Wat moet je zeker doen in Mount Cook National Park?

We zijn de officiële grens van het park nog niet eens gepasseerd of onze mond hangt al zo’n 3 meter open van verbazing. Een adembenemende rit langs het Pukaki-meer, met een onafgebroken zicht op Mount Cook, brengt je naar een brede vlakte in een vallei waar de bergen uit het niets steil de hoogte in schieten. De voorbije jaren hadden we het geluk om al heel wat mooie plekken op deze wereld te mogen bewonderen, maar Mount Cook National Park spant volgens ons toch de kroon. De vriestemperaturen zijn we snel vergeten en het begint te kriebelen om onze wandelschoenen aan te trekken. Hieronder beschrijven we onze zeven favoriete plekken en wandelingen in Mount Cook National Park.

Handig om te weten

Mount Cook National Park bevindt zich op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland in de regio Canterbury. Het park ligt op zo’n 4 uur rijden van Christchurch en vanaf Queenstown doe je er ongeveer 3,5 uur over. Toegang tot het park is gratis en er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden te vinden. Wie met een tentje of camper reist kan terecht op de White Horse Hill Campground. Deze camping kost €18,5 euro per nacht en boek je best vooraf online. Je vind er toiletten en een keuken, maar wie een lekker warme douche wil nemen moeten we doorverwijzen naar Mt Cook Village Public shelter. De douches werken met munten, wie geen muntstukken bij heeft kan een briefje wisselen in het Visitor Center.

Wat valt er te zien in Mount Cook National Park?

Lake Pukaki

Nog voor je het park binnenrijdt passeer je langs Lake Pukaki. Hier krijg je al een serieus voorsmaakje, want de uitzichten zijn er onbeschrijfelijk mooi! Via een kronkelende weg komt Mount Cook dichter en dichter in beeld en na 45 minuten rijden bereik je eindelijk Mount Cook Village. Maak zeker even een tussenstop bij Peter’s Lookout om de omgeving volledig in je op te nemen (en een paar epische foto’s te schieten!).

Wie nog wat tijd heeft moet zeker ook even langs Lake Tekapo rijden (vanuit Christchurch passeer je hier sowieso ook). Ook dit prachtige meer met helderblauw water is populair onder fotografen, en met reden. Het blauwe water in combinatie met het zicht op de bergen zorgt voor een fenomenaal zicht. Tijdens de zomermaanden wordt het meer ook nog eens omringd door prachtige bloemenvelden. Je vindt er hot pools om een namiddag in te relaxen en wie blijft tot na zonsondergang kan vanuit het zalig warme water het melkwegstelsel spotten. Klinkt niet slechts als je het ons vraagt!

Hooker Valley Track

 • Lengte: 10 kilometer (roundtrip)
 • Duur: 3 uur
 • Hoogtemeters: 200 meter
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Startpunt: White Horse Hill

De Hooker Valley track is zonder twijfel de populairste wandeling in het park. Vertrek dus vroeg (of laat) om de grootste drukte te vermijden. Vaak wordt de wandeling als ‘gemiddeld’ bestempeld, maar dat komt enkel door de afstand. Het pad is bijna volledig vlak en er zijn geen moeilijke of technische stukken te vinden. Onderweg krijg je er constant adembenemende uitzichten op de omliggende bergen voorgeschoteld, moet je drie fotogenieke hangbruggen over en eindigen doe je aan Hooker Lake, aan het einde van de Hooker gletsjer. In de zomer zie je waarschijnlijk tientallen ‘ijsbergen’ het water in drijven. Terugkeren doe je langs dezelfde weg, je rekent best op zo’n drie uur om de wandeling te volbrengen.

Kea Point

 • Lengte: 3 kilometer (roundtrip)
 • Duur: 45 minuten
 • Hoogtemeters: 85 meter
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Startpunt: White Horse Hill

Wie op zoek is naar een korte wandeling met uitstekende uitzichten is bij Kea Point aan het juiste adres. De korte route klimt erg geleidelijk, waardoor de hike naar Kea Point perfect is voor het hele gezin. Eenmaal je het uitkijkpunt bereikt is er een platform vanwaar je zicht hebt op de Hooker Valley, Mueller Glacier Lake, Mount Sefton, The Footstool en natuurlijk ook Mount Cook. Hoewel de naam iets anders doet vermoeden hebben we hier helaas geen Kea’s kunnen spotten. Misschien hebben jullie meer geluk!

Sealy Tarns

 • Lengte: 5 kilometer (roundtrip)
 • Duur: 3 uur
 • Hoogtemeters: 550 meter
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Startpunt: White Horse Hill

Op zoek naar een goede workout? Zoek niet verder. Maar liefst 2200 trappen naar Sealy Tarns doen je al zweten voor je goed en wel vertrokken bent. Een pittige klim is het zeker, maar je krijgt er wel prachtige uitzichten voor in de plaats. Wie slechte knieën heeft raden we sterk aan om wandelstokken mee te brengen. Neem ook zeker je lunch mee, want een betere picknickplek zal je in het park niet vinden. Op het eind van de wandeling staat een picknickbank waar je kan rusten terwijl je de vallei inkijkt. Wie denkt dat het afdalen makkelijker is zullen we moeten teleurstellen, want alle spieren gaan hier tot het uiterste. De fysieke inspanning maakt de ervaring alleen maar extra bijzonder en de spierpijn neem je er de dag nadien maar al te graag bij!

Mueller Hut

 • Lengte: 10 kilometer
 • Duur: overnight hike. 5,5 uur heen & 4 uur terug. 
 • Hoogtemeters: 1200 meter
 • Moeilijkheidsgraad: heel moeilijk
 • Startpunt: White Horse Hill

Lijkt de hike naar Sealy Tarns een eitje? Dan kan je er ook voor kiezen om verder te wandelen naar de Mueller hut. De trappen zitten er dan al op, maar wie dacht dat het vanaf dan makkelijk wordt heeft het goed mis. Een steile klim leidt je op en over de bergkam, en even later zie je de prachtige rode hut blinken in de verte (al komt die pas helemaal op het einde tevoorschijn). De route wordt aangegeven met paaltjes, maar we raden aan om de wandeling vooraf te downloaden via Alltrails. Zo loop je zeker nooit verloren.

Je kan de berghut bezoeken als daghike, maar nog beter is om ‘s nachts in de hut te overnachten! Dat is een geweldige ervaring en zo zie je ook de (legendarische) zonsop- en ondergang in dit sensationele landschap. In de hut is plaats voor 28 hikers (neem een kussen en slaapzak mee), vind je een toilet en is er een keuken met gasvuurtjes aanwezig. Tussen november en april moet je de hut wel vooraf reserveren, want die is zo goed als altijd volgeboekt. Een echte bucketlist-hike als je het ons vraagt! We schreven onze eigen ervaring neer na het volbrengen van de Mueller hut hike tijdens de wintermaanden en geven heel wat informatie en tips mee! Voor de mensen met nog meer bergklim-experience: de hut is het perfecte startpunt om de omringende bergen aan te vallen!

Tasman Glacier

Om onze laatste aanrader in dit nationaal park te bereiken is gelukkig geen zware tocht nodig. De Tasman Glacier is een prachtige plek om het melkwegstelsel te aanschouwen en wij konden er zelfs het zuiderlicht spotten! Via enkele trappen bereik je in 10 à 15 minuten het uitzichtpunt, of je kan ook de iets langere route nemen tot aan het water bij het Tasman Lake. Het meer is ook een populaire plek om de zon te zien opkomen, en wie wil kan nog verder wandelen tot aan Blue Lakes. Hoe schoon kan een plek zijn!

Nog niet moe of heb je nog wat extra tijd? In het park zijn nog heel wat andere prachtige wandelingen te vinden zoals Red Tarns, Bowen Bush Walk, Glencoe Walk en Governors Bush Walk. Daarnaast kan je het park ook verkennen vanuit een kajak, vliegtuig, helikopter, … Opties genoeg!

Een bezoek aan Mount Cook National Park is een natte droom voor elke natuurliefhebber en het is hartverscheurend om je na enkele dagen te moeten losrukken uit dit fenomenale landschap. Mount Cook National Park verlaten is nooit een vaarwel, maar altijd een tot ziens!

Reisroute: roadtrip door het zuiden van Nieuw-Zeeland.

Reisroute: roadtrip door het zuiden van Nieuw-Zeeland.

6 redenen waarom je Nieuw-Zeeland in de winter moet bezoeken.

6 redenen waarom je Nieuw-Zeeland in de winter moet bezoeken.

Reiskosten: wat kost een roadtrip door Nieuw-Zeeland?

Reiskosten: wat kost een roadtrip door Nieuw-Zeeland?

Kaikoura: 13 toffe dingen om te doen.

Kaikoura: 13 toffe dingen om te doen.

Roys Peak: de populairste hike in Nieuw-Zeeland.

Roys Peak: de populairste hike in Nieuw-Zeeland.

Milford Sound: een bezoek aan Fiordland National Park.

Milford Sound: een bezoek aan Fiordland National Park.

Een overnight hike naar de Mueller Hut, Mount Cook National Park.

Een overnight hike naar de Mueller Hut, Mount Cook National Park.

Geef een reactie