Arches National Park: een complete reisgids.

De eerste keer vergeet je nooit meer, zegt men, maar ook bij ons tweede bezoek aan Arches National Park zaten we opnieuw met open mond voor ons uit te staren. Een oneindig vlak plateau strekt zich voor ons uit waar te pas en te onpas gigantische muren uit de aardkorst lijken op te rijzen. Het park telt tientallen prachtige uitzichtpunten en adembenemende hikes, je kunt er tijdens een heldere nacht het melkwegstelsel spotten en met wat geduld ontmoet je er misschien een vos, poema of ratelslang. Neem het van ons aan, een roadtrip door het zuidwesten van de USA is niet compleet zonder een bezoek aan Arches National Park.

Handig om te weten

Arches National Park bevindt zich in het oosten van de staat Utah en behoort tot Utah’s Mighty Five, de staat kent namelijk vijf indrukwekkende nationale parken. Arches is allerminst een klein park. Om je een idee te geven: met de auto doe je er meer dan een half uur over om van de ingang van het park naar de camping te rijden. In de meeste parken wordt een shuttle service voorzien, maar voorlopig is dit in Arches nog niet het geval. Een eigen voertuig is dus zeker een must. Er zijn verschillende parkeerplekken in het park, steeds vlakbij de vele bezienswaardigheden, maar deze kunnen snel vol raken, vroeg zijn is de boodschap!

Om de nationale parken te kunnen onderhouden wordt er bij elke ingang een toegangsprijs gevraagd. Voor Arches betaal je $30 per auto. Als je van plan bent om tijdens je reis meerdere nationale parken te bezoeken raden we je aan om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze kost $80 en geeft je 12 maanden lang  toegang tot alle nationale parken, zonder extra kosten. Je kunt zo’n kaart aankopen aan de ingang van ieder Nationaal Park, het is zeker niet nodig om deze vooraf online te bestellen. Zodra je drie parken of meer bezoekt, doe je reeds voordeel met de pas.

Kamperen

In Arches National Park is er slechts één mogelijkheid om te overnachten: Devils Garden Campground. Hier kan je met je tent of campervan terecht. Er zijn geen douches, maar je vindt er gelukkig wel toiletten. Zelf vinden we deze camping één van de leukste in de VS, want je  bevindt je namelijk pal tussen hetzelfde soort speciale rotsformaties waar het park voor bekend staat. De natuur is er prachtig en dat is volgens ons altijd veel meer waard dan een overnachting in een luxueus hotel. Geen fan van kamperen? Dan kan je ook in het nabijgelegen stadje Moab terecht. Je vindt er verschillende hotels en motels en ook Airbnb is hier aanwezig.

Devils Garden Campground is een populaire kampeerplek en het is dan ook aangeraden om zes maanden op voorhand je plekje te reserveren. Er komt wel wat kijken bij overnachten in nationale parken, om alle informatie voor jou overzichtelijk te houden schreven we een artikel over alles wat je moet weten over kamperen in Amerika.

Wanneer en hoelang bezoek ik Arches National Park het best?

Met één dag (en dus twee overnachtingen) kan je al heel wat van het park ontdekken, maar wie graag wat langere wandelingen maakt, rekent best op twee dagen. Arches National Park is populair, héél populair. We stelden vast dat de meeste mensen de nationale parken tussen 10u en 15u bezoeken. Om de drukte te vermijden maakten wij met zonsopgang enkele wandelingen, gingen dan tussen 11u en 15u chillen in een koffiebar in Moab om daarna terug te keren en het park verder te ontdekken. Je kan er natuurlijk ook altijd tijdens de winter naartoe, maar een local wist ons te vertellen dat het zelfs dan ondraaglijk druk kan zijn. Een extra voordeel aan het park met zonsopgang en -ondergang te verkennen is dat de temperaturen heel aangenaam zijn, in de namiddag kan het er immers behoorlijk warm worden!

De beste bezienswaardigheden en hikes.

Bezienswaardigheden

Arches Scenic Drive

In Arches zul je zeker niet verdwalen, er is namelijk maar één baan te vinden. En wat voor één! De weg is 30 km lang en om van de ingang van het park naar het einde van deze weg te rijden heb je ongeveer 30 minuten nodig. Maar geloof ons, je zal er veel langer over doen! Om de 5 seconden zal je willen uitstappen om de indrukwekkende omgeving te bewonderen. Rijden door dit nationaal park op deze weg is al een bezienswaardigheid op zich!

Balanced Rock

Hoewel Arches vooral bekend staat om zijn magnifieke, door erosie uitgesleten rotsbogen, overtreft deze balancerende rots alvast heel wat van hen. De 3600 ton zware rots tart alle verbeelding en laat je misschien zelfs twijfelen aan de zwaartekracht. Dit fenomeen kun je van dichtbij bekijken door een kleine wandeling van 500m rond Balanced Rock te maken. Wees er alvast snel bij, want de losse steen zal sowieso op een dag van z’n sokkel vallen, alleen weet niemand wanneer dat precies zal plaatsvinden.

Double Arch

De naam ‘Arches’ National Park is niet zomaar willekeurig gekozen. Je vindt hier namelijk de grootste concentratie aan stenen bogen die door de natuur zelf uit de rotsen gesleten werden. Double Arch is daar één – eigenlijk twee – van. De wandeling is slechts een schamele 800 meter lang, maar voor die kleine inspanning krijg je een enorme beloning. Double Arch is de grootste arch in het park. Hier voel je je pas echt klein tegenover de natuur!

Hikes

Delicate Arch
 • Lengte: 5 kilometer (round trip)
 • Duur: 1,5 à 3 uur (afhankelijk van je conditie en de tijd voor het nemen van foto’s)
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Na de vele uren in de auto om Arches NP te bereiken is het eindelijk tijd om de benen te strekken. De mooiste wandeling in dit park is met voorsprong die naar Delicate Arch. De hike is 5 km lang (heen en terug) en je moet er ongeveer zo’n 2 uur voor rekenen. Tijdens deze wandeling passeer je ook bij Donut Arch, vanwaar je al een eerste zicht op het eindpunt krijgt. Spannend!

Donut Arch

Delicate Arch is de populairste ‘attractie’ van het park dus als je in alle stilte van deze plek wil genieten ga je er best met zonsop- of zonsondergang heen. Dit is ook de beste tijd om foto’s te nemen! Niet zo’n hiker? Dan kan je Delicate Arch ook vanop een afstandje bewonderen vanaf één van de viewpoints! Het Lower Viewpoint ligt op slechts 100 meter van de parkeerplaats en het Upper Viewpoint is een gestage klim van minder dan een kilometer (round trip).

Devils garden
Landscape Arch
 • Lengte: 11,8 kilometer (round trip)
 • Duur: 3 – 4 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Naast Delicate Arch is ook Devils Garden een heel populaire hike. Tijdens een wandeling van zo’n 11,8 kilometer kan je Landscape Arch (foto hierboven), Pine Tree Arch, Tunnel Arch, Navajo Arch, Partition Arch en Double O Arch bewonderen.

Je kan ook kiezen om maar een deeltje van dit gebied te doen. Zo ging de zon bij ons bezoek al snel onder waardoor we slechts tot aan de Landscape Arch wandelden (2,6 km heen en terug). Dit korte stukje was al heel mooi om te zien, we zijn dus heel benieuwd wat deze wandeling nog meer te bieden heeft!

Vroeger mocht je ook onder de Landscape Arch door wandelen, maar een aantal jaar terug is een deel van deze boog afgebroken terwijl er mensen onder stonden. Sindsdien mag je hem enkel van op een afstandje bewonderen.

Park Avenue

 • Lengte: 3,2 km (round trip)
 • Duur: 45 minuutjes
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Wanneer je in dit drukke park toch wat rust wil vinden, dan is Park Avenue de perfecte optie. Deze wandeling is niet zo populair maar wel heel erg de moeite! Hij is zo’n 3,2 kilometer lang (heen en terug) en je rekent best op zo’n 45 minuutjes. Tijdens deze hike wandel je langs gigantische rotsformaties zoals The Three Gossips en The Courthouse Towers. Hier vind je geen ‘arches’, maar wel torenhoge wanden en interessante formaties.

The Windows + Turret Arch

 • Lengte: 1,1 km
 • Duur: 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Tegenover Double Arch vind je een korte hike waar je maar liefst 3 bogen krijgt te zien: North Window, South Window en Turret Arch. Om ze alle drie te zien hoef je slechts 1 kilometer af te leggen, een half uurtje is dus zeker meer dan tijd genoeg. De beste periode om deze te bewonderen is in de ochtend of de late namiddag. Dan valt het zonlicht mooi op het roodbruine gesteente.

Skyline Arch

 • Lengte: 600m (round trip)
 • Duur: 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Oke, gezien deze wandeling amper 600 m lang is kan je het eigenlijk geen hike noemen, maar we konden het niet laten om deze toch te vermelden. Ook deze plek is niet zo bekend (wij waren er zelfs helemaal alleen) maar toch heel bijzonder. Via het Amphitheater op de camping kom je trouwens aan de achterkant van de Skyline Arch uit. Ook dit is een leuke korte wandeling om te maken.

Sand Dune Arch
 • Lengte: 500m (round trip)
 • Duur: 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Kloven met smalle zandstenen torens brengen je naar deze idyllische plek, genesteld in torenhoge rotsen. Het beste gedeelte? De wandeling is één van de kortste en gemakkelijkste paden in het park, waardoor je vooral heel veel tijd kan spenderen aan het verkennen van alle hoekjes en kantjes! Sand Dune Arch vind je al na 500 meter wandelen, maar wie meer wil ontdekken kan de volledige lus van 5 kilometer maken en ook Broken Arch en Tapestry Arch meepikken. In dat geval doe je er zo’n uurtje over om de route af te leggen.

Corona Arch

Technisch gezien bevindt Corona Arch zich niet in het nationaal park, maar op een kwartiertje rijden van de ingang. Toch was dit één van onze favoriete wandelingen in de buurt van Arches National Park, waardoor we jullie deze zeker niet wilden onthouden! Corona Arch is een geweldige, en hondvriendelijke, wandeling net buiten Moab die je naar een enorme boog leidt. Alleen al het pad ernaartoe is erg leuk, waarbij je via ladders en kettingen omhoog moet klauteren om je eindhalte te bereiken. We raden alleen aan om de route vooraf via AllTrails te downloaden, want we vonden de bewegwijzering niet altijd even duidelijk.

Arches National Park verdient meer dan terecht een plekje tussen Utah’s Mighty Five. Sterker nog, het zou wel eens ons favoriete nationaal park van Utah kunnen zijn! Wanneer we uiteindelijk een laatste blik werpen op de zandstenen bogen in onze achteruitkijkspiegel beseffen we dat de eerste keer dan wel onvergetelijk mag zijn, maar de tweede keer was ook leuk, en stiekem dromen we al van een derde bezoek!

Een complete reisgids voor Dead Horse Point State Park.

Een complete reisgids voor Dead Horse Point State Park.

Wat moet je zeker doen in Bryce National Park?

Wat moet je zeker doen in Bryce National Park?

De mooiste plekken in Canyonlands National Park.

De mooiste plekken in Canyonlands National Park.

Waarom Observation Point het perfecte alternatief voor Angels Landing is.

Waarom Observation Point het perfecte alternatief voor Angels Landing is.

Utah’s best kept secret: Capitol Reef National Park.

Utah’s best kept secret: Capitol Reef National Park.

Een mini-reisgids voor ‘Utah’s mighty 5′.

Een mini-reisgids voor ‘Utah’s mighty 5′.

Een dag in Zion National park: wat is er te doen?

Een dag in Zion National park: wat is er te doen?

Geef een reactie