Grand Canyon: een uitgebreide reisgids.

De Grand Canyon is met zijn 5 miljoen bezoekers per jaar waarschijnlijk de bekendste trekpleister van West-Amerika. Tijdens onze roadtrip van drie weken door Amerika besloten ook wij om er halt te houden. We bezochten de Grand Canyon op het eind van onze reis en waren bang dat we na al het moois dat we al zagen niet meer onder de indruk zouden zijn van dit natuurwonder. Well, we couldn’t be more wrong! Genieten van een  zonsondergang terwijl de laatste zonnestraaltjes de canyon verlichten is iets wat je niet snel in je leven zal vergeten! Hieronder vertellen we hoe je de Grand Canyon het best kan bezoeken en wat er zo allemaal te zien is.

Handig om te weten

Prijs

  • Auto: $30 per auto (en dus niet per persoon)
  • Te voet: $15 per persoon
  • Moto: $25 per moto (en dus niet per persoon)
  • America the Beautiful Pass: $80. Deze pas geeft je 12 maanden lang  toegang tot alle nationale parken, zonder extra kosten! Je kan zo’n kaart aankopen aan de ingang van ieder nationaal park, het is zeker niet nodig om deze vooraf online te bestellen. Van zodra je drie parken of meer bezoekt doe je meestal al voordeel met de pas!

Overnachting

Binnen het park vind je verschillende hotels, al zijn die zoals in elk nationaal park eerder aan de dure kant. Gelukkig kan je de kosten wat drukken door er te kamperen! Wij verbleven voor $18 op de Mather Campground. Je hebt verschillende campings om uit te kiezen, maar je moet er wel snel bij zijn! Een kampeerplekje reserveren kan je vanaf 6 maanden op voorhand, waarbij alle beschikbare plekken meestal onmiddellijk ingenomen worden. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je het best campings reserveert in de USA en wat je allemaal zeker moet weten.

Vervoer

Grand Canyon National Park kan je bezoeken met je eigen wagen, al zijn er sommige plekken die je enkel met het bussysteem kan bereiken (dat was althans het geval toen wij er waren). Voor wie geen eigen wagen ter beschikking heeft is er dus aan de South Rim een gratis systeem van openbaar vervoer. Deze bussen stoppen om de 15 à 30 minuten en brengen je naar alle aangeduide uitzichtpunten in het park. Er zijn vier verschillende routes, die met kleuren worden aangegeven.

North of South Rim?

Grand Canyon National Park kan je bezoeken aan de noord- of aan de zuidkant. Welke kant je kiest hangt af van een aantal factoren. Zo is de zuidkant de drukst bezochte en heeft die de meeste faciliteiten. Ook is de zuidkant het makkelijkst te bereiken (voor de noordkant moet je echt al bewust gaan omrijden) en heeft die de mooiste foto-opportuniteiten. Waarom zou je dan nog voor de noordkant kiezen? Wel, als je de duizenden toeristen liever vermijdt, is de noordkant 100% zeker een betere keuze. Ook heb je hier kans op het spotten van bizons!

Wat is er te zien aan de South Rim?

Uitzichtpunten

De zuidkant van de Grand Canyon telt heel wat uitzichtpunten. Er zijn er teveel om op te sommen, maar hier zijn er alvast enkele die zeker op je bezienswaardigheden-lijstje mogen staan!

  • Mather Point
  • Yaki Point
  • Yavapai Point
  • Desert view (drive)
  • Grandview Point
  • Hopi Point

Hikes

Bright Angel Trail

Deze hike staat zeker nog op ons lijstje! Je rekent best op zo’n 6 tot 9 uur: de volledige route is ongeveer 15 kilometer lang waarbij je te maken krijgt met een hoogteverschil van zo’n 1000 meter, een flink stuk de canyon in. De hike is een ‘out-and-back trail’ waarbij je dus langs dezelfde weg terug moet keren, weer omhoog met andere woorden!

South Kaibab Trail

Omdat wij nog geen 24u in het Grand Canyon National Park waren, konden we slechts één korte wandeling maken. We kozen om een deeltje van de South Kaibab Trail te doen tot aan het ‘Ooh Aah Point’. Je daalt tijdens deze wandeling 200 meter over een lengte van drie kilometer. De naam van het uitzichtpunt is niet zomaar gekozen, je krijgt namelijk te maken met jaw-dropping views! Krijg je maar niet genoeg? Dan kan je nog verder wandelen tot aan het Skeleton Point. Reken voor de volledig hike op zo’n 4 à 6 uur.

Rim Trail

Wie tijdens het wandelen geen fan is van die verschrikkelijke hoogtemeters, kan ook kiezen om de Rim Trail te hiken. Deze route van 20 kilometer brengt je langs de rand van de Grand Canyon, waarbij je de verschillende adembenemende uitzichtpunten kan bewonderen. De wandeling blijft constant op hetzelfde niveau en wie beperkt is in tijd kan ook slechts een deeltje van de hike doen.

Hermit Trail

Ook deze wandeling is niet voor de luieriken onder ons. Tijdens een tocht van 10 kilometer daal je 900 meter de canyon in. Onderweg zijn er drie ‘mijlpalen’ te bereiken: Waldron Basin op 2,4 kilometer (one way), Santa Maria Spring op vier kilometer (one way) en Dripping Springs op 5,5 kilometer (one way). De langste route is in totaal vijf tot zeven uur lopen.

Rim to Rim Trail

Voor wie maar niet kan kiezen tussen de noord- en zuidkant van de Grand Canyon is er goed nieuws! De Rim to Rim Trail brengt je namelijk in 38 kilometer van de ene kant naar de andere kant. Op zich is het mogelijk om de wandeling in één dag te volbrengen (niet aan te raden), maar de meeste mensen kiezen ervoor om met hun tentje te overnachten op de bodem van de canyon.

De hike volbracht? Geen paniek, je hoeft zeker de volledige tocht niet opnieuw te ondernemen om je auto op te halen. Er is namelijk een ‘shuttle service’ die je van de ene kant naar de andere brengt. Al moet je deze wel op voorhand reserveren. In 4,5 uurtjes sta je al terug aan de andere kant!

Het bezoeken van de Grand Canyon is iets wat je absoluut niet snel zal vergeten en hoort volgens ons op de bucketlist van élke reiziger!

Petrified Forest National Park bezoeken in één dag.

Petrified Forest National Park bezoeken in één dag.

Upper of Lower Antelope Canyon?

Upper of Lower Antelope Canyon?

Monument Valley: een reis door het Wilde Westen.

Monument Valley: een reis door het Wilde Westen.

Page: een niet te missen plek in Arizona.

Page: een niet te missen plek in Arizona.

Geef een reactie