Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Sequoia National Park, gelegen in het zuidelijke puntje van de Sierra Nevada in Californië, trekt jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers. In het park vind je enkele van ‘s werelds grootste bomen, waaronder de General Sherman Tree, de grootste boom ter wereld! Hoewel de mammoetbomen hier met voorsprong de populairste attracties zijn, is Sequoia National Park ook een geweldige bestemming voor prachtige day hikes en backpacking trips. En dan hebben we het nog niet eens over het aansluitende Kings Canyon National Park gehad! Hieronder vind je alles wat je moet weten over Kings Canyon en Sequoia National Park.

Handig om te weten

Hoewel Californiës bekendste nationaal park Yosemite ongelooflijk mooi is, overschaduwt het naar onze mening onterecht de (iets) minder bezochte parken Sequoia en Kings Canyon. Sequoia en Kings Canyon National Park vormen een thuisbasis voor ‘s werelds grootste bomen, de hoogste piek in de Lower 48 en kilometers ongerept landschap van de Sierra Nevada. Technisch gezien gaat het om twee afzonderlijke parken, maar Sequoia en Kings Canyon worden gezamenlijk beheerd waardoor veel reizigers de plekken combineren tijdens een reisje. Sequoia National Park werd in 1890 opgericht en was het eerste nationale park dat werd opgericht om een levend organisme te beschermen. Vijf van de tien grootste bomen ter wereld staan hier in The Giant Forest!

Een bezoek aan beide parken kost $35 per wagen, maar wie meer dan drie parken bezoekt koopt beter een ‘America The Beautiful Pass’. Deze kaart kost $80 per voertuig en is een jaar lang geldig in alle nationale parken van Amerika. Je kan deze pas kopen aan eender welke ingang van eender welk nationaal park.

Hoelang heb je nodig om Kings Canyon & Sequoia te bezoeken?

De twee parken worden samen beheerd, maar het duurt nog steeds bijna 2 uur om van bijvoorbeeld het Foothills Visitor Center (Sequoia) tot aan het Kings Canyon Visitor Center te rijden. Heb je maar één dag te spenderen, dan raden we aan om het bij één van de twee parken te houden. Zelf verbleven we er 3 nachten en vonden dat zeker voldoende om heel wat van het park te ontdekken! Al zouden we het zeker geen straf gevonden hebben om er nog wat meer tijd te spenderen!

Wanneer bezoek ik Kings Canyon & Sequoia het best?

Je kan de parken in principe het hele jaar door bezoeken, maar het grootste verschil bij het plannen van een bezoek in de winter ten opzichte van ieder ander seizoen is dat er verschillende wegafsluitingen mogelijk zijn door hevige sneeuwval. Zodra de eerste sneeuw van het seizoen valt worden bepaalde delen van beide parken afgesloten voor de rest van het seizoen. Hou daarom altijd de NPS website in de gaten voor de meest actuele updates! Zelfs wanneer de wegen afgesloten zijn is het in theorie nog steeds mogelijk om iedere hike te maken. Wie sneeuwschoenen meeneemt of het niet erg vindt om een paar extra kilometer door de sneeuw te hiken kan nog steeds de meeste hikes bereiken.

Tijdens de winter is het ook vereist om sneeuwkettingen bij te hebben, zelfs voor 4WD-voertuigen!

Kamperen

Er zijn 14 campings beschikbaar in de parken. De enige camping met een first come first serve-systeem is South Fork Campground. De andere campings kan je reserveren via de officiële website. De campings liggen verspreid over de parken en kunnen ver uiteen liggen. Check dus even op deze kaart welke camping het dichtst ligt bij de plekken die je wil bezoeken! Wees er wel snel bij, want de kampeerplekjes zijn heel erg snel volgeboekt. Zo konden wij enkel nog een plekje vinden in Kings Canyon National Park en moesten we dus een heel eind rijden om Sequoia National Park te bezoeken. We schreven een artikel over alles wat je moet weten over kamperen in Amerika.

Fauna & Flora

Lokale diersoorten die je in Kings Canyon & Sequoia kan vinden zijn de grijze vos, de bobcat, stinkdieren, de zwarte beer, de bosrat, muizen, kwartels, gaaien, spechten, slangen, hagedissen en salamanders.

In de bossen vind je ponderosa-dennen, wierookceders, witte sparren, suikerdennen en natuurlijk de befaamde mammoetbomen! De mammoetboom of reuzensequoia is de zwaarste boom ter wereld en komt van nature voor in Californië (Sierra Nevada). Voor de laatste ijstijd zouden mammoetbomen het volledige noordelijk halfrond bezet hebben, waardoor ook Europa ooit Sequoia’s moet hebben gekend!

Wat moet je zeker doen in Kings Canyon?

General Grant

De General Grant is, met een hoogte van 81,72 meter en en een omtrek van 32,77 meter, de op één na grootste boom ter wereld! Een rolstoeltoegankelijk pad van 500 meter voert je, naast de General Grant, ook nog langs een oude boshakkershut, de Fallen Giant en je kan er zelfs in een omgevallen Sequoia lopen! Daarnaast leer je via informatieborden hoe vuur het leven van de sequoia’s beïnvloedt.

Grizzly Falls & Roaring Falls

Twee leuke plekken om even verfrissing te zoeken zijn de Grizzly en Roaring Falls. Voor beide watervallen hoef je slechts een korte wandeling te maken, maar vooral de rit ernaartoe is geweldig mooi! We hadden eerlijk gezegd echt geen idee dat Kings Canyon zo’n prachtige uitzichten had. Je rijdt een heel eind hoog door de bergen, waarbij je beetje per beetje afdaalt en uiteindelijk door een magnifiek dal rijdt. Reken maar wat extra tijd in voor deze rit, want er zijn genoeg plekken waar je zal willen stoppen voor foto’s!

Zumwalt Meadow

 • Afstand: 2,4 kilometer
 • Hoogtemeters: 50 hoogtemeters
 • Duur: 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Zumwalt Meadow is misschien wel de meest bekende wandeling in Kings Canyon. Deze gemakkelijke lus van 1,3 kilometer is perfect voor wandelaars van elk niveau! Je wordt er beloond met de ware essentie van Kings Canyon: heldere rivieren, weelderige groene weiden en dramatische granieten kliffen. Ook heb je hier vaak een grote kans op het spotten van wildlife zoals herten!

Kings Canyon Panoramic Point

Vanaf de parkeerplaats (die snel volzet is!), is het slechts zo’n 800 meter wandeling tot een aan schilderachtig uitzicht van waar je een pine tree-vallei, het Hume-meer en de hoge toppen van de Sierra kan observeren. Wie wil kan daarna nog zo’n 4 kilometer (one way) doorwandelen tot aan de Park Ridge Fire Lookout.

Big Stump Grove

Big Stump Grove is een sequoia-bos gelegen aan de zuidwestelijke ingang van Kings Canyon National Park. Je vindt er onder andere de Mark Twain Stump: een stronk van wat ooit één van de grootste sequoia’s ter wereld was! In 1891 werd de boom helaas gekapt om tentoon te stellen in musea in New York en Londen. Je kan via een trapje op de boomstronk wandelen waardoor je pas echt beseft hoe enorm de bomen eigenlijk echt zijn!

Wat moet je zeker doen in Sequoia National Park?

General Sherman & Congress Trail

 • Afstand: 7,8 kilometer
 • Hoogtemeters: 170 meter
 • Duur: 2,5 uur (met heel veel fotostops!)
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De General Sherman is de grootste (gekende) boom ter wereld! Hoewel hij niet de hoogste (83,79 meter) of de breedste (31,27 meter) is, zorgt zijn enorme volume (1486,9 m³) ervoor dat hij op nummer één staat. De lus van 1,6 kilometer brengt je via een verhard pad (met veeel trappen) van de grote parking naar de iconische boom. Hoewel de General Sherman absoluut een bezoekje waard is, raden we aan om zeker door te wandelen naar The Congress Trail!

The Congress Trail is dé plek om honderden gigantische sequoia’s te zien. Je vindt er onder andere The President, de derde grootste sequoia ter wereld. Hoewel The President slechts op nummer drie staat, voelt hij wel als de grootste! In tegenstelling tot General Grant en General Sherman wordt de boom niet afgeschermd door een omheining waardoor je tot helemaal tegen de boom kan wandelen. Dit maakt de ervaring een pak magischer, probeer deze boom maar eens te knuffelen, of zelfs maar eens de omtrek ervan af te stappen! Daarnaast vind je er ook de Chief Sequoyah en McKinley Tree. Wordt je liever omringd door verschillende sequoia’s dicht bij elkaar? Loop dan zeker door tot The House en The Senate. Je zal je nog nooit zo klein gevoeld hebben op deze wereld!

Voor wie er maar geen genoeg van kan krijgen kan de wandeling nog wat langer gemaakt worden door de weg te vervolgen naar de Lincoln Tree via de Alta Trail of naar The Founders  en Cattle Cabin via de Circle Meadow.

Big Trees Trail

 • Afstand: 2 kilometer
 • Hoogtemeters: 33 meter
 • Duur: 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

We hadden geen zo’n hoge verwachtingen van The Big Trees Trail, gezien het om een korte populaire wandeling gaat. Gelukkig hadden we het goed mis. Wat een prachtig wandelpad! Via verschillende panelen kom je meer te weten over de ecologie van de mammoetbomen. Het pad is verhard en toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Je vind hier heel wat indrukwekkende sequoia’s en wie goed oplet spot misschien wel een hert of marmot!

Sunset Rock

 • Afstand: 2,6 kilometer
 • Hoogtemeters: 45 meter
 • Duur: 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Sunset Rock biedt een mooi westelijk uitzicht over Sequoia National Park. Na een wandeling tussen de gigantische sequoia’s of een lange hike, is de wandeling naar Sunset Rock misschien wel de beste manier om de dag af te sluiten. Wij combineerden Sunset Rock met de Big Trees Trail en maakten er één ‘lange’ wandeling van. In dat geval is de hike zo’n 5 kilometer lang, met 70 hoogtemeters en doe je er ongeveer een uurtje over.

Moro Rock

De perfecte plek om van de zonsopgang te genieten is Moro Rock! We hoorden alweer de gekste verhalen over deze plek en vaak worden de steile trappen omschreven als een ‘grueling climb’. Onze verbazing was dan ook groot wanneer we in 10 minuten boven stonden. We konden met gemak nog een dik half uur langer geslapen hebben! Eenmaal boven krijg je een spectaculair uitzicht over de bossen van Sequoia National Park. Er is een parking te vinden, maar in het weekend mag je tijdens het weekend en feestdagen niet met je eigen wagen tot aan de parking rijden wanneer de shuttlebus rijdt. Zorg dus dat je er voor 8 uur terug vertrokken bent!

Tunnel Log

Wie nog wat tijd heeft na Moro Rock moet zeker enkele minuutjes doorrijden naar Tunnel Log! Wie geen al te grote auto heeft kan hier gewoon dwars door een gesneuvelde Sequoia heen rijden! Geen paniek als je auto toch iets aan de grote kant is, je kan er ook gewoon langsrijden 😉 .

Little Baldy

 • Afstand: 5,3 kilometer
 • Hoogtemeters: 240 meter
 • Duur: 1,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Wie op zoek is naar een wandeling in Sequoia National Park die iets minder bekend is kan overwegen om de hike naar Little Baldy te proberen. Zelf moesten we deze wandeling met niemand anders delen! De tocht van 5,3 kilometer gaat flink bergop, maar het uitzicht is er net zo goed als op Moro Rock en biedt je een volledig ander perspectief. Neem zeker een winddichte jas mee, want eenmaal boven kan er een nogal stevig fris briesje staan.

Woorden schieten tekort om de magische bossen van Sequoia National Park en Kings Canyon te beschrijven. De ervaring van met je neus tegen zo’n mammoetboom te staan, omhoog te staren en je onbenullig klein te voelen is er eentje die je niet snel vergeet! Bovendien vind je naast deze indrukwekkende giganten ook nog eens door gletsjers ingekerfde valleien terug die allesbehalve moeten onderdoen voor het populaire Yosemite en ons bijna sprakeloos achterlieten!

Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Een gids voor Pinnacles National Park

Een gids voor Pinnacles National Park

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

De leukste plekjes in San Francisco.

De leukste plekjes in San Francisco.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Geef een reactie