Een mini-reisgids voor ‘Utah’s mighty 5′.

De VS telt momenteel zo’n 62 nationale parken en 5 daarvan kun je in de staat Utah vinden. Wij bezochten deze allemaal! De vijf parken zijn totaal verschillend en hebben elk hun adembenemende uitzichtpunten. Van zand- tot kalkgesteente, van bergleeuwen tot coyotes: er is echt vanalles te vinden!  In deze blogpost vinden jullie een mini-reisgids voor ‘Utah’s Mighty 5.

Zion National Park

Mormoonse pioniers gaven dit park de naam ‘Zion’ in 1860. Afgeleid van het Bijbelse ‘Zion’ kreeg dit voor hen de betekenis van een plek van rust en veiligheid. Volkomen terecht! Het is er verboden met je eigen wagen door het park te rijden waardoor het er heerlijk genieten is. Het enige geluid op de achtergrond is dat van de natuur. Je vindt er prachtige panorama’s zoals Angels Landing en Observation Point, maar ook voor wie niet gek is van uren hiken is er heel wat te beleven.

Verblijf op een officiële camping in het park (bv. Watchman) of boek een hotelkamer in het nabijgelegen dorpje Springdale. Campings kun je altijd boeken via de officiële website van de nationale parken. Hier lees je hoe je zo’n kampeerplek kan boeken. Het park verken je te voet of met de gratis shuttlebus en informatie kun je vinden in het visitors center.

Bryce National Park

Op minder dan 2u rijden van Zion vind je Bryce National Park. Een wereld van verschil! Hier vind je de zogenaamde hoodoos. Volgens de lokale legende werden belangrijke mensen versteend en bleven ze zo voor eeuwig bestaan. In Bryce kun je prachtige wandelingen maken zoals de Navajo Loop Trail, de Queen’s Garden Trail en de Peek-A-Boo Loop Trail. Wanneer je het park liever vanuit de auto verkent kan je een route nemen met de 13 mooiste uitzichtpunten van het park. Voor de echte levensgenieters is er ook een sunset en sunrise point. De hoodoos krijgen een prachtige kleur wanneer de zon zijn laatste stralen over de aarde verspreidt. 

Ook in dit nationaal park zijn verschillende campings en lodges te vinden. Je kunt er gigantische pizza’s krijgen en er is ook een supermarktje voor wanneer je liever zelf op het kampvuur kookt.

Capitol Reef National Park

Capitol Reef heeft ons hart gestolen. Terwijl het in de andere nationale parken ook adembenemend mooi is heeft Capitol Reef één speciale troef in handen: in de andere vier parken kan het verschrikkelijk druk worden. Wanneer je op de verkeerde momenten de parken bezoekt kan het er zelfs als disney world aanvoelen. Capitol Reef is hier de uitzondering op. Wij reden er een hele dag en kwamen amper twee andere auto’s tegen! Zalig! Je kijkt er je ogen uit, want ook hier is de natuur fenomenaal. Ver in het park vind je er the temples of the sun and moon (zie foto’s hierboven): twee losstaande rotsformaties die iets magisch hebben. We hadden hier maar één namiddag dus dit is het enige wat wij in dit park bezochten, maar je kan je er dagen zoet mee houden.

Zonder 4×4 is het park niet aan te raden. De wegen zijn niet geasfalteerd en soms moet je zelfs door een paar rivieren rijden. Zoals in alle andere nationale parken kan je er kamperen en zijn er ook verschillende kamers te huren. Naar horen zeggen kan je hier ook de beste cherry pie van heel de VS verkrijgen. Reden genoeg om eens te passeren dus!

Arches National Park

In Arches Nationaal Park kun je gerust een paar dagen vertoeven, er is vanalles te zien en het is er ongelofelijk mooi. De hike naar Delicate Arch (foto links) is een aanrader en ook de kortere wandelingen tot The Window’s (foto rechts)en Turret Arch zijn heel mooi. Verder kunnen we Landscape Arch, Skyline Arch, Balanced Rock en Double Arch warm aanbevelen. En dan zitten we nog niet eens aan de helft! Zoals je merkt, er is enorm veel te ontdekken en bij elke plek zal je mond openvallen van verbazing.

Devils Garden Campground is de enige mogelijkheid om in het park zelf te overnachten, maar je kunt ook een accommodatie boeken in het nabijgelegen stadje Moab. Arches National Park is ook de ideale plek om sterren te spotten ‘s nachts door de minimale lichtvervuiling. Sla dit park zeker niet over tijdens je roadtrip door de Verenigde Staten.

Canyonlands National Park

Wij brachten een blitzbezoek van maar enkele uurtjes aan Canyonlands op weg naar Monument Valley en daar hebben we best wel veel spijt van. Het landschap is er adembenemend en het is er ook heel rustig in vergelijking met de andere parken. Geen bussen vol met honderden toeristen en ook de influencers hebben deze plek precies nog niet ontdekt. Je kunt er kilometers ver kijken en de stilte overvalt je. Ook deze plek is bekend om zijn prachtige sterrenhemel. Wij bezochten er Mesa Arch (foto hierboven) en Shafer Canyon Overlook , maar er is nog massa’s meer te ontdekken in dit bijzondere park!


Utah’s mighty 5 zijn stuk voor stuk prachtig en je mag er eigenlijk geen enkele overslaan op je reis. Alle vijf zijn ze uniek en het is er heerlijk ronddwalen. Geef Utah dus zeker een bezoekje tijdens je roadtrip en laat je verwonderen door de pracht van de natuur.

Een complete reisgids voor Dead Horse Point State Park.

Een complete reisgids voor Dead Horse Point State Park.

Arches National Park: een complete reisgids.

Arches National Park: een complete reisgids.

Wat moet je zeker doen in Bryce National Park?

Wat moet je zeker doen in Bryce National Park?

De mooiste plekken in Canyonlands National Park.

De mooiste plekken in Canyonlands National Park.

Waarom Observation Point het perfecte alternatief voor Angels Landing is.

Waarom Observation Point het perfecte alternatief voor Angels Landing is.

Utah’s best kept secret: Capitol Reef National Park.

Utah’s best kept secret: Capitol Reef National Park.

Een dag in Zion National park: wat is er te doen?

Een dag in Zion National park: wat is er te doen?

Geef een reactie