Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Bij een droomreis denken de meeste mensen direct aan een lange exotische vakantie, maar het afgelopen jaar leerde ons dat je het helemaal niet te ver hoeft te zoeken. Bovendien is het, los van de pandemie, niet voor iedereen financieel of organisatorisch mogelijk om lang of ver te reizen. Gelukkig is het dus mogelijk om zelfs met beperkte tijd of middelen een prachtige reis te maken. Codewoord: Europa! Afgelopen zomer ‘roadtripten’ we negen dagen lang (1 week + 2 weekends) door Europa en vielen van de ene verbazing in de andere… er valt zò veel moois te zien in ons hoekje van de wereld!

In dit artikel vind je onze reisroute terug, maar je kan deze reis uiteraard makkelijk aanpassen aan je eigen wensen en noden. Zo sliepen wij op een matras die we in de koffer van onze auto gepropt hadden, maar misschien slaap je zelf liever in een hotelbed? Om de kosten te drukken kozen we bovendien voor wildkamperen (leave no trace!), maar je kan ook gewoon op officiële campings gaan staan voor dat tikkeltje meer comfort. Aan jou de keuze! Hieronder nemen we jullie mee op onze route doorheen ons prachtige continent.

Luxemburg

Na amper een paar uurtjes in de auto steek je al de eerste landsgrens over. Haal je beste Frans maar boven, want de eerste stop is er eentje in Luxemburg. Voor de cultuurliefhebbers is de hoofdstad een aangename ontdekking, en je vindt er ook al mooie stukjes natuur. Ontdek er het natuurpark ‘Our’ en het ‘Mullerthal Trail’-pad van 112 kilometer lang, dat in 2014 bekroond werd met het label ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’.

Zwitserland

Onderweg naar Seealpsee
Berggasthaus Aescher-Wildkirchli

De volgende autorit is er eentje van zo’n 4u30. Trek alvast je wandelschoenen aan, want hier gaan we voor het eerst de bergen in! In de regio Seealpsee heb je tientallen mogelijkheden om te wandelen. Wij maakten de hike tot aan het meer zelf (Seealpsee dus) en namen vervolgens de kabellift richting Berggasthaus Aescher-Wildkirchli. Je voelt direct de rust over je neerdalen en het enige wat op dat moment nog telt zijn de koebellen die je in de verte hoort klingelen en de verse melk die je in de kleine hutjes in de vallei kan proeven. Ondertussen raak je stilaan volledig in vakantiemodus. Benieuwd hoe deze wandeling eruit ziet en hoe je er komt? We beschreven het allemaal in deze blogpost.

Saxer lucke
Saxer Lücke
Falensee

Op naar de volgende bestemming! Op nog geen 30 minuten van Seealpsee vind je opnieuw een prachtig berglandschap. De adembenemende uitzichten bij Saxer Lücke zijn om U tegen te zeggen. De wandeling is zo’n 17 kilometer lang met de nodige hoogtemeters, maar voor wie niet veel tijd heeft of gewoon niet zo’n fan is van lange bergwandelingen is er goed nieuws! Sinds kort is er een kabelbaan die je tot hoog in de bergen brengt. Van hieruit is het slechts 3 kilometer wandelen tot aan het uitkijkpunt van Saxer Lücke. Wie nog steeds niet moe is kan nog helemaal tot aan Falensee wandelen. Dit meer kan je enkel te voet bereiken waardoor het er heerlijk rustig is. Wie wil, kan er ook overnachten om extra te genieten van de rust in de bergen. Ook over deze plek schreven we een uitgebreid artikel.

Liechtenstein

Ook Liechtenstein (ongeveer een uurtje rijden van Saxer Lücke) stond op onze planning en deze plek heeft ons aangenaam verrast. Omdat we er buiten het skiseizoen naartoe gingen was het er lekker rustig. Optimaal genieten dus van de prachtige uitzichtpunten en bergtoppen. Wij kozen voor het stadje Malbun dat in het zuidoosten van het land ligt. Omdat deze plek volledig gefocust is op het skiseizoen is er naast wandelen in de bergen niet zo heel erg veel te doen. Gelukkig is dat net wat wij het liefste doen op reis, hoera!  Graag wat meer informatie over deze bestemming? Je leest het hier!

Oostenrijk

Kebema Panoramabrücke
Plansee

Hopelijk ben je net als ons gek van de bergen, want ook in Oostenrijk staat ons weer een stevige klim te wachten! Na een autorit van 4u wandelen we richting de Kebema Panoramabrücke. Dit is een hangbrug over een rivier, maar dan helemaal boven in de bergen. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over de Schlegeis-dam en het bijhorende stuwmeer. De hike is pittig, maar zeker voor iedereen haalbaar. ‘Door vol te houden bereikte ook de slak de ark 😉 ‘. In dit artikel beschrijven we uitgebreid hoe je dit mooie uitzichtpunt kan bereiken.

Plansee – uitzichtpunt

Heb je wat extra tijd? Bezoek dan zeker ook Plansee! Ook deze plek is ideaal om volledig tot rust te komen. Je vindt er een te gek uitzichtpunt, kan er zwemmen in het meer en het is de perfecte plek om kennis te maken met het populaire ‘SUPPEN’ of het huren van een kajak. Hier schrijven we over wat er zo allemaal te beleven valt bij dit mooie alpenmeer.

Slovenië

Zelencimeer

Opnieuw in de auto dan, op weg naar jammer genoeg alweer de voorlaatste bestemming op deze roadtrip. Vanaf de Kebema Panoramabrücke doe je er zo’n 4u30 over om het Zelencimeer te bereiken. Hier start ons bezoek aan het Triglav Nationaal Park. Een leuk extraatje is om je route van Oostenrijk naar Slovenië via de Grossglockner Hochalpenstrasse te plannen. Dit is een panoramische tolweg van zo’n 50 kilometer die je langs prachtige uitzichtpunten brengt. De Grossglockner is met zijn 3798m dan ook de hoogste berg van Oostenrijk, zeker de omweg waard! In Triglav Nationaal Park klommen we tot aan het uitzichtpunt ‘slemenova spica’ en spendeerden de rest van onze tijd heerlijk chillend aan de Soča rivier. Benieuwd wat je allemaal kan doen in het Triglav Nationaal Park? Dat lees je hier!

Tre Cime di Lavaredo
Net na zonsopgang
Net voor zonsopgang

Heb je net iets meer tijd dan ons? Passeer dan na Oostenrijk ook nog eventjes langs de Dolomieten in Italië. Hier maakten we tijdens een andere reis een korte wandeling die je tot het spectaculair uitzichtpunt van Tre Cime brengt waar je ogen tekort komt! Alle informatie over deze plek vind je hier.

Duitsland

Eibsee
Königssee

Na Slovenië is het tijd om terug huiswaarts te keren. In ongeveer 12 uur sta je van het Triglav Nationaal Park weer aan je voordeur. Stevige ritje, dus we kozen ervoor om nog een tussenstop te maken in Duitsland: het pittoreske Königssee. Hier vind je trouwens een bijzondere waterval waar je gewoon lekker in kan baden, net voor ze de dieperik in stort. Maf, niet? De weg ernaartoe is jammer genoeg geen officiëel wandelpad en staat dus niet met bordjes uitgestippeld. Daarom vertellen we hier stap voor stap hoe je deze plek kan bereiken!

Voor wie de reis nòg wat langer mag duren is ook Eibsee een leuke plek om even halt te houden! Eibsee combineer je het best met Plansee aangezien beide slechts een uurtje rijden van elkaar verwijderd zijn. Ook over deze plek schreven we een artikel.

Oké, we geven het toe, één weekje reizen is zeker niet lang. Maar met deze reisroute haal je het beste uit de weinige tijd die je hebt! Zés landen bezoeken in één week tijd en het ene prachtige natuurgebied na het andere ontdekken, heerlijk toch? Verplicht binnen Europa blijven hoeft helemaal geen straf te zijn!

Europa

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Geierlay: de langste hangbrug van Duitsland.

Geierlay: de langste hangbrug van Duitsland.

Een minigids voor Jasmund Nationaal Park.

Een minigids voor Jasmund Nationaal Park.

Reisroute: Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken).

Reisroute: Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken).

Saxon Switzerland Nationaal Park: indrukwekkende uitzichtpunten.

Saxon Switzerland Nationaal Park: indrukwekkende uitzichtpunten.

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat kost een roadtrip door Europa?

Eibsee: wandelen rond een betoverend meer in Duitsland.

Eibsee: wandelen rond een betoverend meer in Duitsland.

Wat is er te zien en doen bij Plansee, Tirol?

Wat is er te zien en doen bij Plansee, Tirol?

Kebema Panoramabrücke: hoe kom je er?

Kebema Panoramabrücke: hoe kom je er?

Etretat: perfect voor een weekendje weg.

Etretat: perfect voor een weekendje weg.

Saxer Lücke: verborgen pareltje in Zwitserland.

Saxer Lücke: verborgen pareltje in Zwitserland.

Spectaculaire hike op de Tre Cime di Lavaredo.

Spectaculaire hike op de Tre Cime di Lavaredo.

Baden aan de rand van een waterval bij Königssee: hoe kom je er?

Baden aan de rand van een waterval bij Königssee: hoe kom je er?

2 reacties

Hoi! Wat een super toffe reis lijkt ons dit. Wij gaan in september voor het eerst met een omgebouwde bus op pad. In de eerste instantie was Slovenië ons plan, maar gezien de strenge regels rondom wildkamperen twijfelen we. Hoe hebben jullie dat gedaan tijdens deze reis met overnachten? Hebben jullie telkens op de bonnefooi ergens geslapen? En ging dat goed? Tips zijn erg welkom! groetjes Anne

Heyhey! Wij hebben tijdens deze reis vooral wildgekampeerd inderdaad. Deden we met de app ‘Park4Night’. In Slovenië ook 1 nachtje, maar doordat ze daar inderdaad streng zijn dan toch beslist om een camping te doen. Toen konden we dat gewoon ter plekke boeken! Ik hoor wel dat campings deze zomer in Europa heel druk zijn, dus ik weet niet zo goed hoe haalbaar dat dit jaar is natuurlijk… ik zou al eens rondkijken online om te zien of er nog plekjes zijn en indien wel denk ik dat dat wel goed moet komen!

Geef een reactie