9 dingen die je moet weten voor je naar Cambodja reist.

Angkor Wat is simpelweg één van de meest adembenemende plekken die we al mochten bezoeken en op de stranden van Koh Rong Sanloem waan je je in ‘t paradijs op aarde! Voor heel wat reizigers staat een bezoekje aan Cambodja heel hoog op de bucketlist. Bij het plannen van een verre reis komt natuurlijk heel wat kijken. Om die voorbereidingen wat makkelijker te maken lijsten we hieronder 9 handige tips voor jullie op! 

Boek een ticket naar Bangkok

Vliegtickets van België (of Nederland) naar Cambodja zijn heel erg duur. Daarom reizen de meesten naar Thailand en voegen Cambodja aan hun reisroute toe. Het is veel goedkoper om bijvoorbeeld naar Bangkok te vliegen en van daaruit met het vliegtuig of de bus door te reizen naar Siem Reap. Heel wat reizigers bezoeken enkel Angkor Wat, waardoor ze Siem Reap als extra stop in hun reisroute door Thailand zien. Zo bezoek je ook nog eens twee landen tijdens één vakantie. Extra leuk bij het afvinken van de never ending bucketlist!

Let goed op in Phnom Penh & Sihanoukville

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en wordt vooral bezocht om meer te weten te komen over de donkere geschiedenis onder het regime van de Rode Khmer. Let in Phnom Penh vooral heel goed op wanneer je een tuktuk neemt of een ritje met de brommer maakt. Pickpockets zijn namelijk uit op het stelen van je gsm of rugzak! Zorg dus altijd dat je deze heel goed vast hebt en ze bijvoorbeeld niet uit de tuktuk hangen. Het favoriete doelwit van deze pickpockets zijn namelijk nietsvermoedende toeristen die met hun iPhone uit het raampje van de tuktuk of van achterop de brommer selfies aan het schieten zijn. Zo zie je maar, selfies zijn nergens goed voor! 😉

Wie de paradijselijke eilanden Koh Rong en Koh Rong Sanloem wil bezoeken zal sowieso de ferry moeten nemen in Sihanoukville. We raden aan om je tijd in Sihanoukville zoveel mogelijk te beperken. De sfeer in de stad is eerder grimmig en we hoorden de gekste verhalen van medereizigers. Zelf werden we dan weer bedreigd met een hamer door een tuktuk-chauffeur. Snel doorreizen is de boodschap, er zijn véél en véél leukere plekken in Cambodja!

Gebruik Grab

Eén van de beste tips die we je kunnen meegeven is het installeren van de app ‘Grab’. Deze app is de Zuidoost-Aziatische variant van Uber. Je boekt er online taxi’s en tuktuk’s mee, wat je transport doorheen Cambodja heel wat makkelijker maakt. Eerst en vooral is er altijd een vaste prijs waardoor je niet moet onderhandelen met de chauffeur. Zo vermijd je al direct dat je teveel betaalt voor een tukturitje. Daarnaast geef je je eindbestemming op voorhand in, waardoor de chauffeur direct weet waar je heen wilt. Geloof ons, hierdoor kan je heel wat misverstanden vermijden!

We kunnen Grab ook aanbevelen om van en naar de luchthaven te reizen. Zo betaalden wij 12 dollar voor het tuktukritje van de luchthaven naar ons hotel. Hadden we diezelfde rit via Grab geboekt, dan betaalden we slechts 3 dollar. De verschillen zijn soms echt heel erg groot! Je kan je creditkaart aan de app koppelen, maar je kan ook altijd kiezen om cash te betalen. Zorg er dan wel voor dat je gepast kan betalen!

Je kan de app enkel gebruiken via mobiel internet, dus zorg ervoor dat je een lokale simkaart hebt.

Camboticket

Ook de site ‘camboticket’ is enorm handig wanneer je een rondreis door Cambodja maakt! Via deze site kan je je ferry-, trein- en bustickets kopen. Ook hier betaal je dan een vaste prijs. Je kan vaak je zitplaats kiezen en je ziet ook altijd waar je moet opstappen. Tijdens het hoogseizoen zitten de bussen en ferries snel vol, dus zorg ervoor dat je je plaatsje al enkele dagen vooraf reserveert!

Simkaart

Wij kopen op reis altijd een lokale simkaart met mobiele data. Heel handig wanneer je even de weg kwijt bent, iemand (lokaal) moet bellen of nog snel iets wil opzoeken wanneer je het hotel al hebt verlaten. Na wat opzoekingswerk kwamen we uit bij ‘Cellcard’. Dit bedrijf zou het beste bereik hebben wanneer je de stad verlaat (bijvoorbeeld tijdens een busrit) en is over het algemeen heel betrouwbaar. Een gelijkaardig alternatief is ‘Metfone’. Zoek in het hotel even een Cellcard-filiaal op en zeg dat je op zoek bent naar een prepaid sim-kaart. Zij zullen je alle mogelijkheden tonen waarna je kan beslissen hoeveel gigabite je nodig hebt. Neem wel zeker je paspoort mee, want dat heb je bijna altijd nodig bij het kopen van een lokale simkaart!

Riel & Dollar

In Cambodja wordt er betaald in twee valuta’s! Bijna overal worden de riel en dollar door elkaar gebruikt. Het maakt dus ook niet echt uit wat je bij de hand hebt, want je kan bijna altijd in beide valuta’s betalen. Kijk er ook zeker niet raar van op wanneer je betaalt in dollar en enkele riels als wisselgeld krijgt. Of combinaties van beide valuta’s. Dat gebeurt bijna altijd. Indien je de rekening in de ‘verkeerde’ valuta krijgt, kan je ook altijd vragen om het snel even om te rekenen.

Food to try

Voor we naar Cambodja reisden, maakten we al een prachtige rondreis door Thailand. De Thaïse keuken, of toch de westerse versie ervan, was al één van onze favorieten, maar ter plaatse werden we toch nog overrompeld door de fantastische kookkunsten van de Thai! De Cambodjaanse keuken was ons echter compleet onbekend, dus de verwachtingen lagen niet speciaal hoog. Compleet onterecht, want de Khmer gerechten zijn om duimen en vingers bij af te likken! Bestel zeker één van volgende gerechten:

  • Fish amok: vis gestoomd in kokos, vaak geserveerd in bananenbladeren
  • Lok lak: gewokt rundvlees in een bruine saus
  • Num pang: als ex-Franse kolonie zijn de stokbroodjes hier enorm populair! De inhoud varieert per eetstalletje.
  • Cha khnyei: gebakken gember met kip
  • Khmer red curry

Bezoek Angkor Wat in meer dan één dag

Er zijn heel wat reizigers die de tempels van Angkor in één dag bezoeken. Volgens ons is dit veeeeel te weinig tijd om dit gigantische gebied te verkennen. Zelf bezochten we de Angkor-omgeving in drie dagen en nog zaten we met het gevoel dat we nog maar het topje van de ijsberg hadden gezien. Er zijn letterlijk tientallen tempels verspreid over een gebied van 400 vierkante kilometer. Het is één van de mooiste plekken ter wereld en daar wil je echt wel meerdere dagen van genieten! Koop minstens een ticketje van drie dagen en wie het zich kan permitteren zouden we zelfs aanraden om voor het 7-daagse toegangsticket te gaan. Zo kan je meerdere kortere bezoekjes inplannen, want een volledige dag tempels bezoeken in de loden hitte kan extreem vermoeiend zijn.

We schreven trouwens een uitgebreide reisgids voor een bezoek aan Angkor Wat!

Bezoek Angkor wat met de fiets

Nog een laatste tip die we zeker willen meegeven is om Angkor Wat met de fiets te verkennen. De tempels liggen op zo’n 7 kilometer van Siem Reap en er is een mooi fietspad aangelegd. Hierdoor kan je de tempels op je eigen tempo bezoeken, kies je zelf de volgorde en heb je er nog eens een sportieve dag opzitten ook! Doordat de meeste tours de tempels in dezelfde volgorde bezoeken, kan je bovendien de grote drukte vermijden. Vertrek bij voorkeur wel in de vroege ochtend of late namiddag om de hete middagzon te vermijden.

Met een parel als Angkor Wat is Cambodja zeker en vast een must-see bestemming. Zoals bij heel wat verre landen is het plannen van een reis naar Cambodja soms een hele opgave, maar met bovenstaande tips hopen we die taak een stukje makkelijker te maken!

De leukste to-do’s in Siem Reap.

De leukste to-do’s in Siem Reap.

Een mooie reisroute voor een reis door Cambodja.

Een mooie reisroute voor een reis door Cambodja.

Alles wat je moet weten voor je bezoek aan Koh Rong Sanloem.

Alles wat je moet weten voor je bezoek aan Koh Rong Sanloem.

Reiskosten: wat kost een reis naar Cambodja?

Reiskosten: wat kost een reis naar Cambodja?

Een uitgebreide reisgids voor een bezoek aan Angkor Wat.

Een uitgebreide reisgids voor een bezoek aan Angkor Wat.

Geef een reactie