De ultieme reisgids voor Mount Rainier National Park.

Mount Rainier zou wel eens één van de meest adembenemende plekken op deze wereld kunnen zijn. Het is alvast zonder enige twijfel ons favoriete nationaal park in Washington. Van weides vol wilde bloemen en oeroude bossen tot bulderende watervallen en imposante bergzichten, … Mount Rainier is simpelweg een droom voor natuurliefhebbers! Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden omvat het park meer dan alleen maar de indrukwekkende berg zelf. Het gebied is gigantisch en bestaat uit vijf uitgesproken secties. Om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen geven we hier alle informatie mee die je nodig hebt voor een geslaagde reis naar Mount Rainier National Park!

Handig om te weten

Mount Rainier National Park ligt op zo’n 2-3 uur rijden van Seattle, afhankelijk van welke ingang je zal nemen. Veel bezoekers reizen ook vanuit Portland naar Mount Rainier, wat op ongeveer 3 uur rijden ligt.

Openbaar vervoer is in het park beperkt, dus een auto huren is sterk aan te raden. De wegen in het park werden bovendien aangelegd door architecten die van de autorit een echte belevenis op zich wilden maken. De uitzichten die je vanuit de auto te zien krijgt zijn fenomenaal, na elke haarspeldbocht bocht krijg je alweer een spectaculair zicht op Mount Rainier voorgeschoteld. Adembenemend!

Een toegangsticket tot het park kost $30 per voertuig. Wie meer dan drie nationale parken bezoekt koopt beter de ‘America The Beautiful Pass’. Deze pas kost je eenmalig $80 per voertuig en is een jaar lang geldig in alle nationale parken. Zo’n pas kan je aan eender welke ingang, van eender welk nationaal park kopen.

Welke ingang moet ik kiezen?

Het park heeft vier hoofdingangen:

 • Nisqually (zuidwesten)
 • Carbon River (noordwesten)
 • White River/Sunrise (noordoosten)
 • Stevens Canyon (zuidoosten)

De ingang van Nisqually (via SR 706) is de populairste toegangspoort tot het park. Daar heb je dan helaas ook het meeste kans om tijdens de drukke momenten in de file te moeten aanschuiven. Naast de vier hoofdingangen bestaat het park uit vijf hoofdgebieden:

 • Longmire: dit is het historische gebied van het park. Je vindt er een wilderness information centrum, een museum en een herberg. 
 • Paradise: dit gebied is vooral bekend om zijn wildflowers en prachtige wandelingen. Je vindt er een indrukwekkend bezoekerscentrum, ranger station en herberg. 
 • Ohanapecosh: vooral bekend om z’n oude bossen. Er is een bezoekerscentrum en camping. 
 • Sunrise: hier vind je prachtige uitzichten over de bergen, spectaculaire hikes en wilde bloemenweiden. Er is een bezoekerscentrum, camping en lodge. 
 • Carbon River/Mowich: dit gebied ligt wat meer afgelegen en is vooral bekend om z’n prachtige wandelpaden en camping.

De bekendste en meest ‘ontwikkelde’ delen van het park zijn Paradise en Sunrise en dit zijn de delen die wij bezocht hebben tijdens onze reis naar Mount Rainier National Park. Onze tips over wat er te zien valt en wat je zeker moet doen zijn dan ook op deze twee delen van het park toegespitst.

Kamperen

Er zijn vier officiële campings te vinden in Mount Rainier National Park: Cougar Rock, Ohanapecosh, White River en Mowich Lake.


Cougar RockOhanapecoshWhite RiverMowich Lake
Prijs$20$20$20/
OpeningstijdenEind mei tot eind september. Eind mei tot eind september.Eind juni tot eind september.Begin juli tot begin oktober.
Reserveren?6 maand vooraf6 maand voorafFirst come first serveFirst come first serve

Kamperen in Mount Rainier is heel populair. De te reserveren campings zijn volgeboekt binnen de 10 seconden en wie een first come first serve plekje wil komt best vroeg in de ochtend. Er zijn ook tal van backcountry kampeerplekjes te vinden, maar dan moet je wel een wildernisvergunning aanvragen bij het park. We schreven een uitgebreid artikel over kamperen in Amerika.

Wanneer bezoek ik Mount Rainier National Park het best?

Hoewel sommige delen van het park officieel het hele jaar door geopend zijn, zijn de zomer en herfst waarschijnlijk de beste periodes in het jaar om Mount Rainier te bezoeken. Van juli tot oktober heb je kans op het beste weer, (relatief) sneeuwvrije wandelpaden en kan je er misschien zeeën van wilde bloemen zien. Toch kan het weer tijdens de zomermaanden ook drastisch veranderen dus hou de weersvoorspellingen altijd goed in de gaten.

Om de drukte te vermijden bezoek je Mount Rainier best tijdens de week en vermijd je het weekend. Check ook even of er geen nationale feestdag gepland staat, want ook dan kan het onaangenaam druk worden. Tussen 10u en 14u30 is de kans ook groot dat je zal moeten aanschuiven om het park binnen te rijden. Zo stonden we zelf eens twee uur in de file!

Kom je naar Mount Rainier om te genieten van de miljarden wilde bloemen, dan ben je best zo flexibel mogelijk. Elke jaar is de ‘piek’ van de bloei anders en dit hangt van verschillende factoren af. Meestal beginnen ze midden juli te bloeien en zullen ze hun hoogtepunt bereiken in de eerste week van augustus, maar daar kan je niet elk jaar op rekenen. Wel geeft de National Park Service ieder jaar updates via deze link.

Hoelang heb je nodig om Mount Rainier te bezoeken?

Hoeveel tijd je in Mount Rainier National Park wil spenderen is natuurlijk persoonlijk, maar wie het bij één gebied houdt kan in 1 à 2 dagen zeker de highlights meepikken. In 2 à 3 dagen kan je de highlights meepikken en enkele minder bekende plekken bezoeken. Wie het park ten volle wil beleven en elk hoekje wil bewonderen rekent best op 5 dagen of meer.

Fauna & Flora

In Mount Rainier vind je maar liefst 65 soorten zoogdieren, 14 soorten amfibieën, 5 soorten reptielen, 182 soorten vogels en 14 soorten inheemse vissen. Populaire dieren zoals elk (wapiti-herten) en zwarte beren (neem altijd bear spray mee!) kan je in theorie overal in het park vinden, terwijl berggeiten vooral in alpiene en subalpiene zones te vinden zijn. Verder vind je er ook adelaars, marmotten, poema’s, pika’s, berggeiten, stekelvarkens, bevers, stinkdieren, wezels, wasberen, coyotes en nog heel wat meer!

Wat valt er te zien in Mount Rainier National Park?

Pinnacle Peak

 • Lengte: 5 kilometer
 • Hoogtemeters: 320 meter
 • Duur: 1,5 tot 2,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Pinnacle Peak is één van de minder bekende wandelingen in het park, waardoor je de spectaculaire zichten met bijna niemand anders moet delen. Het officiële pad loopt tot aan een bergpas, maar er loopt een niet-onderhouden pad tot aan de top. Aan jou de keuze om door te lopen of niet, maar sowieso zijn de uitzichten fenomenaal! Op een heldere dag maakt het uitzicht vanaf de bergpas deze wandeling 100% de moeite waard. In het noorden krijg je een dramatische close-up van Mount Rainier en in het zuiden zie je het vervolg van de vulkanische ketting met Mount Adams, Mount St. Helens en Mount Hood helemaal aan de horizon. Dit is ook de ideale wandeling om pika’s en marmotten te zien. Wij konden er zelfs ook herten spotten!

High Rock Lookout

 • Lengte: 6 kilometer
 • Hoogtemeters: 400 meter
 • Duur: 1,5 tot 2,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Hoewel deze wandeling zich eigenlijk niet in het park bevindt, krijgt je hier wel een fantastisch zicht op Mount Rainier. Daarnaast vind je er ook een oude fire lookout, wat de plek alleen maar interessanter maakt. Je wandelt constant door een prachtig dicht bos, slechts helemaal op het einde word je beloond met een subliem uitzicht. Laat je niet tegenhouden wanneer het mistig lijkt, want wie weet pik je een wondermooie cloud inversion mee op het einde. Let dan wel extra goed op, want de klif duikt loodrecht naar beneden in een diepe afgrond!

Aangezien de wandeling zich niet in het park bevindt, zijn honden hier wel welkom.

Nisqually Vista Trail

 • Lengte: 1,8 kilometer
 • Hoogtemeters: 55 meter
 • Duur: 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Zoals de naam al aangeeft leidt dit pad je naar een close-upviewpoint van de Nisqually-gletsjer. De wandeling start aan de Paradise-parking en is in de winter vooral populair voor snowshoeing! Tijdens de zomer kan je er honderden wildflowers vinden, al blijft de sneeuw vaak nog tot juli liggen. Neem dus schoenen met veel grip mee!

Skyline Trail

 • Lengte: 10 kilometer
 • Hoogtemeters: 550 meter
 • Duur: 3 tot 4 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Deze hike van 10 kilometer is één van de meest populaire wandelingen in Mount Rainier National Park, en met een goede reden! De Skyline trail heeft het allemaal: wildlife, adembenemende uitzichten, een mooie waterval en een constant zicht op Mount Rainier. De wandeling is aan de lange kant, maar over het algemeen niet zo moeilijk. De uitzichten zijn vanaf het begin al spectaculair, dus ook wie de wandeling niet volledig maakt zal er verwend worden.

Je kan er ook voor kiezen om niet de volledige loop te wandelen en enkel tot aan panorama point te hiken, om dan via dezelfde weg terug te keren. In dit geval is de wandeling zo’n 7 kilometer lang (heen en terug) en doe je er een kleine twee uur over (met heel wat fotostops!). Ben je enkel geïnteresseerd in Myrtle Falls? Dan kan je via een pad van 700 meter (one way) tot aan het uitzichtpunt wandelen.

Het startpunt van de Skyline Trail is hetzelfde als verschillende andere populaire routes in deze regio, namelijk de Paradise-parking. Dit is tijdens de zomermaanden één van de drukste parkeerplaatsen en kan dus vroeg vol lopen.

Sourdough Trail

 • Lengte: 4,7 kilometer
 • Hoogtemeters: 170 hoogtemeters
 • Duur: 1,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Het mooie aan de Sourdough Trail is dat je de wandeling zo lang of kort kan maken als je zelf wil. De uitzichten zijn vanaf het begin al spectaculair en voor je het weet heb je de volledige bergkam afgewandeld. De wandeling start vanaf de Sunrise-parking en is heel populair. Je vindt er duizenden wildflowers, dus zorgt dat je zeker niet van het pad afwijkt! Veel mensen vegen helaas hun voeten aan deze regel, waardoor de wilde bloemen vertrappeld worden en er hele velden leeg blijven.

Mount Fremont Lookout

 • Lengte: 10 kilometer
 • Hoogtemeters: 340 meter
 • Duur: 2,5 tot 3,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Wie na de Sourdough trail nog wat energie over heeft kan doorwandelen tot aan de Mount Fremont Lookout. Bij de uitkijktoren krijg je een prachtig zicht op Grand Park, Redstone Peak, Skyscraper Mountain, Berkeley Park en natuurlijk Mount Rainier. Omdat de Sunrise-regio hoger ligt dan andere delen van het park, kan het handig zijn om een jas en muts mee te nemen. Het koelt hier behoorlijk af!

Hoewel de uitzichten prachtig waren, weten we niet zo goed of we de Mount Fremont Lookout trail zouden aanraden. Wij stonden om 3u30 op om de zonsopgang mee te pikken bovenaan het uitzichtpunt en eenmaal aangekomen stond er al zo’n 200 man ons op te wachten! Sommigen vonden het dan ook nog eens nodig om luide muziek door de boxen van hun gsm te spelen. De drukte maakte de ervaring jammer genoeg iets minder aangenaam, dus zouden we persoonlijk voor een andere hike kiezen. Wel waren we er tijdens het weekend, dus misschien dat een weekdag zorgt voor een compleet andere belevenis.

Tipsoo Lake

Op een windstille dag kan je bij Tipsoo Lake een perfecte reflectie van Mount Rainier bewonderen in het meer. Via een gemakkelijke wandeling van 1,3 kilometer wandel je rond het subalpiene meer en zelfs op het midden van de dag waren we hier helemaal alleen! De ideale stop voor wie weinig tijd heeft of een pauze nodig heeft van de moeilijkere wandelingen.

Mount Rainier

Mount Rainier, de piek met het meeste gletsjers in de Verenigde Staten, biedt een spannende uitdaging voor bergbeklimmers. Elk jaar bereiken duizenden mensen met succes de top van deze actieve vulkaan van 4400 meter (50% succes rate). Er zijn meer dan 20 verschillende klimroutes die je via vier hoofdroutes kan benaderen: Paradise, Westside Road, White River en Mowich Lake. Om de top – via eender welke route – te bereiken moet je meer dan 16 kilometer afleggen waarbij je meer dan 2750 meter stijgt. Het is mogelijk om zelfs als absolute beginner met een gids de berg te beklimmen, dus wie zichzelf eens wil uitdagen is hier aan het juiste adres! Al zul je hiervoor erg vroeg een plaatsje moeten bemachtigen bij één van de berggidsen.

Wonderland Trail

 • Lengte: 155 kilometer
 • Hoogtemeters: 7725 meter
 • Duur: 6 tot 14 dagen. 
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Wie wat meer uitdaging wil kan terecht op de Wonderland Trail. Deze wandeling van 155 kilometer brengt je langs rivieren, laagland bossen en velden vol wilde bloemen én dat met een fantastisch zicht op Mount Rainier. Tijdens die 155 kilometer – wat de meeste mensen in 6 à 14 dagen afleggen – wandel je een volledig rondje langs Mount Rainier. Het pad staat bekend als één van de beste manieren om Mount Rainier National Park te verkennen.

Voor wie nog (veel) meer tijd heeft

 • Naches Peak Loop: 5,3 kilometer / 200 hoogtemeters / 1,5 uur
 • Tolmie Peak: 9 kilometer / 470 hoogtemeters / 3,5 uur
 • Burroughs Mountain: 15 kilometer / 780 hoogtemeters / 5,5 uur
 • Comet Falls: 5 kilometer / 400 hoogtemeters / 2 uur
 • Bench & Snow Lakes: 3,5 kilometer / 135 hoogtemeters / 1 uur

Er valt zoveel te beleven in Mount Rainier National Park dat je er gemakkelijk enkele weken kan vertoeven. Het is een plek die je zeker gezien moet hebben tijdens een roadtrip door de Pacific Northwest en staat met gemak in onze top 3 nationale parken van Amerika! Oh, en alsjeblieft, leave no trace and stay on the trail!

Olympic National Park: het beste van de Pacific Northwest.

Olympic National Park: het beste van de Pacific Northwest.

Hiken naar Mount Storm King in Olympic National Park.

Hiken naar Mount Storm King in Olympic National Park.

North Cascades National Park: een uitgebreide gids.

North Cascades National Park: een uitgebreide gids.

Geef een reactie