Grampians National Park

De mooiste plekjes in Grampians National Park.

Het was al donker toen we aankwamen op de camping, water viel met bakken uit de lucht en zelfs met een trui aan was het eerder fris… helemaal niet wat we in gedachten hadden bij een reis naar Australië! Gelukkig is dat de dag nadien al snel vergeten, want bij het ontwaken vangen we een eerste glimps op van de prachtige omgeving in het Grampians National Park. We springen snel onder de douche en trekken onze wandelschoenen aan, want we willen zoveel mogelijk van dit gebied verkennen. Hiken, watervallen ontdekken en de mooiste uitzichtpunten: dit is Grampians nationaal park.

Handig om te weten

Grampians National Park ligt in de staat Victoria op ongeveer drie uur rijden van Melbourne en 5,5 uur rijden van Adelaide. Wie de Grampians wil combineren met een bezoek aan de Great Ocean Road, rijdt vanaf de Twelve Apostles zo’n 2 uurtjes naar het noorden. Grampians is één van de populairste nationale parken in Australië en staat vooral bekend om z’n zandstenen bergtoppen en overvloed aan wildlife. Het gebied staat op de Australische National Heritage List vanwege het culturele en historische belang voor de Aboriginals en de unieke fauna en flora in het gebied. Je kan het park het hele jaar door bezoeken, maar de zomers zijn eerder droog en heet waardoor het niet meteen de meest aangename periode is om te wandelen (maar wel perfect voor een verfrissende duik bij de watervallen!). Tijdens de zomer is er ook een verhoogd risico op bosbranden, dus check zeker even de laatste updates via deze site

Een bezoek aan Grampians nationaal park is gratis.

Overnachten

Recht in het hart van het nationaal park vind je Halls Gap. Hier verblijven de meeste mensen tijdens hun bezoek aan Grampians en dat raden we ook aan! Het heeft alle essentiële faciliteiten en voorzieningen, zoals een benzinestation, openbare toiletten, cafés, een supermarkt, een kampeer- en wandelwinkel en een officieel toeristeninformatiecentrum. Halls Gap heeft ook tal van accommodatiemogelijkheden, van caravanparken tot hostels en pensions. Wij verbleven op de camping van het Halls Gap Lakeside Tourist Park en kunnen dit warm aanbevelen. Het is één van de beste campings die we bezocht hebben in Australië en naast propere voorzieningen is er zelfs een gemeenschappelijke ruimte met haardvuur en een met houtvuur verwarmd zwembad!

Wat moet je zeker zien en doen in Grampians National Park?

Pinnacles

 • Lengte: 6,5 kilometer (return)
 • Duur: 2 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld 
 • Startpunt: Wonderland parking

Pinnacles is ongetwijfeld één van de meest populaire wandelingen in de Grampians. Er zijn drie manieren om de hike te doen en afhankelijk van je startpunt zullen de lengte en duur van je wandeling verschillen:

 • Vanaf de Sundial parking: 4,5 kilometer – 1,5 uur
 • Vanaf Halls Gap: 11,5 kilometer, 5 uur
 • Vanaf de Wonderland parking: 6,5 kilometer – 2 uur

Wij kozen voor de laatste optie! Alsof the pinnacle zelf nog niet indrukwekkend genoeg is voert deze route je langs de Grand Canyon, Cool Chamber, Bridal Veil Falls en Silent Street. De wandeling is goed aangeduid met oranje pijltjes, maar we raden toch zoals altijd aan om ook een offline kaart bij de hand te hebben. Je maakt een soort loop, maar wie de route liefst wat inkort kan na de pinnacle ook dezelfde route terug naar beneden nemen. Het belangrijkste uitkijkpunt is omheind en dit is dan ook de plek waar de meeste mensen wachten tot ze aan de beurt zijn voor hun foto. Geen zin om te wachten of liever iets avontuurlijker? Langs beide kanten van het officiële uitkijkpunt zijn ook verschillende uitstekende rotskliffen te vinden. Let er wel goed op dat je niet té dicht bij de de rand komt, want het is een diepe en steile afgrond en er staat vaak een enorm sterke wind!

Andere wandelingen

Grampians nationaal park is een van de beste plekken in Victoria om te wandelen en is een ongelofelijk mooi gebied met zandstenen bergkammen en beboste hellingen. Naast bovenstaande hike zijn er nog heel wat andere mooie wandelingen in het Grampians National Park te vinden, wie fan is van the great outdoors kan hier zeker zijn hart ophalen. Enkele mogelijkheden:

 • Boronia Peak: 6,5 km / 2 uur / gemiddeld / Tandara Road
 • Mt. Rosea: 9,5 km / 3 uur / gemiddeld/ Rosea parking
 • Mt Stapylton Loop: 12,2 km / 4 uur / gemiddeld-moeilijk / Stapylton camping
 • Briggs Bluff: 10,5 km / 4 uur / gemiddeld-moeilijk / Beehive Falls parking
 • Mount Difficult: 8,5 km / 3 uur / moeilijk / Troopers Creek camping
 • Mount William: 4 km / 1 uur / gemakkelijk-gemiddeld / Mt William parking
 • Mount Sturgeon: 7 km / 2 uur / gemiddeld-moeilijk / parking op het kruispunt van Grampians Road and Victoria Valley Road. 
 • Mount Abrupt: 6,5 km / 2 uur / gemiddeld-moeilijk / Mt Abrupt parking op de Grampians Road

Watervallen

Het Grampians National Park herbergt prachtige watervallen, waaronder enkele van de grootste in Victoria! De meeste watervallen zijn vlakbij een parking en vergen slechts een korte makkelijke wandeling om ze te bereiken, waardoor ze  voor elke bezoeker de perfecte plekken zijn om te verkennen! De populairste watervallen in de Grampians zijn: 

 • MacKenzie-watervallen: deze waterval is het hele jaar door één van de grootste in Victoria en zonder twijfel één van de meest iconische bezienswaardigheden in de Grampians. Vanaf de parkeerplaats kan je de makkelijke wandeling maken naar het uitkijkplatform of het steile pad nemen die je naar de bodem van de waterval brengt. Wandel je helemaal naar beneden? Stop dan ook even bij Broken Falls en Cranages Lookout! 
 • Silverband Falls: Deze waterval is slechts 700 meter lopen van de parkeerplaats en is op z’n mooiste tijdens de lente! Dan stroomt het water tussen de wilde bloemen en kun je er een overvloed aan wildlife vinden.

Boroka viewpoint

Dit populaire panoramisch uitkijkpunt ligt op slechts 15 kilometer van Halls Gap. Je vindt er twee uitkijkplatformen die je een zicht geven op de vallei en het meer. Boroka Viewpoint is de beste plek in het park om zonsopgang te checken en zo vermijd je ook de grote drukte. Hou wel even goed het weer in de gaten voor je vertrekt, want anders krijg je net als ons helemaal niets te zien. Gelukkig trok de mist de volgende dag weer weg en konden we alsnog van het uitzicht genieten! 

Wildlife

Wie van de stad naar de bergen reist om een glimps op te vangen van enkele Australische diersoorten zal hier zeker niet teleurgesteld worden. Het park barst van de kangoeroes, wallabies en emoes; en met een beetje geluk spot je er ook nog een dingo, vos, hert of echidna! Wie zijn kansen wil vergroten kan een wandeling maken tijdens zonsopgang of zonsondergang.

Reed Lookout + The Balconies

 • Lengte: 2,2 kilometer (return)
 • Duur: 40 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Startpunt:  Reeds Lookout

The Balconies is één van de kortste wandelingen in de Grampians, maar je wordt wel verwend met spectaculaire panorama’s. De korte wandeling start vanaf Reeds Lookout en het uitzicht vanaf de parkeerplaats is op zich al ongelofelijk. Toch is het zeker ook de moeite om 1 kilometer verder te wandelen tot aan the balconies. Dit beroemde fotopunt werd populair door instagrammers, maar werd om veiligheidsredenen afgesloten met een hek. Niettemin blijft het één van de mooiste plekken om te genieten van de zonsondergang in het Grampians nationaal park.

Na ons bezoek aan de afgelegen uitgestrekte wildernis van het prachtige Flinders National Park waren we bang dat het eerder kleine en erg toeristische Grampians slechts een flauw afkooksel zou zijn. Gelukkig was die vrees ongegrond, want we werden opnieuw verrast met een overvloed aan dramatische panorama’s, te veel kangoeroes om te tellen en een berg onvergetelijke herinneringen!

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

De mooiste stops op de Great Ocean Road, Australië.

De mooiste stops op de Great Ocean Road, Australië.

Wat moet je zeker zien in Great Otway National Park?

Wat moet je zeker zien in Great Otway National Park?

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Geef een reactie