Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

Onze roadtrip door de Verenigde Staten blijft nog steeds één van onze favoriete reisjes die we al van de bucketlist mochten schrappen. Er is zoveel te zien en doen en de landschappen veranderen voortdurend. Een ‘must do’ tijdens een reis door het zuidwesten van de VS is zonder twijfel ‘Highway One’. Deze ‘state highway’ is zo’n 1055 kilometer lang en loopt van Orange County in het zuiden van Californië tot aan Mendocino County in het noorden. Als je zelf eens wil cruisen over deze prachtige strook asfalt tussen Los Angeles en San Francisco, hou dan zeker even halt bij onderstaande plekjes!

Los Angeles

Wij startten onze reis door de Verenigde Staten in Los Angeles. Hollywood, Venice Beach, Sunset Boulevard, Walk Of Fame,… LA moét je gewoon eens meemaken. Wat je hier allemaal kan ontdekken? Je leest het in dit artikel over alle bezienswaardigheden in the city of angels.

Pismo Beach

Omdat de route van Los Angeles naar Big Sur net iets te lang is om in één dag te rijden besloten we om nog ergens een tussenstop in te lassen. Zo belandden we in Pismo Beach, een laidback beach town. De mooie ‘Dinosaur Caves’ op het strand zijn er een leuke activiteit bij zonsondergang! Verder kan je er uiteraard surfen of de vlindertuin bezoeken. Wat verder vind je Oceano sand dunes state park: hier mag je met je auto tot op het strand rijden. Een bijzondere ervaring!

Geen fan van Pismo Beach? Dan is Santa Barbara ook een leuk alternatief! Het is een tikkeltje groter en drukker en het heeft een ‘hispanic’ vibe. Zeker geen slechte optie dus!

Morro Bay

Wat verder op Highway One vind je Morro Bay. Heel veel valt er niet te beleven in hier. Deze plek is vooral bekend van de enorme rots vlakbij de kust: ‘Morro Rock’. Wij skipten de rots, maar het ziet er best wel een toffe plek uit om even langs te gaan!

Piedras Blancas Elephant Seal Rookery

Hier leven meer dan 17.000 zeeolifanten. Zeeolifanten behoren tot de grootste levende zeeroofdieren. Je vindt ze er het hele jaar door, maar de populatie is op zijn talrijkst in januari, april en oktober. Het is een gek zicht en dat wordt het al helemaal wanneer ze gaan vechten! Schrik niet van de geur, want de dieren ruiken niet bepaald ‘ocean fresh’ 😉 .

Big Sur

Big Sur is een staatspark en verdient absoluut een plekje op je reisroute. In dit beboste park krijg je al een eerste voorproefje van de gigantische redwoods die je verder noordwaarts in Californië kan bewonderen. Nog voor je Big Sur binnenrijdt stop je best ook even bij de McWay Falls: een stukje paradijs op aarde! Zoals zo vaak op je reis doorheen Southwest USA: wallpaper alert!

Bixby Creek Bridge

Deze hoge brug van gewapend beton met een overspanning van 98 meter is nog steeds één van de hoogste betonnen bruggen ter wereld met één ononderbroken overspanning. Het uitzicht die je er gratis en voor niets bij krijgt is zeker een pluspunt, behalve wanneer (zoals bij ons) de natuur even niet wil meewerken. 

Garrapata State Park

Garrapata State Park is niet erg bekend, ten onrechte! Hoewel het niet zo groot is kan je er heerlijk wandelen in een unieke omgeving! Het landschap deed ons wat denken aan wat we eerder zagen in Noorwegen. Een zoveelste change of scenery in Californië, je houdt het niet voor mogelijk!

Point Lobos

Wegens tijdsgebrek moesten wij jammer genoeg ook Point Lobos skippen. Je kan er wandelen tot China Cove, Bird Island en Sea Lion Point. De natuur is hier naar het schijnt echt prachtig en je kan er verschillende dieren spotten zoals zeehonden en herten.

Monterey / Carmel-by-the-Sea

Monterey en Carmel-by-the-Sea stonden net zoals Point Lobos niet op onze reisroute. Helaas, want pas achteraf vernamen we dat je er de ‘17 mile drive’ vindt. Dit is een (betalende) route doorheen bijzondere natuur bezaaid met mooie uitzichtpunten. Er zijn 21 highlights te bezichtigen zoals Spanish Bay, Restless Sea, Point Joe, Fanshell Overlook, the Lone Cypress, the Ghost Tree en Pebble Beach.

In Monterey zelf kan je wandelen door het Lovers Point Park, de Fisherman’s Wharf bezoeken of een boottocht boeken om walvissen te spotten. Een andere aanrader is het Monterey Bay Aquarium.

Santa Cruz

Santa Cruz is een gezellig dorpje om even te pauzeren of te lunchen. Je kan er wandelen langs de Santa Cruz Beach Boardwalk waar zich het oudste pretpark van Amerika bevindt. Je vindt er ook verschillende winkeltjes en typische Amerikaanse bioscopen. Santa Cruz is zeker ook een ideale plek om te overnachten. En te surfen natuurlijk!

Shark Fin Cove

Shark Fin Cove behoort tot onze favorieten langs de Highway One. Het is een verborgen strandje waar een rots in het water staat die vanuit bepaalde standpunten lijkt op de vin van een haai. De plek is niet zo bekend waardoor je er waarschijnlijk alleen zal zijn. Geniet hier even van de rust en dan kan je er weer tegenaan!

San Francisco

Na drie dagen kwamen we aan in San Francisco en zat onze reisroute langs de Highway One er op. Van hieraf trekken we weg van de kust, landinwaarts, om aan de rest van onze trip door Amerika te beginnen. Je kan zeker meer dan drie dagen spenderen langs deze fantastisch mooie kustlijn, maar minder raden we niet aan. Ook in San Francisco is vanalles te doen, dit lees je hier!

Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Een gids voor Pinnacles National Park

Een gids voor Pinnacles National Park

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

De leukste plekjes in San Francisco.

De leukste plekjes in San Francisco.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Geef een reactie