Wonga Walk in Dorrigo NP

Reiskosten: wat kost een roadtrip door Australië?

Roadtrippen door Australië is één zalig avontuur! Honderden kangoeroes spotten, snorkelen in het Great Barrier Reef, verdwalen in oeroude regenwouden, surfen tussen de locals en zonnen op de mooiste stranden. Erg leuk allemaal, al hoor je wel vaker dat een reis naar Australië echter niet zo leuk is voor je bankrekening. Maar klopt dat wel? Wij reisden onverwacht 2 maanden lang door dit prachtige land en hielden onze kosten nauwgezet bij. Hieronder vind je onze reiskosten voor Australië terug, waarbij alle kosten op een roadtrip voor twee personen zijn berekend.

Vliegticket

Als je vanuit Europa naar Australië reist is de grootste kost hoogstwaarschijnlijk je vliegticket. Zelf waren we in 2022 op wereldreis waardoor we vanuit Cambodja konden doorreizen naar Perth. Door de kortere afstand viel de prijs goed mee, maar voor een vliegticket vanuit België of Nederland zal je toch al snel wat meer euro’s mogen neertellen. Je rekent best tussen de €700 en €1100 voor een retour ticket vanuit Brussel. De prijs hangt natuurlijk ook af van de stad waarop je vliegt, zo zijn er vaak goede deals te vinden voor vliegtickets van en naar Sydney!

! Vergeet ook zeker je visum niet aan te vragen. Een toeristenvisum voor minder dan drie maanden is gratis.

Wij betaalden 275 euro per persoon voor een vliegticket van Phnom Penh naar Perth

Vervoer

Australië is een gigantisch land, de kans is dan ook groot dat je liefst meer dan één plek bezoekt. Sommige stukken kan je met de trein of bus afleggen, maar de ultieme manier om Australië te verkennen is met een eigen wagen! Huur een auto of campervan en trek erop uit! Australië is de perfecte plek om kennis te maken met vanlife en we kunnen het huren van een busje dan ook warm aanbevelen! Een leuke meevaller voor ons was dat we net voor vertrek ontdekten dat er bij het bedrijf waar we van plan waren te huren een relocation beschikbaar was van Perth naar Melbourne. Hierbij mag je gratis een campervan gebruiken zolang je maar binnen een bepaalde tijd het busje aflevert op de eindbestemming. Op die manier hoeven camperbedrijven geen chauffeur te betalen, een win-win situatie dus.

Na onze roadtrip van Perth naar Melbourne besloten we om nog eens drie weken een campervan te huren in Melbourne en daar de wijde omgeving te verkennen. Net toen we dachten dat ons Australisch avontuur erop zat konden we een leuke samenwerking scoren bij hetzelfde camperbedrijf waardoor we ook nog eens drie weken van Cairns naar Sydney konden reizen. Uiteindelijk verkenden we dus onverwacht een flink stuk van Australië!

Omdat niet iedereen op een relocation of samenwerking kan rekenen trekken we hier de prijs die we voor onze campervan in Melbourne betaalden door naar onze volledige reis. Zo kan je beter inschatten hoeveel zo’n busje kost voor een langere periode. Mochten we effectief twee maanden hetzelfde busje hebben gehuurd dan zou ons dat €3500 hebben gekost (zonder verzekering). Hierbij wel 1 gouden tip waar we helaas zelf geen gebruik van maakten: boek vroeg! Hoe dichter bij je vertrekdatum, hoe hoger de tarieven, dus niet te lang twijfelen is de boodschap!

Naast je campervan komen er nog wat extra kosten bij waar je rekening mee moet houden. Zo betaalden we €1971,39 aan benzine (roadtrippen tijdens een wereldwijde oliecrisis is geen aanrader…), €6,73 aan parking, €20,36 aan tol, €61,93 aan taxi’s/Ubers (van en naar de luchthaven) en €30,44 in de carwash. Omdat we in de grote steden geen parking wilden zoeken maakten we in Perth & Sydney gebruik van het openbaar vervoer. Hier betaalden we nog eens €50,85 voor.

Als laaste transportkost betaalden we ook nog eens €100 per persoon voor een vliegticket van Melbourne naar Cairns. De afstanden in Australië zijn zo groot dat heel wat reizigers opteren voor binnenlandse vluchten.

Voor het huren van een busje reken je dus best op zo’n €55 per dag. Benzine kost je daarnaast zo’n €30 per dag. Hou ook rekening met bijkomende kosten zoals taxi’s, parking, tol, carwash, openbaar vervoer en eventuele binnenlandse vluchten.

Overnachting

Australië Milkyway

Het leuke aan het huren van een busje is dat er in Australië heel wat gratis slaapplekken te vinden zijn! Af en toe betaalden we voor een camping als we elektriciteit nodig hadden of wanneer er geen gratis plekje in de buurt was. Wildkamperen is in Australië namelijk verboden. In totaal waren we op zo’n 2 maanden tijd €627,08 kwijt aan campings, ofwel €5 per persoon per dag. In Perth en Cairns huurden we daarnaast ook nog drie dagen een Airbnb wat ons €187,61 en €180,63 kostte.

Handig: alles wat je moet weten over roadtrippen en kamperen in Australië.

Reken op zo’n €5 per persoon per dag aan campings en €31 per persoon per dag wanneer je in hostels/airbnb’s verblijft.

Eten en drinken

Op restaurant gaan is in Australië helaas aan de dure kant en ook de prijzen in supermarkten liggen eerder hoog. Vooral groenten en vlees zijn een pak duurder dan in België. Om onze reis betaalbaar te houden kookten we meestal zelf. Niet dat dat zo’n grote straf was. Over pannenkoeken als ontbijt met zicht op zee zal je ons nooit horen klagen! Er zijn verschillende Aldi-filialen te vinden en dat maakt financieel echt een heel groot verschil! Heel af en toe gingen we dan lekker op restaurant, dronken we een koffietje of stopten we over de middag eens in een fastfood-restaurant. In totaal gaven we op twee maanden tijd €1748,07 uit aan spijs en drank. Daarnaast moest ook de gastank af en toe worden aangevuld wat ons in totaal €25,16 kostte.

Voor eten en drinken gaven we €1773,23 uit, ofwel zo’n €13 per persoon per dag.

Activiteiten

Great Barrier Reef snorkeling

Heel wat nationale parken zijn gratis te bezoeken, maar voor sommige is een toegangsprijs vereist. Die prijs is nooit per persoon te betalen, maar per voertuig. Naast nationale parken deden we nog een paar betaalde activiteiten. We sommen hier alles even op:

  • Rip Curl Pro Surf event: €8,75 per persoon
  • Daintree River Cruise: €18,45 per persoon
  • Daintree Ferry: €26,87 (+gratis toegang)
  • Snorkelen in het Great Barrier Reef: €183,85 per persoon
  • Bundaberg limonade-tasting: €10,17 per persoon
  • Cinema in Byron Bay: €13,28 per persoon

In totaal betaalden we dus €541,38 aan activiteiten wat neerkomt op €270,69 per persoon.

Extra’s

Eungella National Park Fig Tree

Op reis maak je bijna altijd onverwachte kosten en tijdens een reis van twee maanden is dat haast onvermijdelijk. Zet hiervoor dus altijd een extra bedragje opzij voor je vertrekt. Zo betaalden wij €70 per persoon voor mobiel internet (lokale simkaart) en €4,99 voor de app ‘Wikicamps’ (lifesaver!). Daarnaast betaalden we ook €2,90 per persoon aan douches en €37,83 om onze was te doen. Om het kamperen nog wat gemakkelijker te maken gaven we €71,89 uit aan kampeermateriaal (denk aan dekens, kampeerstoeltjes, etc.). Uiteindelijk kochten we ook nog een nieuwe zonnebril, wat winterkledij (ja, het kan ook flink koud zijn down under!) en leesboeken. Daarnaast is een land verlaten zonder souvenirs natuurlijk zonde!

We gaven €482,03 uit aan deze extra’s, wat neerkomt op €241 per persoon.

Indien we ervan uitgaan dat we twee maanden een camper huurden, dan kostte onze reis naar Australië € 9.712,01 voor twee personen, exclusief vliegtickets. Dit komt neer op zo’n €71,5 per persoon per dag. Natuurlijk is Australië geen budgetbestemming, maar we hadden eerlijk gezegd een veel hoger bedrag verwacht! Bovendien hebben we het gevoel dat we onszelf zeker niks tekort hebben gedaan, dus wie echt goedkoop wil reizen heeft zeker nog marge. Elke dag sandwiches met Vegemite bijvoorbeeld!

Reisroute: een roadtrip van Cairns naar Sydney.

Reisroute: een roadtrip van Cairns naar Sydney.

Wat moet je zeker zien in Blue Mountains National Park?

Wat moet je zeker zien in Blue Mountains National Park?

Dorrigo National Park & The Wonga Walk.

Dorrigo National Park & The Wonga Walk.

Alles wat je moet weten over snorkelen in het Great Barrier Reef.

Alles wat je moet weten over snorkelen in het Great Barrier Reef.

Vogelbekdieren spotten in Eungella National Park.

Vogelbekdieren spotten in Eungella National Park.

Daintree Rainforest National Park: roadtrip naar Cape Tribulation.

Daintree Rainforest National Park: roadtrip naar Cape Tribulation.

Geef een reactie