Reiskosten: wat kost een roadtrip door Nieuw-Zeeland?

Een reis naar Nieuw-Zeeland is voor velen een droom die helaas vaak in de koelkast beland vanwege het stevige kostenplaatje. Maar is een reis naar dit prachtige land wel echt zo duur? En hoe kan je als budgetreiziger je droomreis waarmaken? Wij maakten een roadtrip van drie weken door het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en hielden onze kosten nauwgezet bij. Onderstaande reiskosten zijn berekend op een reis voor twee personen tijdens de winterperiode in Nieuw-Zeeland!

Vliegticket

Eén van de duurste ‘aankopen’ voor een reis naar Nieuw-Zeeland is je vliegticket. Nieuw-Zeeland ligt écht aan de andere kant van de wereld en dat kost natuurlijk wel wat. Je rekent best al snel op meer dan €1000 per persoon om er te geraken. Dat is niet niks! Zelf hadden we het geluk dat we net door Australië aan het rondtrekken waren, vanuit Sydney vliegen is een pak goedkoper!

Vergeet ook zeker je NZeTA niet aan te vragen. Je kan dit online doen via een webformulier (12 NZD), maar via de app is het goedkoopste (9 NZD)! Je betaalt daarbij ook altijd een International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL). Dat kost je nog eens 35 NZD. Dit alles samen kwam voor ons neer op iets meer dan €26 per persoon.

Reken voor een vliegticket naar Nieuw-Zeeland op minstens €1000 per persoon. Vergeet ook je NZeTA niet aan te vragen. Dat kost je zo’n €26 per persoon.

Transport

Een tweede factor die een grote impact heeft op je budget is transport. Hoe reis je door Nieuw-Zeeland? Wij reisden met een campervan door het zuidereiland en kunnen dat iedereen warm aanbevelen! Omdat wij in de winter (juni) door Nieuw-Zeeland reisden kostte ons busje slechts €550 voor drie weken! Indien we dat busje tijdens de zomermaanden zouden boeken, zou ons dat €2200 gekost hebben. Een gigantisch verschil dus. Helaas stond de benzine wel heel duur en betaalden we ook nog eens €550 aan brandstof. Uiteindelijk gaven we ook €19,37 uit aan Ubers van en naar de luchthaven en €12,44 aan een wasbeurt in de carwash. Wil je beide eilanden bezoeken? Reken dan ook nog op een vlieg- of ferryticket.

Uiteindelijk spendeerden we €1138,16 aan transportkosten, wat neerkomt op €27 per persoon per dag. Niet slecht wanneer je je bedenkt dat je busje ook een deel van je overnachtingen dekt!

Overnachting

In Nieuw-Zeeland maakten we zoveel mogelijk gebruik van de gratis kampeerplekken. Een goeie tip die we kunnen meegeven is om de app ‘Wikicamps’(€1,99) te downloaden, hiermee vind je heel gemakkelijk alle (gratis) kampeerplekjes, water, openbare toiletten, douches en nog veel meer! Omdat we pas laat arriveerden moesten we één nacht doorbrengen in een Airbnb. Dat kostte ons €70. Daarnaast verbleven we 3 nachten op de White Horse Hill Campground in Mount Cook National Park (€55,18), 4 nachten op de Milford Sound Campground (€110,76) en 2 nachten op een camping bij Franz Josef (€43,70). In Mount Cook National Park maakten we ook de prachtige overnight hike naar de Mueller hut en daar telden we €60 voor neer. De overige 11 nachten konden we gratis overnachten! 

In totaal gaven we €341,16 uit aan overnachtingen. Dit komt neer op zo’n kleine €8 per persoon per nacht.

Eten en drinken

Kosten qua eten en drinken maak je natuurlijk zo goedkoop of duur als je zelf wil. Wij kookten de meeste maaltijden zelf, maar gingen ook af en toe eens lekker op restaurant. In totaal gaven we €574,30 uit aan eten en drinken. Daarnaast betaalden we aan het einde van onze roadtrip ook nog €9,31 om de gastank bij te vullen waarmee we gekookt hadden. Wie met een beperkt budget door Nieuw-Zeeland reist kunnen we bovendien aanraden om inkopen te doen bij ‘Pak ‘n Save’, een aangename supermarket die ook nog eens goed is voor je portemonnee!

In totaal gaven we €583,61 uit aan eten en drinken. Dit komt neer op ongeveer €14 per persoon per dag. Niet super goedkoop, maar we hebben ons in Kaikoura meer dan één keer laten verleiden door de heerlijke verse zeevruchten! 

Activiteiten

Normaal proberen we ons budget vooral in te perken door zoveel mogelijk gratis activiteiten te doen. Wandelen in de natuur, mooie uitzichtpunten, … genoeg moois om je mee bezig te houden! Maar in Nieuw-Zeeland zijn er zoveel unieke ervaringen te beleven dat we dat principe eventjes volledig overboord gooiden. Walvissen spotten vanuit een vliegtuig, wandelen op een gletsjer, kajakken met dolfijnen, … één voor één unieke ervaringen die we nooit meer zullen vergeten!

  • Crampons, boots & ice axe huren, Mount Cook National Park: €37,5 pp.
  • Boottour in Milford Sound: €55 pp.
  • Donatie Roys Peak: €3
  • Heli-hike Franz Josef: €300 pp.
  • Whale Watching boottour: €73 pp.
  • Cinemabezoekje: €13 pp.
  • Kaikoura museum: €8 pp.
  • Kaikoura kayaks: €50 pp.
  • Whale Air tour: €75 pp.

Ben je van plan een activiteit te boeken? Kijk dan vooraf altijd even op bookme.co.nz. Hier vind je enorm veel mooie deals! Zo konden wij de Whale Air tour scoren met maar liefst 56% korting! We vonden elke activiteit te gek en vonden de prijs dan ook meer dan de moeite waard. Enkel bij de helihike waren we wat teleurgesteld. Vooral omdat dit de duurste activiteit in de lijst was. Met een helikopter naar een gletsjer vliegen om daarna een wandeling te maken is natuurlijk een unieke ervaring, maar we hadden de activiteit wat avontuurlijker verwacht. Indien we onze reis zouden kunnen opnieuw doen, zouden we deze activiteit waarschijnlijk schrappen. Al blijft het natuurlijk wel een zotte ervaring, zeker als je weet dat de gletsjers wereldwijd volop  aan het verdwijnen zijn!

In totaal spendeerden we €1237,51 aan activiteiten, zo’n €620 per persoon. Een flink bedrag! Hier kan je dus zeker heel wat besparen. Al vonden we de activiteiten echt ferm de moeite!

Extra’s

Op reis komen er natuurlijk altijd wat extra of onverwachte kosten bij. Een simkaart met voldoende mobiel internet (2 Degrees) kostte ons €26 per persoon. Daarnaast maakten we ook nog kosten voor wat extra winterproof kampeermateriaal, om onze was te doen, om te douchen en kochten we enkele souvenirs.

In totaal waren we €222,56 kwijt aan extra’s. Heel wat kosten maakten we vooral omdat we op wereldreis waren en we dus onze was moesten doen, wat extra materiaal nodig hadden, etc. Voor wie enkel en alleen naar Nieuw-Zeeland reist zullen deze kosten een stuk lager liggen.

Wat zijn nu de reiskosten voor een roadtrip door Nieuw-Zeeland in de winter? Tijdens onze reis van drie weken gaven we €3577,86 uit, exclusief vluchten. Dat komt neer op €85,19 per persoon per dag. Een stevig bedrag dus, maar wel een pak minder dan we vooraf hadden gedacht! Reis je met een beperkt budget en hou je het dus vooral bij gratis activiteiten? Dan zakt dat bedrag zelfs naar €56 per persoon per dag. Helemaal niet slecht!

Reisroute: roadtrip door het zuiden van Nieuw-Zeeland.

Reisroute: roadtrip door het zuiden van Nieuw-Zeeland.

6 redenen waarom je Nieuw-Zeeland in de winter moet bezoeken.

6 redenen waarom je Nieuw-Zeeland in de winter moet bezoeken.

Kaikoura: 13 toffe dingen om te doen.

Kaikoura: 13 toffe dingen om te doen.

Roys Peak: de populairste hike in Nieuw-Zeeland.

Roys Peak: de populairste hike in Nieuw-Zeeland.

Milford Sound: een bezoek aan Fiordland National Park.

Milford Sound: een bezoek aan Fiordland National Park.

Een overnight hike naar de Mueller Hut, Mount Cook National Park.

Een overnight hike naar de Mueller Hut, Mount Cook National Park.

Wat moet je zeker doen in Mount Cook National Park?

Wat moet je zeker doen in Mount Cook National Park?

Geef een reactie