Roys Peak: de populairste hike in Nieuw-Zeeland.

Wie een reis naar Nieuw-Zeeland op z’n planning heeft staan zal al gauw foto’s van Roys Peak zien opduiken tijdens het Googelen. Een pittige wandeling waarbij je achteraf beloond wordt op een fantastisch zicht over Lake Wanaka en de Zuidelijke Alpen. De hike werd de voorbije jaren door social media erg populair, dus de kans is groot dat je voor een foto vanop het bekende bergtopje moet aanschuiven in de rij. Gelukkig reisden we zelf door Nieuw-Zeeland tijdens de winter, waardoor we deze adembenemende plek een uur lang met niemand anders hoefden te delen. Is Roys Peak de moeite? Waar kan ik me aan verwachten? Wat moet ik vooraf weten? Je leest het hier!

Roys Peak in een notendop

Lengte

16 kilometer

Hoogteverschil

1228 meter

Duur

5 – 7 uur

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld – moeilijk

Startpunt

Roys Peak Parking

Prijs

2 NZD donatie per persoon

De start van de hike

De wandeling start vanaf deze parking op zo’n uurtje rijden van Queenstown. Hoewel de parking technisch gezien gratis is, vind je aan het begin van de hike een donatiebox terug, met de vraag om 2 dollar per persoon te doneren voor het onderhoud (het pad, de toiletten, de parking, …).

We geven wel even mee de de wandeling tussen 1 oktober en 10 november gesloten is voor lambing season. Normaal is het gebied over het algemeen de rest van het jaar open, maar de wandeling doorkruist eigenlijk privégrond van een landbouwer en de eigenaar heeft het recht om de hike te sluiten wanneer hij wil.

Omdat deze wandeling zo populair is staat de parking vooral in het hoogseizoen snel vol. Daarnaast neemt de hike wel wat tijd in beslag, waardoor er niet zoveel verloop is tijdens de dag. Kom dus heel vroeg in de ochtend of laat in de namiddag om een parkeerplekje te verzekeren.

Roys Peak

De volledige wandeling tot aan Roys Peak en terug is 16 kilometer lang met een hoogteverschil van ongeveer 1300 meter. Wie zich daar niet zoveel bij kan voorstellen: je mag je verwachten aan een serieus steile beklimming! We vonden het eerlijk gezegd verrassend dat zo’n pittige wandeling zo populair is onder heel wat toeristen. Voor wie enkel komt om een mooi plaatje te schieten hebben we goed nieuws. Het populaire uitkijkpunt vind je al na 6,5 kilometer waardoor je heen en terug ‘slechts’ 13 kilometer op de teller hebt staan. Reken in dit geval op zo’n 4 à 6 uur om de volledige wandeling te volbrengen.

De wandeling zelf is heel gemakkelijk om te volgen en we lazen online dat je je eigenlijk aan een saaie wandeling mag verwachten. Hier gaan we niet echt mee akkoord! Oké, tijdens de wandeling zelf volg je gewoon een eentonig breed grindpad, maar per stap krijg je een spectaculairder zicht op Lake Wanaka. Als dat al niet meer telt tijdens een wandeling in de natuur, dan weten we het ook niet meer. Doordat het pad gemakkelijk is om te volgen, is het ook de ideale wandeling om de zonsopgang of -ondergang vanaf het topje van de berg te aanschouwen. De weg in het donker vind je sowieso terug (maar neem toch maar een zaklamp mee)!

Eenmaal aangekomen op de populaire fotospot is het nog zo’n half uurtje klimmen tot aan Roys Peak.

Enkele handige tips

Eerst en vooral: is Roys Peak de moeite? We lazen vooraf heel uiteenlopende meningen en een aardige hoeveelheid hikers spreken van ‘a complete waste of time’. Tijdens het hoogseizoen wordt de hike overspoeld met wandelaars en moet je soms meer dan een uur in de rij staan om een foto te nemen! We begrijpen dat dat veraf staat van wat een aangename wandelervaring in de natuur zou moeten zijn. Echter, het uitzicht vanop de top is echt wel adembenemend, daardoor vinden we het toch een must-do hike. Maak de wandeling gewoon heel vroeg in de ochtend, laat in de avond, of – de beste optie – bezoek Nieuw-Zeeland tijdens de winter om zo de grootste drukte te vermijden. Wij hadden de fotospot in juni een uur lang voor ons alleen en moesten de zonsondergang slechts met drie andere mensen delen. Score!

Wanneer bezoek je Roys Peak het best?

Zoals reeds eerder vermeld is de wandeling tussen 1 oktober en 10 november gesloten. De rest van het jaar is de top bereikbaar, maar tijdens de winter kan het door hevige sneeuwval gevaarlijk worden. Hike dan bij voorkeur met crampons en een ice axe. Tijdens de zomer heb je het meeste kans op mooi weer, maar dan moet je er de honderden andere wandelaars ook bijnemen. De vroege lente of late herfst is volgens ons de beste periode! Hike daarnaast ook nog eens vroeg in de ochtend of laat in de namiddag om een zo aangenaam mogelijke wandelervaring te krijgen. 

Wat doe ik aan?

Draag laagjes! Door de pittige klim ga je al snel zweten en de kans is groot dat je in een t-shirt naar de top wandelt. Eenmaal boven wordt het lekker fris, zeker in de winter, en dan komt een (fleece) trui en/of winddichte jas wel goed van pas! Draag daarnaast ook goede wandelschoenen, al kan je de hike waarschijnlijk ook in sneakers afleggen.

Wat moet ik meenemen?

Je wordt de volledige wandeling volledig blootgesteld aan de zon, dus neem zeker zonnecrème, een zonnebril en eventueel een petje/hoedje mee. Neem ook genoeg water mee, want de wandeling valt niet te onderschatten. Daarnaast spreken genoeg snacks en een ontbijt/lunch/diner (afhankelijk van wanneer je vertrekt)  voor zich. Wil je de top bereiken voor zonsopgang- of ondergang? Neem dan zeker ook een koplamp mee om de tocht (deels) in het donker af te leggen. 

Tot onze verbazing was er bij het populaire fotopunt bovenaan een toilet te vinden! Altijd handig tijdens een langere wandeling. Ook bij de parking vind je na 2 minuutjes wandelen een toilet.

Roys Peak: een populaire wandeling die buiten het hoogseizoen nog steeds een fantastische ervaring oplevert! Wees attent, vriendelijk en – het allerbelangrijkste – leave no trace! Oh ja, en ook erg belangrijk, niet vergeten om gewoon lekker te genieten van dit spectaculaire uitzicht!

Reisroute: roadtrip door het zuiden van Nieuw-Zeeland.

Reisroute: roadtrip door het zuiden van Nieuw-Zeeland.

6 redenen waarom je Nieuw-Zeeland in de winter moet bezoeken.

6 redenen waarom je Nieuw-Zeeland in de winter moet bezoeken.

Reiskosten: wat kost een roadtrip door Nieuw-Zeeland?

Reiskosten: wat kost een roadtrip door Nieuw-Zeeland?

Kaikoura: 13 toffe dingen om te doen.

Kaikoura: 13 toffe dingen om te doen.

Milford Sound: een bezoek aan Fiordland National Park.

Milford Sound: een bezoek aan Fiordland National Park.

Een overnight hike naar de Mueller Hut, Mount Cook National Park.

Een overnight hike naar de Mueller Hut, Mount Cook National Park.

Wat moet je zeker doen in Mount Cook National Park?

Wat moet je zeker doen in Mount Cook National Park?

Geef een reactie