Yosemite Falls

Reiskosten: wat kost een road trip door Amerika?

Eindeloze stroken highway, het eeuwig voorbijrollende landschap en het gevoel van absolute freedom… Een roadtrip door de Verenigde Staten is een droom voor vele reizigers en we geven jullie natuurlijk geen ongelijk! Na een roadtrip van drie weken door Amerika werden we zo verliefd op de natuur in VS dat we een paar jaar later maar liefst drie maanden door dit fantastische land reisden! Benieuwd naar wat zo’n roadtrip door de Verenigde Staten kost? We geven hieronder onze reiskosten voor Amerika mee!

Vliegticket

Een vliegticket naar de Verenigde Staten kan je meestal aan een degelijke prijs vinden. Populaire bestemmingen als Los Angeles of New York kosten je vaak slechts enkele honderden euro’s voor een retourtje. Hoewel dat in eerste instantie veel klinkt, zal je al snel merken dat dat voor een reis buiten Europa helemaal niet slecht is! Om de goedkoopste vliegtickets te vinden boek je je vlucht het liefst enkele maanden op voorhand en ben je best enigszins flexibel met je data. Een retourticket vanuit Europa (Brussel, Amsterdam, Parijs, Düsseldorf, …) vind je al gemakkelijk voor pakweg €470, alles inclusief. Om ticketprijzen te vergelijken gebruiken we steeds ‘Google Flights’, vervolgens boeken we dan rechtstreeks via de site van de luchtvaartmaatschappij.

Belangrijk! Voor je het vliegtuig instapt dien je een ‘ESTA’ aan te vragen. Dit is een soort visum. Zonder ESTA mag je het land sowieso niet binnen. Een ESTA kost ongeveer €20 per persoon en vraag je ten laatste 72 uur op voorhand aan. Voor je gemoedsrust liefst iets vroeger! Het visum kun je het best hier aanvragen.

Reken dus in totaal op minstens €500 per persoon voor je vliegticket en ESTA.

Slaapplaats

We zullen er geen doekjes om winden: wanneer je de hele reis op hotel gaat wordt het heel moeilijk om je budget beperkt te houden. Gelukkig zijn er andere alternatieven! Een camper lijkt op het eerste zicht een hele kost, maar weet dat je dan wel flink bespaart op overnachtingen gezien je je ‘slaapkamer’ in principe gewoon bij je hebt. Zelf verkozen we in 2018 echter de optie om te kamperen met een tent. Dat is niet enkel heel goedkoop, maar je kan daarnaast gewoon midden in de prachtige nationale parken overnachten. Waking up with a view en dat elke dag opnieuw!

Tijdens onze tweede roadtrip door de Verenigde Staten reisden we wél met een busje, maar wie geen al te grote camper kiest kan meestal op dezelfde kampeerplekjes overnachten als wie met een tent reist. Een plekje op de camping van een nationaal park kost gemiddeld €30/nacht, ongeacht het aantal personen. Wil je echter nog meer besparen, dan kan je vaak gratis kamperen op basic kampeerplaatsen in ‘state parks’. Bijna elk nationaal park heeft wel een state park als buur, dus dan sta je meestal ook vrij vlot terug in het nationale park dat je wil bezoeken. Gratis plekjes om te overnachten zijn er uiteraard ook te vinden, daarvoor kunnen we je de app ‘iOverlander’ aanraden! Vaak gaat het hier om zogenaamd ‘BLM’-land, oftwel ‘Bureau of Land Management’, grote stukken natuurgebied in beheer van de overheid, maar waar geen parkvoorzieningen ingericht zijn.

In de steden kamperen is iets minder evident, dus daar maakten we dan meestal gebruik van Airbnb. Een nachtje in een authentiek motel hoort ook bij de USA-experience, en in Las Vegas mòet je gewoon in één van de luxueuze hotels op de strip overnachten. Een overnachting in een Airbnb of hotel kost je al snel €100 per nacht.

Tijdens onze rondreis van drie weken spendeerden we ongeveer €1100 aan overnachtingen, wat neerkomt op €25 per persoon per dag. Tijdens onze rondreis van drie maanden sliepen we echter vaker op campings en gingen we ook wat vaker legaal wildkamperen waardoor we slechts €2200 spendeerden aan overnachtingen, ofwel €12 per persoon per dag. Je maakt het dus zo duur of goedkoop als je zelf wil.

Eten

Naast de overnachtingen zullen eten en drinken het grootste stuk uit je budget nemen. Ook hier heb je voor een groot stuk zelf in de hand hoe hoog die kosten zullen oplopen. Zo kookten wij regelmatig ons eigen potje op een gasvuurtje. Dat is heel makkelijk, en voor wie van BBQ’en houdt is er op zowat elke camping in een nationaal park een ‘firepit’ met rooster voorzien!

Koken op de camping is leuk, maar natuurlijk wil je op reis niet élke dag aardappelen schillen en nadien nog de afwas doen. Lekker uit eten na een lange hike is heerlijk, en dat deden we dan ook geregeld. Om de USA-experience compleet te maken brachten we ook een bezoekje aan enkele van de bekendste fastfood-restaurants zoals In ‘n Out Burger, Wendy’s, Denny’s, Taco Bell,… Opties genoeg! In grotere steden kan je evenwel kiezen voor gezondere of kwaliteitsvolle restaurants, maar daar kan de prijs snel oplopen. Daarnaast hoef je in fastfoodrestaurants niet te stressen over het geven van fooi, wat bij een deftig restaurant uiteraard wel het geval is.

Budgettip: Eén iets waar je flink op kan besparen tijdens een roadtrip is water! Wij kochten aan het begin van onze three month road trip 4 flessen water van een gallon en vulden die de gehele reis gratis bij. Dat kan in zowat elk nationaal park of state park.

In totaal gaven we tijdens onze three month road trip 2912,58 uit aan eten en drinken en dus €16,5 per persoon per dag. Niet slecht! Ga je liever wat vaker uit eten? Reken dan minstens op het dubbele.

Transport

Alabama Hills Movie Road

Omdat zowel de huur- als benzineprijzen sinds 2018 flink de hoogte in gingen bespreken we hieronder enkel de kosten van onze recentste road trip. Daarbij huurden we voor €10.180 drie maanden een camper. Een flink bedrag, maar zo spaarden we wel heel wat uit aan overnachtingen en restaurants. Daarnaast legden we maar liefst 18.475 kilometer af, wat ons €3283,78 aan benzine kostte. We namen in Seattle ook één keer een ferry voor €18,93 en deden beroep op Uber om van en naar de luchthaven te reizen, wat ons ook nog eens €40,25 kostte. Als laatste telden we €10,39 neer voor een verplicht bezoekje aan de carwash.

In totaal betaalden we dus €13.533 aan transportkosten voor drie maanden, wat neerkomt op €76 per persoon per dag. Wie met een auto en tent reist kan dat waarschijnlijk voor €60 per persoon per dag.

Activiteiten

Dit onderdeel maak je natuurlijk zo duur als je zelf wil. Om in Amerika een nationaal park binnen te rijden betaal je al snel €30 per auto, of meer! Als je dus van plan bent om meerdere parken te bezoeken doe je een enorm voordeel met het kopen van een ‘America The Beautiful’-Pass. Deze pas kost €80 en hiermee krijg je een jaar lang toegang tot ALLE nationale parken in Amerika. Zodra je dus meer dan 3 parken bezoekt ben je goedkoper af met de pas. Je koopt deze kaart gewoon aan de ingang van het eerste nationaal park dat je bezoekt.

Naast toegangsgeld zijn er ook bepaalde populaire activiteiten die betalend zijn. Zo klommen wij in 2018 naar de top van Half Dome in Yosemite NP. Omdat deze hike zo populair is geworden besloot men om slechts een beperkt aantal mensen per dag de klim te laten aanvangen. Gezien de vraag naar ‘permits’ zoveel groter is dan het aanbod wordt nu gewerkt met een loterijsysteem. Je kan een permit aanvragen voor €10 (ongeacht het aantal hikers), maar het is geen garantie (wij dienden elk een aanvraag in voor twee personen, ééntje daarvan werd gelukkig uitgeloot). Wanneer je dan effectief geselecteerd wordt betaal je nog eens €10 per persoon om de beklimming effectief te mogen uitvoeren. Hieronder een oplijsting van andere betalende activiteiten die wij deden:

 • Antelope Canyon: €50 per persoon
 • Fietsen huren Venice Beach: €20 per persoon
 • Valley of Fire State Park: €15 per auto
 • Tol Golden Gate Bridge: €25 
 • Permit Angels Landing: €5 per persoon
 • Blue Lake, North Cascades National Park: €5 per auto
 • Park Butte, North Cascades National Park: €5 per auto
 • Museum of Pop Culture, Seattle: €34 per persoon
 • Custer State Park, South Dakota: €20 per auto
 • Cathedral Gorge State Park, Nevada: €10 per auto
 • Parking Mount Rushmore, South Dakota: €10 per auto
 • Dead Horse Point State Park, Utah: €20 per auto 
 • Lehman Caves-tour, Great Basin National Park: €8 per persoon
 • Sedona, Arizona: €15 per auto
 • Concert in Phoenix: €40 per persoon
 • Kajak in Glacier National Park: €25 per persoon

Omdat activiteiten heel persoonlijk zijn, geven we geen richtprijs mee per persoon. Wie met een beperkt budget reist kan ervoor kiezen om enkel de nationale parken te bezoeken en zo slechts €80 aan activiteiten te spenderen.

Rest

Badlands

Verder zijn er nog een paar andere zaken die bovenop je reisbudget kunnen komen. Zo betaalden we €45 per persoon per maand aan mobiel internet, kochten we wat extra kampeermateriaal en deden we geregeld onze was. Ook souvenirs kunnen natuurlijk niet ontbreken!

In totaal spendeerden we met twee personen zo’n €498 aan extra uitgaven tijdens onze reis van 3 maanden. Tijdens onze reis van drie weken was dat ongeveer €260.

Voor een roadtrip van drie maanden gaven we maar liefst €19.712,49 uit. Dit komt neer op ongeveer €112 per persoon per dag. Een flinke stijging met onze reis in 2018 waarbij we €85 per dag uitgaven. Vooral de prijzen voor huurwagens en benzine gingen enorm de hoogte in, waardoor je zelfs met een auto en tent dus best op minimum €100 per persoon per dag rekent. Een stevig bedrag, maar een roadtrip door de Verenigde Staten is dat bedrag naar onze mening alvast meer dan waard!

Dit moet je weten voor je naar de VS reist.

Dit moet je weten voor je naar de VS reist.

Reiskosten: wat kost een road trip door Amerika?

Reiskosten: wat kost een road trip door Amerika?

Kamperen in de VS: alles wat je moet weten.

Kamperen in de VS: alles wat je moet weten.

2 reacties

Heel gaaf om te lezen! In welk jaar hebben jullie deze roadtrip gedaan?
Wij hebben zelf in 2022 onze eerste reis naar Amerika gemaakt. Een road-trip van een maand langs de westkust en wat zijn wij verliefd geworden op dit land!! Wat een prachtige uitgestrekte natuur. We zijn wel geschrokken van hoe duur het allemaal was. Wij hopen zelf ook nog eens een reis van 3 maanden te gaan maken, maar dan gaan we het wel wat goedkoper proberen te doen haha.

Hi Kevin! We reisden in 2018 3 weken door de USA en in 2022 opnieuw voor 3 maanden. Dit laatste kwam wel een stuk goedkoper uit (per dag dan, niet totaalplaatje natuurlijk) dan onze reis van drie weken, ookal was alles veel duurder geworden. Je kan door een langere periode op veel zaken wel wat besparen. De dollar staat weer wat beter dan bij ons in 2022, dus ik denk dat jullie best wel nog op de prijzen in dit artikel kunnen vertrouwen. 🙂 Zeker doen! Wij zijn alweer een nieuwe reis door de VS aan het plannen! Zo’n fantastisch land hé.

Geef een reactie