Een auto huren op Madeira: dit moet je weten.

Allright! Je hebt net een artikel aangeklikt dat je één en ander duidelijk wil maken over het huren van een auto op Madeira, dus we gaan ervan uit dat je geïnteresseerd bent in een reisje naar het ‘eiland van de eeuwige lente’! Top idee, want Madeira was voor ons een ware openbaring; een ietwat vergeten parel in de Atlantische oceaan, een compacte ‘bom’ aan natuurpracht en bovendien gewoon hier bij de deur in Europa. Compact, maar toch net dat tikkeltje te groot om het allemaal te voet te doen… een auto huren is dus wat ons betreft je tweede schitterend idee! Hieronder doen we uit de doeken waarom, en waar je zo allemaal op moet letten.

Waarom een auto huren?

Madeira is een vulkanisch eilandje met een oppervlakte van zo’n 740 km² en ongeveer 250.000 inwoners. Vulkanisch, dat betekent steile bergflanken, kliffen en sporadisch een vlak stukje kustlijn. Op deze zeldzame stukjes vlakke grond vind je de steden terug, zoals de hoofdstad Funchal, waar zo goed als de helft van alle inwoners van Madeira wonen. 

Wat betekent dit voor de gemiddelde bezoeker? Eerst en vooral dat het grootste deel van het leven op Madeira zich afspeelt in Funchal. Veel toeristen geraken dan ook niet verder, op een eventuele georganiseerde uitstap naar de bergen na. Big mistake wat ons betreft, want de ware schoonheid van dit eiland bevindt zich weg van de hoofdstad! Daarnaast stelt het openbaar vervoer er ook niet zo heel erg veel voor: het is niet zo praktisch en vooral erg beperkt. 

Conclusie: een auto huren is ‘the way to go’! Het geeft je de nodige vrijheid om vanuit de hoofdstad het hele eiland te ontdekken op je eigen tempo, en vaak zijn de ritten zelf om in te kaderen. Bovendien is het ook helemaal niet duur!

Maar…!

Er is een ‘maar’: het vulkanische verleden van Madeira zorgt voor prachtige dramatische berglandschappen met diepe afgronden en loodrechte kliffen. De autowegen mag je hier dus niet onderschatten. Zelf zijn we bergliefhebbers en hebben we al menig bergpas getrotseerd, maar wat Madeira ons voor de banden gooide was toch next level! We trotseerden hier straatjes zo steil dat we bang waren dat we achteruit gingen rollen. Autorijden op Madeira vraagt soms om stalen zenuwen, maar met onderstaande tips komt het helemaal goed en worden de autoritjes je dagelijkse adrenalineshot!

Steile bergwegen

Madeira heeft enkele uitstekende (snel)wegen die Funchal verbinden met de kustdorpen aan de noord- en zuidkant van het eiland, waarbij de hoogteverschillen hooguit resulteren in een lekker golvende weg.  Dat verandert compleet eenmaal je een afrit neemt, want dan knal je vaak direct de bergflanken omhoog aan percentages die zelfs tot 45% kunnen oplopen. Voor je een auto huurt is het dus belangrijk om voor jezelf uit te maken of je het nodige vertrouwen hebt in je chauffeur-skills.

Gouden tip: let er bij het uitkiezen van een huurwagen op dat de wagen beschikt over een automatische handrem (ook wel ‘Hill Start Assist’ – HSA genoemd). Dit extraatje is een waar godsgeschenk op Madeira, want het zorgt ervoor dat je nooit achteruit kan rollen als je bergop stilstaat en weer wil vertrekken. Zeker in drukke verkeerssituaties waarbij de auto’s ‘aan je gat’ kleven en je in straatjes rijdt waar je met een fiets niet boven zou geraken.

Verkeersregels

De verkeersregels op Madeira sluiten quasi perfect aan bij wat we in België gewoon zijn. Aandachtspuntjes zijn de opritten op de snelweg en de rotondes. Opritten zijn hier vaak erg kort en auto’s die zich al op de snelweg bevinden moeten geen plaats laten voor de auto’s die willen invoegen. Je dient dus voorrang te verlenen aan het aankomend verkeer, en indien nodig zelfs volledig stil te staan en wachten tot er een gaatje valt.

Madeira maakt graag en veel gebruik van rotondes, en dit zijn bijna altijd rotondes met twee rijstroken. De regel is dat je de buitenste rijstrook enkel gebruikt als je de eerstvolgende afslag wil nemen. Als je dus de tweede, derde,… afslag nodig hebt dien je de binnenste rijstrook van het rondpunt te nemen. Net voor je afslag voeg je dan in op de buitenste strook.

Daarnaast nog dit: de locals zijn de steile wegen uiteraard gewoon en vliegen vlotjes door de haarspeldbochten, maar als toerist neem je hiervoor best je tijd. Laat je vooral niet opjagen! Indien je merkt dat je plots aan het begin van een stoet auto’s rijdt, kijk dan even uit naar een plekje waar je je even aan de kant kan zetten zodat ze je kunnen inhalen. In onze ervaring waren de locals erg geduldig, dus je hoeft helemaal niet te stressen, doe het lekker rustig aan!

Parking

Een laatste aandachtspunt is parkeren. In principe is het simpel: je mag overal gratis parkeren, zomaar langs de kant van de straat, waar je maar een plaatsje vindt. Helaas geldt dit voor het hele eiland, op Funchal na. Daar kampt men met een enorm plaatsgebrek en is parkeren voorbehouden voor bewoners. Parkeren doe je er in parkeertorens, die best prijzig kunnen zijn. Zelf vonden we een relatief betaalbare parking waar we onze auto twee weken kwijt konden, wat neer kwam op het maandtarief van €40.

Madeira’s grootste troef is het indrukwekkende berglandschap. Als je dit spektakel in alle vrijheid wil ontdekken moet je absoluut een wagen huren. Hoewel de wegen soms afschrikwekkend kunnen zijn en je buik na je eerste ritje waarschijnlijk tegen je rug zal plakken hoef je je geen zorgen te maken. Vanaf je tweede ritje wordt het elke keer een tikkeltje leuker, en na een tijdje is het gewoon ‘vollenbak’ genieten want eigenlijk valt bijna het volledige wegennet op Madeira te catalogeren als ‘scenic road’!

Madeira Hike: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Madeira Hike: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

8 prachtige uitzichtpunten om te bezoeken op Madeira.

8 prachtige uitzichtpunten om te bezoeken op Madeira.

6 mooie hikes die je niet mag missen op Madeira.

6 mooie hikes die je niet mag missen op Madeira.

Wat moet je zeker doen tijdens je reis naar Madeira?

Wat moet je zeker doen tijdens je reis naar Madeira?

Madeira Hike: PR6 Levada 25 fontes + PR6.1 Risco waterval

Madeira Hike: PR6 Levada 25 fontes + PR6.1 Risco waterval

Reiskosten: wat kost een reis naar Madeira?

Reiskosten: wat kost een reis naar Madeira?

Madeira Hike: Boca do Risco

Madeira Hike: Boca do Risco

Madeira Hike: PR8 Ponta de São Lourenço

Madeira Hike: PR8 Ponta de São Lourenço

Wat moet je zeker doen in Funchal, Madeira?

Wat moet je zeker doen in Funchal, Madeira?

Madeira Hike: Levada do Moinho + Levada Nova

Madeira Hike: Levada do Moinho + Levada Nova

Madeira hike: PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

Madeira hike: PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

Geef een reactie