Dit moet je weten voor je naar de VS reist.

Een roadtrip door de Verenigde Staten staat bij heel wat mensen erg hoog op het verlanglijstje. De diverse landschappen, oneindige vlaktes, imposante bergketens en overvloed aan wildlife doen zelfs de meest ervaren reizigers watertanden. Een rondreis doorheen de VS is een onvergetelijke ervaring! Voor je aan deze spectaculaire reis begint, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder lijsten we dan ook alles op wat je zeker moet weten voor een roadtrip door ‘the US of A’!

Esta

We beginnen alvast met het belangrijkste, want zonder ESTA kom je de VS niet binnen. Inwoners van België en Nederland moeten in principe geen visum aanvragen voor een reis naar de Verenigde Staten. Wel moet je een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) op zak hebben. Dit komt eigenlijk een beetje op hetzelfde neer en die ESTA kan je makkelijk online aanvragen. Indien goedgekeurd mag je maximaal 90 dagen aan één stuk verblijven in de VS en je ESTA is 2 jaar geldig. Een goedgekeurd ESTA is geen 100% garantie om het land binnen te mogen, al is de kans bijzonder klein dat ze je alsnog weigeren.

Je kan je ESTA aanvragen via de officiële website en dat kost je 21 dollar. Je rekent best op zo’n 15 minuutjes om alles netjes in te vullen. Vraag je ESTA voor de zekerheid zo’n twee weken voor vertrek aan.

! Reis je naar een andere bestemming en heb je enkel een overstap in de Verenigde Staten, dan moet je ook een ESTA aanvragen.

Je moet een adres hebben voor je eerste overnachting

Bij het invullen van de ESTA moet je ook altijd een verblijfadres opgeven. Een camping is geen geldige optie. Dit kan dus een probleem vormen voor wie met de camper of tent door de Verenigde Staten reist. Wij zorgen daarom dat we altijd een overnachting in een hotel of AirBnB boeken voor de eerste nacht, zodat we een geldig adres kunnen opgeven. Zo kan je ook nog even comfortabel van je jetlag bekomen voor je er op uit trekt!

Je moet een doorreisticket hebben

Om de Verenigde Staten binnen te mogen moet je kunnen aantonen dat je een geldig vliegticket uit de Verenigde Staten op zak hebt. Je moet dus al kunnen aangeven waar en wanneer je het land zal verlaten. Ze controleren hier heel streng op. Zo moesten wij ons effectieve vliegticket kunnen tonen bij de ‘immigration inspection’ en werd ons ticket met heel veel oog voor detail nagekeken. 

Strenge controle

Naast het controleren van je vliegticket, word je vaak bestookt met verschillende vragen. Dit kan soms intimiderend overkomen, maar zolang je op alles kan antwoorden hoef je je geen zorgen te maken. Zo vragen ze vaak naar je job, de reden voor je bezoek, hoelang je in de VS zal verblijven, etc.

Wat we zelf gek vinden is dat ze ons telkens vragen hoeveel cash we op zak hebben. Wij halen nooit vooraf cash af, waardoor ons antwoord altijd hetzelfde is: “We don’t carry any cash at this moment”. Dit antwoord wordt meestal niet zo hartelijk ontvangen, maar wanneer we aangeven dat we verschillende creditcards bij de hand hebben, keuren ze ons verblijf wel goed. Al stelden ze bij ons laatste bezoek nog een resem aan bijvragen voor ze ons het land in lieten. Soms moet je ook gewoon een beetje geluk hebben dat je niet bij een officer terechtkomt die met het verkeerde been uit bed is gestapt.

Fooi

Wanneer je uit eten gaat mag je zeker niet vergeten een fooi aan de rekening toe te voegen. In theorie is het niet verplicht, maar vaak krijgen serveerders maar een klein vast loon en leven ze vooral van de fooien die ze ontvangen. Meestal mag je kiezen hoeveel je geeft, maar soms kiest het restaurant dit voor jou (vooral bij grote groepen). Een makkelijk trucje om te weten hoeveel je ongeveer moet bijleggen, is om de ‘tax’ maal twee te doen (let op, dit is wel afhankelijk van de staat waarin je reist). Doorgaans ligt zo’n ‘tip’ tussen de 18% en 25%.

Wanneer je serveerder de rekening brengt, kan je onder het totaalbedrag de fooi schrijven. Nog eens daaronder schrijf je dan het nieuwe totaalbedrag. Daarna nemen ze de rekening en je creditcard vaak terug mee naar de kassa en brengen ze nadien je creditcard terug. Het voelt wat gek om je creditcard zomaar mee te geven, maar het is de normale gang van zaken in de VS!

Tax

Iets belangrijks om rekening mee te houden is de ‘tax’. Prijzen in winkels of op restaurant zijn altijd zonder belasting gerekend, dit komt er aan de kassa dan nog bovenop. Schrik dus niet als je plots meer moet betalen dan wat aangegeven stond. Hoeveel tax je precies moet betalen verschilt per staat.

Creditcard

Wanneer je naar Amerika reist is het sterk aangeraden om één of meerdere creditcards mee te nemen. Je debetkaart werkt er niet altijd en je ESTA moet je zelfs verplicht met een creditcard aanvragen. Wie voor een huurwagen of camper kiest, moet de borg zo goed als altijd betalen met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. Daarnaast aanvaarden sommige restaurants en hotels enkel een creditcard. Visa en Mastercard zijn de meest courante mogelijkheden.

Benieuwd wat een reis door Amerika kost? Je kan hier onze reiskosten voor een roadtrip door de Verenigde Staten terugvinden.

! Vergeet de machtiging van je bankkaarten niet open te stellen voor de volledige wereld. Doorgaans staan ze standaard ingesteld op ‘Europa’.

Wereldstekker

Vergeet ook zeker je wereldstekker niet. De stopcontacten zijn er anders dan bij ons en werken ook met een lager voltage.

America the Beautiful Pass

De natuur in de VS is fenomenaal en je vindt er dan ook verschillende nationale parken terug. Een bezoek aan een nationaal park kost je al snel 35 dollar per voertuig (ongeacht het aantal reizigers). Gelukkig bestaat er een mooi alternatief! Je kan aan elke parkingang de America the Beautiful Pass aankopen waarmee je een jaar lang toegang hebt tot alle nationale parken en nationale monumenten van Amerika. Zo’n pas kost je 80 dollar, dus wie 3 of meer parken bezoekt doet al heel wat voordeel. 

Je zal keuzes moeten maken

De Verenigde Staten zijn gigantisch, je kan onmogelijk alles bezoeken in één reis. Zelfs wie een jaar de tijd heeft zal niet alles gezien hebben. Nog geen idee wat je wil bezoeken of heb je het moeilijk met keuzes maken? HIeronder vind je enkele mogelijke reisroutes die we zelf reeds aflegden:

 • Een roadtrip door het zuidwesten van de USA.
 • Een roadtrip langs Highway 1. (coming soon)
 • Een roadtrip doorheen de Pacific Northwest. (coming soon)
 • Een roadtrip langs de befaamde Rockies. (coming soon)
 • Een roadtrip van drie maanden door de Verenigde Staten. (coming soon)

Feestdagen

Nog iets wat je best in gedachten houdt bij het plannen van je reis is om de Amerikaanse feestdagen zoveel mogelijk te vermijden (tenzij je uitgerekend dàn in de VS wil zijn natuurlijk). Het is dan namelijk overal enorm druk en de prijzen gaan bijgevolg stevig omhoog. Belangrijke feestdagen in de USA zijn:

 • Martin Luther King Day (derde maandag van januari) 
 • Presidents’ Day (derde maandag van februari) 
 • Independence Day (4 juli)
 • Labor Day (1ste maandag van september)
 • Memorial Day (laatste maandag mei), 
 • Columbus Day (tweede maandag van oktober)
 • Veterans Day (11 november)
 • Thanksgiving (vierde donderdag van november) 
 • Kerstmis
 • Nieuwjaar

Heb je een huurwagen nodig?

Alabama Hills Movie Road

Zoals reeds eerder gezegd is de VS gigantisch, waardoor het openbaar vervoer er eerder beperkt is. Met enkele uitzonderingen (bv. New York) ben je zelfs in de steden beter af met een eigen wagen. We kunnen dan ook 100% aanraden om een huurwagen of camper te reserveren.

Bovendien is de auto ook gewoon onlosmakelijk verbonden met ‘the american way of life’. De wagen, die je meestal cadeau krijgt voor je zestiende verjaardag, staat centraal in het leven van de doorsnee Amerikaan, en alles is er op maat van Koning Auto. Overal vind je brede wegen, gigantische parkings, en drive-ins voor van alles en nog wat. Dat alles maakt autorijden in de Verenigde Staten eigenlijk een stuk makkelijker dan in België, want buiten de grote steden is er dan ook nog eens relatief weinig verkeer op de goed onderhouden wegen. Bovendien kan je met je wagen ook echt overal aan en bij, zo parkeer je zelfs in nationale parken vlak voor elk viewpoint dat de moeite waard is. Huur dus gewoon die dikke Mustang!

Overnachtingen

Alabama Hills Camping

In de VS heb je een oneindige keuze aan overnachtingsmogelijkheden: ho(s)tels, motels, Airbnb’s,…! Je zal er sowieso iets vinden. Al kunnen deze opties helaas behoorlijk prijzig zijn. Een andere (en leuke!) mogelijkheid is om te kamperen. Dit is heel populair in de VS waardoor er veel goed uitgeruste campgrounds te vinden zijn. Soms zijn kampeerplekken zelfs de enige optie om middenin een nationaal park te overnachten. Er komt best wel wat kijken bij kamperen in de VS, en om alles mooi overzichtelijk te houden schreven we een artikel over alles wat je moet weten over kamperen in Amerika.

Dit moet je weten voor je naar de VS reist.

Dit moet je weten voor je naar de VS reist.

Reiskosten: wat kost een road trip door Amerika?

Reiskosten: wat kost een road trip door Amerika?

Kamperen in de VS: alles wat je moet weten.

Kamperen in de VS: alles wat je moet weten.

Geef een reactie