Monument Valley: een reis door het Wilde Westen.

Na Utah’s Mighty 5 was het eindelijk tijd voor Monument Valley. Dit is geen officieel nationaal park omdat het bij de Navajo Nation Reservation hoort. De volledige benaming van het gebied is ‘Monument Valley Navajo Tribal Park’ en het ligt pal op de grens van de staten Utah en Arizona. Tot de jaren ‘30 was Monument Valley een onbekende plek, de enigen die zich bewust waren van de schoonheid van dit park waren de Navajo-indianen. Het was pas toen John Ford dit landschap in zijn bekende Westernfilms liet zien dat Monument valley aan populariteit begon te winnen. Nu is het park geliefd bij duizenden toeristen en een must do op je bucketlist tijdens een reis door Amerika!

Goed om te weten

Prijs

Gezien Monument Valley geen National Park is (zoals onder meer Yosemite, Death Valley en Arches) kan je de America The Beautiful Pass hier niet gebruiken. Om het reservaat in te komen betaal je 20 dollar. Vervolgens kan je gewoon zelf in het gebied rondrijden en genieten van de prachtige omgeving.

Overnachting

Er zijn verschillende opties om te overnachten in Monument Valley. Wij verbleven op ‘The View Campground’. Voor $20,95 ga je er slapen en wordt je er wakker met een adembenemend zicht op de beroemde ‘Mittens’. De camping is bovendien vrij klein waardoor je er bijna nooit met meer dan 15 tenten tegelijk staat. Een echte aanrader als je het ons vraagt! Geen fan van kamperen of gewoon geen tent ter beschikking? Naast de camping heb je ook ‘The View Hotel’ waarbij je de keuze hebt tussen een hotelkamer of een cabin.

Net buiten het park vind je ook nog Gouding’s Lodge & Campground, daarnaast zijn er nog een paar andere kampeerplekken zoals de Mustang Valley Campground en Bed ‘n Breakfasts te vinden. Keuze genoeg dus!

Vervoer

Wanneer je de verschillende bezienswaardigheden zonder gids wil bezichtigen moet je simpelweg over een 4×4 beschikken. De onverharde wegen in het park maken het bijna onmogelijk om dit bezoek op eigen houtje te doen. Geen 4×4 wagen? Geen paniek! Er zijn een aantal gidsen die met een soort jeep-busje met open dak het park inrijden.

Wat is er te zien in Monument Valley?

Forrest Gump Point

Net voor je het park binnenrijdt passeer je langs dit panoramapunt. Komt het je bekend voor? Dat kan zeker! Het is namelijk de plek waar Forrest Gump (“Run Forest, run!”) besliste dat het welletjes was geweest en stopte met lopen. Het uitzichtpunt heeft dan ook de bijnaam ‘Forrest Gump Point’ gekregen.

Tribal Park Loop

De Tribal Park Loop is een weg van ongeveer 27 kilometer die je langs verschillende mooie uitzichtpunten brengt zonder dat je daarvoor een gids nodig hebt. Op de één of andere manier waren wij zo onder de indruk van het landschap dat we er amper aan dachten om foto’s te maken. Zegt genoeg! De verschillende interessante viewpoints zijn: Monument Valley View, West Mitten Butte, The Mittens & Merrick’s Butte, John Ford Point, Camel Butte, Three Sisters, The Thumb, North Window Overlook, Artist’s Point, Spearhead Mesa, The Cube.

John Ford Point

The Wildcat Trail

Dit is de enige hike die je zonder verplichte gids kan maken. De wandeling is 5 kilometer lang en brengt je langs de The Mittens & Merricks Butte.

Lower Monument Valley, Mystery Valley, Teardrop Arch &  Hunt’s Mesa

Wij verkozen om enkel de niet-begeleide tours te doen, maar voor wie nog meer van het park wil ontdekken zijn er verschillende opties mogelijk waarbij je een verplichte gids moet boeken.

  • Lower Monument Valley: $80 per persoon voor 3 uur. Dit is een tweede Loop die je langs verschillende extra uitzichtpunten brengt zoals de ‘Totem Pole
  • Mystery Valley: $90 per persoon voor 3 à 4 uur. Je gids brengt je langs petrogliefen en Anasazi-sites. Deze tour biedt je eerder een culturele ervaring dan een route gefocust op de natuur. 
  • Teardrop Arch: $80 per persoon voor 2 à 3 uur. Dit is één van de minst populaire tours waardoor je het landschap hoogstwaarschijnlijk voor jou alleen hebt. 
  • Hunt’s Mesa: $300 per persoon voor 7 uur + diner. Dit is de meest avontuurlijke tour waarbij je ‘off the beaten path’ plekken bezoekt en de dag afsluit met een steak op het kampvuur tijdens zonsondergang. 

Tijdens een bezoek aan Monument Valley waan je je even in een echte Western film. Het is gewoon een must tijdens je bezoek aan de Verenigde Staten, het landschap is er duizelingwekkend mooi!

Monument Valley View
Petrified Forest National Park bezoeken in één dag.

Petrified Forest National Park bezoeken in één dag.

Grand Canyon: een uitgebreide reisgids.

Grand Canyon: een uitgebreide reisgids.

Upper of Lower Antelope Canyon?

Upper of Lower Antelope Canyon?

Page: een niet te missen plek in Arizona.

Page: een niet te missen plek in Arizona.

Geef een reactie