Reiskosten: wat kost een reis naar Amerika?

Roadtrippen door Amerika: eindeloze stroken highway, het eeuwig voorbijrollende landschap, en het gevoel van absolute freedom… wie droomt er nu niet van? Voor veel mensen blijft het echter bij een droom omdat ze ervan uitgaan dat dit voor hen onbetaalbaar zou zijn. Dit hoeft echter zeker niet het geval te zijn! Ook in de Verenigde Staten kan je met een beperkt budget een fantastische road trip maken! Maar wat kost een reis naar Amerika? In dit artikel schetsen we even wat een reis van 23 dagen ons zo ongeveer gekost heeft. De kosten zijn berekend per persoon, op basis van een reis van drie weken met twee personen.

Vliegticket

Een vliegticket naar de Verenigde Staten kan meteen al een flinke hap uit je budget zijn. Wij betaalden per persoon €469 voor het vliegticket en nog eens €100 er bovenop voor onze valiezen. Dit kan echter veel goedkoper! Check de prijzen van de tickets een hele tijd vooraf (maanden op voorhand) en je zal zeker koopjes vinden, al helemaal wanneer je niet aan specifieke data gebonden bent. Meestal zit de prijs van je valies al in de ticketprijs; wij hadden jammer genoeg de pech dat dit niet het geval was. Een retourticket Europa (Brussel, Amsterdam, Parijs, Dusseldorf,…) – L.A. vind je al makkelijk voor pakweg €400, alles inclusief. Om ticketprijzen te vergelijken gebruiken we steeds ‘Google Flights’, vervolgens boeken we dan rechtstreeks via de site van de vliegtuigmaatschappij. 

Belangrijk! Voor je het vliegtuig instapt dien je een ‘ESTA’ aan te vragen. Dit is een soort visum: zonder ESTA mag je het land sowieso niet binnen. Het visum kost €13 per persoon en vraag je ten laatste 72 uur op voorhand aan. Voor je gemoedsrust liefst iets vroeger! Het visum kun je het best hier aanvragen.

In totaal betaalden wij dus €582  per persoon voor ons vliegticket en onze ESTA.

Slaapplaats

We zullen er geen doekjes om winden: wanneer je de hele reis op hotel gaat wordt het heel moeilijk om je budget te beperken. Gelukkig zijn er andere alternatieven! 

Een camper lijkt op het eerste zicht een hele kost, maar weet dat je dan wel flink bespaart op overnachtingen gezien je je ‘slaapkamer’ in principe gewoon bij je hebt. Zelf verkozen we echter de optie om te kamperen met een tent. Dit is niet enkel heel goedkoop, maar je kan  gewoon midden in de prachtige nationale parken overnachten. Waking up with a view zoals dat heet, en dat elke dag! Een plekje in een natuurpark kost gemiddeld €10/nacht pp. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over kamperen in de VS.

In de steden kamperen is iets minder evident, dus daar maakten we dan meestal gebruik van Airbnb. Een nachtje in een authentiek motel hoort ook bij de USA-experience, en in Las Vegas mòet je gewoon in een fancy hotel overnachten, want het is nu eenmaal Las Vegas… Deze overnachtingen kostten ons gemiddeld €50 pp.

In totaal spendeerden wij ongeveer €530 per persoon aan overnachtingen. Gemiddeld waren wij dus zo’n €25 per persoon per dag kwijt. Maar hier speelt je eigen nood aan comfort en luxe dus een grote rol!

Eten

Naast de overnachting zal eten en drinken het grootste stuk uit je budget nemen. Ook hier heb je voor een groot stuk zelf in de hand hoe hoog die kosten zullen oplopen. Zo kookten wij regelmatig ons eigen potje op een kampvuur. Dat is heel makkelijk want op de campings in de nationale parken is er bij elke ‘campspot’ een ‘firepit’ voorzien, een plek waar je vuur mag maken, steeds voorzien van een rooster. 

Als je kampeert kan je je foodcost laag houden door wanneer je aan je roadtrip begint eerst naar een supermarkt te trekken en daar een voorraad in te slaan. Je kan op voorhand al even enkele recepten bedenken die makkelijk klaar te maken zijn op een kampvuurtje (‘eenpansgerechten’!) én die gebruik maken van ingrediënten die lang bewaren, zoals rijst, groenten in blik,… Daarnaast koop je best ook een koelbox (al verkrijgbaar vanaf €5) en een voorraadje brandhout en aanmaakblokjes. Op deze manier kan je heel budgetvriendelijk ontbijten en lunchen, en als je ‘s avonds nog eens graag zelf kookt is het al helemaal cheap.

Koken op de camping is leuk, maar natuurlijk wil je op reis niet élke dag aardappelen schillen en nadien nog de afwas doen. Lekker uit eten na een lange hike is heerlijk, en dat deden we dan ook geregeld. Om de USA-experience compleet te maken brachten we een bezoekje aan enkele van de bekendste fastfood-restaurants zoals In ‘n Out Burger, Wendy’s, Denny’s, Chipotle,… Opties genoeg! Deze ketens zijn in Amerika dan ook nog eens spotgoedkoop. In grotere steden kan je evenwel kiezen voor gezondere of kwaliteitsvolle restaurants, maar daar kan de prijs snel oplopen.

Ons totaal qua eten en drinken was zo’n €555 pp. Gemiddeld was dit €24 per persoon per dag. In dit bedrag zitten de kosten voor het eten, maar ook voor het ijs (voor in de koelbox) en het brandhout.

Transport

Een goedkoper land om een huurauto te nemen zal je bijna niet vinden! Maak er dan ook zeker gebruik van. Wij huurden een 4×4 (een aanrader wanneer je veel nationale parken wil bezoeken, zo kan je ook lekker off-road rijden) bij Sixt en betaalden zo’n €15 pp per dag. Daar komt dan nog je benzine bij, maar ook dit kost belachelijk weinig in de VS. Op onze roadtrip van +4000km betaalden we zo’n €10/dag per persoon. 

Wat je ook nog kwijt bent aan plaatselijke vervoerskosten zijn in ons geval €15 pp voor de taxi van de luchthaven naar onze Airbnb in Venice Beach en  €20 pp aan parkings.

Onze transportkost ter plaatse bedroeg €560 per persoon, ofwel €35 per persoon, per dag.

Activiteiten

Dit onderdeel maak je natuurlijk zo duur als je zelf wil. 

Om in Amerika een nationaal park binnen te rijden betaal je al snel €20 per auto, of meer! Als je dus van plan bent om meerdere parken te bezichten doe je een enorm voordeel met het kopen van een ‘America The Beautiful’-Pass. Deze pas kost €70 en hiermee krijg je toegang tot ALLE nationale parken in Amerika. Zodra je dus meer dan 3 parken bezoekt ben je goedkoper af met de pas. 

Naast toegangsgeld zijn er ook bepaalde populaire activiteiten die betalend zijn. Zo klommen wij naar de top van de Half Dome in Yosemite NP. Omdat deze hike zo populair is geworden besloot men om slechts een beperkt aantal mensen per dag de klim te laten aanvangen. Gezien de vraag naar ‘permits’ zoveel groter is dan het aanbod wordt nu gewerkt met een loterijsysteem. Je kan een permit aanvragen voor €8,5, maar het is geen garantie (wij dienden elk een aanvraag in voor twee personen, ééntje daarvan werd gelukkig uitgeloot). Wanneer je dan effectief geselecteerd wordt betaal je nog eens €16,50 om de beklimming effectief te mogen uitvoeren. Hieronder een oplijsting van de andere betalende activiteiten die wij deden.

In totaal waren we €129 per persoon kwijt aan activiteiten, wat neerkomt op €5,6 per dag.

Rest

Verder zijn er nog een paar andere zaken die er bovenop kunnen komen, zoals:

  • Douches: €5 pp
  • Souvenirs: €80 pp
  • Kampeerspullen (Walmart): €32 pp
  • Simkaart: €20 pp

Totaal

In totaal betaalden wij €2.498,59 per persoon voor een reis van 23 dagen. Dit is uiteraard best een stevige som, maar valt uiteindelijk goed mee voor een reis van 3 weken door een Westers land. Dit bedrag is bovendien een gemiddelde prijs. Als je wil kan je het zeker nog een stukje goedkoper houden, of bakken duurder natuurlijk ook!

Hoe dan ook: worth every penny!  Wij kunnen het alleen maar warm aanbevelen!

Reisroute: De perfecte reisroute voor drie weken in de VS.

Reisroute: De perfecte reisroute voor drie weken in de VS.

Alles wat je moet weten voor een reis door de VS.

Alles wat je moet weten voor een reis door de VS.

Alles wat je moet weten over kamperen in Amerika.

Alles wat je moet weten over kamperen in Amerika.

Geef een reactie

error: Content is copyrighted.