8 prachtige uitzichtpunten om te bezoeken op Madeira.

Madeira staat vooral bekend om zijn mooie wandelingen die je overal op het eiland kan maken, een hike wordt hier altijd beloond met spectaculaire panorama’s. Maar het kan ook makkelijker! Je hoeft geen druppel zweet te verspillen, want Madeira heeft ook voor de niet-wandelaars enkele prachtige plekjes in petto! Zelfs zonder wandelschoenen aan te trekken kan je genieten van de adembenemende natuur op het eiland van de eeuwige lente. Hieronder geven we 8 ‘miradouros’ of uitzichtpunten mee die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Madeira!

Cascata dos Anjos

Een leuke activiteit (vooral bij zonsondergang vanwege het mooie licht) is ‘Cascata dos Anjos’. Dat is een waterval die midden op de straat terechtkomt! Je kan er letterlijk met je wagen doorheen rijden, en echte durvers kunnen er zelf een frisse douche nemen! Parkeren doe je gewoon langs de baan. Ook is het leuk om, als je er de tijd voor hebt, hier gewoon een tijdje rond te hangen. Je ziet er letterlijk iedereen met een glimlach tot achter de oren de waterval trotseren!

ER 110

De mooiste weg op Madeira is zonder twijfel de ER 110. Deze baan van 33 kilometer lang neemt je mee doorheen één van de mooiste berglandschappen die je ooit zal zien. Normaal doe je zo’n 40 minuten over de volledige afstand, maar je mag hier zeker het dubbele voor rekenen want na elke bocht wil je de auto stoppen om even rond te kijken! Wie Miradouro Bica da Cana of Miradouro Lombo do Mouro bezoekt moet hier sowieso passeren, maar ook zonder deze eindbestemmingen is de ER 110 meer dan de moeite waard!

Bica da Cana

Hoewel de volledige ER 110 om van te smullen is, mag je zeker het uitzichtpunt ‘Bica da Cana’ niet overslaan. Hier kijk je uit op de hoogste pieken van het eiland en op een klare dag kan je zelfs Pico do Areeiro zien liggen! Vooral tijdens zonsopgang is het hier prachtig en met een beetje geluk sta je hier zelfs boven de wolken. Kijk vooraf wel even of het helder weer is want de kans dat je hier gewoon middenin de wolken staat is ook heel groot, waardoor je helemaal niets te zien krijgt. 


Wij parkeerden onze auto hier na een rit van ongeveer 45 minuten vanuit Funchal. Er is niet zo heel veel parkeerplaats maar je kan je auto ook gewoon langs de kant van de weg parkeren. Vanaf de parking is het nog een tiental minuutjes wandelen naar het uitzichtpunt.

Miradouro Lombo do Mouro

Wanneer je van Funchal naar Bica da Cana rijdt passeer je eerst langs Miradouro o Lombo do Mouro. Stop hier zeker even, want je hebt hier een spectaculair zicht op de baan die door de bergen kronkelt. Ook hier parkeer je gewoon je auto langs de kant van de weg.

Ponta do Rosto

Ben je van plan om de hike naar Ponta de São Lourenço te maken, dan moet zeker eerst even stoppen bij Ponta do Rosto. Dit viewpoint is helemaal anders dan de vorige op dit lijstje, want hier heb je een zicht op de steile kliffen aan de oostkust die recht de zee in duiken. Het viewpoint bevindt zich vlak naast de parking, maar wie wil kan ook enkele minuten wandelen tot aan Miradouro da Luna. Ponta do Rosto is vooral populair rond zonsopgang.

Pico do Areeiro

Wie op zoek is naar hét mooiste uitzichtpunt van Madeira moet zeker halt houden bij Pico do Areeiro. Alleen al de kronkelende weg ernaartoe is een belevenis op zich! Ben je geen vroege vogel en hou je vooral van lekker lang uitslapen als je op reis bent? Zet dan toch minstens één keer je wekker en bezoek Pico do Areeiro tijdens zonsopgang. We beloven dat het 100% de moeite is! Kijk de dag ervoor wel even het weerbericht na zodat je niet teleurgesteld wordt, want enkel op een heldere dag is de zonsopgang écht de moeite! 


Als we één iets absoluut aanraden op Madeira, dan is het om niet enkel dit uitzichtpunt te bewonderen maar vervolgens ook de wandeling van hier tot Pico Ruivo te maken. Oké, we geven het toe, de wandeling is best pittig, maar daar krijg je wel de meest indrukwekkende uitzichten over de bergen voor terug. We schreven een uitgebreid artikel over de wandeling van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo, het mooiste wat Madeira te bieden heeft!

Do Ninho da Manta

Tijdens de wandeling naar Pico Ruivo passeer je al na 15 minuten stappen het uitzichtpunt ‘Ninho da Manta’. Wie de volledige hike niet ziet zitten raden we toch aan om ten minste tot deze miradouro te wandelen. Als je Ninho da Manta tijdens zonsopgang bezoekt en vervolgens de hike naar Pico Ruivo maakt ben je de grote massa voor en kan je de wandeling rustig starten. Een gouden tip, want de wandeling van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo is één van de populairste wandelingen op het eiland.

Ponta da Ladeira

Op zoek naar een romantische plek om de dag af te sluiten? Miradouro Ponta da Ladeira is dé plek om van de zonsondergang te genieten. Hiervoor trek je best wel goede schoenen aan want de wandeling ernaartoe is een beetje sketchy, maar na een vijftal minuten afdalen via een steil paadje ben je er al! De plek bestaat uit verschillende ‘terrasjes’ waardoor je gezellig met z’n tweetjes kan genieten zonder gestoord te worden door andere reizigers die hetzelfde idee hadden. Neem zeker iets lekkers mee om te drinken en te snacken, want dit is de perfecte plek om te aperitieven!

Voor wie maar geen genoeg kan krijgen

Naast de uitzichtpunten die wij bezocht hebben zijn er nog tientallen anderen die meer dan de moeite waard zijn. Tijdens ons bezoek waren er helaas ook een aantal viewpoints gesloten wegens constructiewerken. De plekjes die wij graag nog hadden bezocht: Vereda dos Balcões viewpoint en Miradouro do Guindaste. 

Verder hebben we ook Ponta do Tristão, Miradouro Municipio de Sao Vicente, Miradouro da Rocha do Navio, Ponta do Bode en Miradouro Eira do Serrado toegevoegd aan onze lijst voor een volgend bezoekje aan Madeira!

Het enige uitzichtpunt waar we wat teleurgesteld in waren was de ‘Sky Walk’, hierbij wandel je over een glazen platform bovenop een hoge klif. Persoonlijk vinden we dat er veel mooiere uitzichtpunten te vinden zijn op Madeira, dus deze plek kun je wat ons betreft gerust skippen.

Madeira is een droombestemming voor de natuurliefhebber, je vindt er zo’n overvloed aan indrukwekkende decors dat je er gerust weken in kan ronddwalen. Heb je zelf slechts een paar dagen de tijd om het eiland te ontdekken? Dan is bovenstaand lijstje een perfect begin!

Een auto huren op Madeira: dit moet je weten.

Een auto huren op Madeira: dit moet je weten.

6 mooie hikes die je niet mag missen op Madeira.

6 mooie hikes die je niet mag missen op Madeira.

Wat moet je zeker doen tijdens je reis naar Madeira?

Wat moet je zeker doen tijdens je reis naar Madeira?

Madeira Hike: PR6 Levada 25 fontes + PR6.1 Risco waterval

Madeira Hike: PR6 Levada 25 fontes + PR6.1 Risco waterval

Reiskosten: wat kost een reis naar Madeira?

Reiskosten: wat kost een reis naar Madeira?

Madeira Hike: Boca do Risco

Madeira Hike: Boca do Risco

Madeira Hike: PR8 Ponta de São Lourenço

Madeira Hike: PR8 Ponta de São Lourenço

Madeira Hike: PR1 Pico do Areeiro naar Pico Ruivo

Madeira Hike: PR1 Pico do Areeiro naar Pico Ruivo

Wat moet je zeker doen in Funchal, Madeira?

Wat moet je zeker doen in Funchal, Madeira?

Madeira Hike: Levada do Moinho + Levada Nova

Madeira Hike: Levada do Moinho + Levada Nova

Madeira hike: PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

Madeira hike: PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

Geef een reactie