je hier net van het simpele leven.

Wifi en elektriciteit

Online lees je vaak dat er geen internet en elektriciteit te vinden is op het eiland. Koh Rong Sanloem ontwikkelt zich snel, waardoor de meeste reisgidsen niet meer up-to-date zijn. Er is dus wel degelijk elektriciteit en WiFi te vinden in bijna elk hotel. Het internet (via WiFi-verbinding) is op dit moment (2022) in de meeste hotels nog niet super stabiel, waardoor het voor digital nomads niet de beste plek is om lang te verblijven. Maar er is zeker voldoende bandbreedte om het thuisfront jaloers te maken met die perfecte strandfoto’s!

Kosten

Op Koh Rong Sanloem zijn er geen bankautomaten aanwezig, dus neem zeker voldoende cash mee! Reken ook op een iets ruimer budget want de kosten liggen op dit eiland wat hoger dan in de rest van Cambodja. De goedkoopste maaltijden scoorden we bij ‘Onederz’. De service is ontzettend traag en de kans dat je samen van een warme maaltijd kan genieten is klein, maar de gerechten zijn heerlijk! En bovendien heb je op Koh Rong Sanloem gelukkig toch nooit haast. Probeer zeker de curry!

De meeste bezoekjes aan Cambodja beperken zich tot Angkor Wat en eventueel nog Phnom Penh omdat men van daaruit het vliegtuig neemt. Daarbij wordt de spectaculaire kustlijn steevast over het hoofd gezien, hoewel deze amper moet onderdoen voor het veel populairdere Thailand. Naast Siem Reap was Koh Rong Sanloem veruit onze favoriete plek in Cambodja, dus sla dit eiland zeker niet over tijdens je rondreis in dit fascinerende land!

9 dingen die je moet weten voor je naar Cambodja reist.

9 dingen die je moet weten voor je naar Cambodja reist.

De leukste to-do’s in Siem Reap.

De leukste to-do’s in Siem Reap.

Een mooie reisroute voor een reis door Cambodja.

Een mooie reisroute voor een reis door Cambodja.

Reiskosten: wat kost een reis naar Cambodja?

Reiskosten: wat kost een reis naar Cambodja?

Een uitgebreide reisgids voor een bezoek aan Angkor Wat.

Een uitgebreide reisgids voor een bezoek aan Angkor Wat.

Geef een reactie