Kaikoura: 13 toffe dingen om te doen.

We zijn amper tien minuten vertrokken en ik zie vanuit mijn ooghoek al iets voorbij flitsen. Vlug peddelen we wat dichterbij en al snel zien we grote schaduwen onder onze kajak door zwemmen: dolfijnen! Minuten lang worden we gevolgd en het is alsof deze bijzondere dieren ons even interessant lijken te vinden als wij hen. Ons bezoekje aan Kaikoura stelde allesbehalve teleur, uiteindelijk bleven we er zelfs dubbel zolang als voorzien! Er valt zoveel te zien en dit gezellige dorpje is een waar marinewildlife paradise. Hieronder geven we 11 must do’s mee voor een geweldige tijd in Kaikoura.

Dolfijnen spotten

Het zeewater bij Kaikoura barst van het leven en de kans dat je er dolfijnen spot is heel erg groot. De Dusky’s en Hectors komen nieuwsgierig een kijkje nemen, en soms zwemmen er groepen van wel honderden om je heen. Je kan de dieren spotten tijdens een kajaktocht of een boottocht, of je duikt gewoon zelf het water in om te zwemmen tussen deze speelse dieren! Het mooie aan Kaikoura is dat de dieren nooit gelokt worden. Elke tour en activiteit is diervriendelijk en er wordt alles aan gedaan om de dieren zo weinig mogelijk te storen.

Kajakken op zee

Onze favoriete activiteit in Kaikoura was zonder twijfelen het zeekajakken. Hierbij kajak je in een groot uur naar de gigantische zeeleeuwkolonie op het schiereiland. De kans is heel groot dat je onderweg ook dolfijnen spot. Zo hadden wij het geluk dat deze nieuwsgierige beestjes ons minutenlang bleven achtervolgen. Een heel bijzonder gevoel! Heel af en toe wordt er vanuit de kajak zelfs een walvis gespot. Van een onvergetelijke ervaring gesproken! 🤯

Walvissen spotten vanaf de boot

Wie ooit in zijn leven een walvis wil spotten is in Kaikoura zeker aan het juiste adres. Je vindt er bultrugwalvissen (humpback whale), potvissen (sperm whale),  blauwe vinvissen (blue whale) en zelfs orka’s (killer whale). Tijdens onze tour zagen we ‘helaas’ enkel de bultrug, maar normaal gezien is de kans erg groot dat je er ook één van de residerende potvissen kan zien. We zagen reeds walvissen in Sri Lanka en IJsland, maar oog in oog staan met deze gentle giant’s zal nooit wennen! Als kers op de taart zagen we ook een blauwe pinguïn én twee reuzenalbatrossen. Money well spent als je het ons vraagt!

Walvissen spotten vanuit een vliegtuig

Potvis
Blauwe vinvis

Op zoek naar een unieke ervaring? Walvissen spotten vanuit de lucht kan op dat vlak wel tellen. Met een klein vliegtuigje vlieg je een half uurtje over de Stille Oceaan en gaat de piloot op zoek naar deze adembenemende zoogdieren. Iedereen in Kaikoura werkt samen (piloten, kapiteinen, …), via de radio houden ze elkaar op de hoogte van waar er walvissen worden gespot. Op die manier zorgen ze ervoor dat iedereen zo’n groot mogelijke kans heeft om de dieren te aanschouwen. Een systeem dat z’n nut alvast bewezen heeft!

Bultrug

Uiteindelijk konden we zowel een bultrugwalvis als een blauwe vinvis spotten! Helaas was er enorm veel turbulentie (lees: de kotszakjes werden gretig gebruikt) en omdat er kindjes aanwezig waren besloot de piloot om iets vroeger huiswaarts te keren. Er stond die dag nog één tour gepland en omdat er nog lege plekjes waren mochten wij een tweede keer mee indien we dat wilden. Dat hoef je ons geen twee keer te vragen natuurlijk! Opnieuw kwam de bultrugwalvis en de blauwe vinvis tevoorschijn én zagen we eindelijk ook de majestueuze potvis. In tegenstelling tot de twee voorgaande walvissen neemt de potvis na z’n lange duik naar de bodem op zoek naar inktvis uitgebreid de tijd om terug op adem te komen. Zo blijft een potvis soms tot wel twintig minuten boven! Een magische ervaring die we niet snel zullen vergeten.

We boekten onze vlucht bij Air Kaikoura en kunnen dit bedrijfje warm aanbevelen. De familiale sfeer maakt de ervaring nog aangenamer en de piloot zorgt ervoor dat de vlucht voor iedereen zo comfortabel mogelijk verloopt. Het feit dat er rekening werd gehouden met de kindjes en wij uiteindelijk zelfs een tweede keer mee mochten, vonden we echt een uitmuntende service. Daarnaast werkt het enthousiasme en de passie van alle medewerkers aanstekelijk!

Een gouden tips voor een reis door Nieuw-Zeeland: bookme.co.nz! Via deze site vind je heel wat kortingen voor verschillende activiteiten verspreid over het volledige land. Zo konden we zelf onze vlucht scoren met een korting van maar liefst 56%. Op die manier kan zelfs wie naar Nieuw-Zeeland reist met een beperkt budget onvergetelijke ervaringen opdoen!

Pinguins spotten

Kaikoura kent een kleine kolonie blauwe pinguïns die – afhankelijk van de periode in het jaar – tijdens zonsondergang aan land komt. Kaikoura’s Penguin Education and Awareness Program (PEAP) wil graag de lokale bevolking en bezoekers een kijkje geven in het leven de de kleine pinguïns die in Kaikoura leven. ‘s Avonds kan je terecht in het Coastguard-gebouw voor een diavoorstelling en word je vervolgens uitgenodigd om vanaf het uitkijkpunt – afhankelijk van je timing – de pinguïns aan land te zien komen, pinguïns te spotten die in rui zijn of de pinguïn-nestkasten met eieren of kuikens te bewonderen.

Kaikoura Beach

Kaikoura is een kuststadje, en is dus ook voorzien van een strand: Kaikoura Beach! Dit strand is prachtig (met zicht op de bergen!) en gigantisch. Kaikoura Beach loopt over het grootste deel van de stad en is zo’n 5 kilometer lang. Het is een populaire plek om te gaan zwemmen in de zomer. Vooral de zuidkant van het strand wordt druk bezocht omdat je hier zand vindt en het strand wat minder steil is. De rest van het strand is eerder rotsachtig en kent vaak sterke stromingen. Wees dus altijd voorzichtig! Het strand van Kaikoura heeft geen strandwachten.

Kaikoura Peninsula Walkway

In Kaikoura vind je een gigantische zeeleeuwenkolonie en daar kan je gewoon naartoe wandelen! Via een wandelpad van 11,7 km kom je oog in oog te staan met deze imposante dieren. Let wel goed op, want soms kom je wel heeeel dicht bij hen in de buurt. Zo werden wij niet zo hartelijk ontvangen toen we een exemplaar net iets te laat opmerkten! Wees verstandig en keer gewoon om als het wandelpad bezaaid ligt met deze blubberbuikjes. Zeker wanneer er kleintjes aanwezig zijn.

Point Kean Viewpoint

Aan het begin van de Kaikoura Peninsula Walkway kan je er ook voor kiezen om omhoog te wandelen tot op de kliffen. Vanaf hier heb je een spectaculair zicht op de oceaan en het schiereiland. Hou je ogen goed open, want wij konden zelfs met het blote oog enkele walvissen spotten vanaf de klif! Staar in de richting van de boten en voor je het weet zie je ze zo het water uit springen. De dieren zwemmen natuurlijk wat verder in het water, dus wie ze echt goed wil zien neemt best een telelens of een goede verrekijker mee.

Mount Fyffe

Waar je je ook bevindt in Kaikoura, je hebt continu een prachtig zicht op de omliggende bergen. Wie dus even genoeg heeft van de oceaan staat in 20 minuten aan de parking van de verschillende trailheads. Een geweldige maar uitdagende wandeling in Kaikoura is de 17 kilometer lange wandeling naar de top van Mount Fyffe. Het is een steile klim, maar wel eentje waarvoor je beloond wordt met prachtige uitzichten. Je ziet er de Kaikoura Ranges, het schiereiland en de Stille Oceaan.

Wie wil kan ook de nacht doorbrengen in de berghut bij Mount Fyffe. Je vind de hut op zo’n 500 meter onder de top van de berg. Reserveren is niet nodig en overnachten kost 5 NZD per persoon, ter plekke te betalen in de honesty box.

Kaikoura Viewpoint

Op slechts een korte rit (of een lange, steile wandeling) van de stad verwijderd vind je het prachtige Kaikoura Viewpoint. Hier kan je beide kanten van het schiereiland zien waardoor het zowel tijdens zonsopgang als -ondergang de ideale plek is om even te genieten. Reis je tijdens het hoogseizoen naar Kaikoura, dan raden we aan om tot dit uitzichtpunt te wandelen. Er is namelijk niet zoveel parking te vinden hier.

Kaikoura Museum

Een ideale activiteit op een regenachtige dag: het Kaikoura-museum. Dit museum is gehuisvest in misschien wel het beroemdste gebouw in de stad, bekend als de “craypot” omdat het er precies zo uitziet! Een craypot wordt gebruikt voor het vangen van rivierkreeft (cray fish), een delicatesse waar Kaikoura bekend om staat. 

Het museum werd geopend in november 2016, slechts een paar dagen na de verwoestende aardbeving die het grootste deel van de stad in puin achterliet. Je vindt er de Kaikoura Earthquake Exhibition, met bijdragen door de lokale bevolking en hun verhalen over hoe ze dit verwoestende deel van hun geschiedenis hebben overwonnen. Verder vind je er ook het ‘under the sea’-gedeelte waar je meer te weten kan komen over de innige connectie tussen stad en zee.

Naar de cinema

Een hele leuke avondactiviteit is een bezoekje aan de cinema! Deze schattige cinema speelt slechts een paar films en voelt erg gezellig aan. Je vindt de cinema in het Mayfair Arts and Culture-gebouw en een ticketje kost je 16 NZD. Breng misschien wel oordopjes mee, want het volume staat nogal luid!

Smullen van de heerlijke zeevruchten

Kaikoura is misschien wel de zeevruchten-hoofdstad van het Zuidereiland. Met dagelijkse vangsten verse kabeljauw, kreeft en rivierkreeft is het natuurlijk moeilijk om eraan te weerstaan! Onze favoriet was de Kaikoura Seafood BBQ Kiosk. Een simpel kraampje met enkele plastieken stoelen en tafels en vooral heeeerlijke gerechten! De beste Fish ‘n Chips vind je dan weer bij Coopers Catch. 

Een andere toffe plek om te lunchen of dineren is Slam Club. Niet per se een zeevruchtenrestaurant, maar we vonden het er zo lekker dat we het toch even wilden vermelden! Op donderdagavond kan je er ook gaan quizzen en op vrijdag zijn er jamsessies te vinden.

Zoals je ziet valt er heel wat te beleven in Kaikoura! Als je ‘t ons vraagt, dan raden we je aan om er zeker meer dan één dag te verblijven. Het bleek achteraf één van onze favoriete plekken in Nieuw-Zeeland! Drie soorten walvissen spotten in één dag en dan ‘s avonds bij zonsondergang een verse kreeft delen op het strand… I mean, come on!

Reisroute: roadtrip door het zuiden van Nieuw-Zeeland.

Reisroute: roadtrip door het zuiden van Nieuw-Zeeland.

6 redenen waarom je Nieuw-Zeeland in de winter moet bezoeken.

6 redenen waarom je Nieuw-Zeeland in de winter moet bezoeken.

Reiskosten: wat kost een roadtrip door Nieuw-Zeeland?

Reiskosten: wat kost een roadtrip door Nieuw-Zeeland?

Roys Peak: de populairste hike in Nieuw-Zeeland.

Roys Peak: de populairste hike in Nieuw-Zeeland.

Milford Sound: een bezoek aan Fiordland National Park.

Milford Sound: een bezoek aan Fiordland National Park.

Een overnight hike naar de Mueller Hut, Mount Cook National Park.

Een overnight hike naar de Mueller Hut, Mount Cook National Park.

Wat moet je zeker doen in Mount Cook National Park?

Wat moet je zeker doen in Mount Cook National Park?

Geef een reactie