Milford Sound: een bezoek aan Fiordland National Park.

Met 182 regendagen per jaar staat Milford Sound bekend als één van de natste plekken ter wereld. Daarnaast moet je een vrij omvangrijke omweg maken om er te geraken en wemelt het er van de zandvliegen. Tocht trekt Milford Sound een miljoen bezoekers per jaar. Hoe komt dat? Wel, kort gezegd is deze plek gewoon waanzinnig mooi, de route ernaartoe onbeschrijfelijk én het is vooral een plek die je moet gezien hebben tijdens je roadtrip door Nieuw-Zeeland! Honderden watervallen, weelderige regenwouden, steile fjorden, prachtige sterrenhemels en een overvloed aan wildlife: dat is Milford Sound, oftwel Piopiotahi!

Hoe komt je tot bij Milford Sound?

Milford Sound is genesteld in het hart van Fiordland National Park, ten zuidwesten van het Zuidereiland van NIeuw-Zeeland. Hoewel Queenstown en Milford Sound in vogelvlucht slechts 70 kilometer van elkaar verwijderd liggen, worden de twee plekken gescheiden door een enorme bergketen. Wie naar Milford Sound wil rijden moet helemaal rond de Humboldt- en Eyre-bergen heen. Een tocht waar je met de auto al snel zo’n 3,5 uur over doet.

Er zijn verschillende manieren om tot bij Milford Sound te geraken. Als je ‘t ons vraagt, dan raden we je aan om lekker zélf tot aan Milford Sound te rijden. De weg ernaartoe is fantastisch, en zo kan je bovendien ook stoppen waar en wanneer je maar wil. Een bezoek met de auto geeft je ook de mogelijkheid om, in tegenstelling tot de populaire georganiseerde dagtrips, één of meerdere nachten in de omgeving te verblijven om zo de omgeving echt te verkennen. Boek een cabin of kampeerplekje bij Milford Sound Lodge, de enige overnachtingsmogelijkheid in Milford Sound.

Wie geen auto ter beschikking heeft kan ook met een tourbus reizen. Hierbij reis je in groep in één dag tot aan Milford Sound. Vaak zit er dan ook een boottocht in de tour inbegrepen. Mag het allemaal wat luxueuzer? Dan kan je de tocht ook via een scenic flight afleggen. Een pak duurder, maar waarschijnlijk wel een onvergetelijke ervaring!

Wil je van Milford Sound genieten zonder de aanwezigheid van duizenden andere toeristen, dan is een reis naar Nieuw-Zeeland in de winter een goed idee (mei tot september)! Let wel op, want tijdens de wintermaanden is het verplicht om sneeuwkettingen bij te hebben op de rit van Te Anau tot aan Milford Sound!

Klein weetje: Milford Sound is een eigenlijk een fjord en geen sound. Een sound wordt gevormd door de overstroming van een riviervallei, terwijl een fjord een vallei is die wordt gevormd door gesmolten gletsjers die zich later vulden met zeewater. Dit maakt van Milford Sound dus technisch gezien een fjord en geen sound.

Wat valt er te zien in Milford Sound?

Van Te Anau tot Milford Sound

Fiordland National Park is een van de meest wonderbaarlijke gebieden in Nieuw-Zeeland en meer dan de  helft van die schoonheid is te vinden op de de weg van Te Anau naar Milford Sound. Er zijn onderweg heel wat uitzichtpunten en hikes te vinden, eigenlijk mag je bijna een volledige dag voorzien om alles te kunnen ontdekken:

 • Lake Mistletoe
 • Mirror Lakes
 • Eglinton Valley
 • Lake Gunn
 • Lake Gunn Nature Walk (45 minuten)
 • Pop’s View Lookout
 • Christie Falls & Falls Creek Waterfall
 • Monkey Creek
 • Gertrude Valley Lookout
 • Lake Marian (10 kilometer / 3 uur)
 • The Key Summit (7 kilometer / 3 uur)
 • Gertrude Saddle (8 kilometer / 4-5 uur)
 • Homer Tunnel
 • 1855 Lookout
 • The Chasm (20 minuten)
 • Tutoko Valley River Hike (9 km / 5 uur)

Korte wandelingen

Eenmaal in Milford Sound aangekomen, zijn er een paar kortere wandelingen om het gebied te verkennen. Onze favoriet was de Milford Foreshore Walk, waarbij je prachtige reflecties krijgt in het water van de steile bergwanden.

 • The Lookout Track: 10 minuten
 • Milford Foreshore Walk: 30 minuten
 • Lady Bowen Falls: 30 minuten

De Lady Bowen Falls Walk is enkel bereikbaar met de boot. Ga naar de kade bij Freshwater Basin, vanaf daar brengt een boot je 120 meter verder naar een klein ponton aan de andere kant van het water. Na regenval zijn de watervallen nog feller en heviger. Veel locals zullen je zelfs vertellen dat Milford op z’n mooist is wanneer het regent!

Lange wandelingen

The Hollyford Track
 • Afstand: 56 kilometer
 • Duur: 4 dagen

De Hollyford Track wordt beschouwd als een “off-the-beaten-track” meerdaagse wandeling. Het goed onderhouden pad is het hele jaar door toegankelijk en je vindt er hutten om onderweg in te verblijven. Via de Hollyford river wandel je langs prachtige alpiene omgevingen tot aan de kust. Wie weet spot je er wel zeehonden of pinguïns! De wandeling is one way, waardoor je voor vertrek een terugreis moet boeken bij één van de vele shuttle-operators. Of je kan er natuurlijk ook een 8-daagse wandeling van maken!

Milford Track
 • Afstand: 53,5 kilometer
 • Duur: 4 dagen

Eén van de populairste wandelroutes in Nieuw-Zeeland is de Milford Track. Er wordt zelfs beweerd dat het de mooiste wandeling ter wereld is. Het circuit is toegankelijk tussen 24 oktober en 30 april en je boekt je hutten best ruim van tevoren (lees: een jaar vooraf!). Het boekingssysteem wordt meestal eind juni geopend voor het volgende wandelseizoen. Een nacht in een hut langs de Milford Track kost 140 NZD per persoon en het is verplicht om alle drie de hutten te boeken (Clinton Hut, Mintaro Hut, and Dumpling Hut). Het is niet toegestaan om te kamperen, dus wie geen hut kon reserveren zal de wandeling helaas moeten skippen. Tussen april en oktober werken de hutten via een first come first serve systeem en betaal je 15 NZD per persoon. Er is dan geen ranger, gas, radio of water aanwezig.

Daarnaast moet je ook met een boot tot aan het begin van de wandeling gebracht worden (de wandeling start vanaf Glade Wharf) en moet je ook een terugreis regelen, want ook de Milford Track is one way! De gemakkelijkste manier om vervoer te regelen is tijdens het boeken van de hutten. Dan krijg je namelijk de optie om je vervoer als optie erbij te boeken. Het transport kost je zo’n 200 NZD.

De beroemde Great Walk loopt via gletsjervalleien, klimt omhoog naar de Mackinnon Pass, passeert (mits een kleine detour) langs één van de hoogste watervallen van Nieuw-Zeeland (de prachtige Sutherland Falls) en leidt je door het dichte regenwoud.

The Routeburn Track
 • Afstand: 32 kilometer 
 • Duur: 2-3 dagen

De 33 kilometer lange Routeburn Track voert je door een spectaculair berglandschap van Mount Aspiring National Park naar Fiordland National Park of vice versa. Het hoogseizoen loopt hier opnieuw van 24 oktober tot 30 april en een overnachting in één van de hutten kost 130 NZD. Gelukkig mag je op de Routeburn Track wél kamperen. Een kampeerplekje kost je 40 NZD per persoon. Tijdens het laagseizoen is de prijs voor de hut 15 NZD, en je betaalt 5 NZD voor de camping, maar aangezien de omstandigheden ijzig en nat kunnen zijn, raden we je aan om binnen te blijven. Tijdens het hoogseizoen moet je je hut opnieuw reserveren (reservaties starten eind juni).

Ook deze wandeling is one way, dus je boekt vooraf best een shuttlebus. Andere opties zijn liften of de volledige route terugkeren.

The Kepler Track
 • Afstand: 60 kilometer
 • Duur: 4 dagen

De Kepler Track is een lus van 60 kilometer die je door alpiene graslanden en beukenbossen voert, je langs moody meren brengt en waar je bergkammen met geweldige uitzichten beklimt. 

Ook hier kost een overnacht in een hut tijdens het hoogseizoen 130 NZD per persoon en betaal je op de camping 40 NZD per persoon (vooraf boeken!). Tijdens het laagseizoen kosten de hut en camping 15 NZD en 5 NZD. Er zijn drie hutten en twee campings te vinden langs deze wandelroute. Probeer dus vooraf in te schatten hoeveel kilometer je per dag kan wandelen en baseer daarop je boekingen.

Boottour

De populairste manier om Milford Sound te verkennen is via een boottour. Hierbij vaar je via het fjord tot aan de Tasmaanse zee. Met een beetje geluk zie je dolfijnen of zelfs pinguins langs de boot zwemmen! Er zijn verschillende maatschappijen waaruit je kan kiezen, je keuze zal vooral afhangen van je budget en welke extra’s er bij je boottocht zijn inbegrepen (bijvoorbeeld een lunch of diner). Voor wie het wat avontuurlijker mag zijn er ook kajaktochten. Helaas moet je altijd met een tour mee en mag je het fjord niet op je eentje verkennen.

Ja, Milford Sound is enorm toeristisch, maar deze plek is zo mooi dat je ‘t zeker niet mag overslaan tijdens je reis door Nieuw-Zeeland. Rudyard Kipling, de schrijver van The Jungle Book, noemde het niet voor niets het achtste wereldwonder! En wie het nationaal park tijdens de wintermaanden bezoekt kan de grootste drukte vermijden,  niet twijfelen dus!

Reisroute: roadtrip door het zuiden van Nieuw-Zeeland.

Reisroute: roadtrip door het zuiden van Nieuw-Zeeland.

6 redenen waarom je Nieuw-Zeeland in de winter moet bezoeken.

6 redenen waarom je Nieuw-Zeeland in de winter moet bezoeken.

Reiskosten: wat kost een roadtrip door Nieuw-Zeeland?

Reiskosten: wat kost een roadtrip door Nieuw-Zeeland?

Kaikoura: 13 toffe dingen om te doen.

Kaikoura: 13 toffe dingen om te doen.

Roys Peak: de populairste hike in Nieuw-Zeeland.

Roys Peak: de populairste hike in Nieuw-Zeeland.

Een overnight hike naar de Mueller Hut, Mount Cook National Park.

Een overnight hike naar de Mueller Hut, Mount Cook National Park.

Wat moet je zeker doen in Mount Cook National Park?

Wat moet je zeker doen in Mount Cook National Park?

Geef een reactie