Een dag in Two Peoples Bay Nature Reserve.

Tijdens een roadtrip van Perth naar Melbourne is het moeilijk kiezen waar je even halt wil houden. Letterlijk elke kilometer is hier adembenemend en er zijn meer prachtige stranden dan je op twee handen kan tellen. Toch moet je zeker een bezoekje brengen aan Two Peoples Bay Nature Reserve! Dit kleine natuurpark is perfect voor een daguitstap en laat je kennismaken met mooie stranden, prachtige natuur en uniek wildlife.

Waar ligt Two Peoples Bay?

Two Peoples Bay kan je vinden in het zuidwesten van West-Australië. Het ligt op zo’n 30 minuten rijden van Albany, 4u45 van Perth en 5u van Esperance. Je hebt geen 4×4 nodig om het park te verkennen en Two Peoples Bay is bereikbaar voor zowel gewone auto’s, camper(vans) en caravans. Wie wel een 4×4 ter beschikking heeft kan naast onderstaande to do’s ook nog via de Sinker Reef Track naar Sinker Reef rijden.

Voor Two Peoples Bay betaal je een toegangsprijs van 15 AUD per auto per dag en dat kan je gewoon aan de ingang betalen.

Wat is er te doen?

Two Peoples Heritage Trail

Een leuke manier om een flink deel van het park te verkennen is te voet. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk, maar je kan deze allemaal combineren tot één grote lus waarbij je het volledige park te zien krijgt. De korte wandelingen starten vanaf 830 meter en gaan tot 5 kilometer. De verschillende routes en een kaart kan je vinden op één van de panelen aan het bezoekerscentrum. Je zoekt vooraf ook best nog even de getijden op, want tijdens de herfst en winter palmt de zee het volledige strand in waardoor delen van het wandelpad onbereikbaar zijn. Wie wil kan deze route uitbreiden met een omweg via Little Beach.

Verschillende uitzichtpunten

Tijdens de wandeling kom je verschillende uitzichtpunten tegen zoals Bay Lookout en Whalers Cove Lookout. Je kan deze uitzichtpunten enkel te voet bereiken, maar je hoeft zeker niet de volledige wandeling te maken om er te geraken. Bay Lookout is een klein half uurtje wandelen heen en terug en voor Whalers Cove Lookout reken je best op een uur.

Een bezoekje aan het Visitors Centre

Voor je een natuurgebied verkent, is het altijd de moeite om eerst even halt te houden in het bezoekerscentrum. Hier leer je meer over de regio en wat je er allemaal kan vinden. Het bezoekerscentrum van Two Peoples Bay geeft je wat meer info over de verschillende dieren die je er kan tegenkomen en je kan er onder andere ook een rugwervel van een walvis aanraken!

Two Peoples Bay

Het natuurpark is genoemd naar de baai waar je ook een langgerekt strand kan terugvinden. Heerlijk om even te genieten van de zon en wanneer je er op het juiste moment naartoe reist kan je er zelfs walvissen spotten! In de baai kan men daarnaast ook kanoën, kajakken, duiken, snorkelen en vissen. 

De naam Two Peoples Bay komt van een toevallige ontmoeting tussen Franse en Amerikaanse expeditieschepen in 1802 in deze baai. De plek werd oorspronkelijk ‘Baie des Deux Nations’ of ‘Bay of Two Nations of People’ genoemd.

Kamperen bij East Bay Camping Ground

Een prachtige plek om te kamperen is bij East Bay Camping Ground. Je hebt geen 4×4 nodig om de gratis camping te bereiken, maar mensen met een caravan zullen jammer genoeg een ander plekje moeten zoeken. Hoewel de camping uitkijkt op Two Peoples Bay, moet je toch op een klein uurtje rekenen om van Two Peoples Bay tot aan de kampeerplek te geraken. Maar geloof ons, dat is het meer dan waard! Er zijn slechts 6 officiële plekjes beschikbaar en die zitten eigenlijk altijd vol. Wie dus een plaatsje wil bemachtigen komt best nog voor de middag zijn plekje claimen! Je vindt er een picknicktafel en een toilet.

Wildlife spotten

In Two Peoples Bay valt er heel wat wildlife te spotten! Zo is dit de enige plek (naast Rottnest Island) om quokkas te zien in West-Australië. Ze zijn helaas een stuk meer ‘verlegen’ dan op het eiland, dus verwacht hier geen selfie, maar toch heel cool!

Naast quokkas kan je hier ook de luidruchtige scrub bird vinden. Men dacht dat deze vogel uitgestorven was, totdat ze in de jaren 60 werden herontdekt in Two Peoples Bay. En ook Gilbert’s potoroo werd hier herontdekt (1994) nadat men dacht dat dit dier uitgestorven was. Andere bedreigde zoogdieren in het gebied zijn de zuidelijke bruine bandicoot, de westelijke ringstaartbuidelrat, de Australische zeeleeuw en de Nieuw-Zeelandse pelsrob. Two Peoples Bay kent ook verschillende reptielen zoals de kleine bruine slang, de tapijtpython en twee soorten skinks. Naast deze zoogdieren wordt het park ook bewoond door bedreigde vogelsoorten zoals de westelijke grondpapegaai, de westelijke borstvogel, de westelijke zweepvogel en de roerdomp. Daarnaast werden ook de zwarte Carnaby’s kaketoe, de slechtvalk, de bonte plevier en roodwangvuurstaart waargenomen. Zeevogels die zich op de eilanden rond de baai nestelen zijn onder meer de grootvleugelstormvogel en de pijlstormvogel.

Little Beach + Waterfall Beach

Een prachtige plek om van de zonsondergang te genieten is Little Beach en Waterfall Beach. Je kan hier naartoe hiken vanaf het bezoekerscentrum via de Heritage Trail, maar je kan Little Beach ook gewoon met de wagen bereiken. Voor Waterfall Beach moet je dan nog een korte wandeling maken. Little Beach is een beschutte baai die perfect is om te zwemmen en snorkelen. Soms zijn de golven er ook groot genoeg voor surfers en bodyboarders en er werden in het verleden ook al groepjes dolfijnen gespot in het water! Om tot bij Waterfall Beach te komen wandel je naar het uiteinde van Little Beach en klim je via het paadje over de rots die de twee stranden van elkaar scheidt. Dit is een veel kleiner en meer afgelegen strand met een speciaal soort zand waardoor het water een groenere kleur krijgt.

Stargazing

In de regio rond Two Peoples Bay is er amper lichtvervuiling aanwezig. Hierdoor is het de ideale plek om ‘s nachts het melkwegstelsel te spotten! Doe een paar uur na zonsondergang even alle lichten uit en laat je ogen wennen aan het donker. Zo’n sterrenhemel zal je nog nooit gezien hebben!

Handig om te weten

  • Er zijn toiletten te vinden binnen het park.
  • Er is geen drinkwater te vinden binnen het park.
  • Het is verboden om in het park te overnachten.
  • Honden zijn niet toegelaten.

Two Peoples Bay is een klein afgelegen park, waardoor het er nooit echt druk wordt. Het is de ideale plaats voor wie wil genieten van prachtige stranden en op zoek wil gaan naar zeldzame diersoorten.

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Geef een reactie