6 mooie hikes die je niet mag missen op Madeira.

Madeira staat vooral bekend om de fantastische wandelingen die je er kan maken. Te voet kan je pas echt de schoonheid en diversiteit van het eiland ten volle ervaren. Door de verschillende microklimaten zijn de uitzichten tijdens deze wandelingen dan ook heel afwisselend. Madeira telt meer dan 100 wandelroutes, dus om de keuze voor jou iets makkelijker te maken beschrijven we hier de 6 hikes die we zelf maakten tijdens onze reis. De wandelingen gaan van hoge kliffen, over jungles, tot watervallen en cloud inversions. Stuk voor stuk meer dan de moeite waard.

Madeira telt verschillende officiële wandelingen die aangeduid worden met de letters ‘PR’. Deze wandelingen gaan van PR1 tot PR22. De routes zijn meestal heel goed aangegeven met bordjes en je vindt ze allemaal terug op deze site. Daarnaast telt Madeira nog tientallen onofficiële wandelingen die enkel een Portugese naam kregen. De onofficiële wandelingen kan je terugvinden via Maps.me of Alltrails. Wil je zeker zijn dat je mooi weer hebt tijdens je wandeling? Check dan voor je er naartoe rijdt ook even deze webcams!

PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

Wie een wandeling zoekt die perfect doenbaar is op een regenachtige dag kan zeker de hike naar Lagoa do Vento en Levada do Alecrim maken. Hierbij wandel je eerst via een asfaltweg en enkele trappen in het bos naar een indrukwekkend hoge waterval. Daarna ga je verder het bos in en wandel je rustig terug (op enkele pittige trappen na) naar de parking via Levada do Alecrim. Ook dit is een goeie wandeling om mee te starten voor wie de lengte en het aantal hoogtemeters rustig wil opbouwen.

Voor wie meer info wil, schreven we een uitgebreid artikel over de hike naar Lagoa do Vento en Levada do Alecrim. 

 • Lengte: 10,3 kilometer
 • Duur: 2 tot 3 uur
 • Hoogtemeters: 500 meter

Wat is een Levada? Een levada is een irrigatiekanaal, waarvan sommigen reeds werden aangelegd in de 16e eeuw! In het noorden van het eiland regent het veel vaker dan in het droge zuiden, dus werden deze kanalen gegraven om het water dwars door het ruige eiland te vervoeren. Naast de levada’s is steeds een paadje te vinden, waardoor dit vaak gebruikt wordt als wandelroute.

Levada do Moinho + Levada Nova

Op Madeira moet je zeker één van de levada-wandelingen gemaakt hebben. Levada do Moinho en Levada Nova is een gemakkelijke wandeling om mee te starten. Het pad is bijna volledig plat en je hebt een spectaculair uitzicht over de vallei. Onderweg passeer je ook langs een mooie waterval waar je achter kan wandelen en je moet ook even een tunnel door, dus je neemt best een zaklamp mee. Wie last heeft van hoogtevrees kan het op sommige stukken moeilijk krijgen, maar al bij al is het een goeie beginners hike. 

Voor wie meer info wil, schreven we een uitgebreid artikel over de hike via Levada do Moinho en Levada Nova.

 • Lengte: 7,5 kilometer
 • Duur: 1,5 tot 2,5 uur
 • Hoogtemeters: 411 meter

PR6 Levada 25 fontes + PR6.1 Risco waterval

Over deze wandeling hebben we gemengde gevoelens. De verschillende uitkijkpunten zijn zeker mooi, maar de drukte nam een groot deel van de charme weg. Levada 25 Fontes & de Risco-waterval is één van de bekendste wandelingen op het eiland en dat merk je. Wie kiest voor de grote tour maakt de tweede helft van de wandeling wel zo goed als alleen, een welgekomen afwisseling na het drukke eerste deel. Ook op deze wandeling neem je best een zaklamp mee, want wie voor de grote tour kiest moet een donkere tunnel van 800 meter lang door!

Voor wie meer info wil, schreven we een uitgebreid artikel over de hike naar Levada 25 Fontes en Risco waterval.

 • Lengte: 12 kilometer
 • Duur: 3 uur
 • Hoogtemeters: 800 meter

Boca do Risco

Boca do Risco is de ideale wandeling voor wie geen fan is van hoogtemeters. Tijdens deze hike wandel je bijna volledig vlak, met slechts af en toe een heel korte klim. Je hebt hier een prachtig zicht op de oceaan en de spectaculaire kliffen aan de noordkant van het eiland. Op bepaalde plekken wandel je ook onder de bomen, waardoor je perfect beschermd wordt tegen de zon op een warme zomerdag. Het is in tegenstelling tot de andere hikes geen diverse wandeling maar wel een leuke activiteit om je middag mee te vullen, en ‘t is er erg rustig!

Voor wie meer info wil, schreven we een uitgebreid artikel over de hike naar Boca do Risco.

 • Lengte: 10 kilometer
 • Duur: 2,5 uur
 • Hoogtemeters: 300 meter

PR8 Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço is een wandeling die je niet mag onderschatten. Op zich gaat het hier niet om de moeilijkste wandeling die we ooit hebben gemaakt, maar er zitten toch enkele stevige beklimmingen in (vooral het laatste stuk!). Daarnaast vind je ook nergens beschutting tegen de felle zon, waardoor de wandeling extra lastig kan worden. Toch mag je deze hike niet overslaan tijdens je bezoek aan Madeira! De uitzichten die je onderweg ziet zijn werkelijk sensationeel en je hebt ook nog eens zicht op de eilandjes Porto Santo en Ilhas Desertas. Vertrek zo vroeg of laat mogelijk om de hete middagzon te vermijden.

Voor wie meer info wil, schreven we een uitgebreid artikel over de hike naar Ponta de São Lourenço.

 • Lengte: 7,5 kilometer
 • Duur: 2 tot 3 uur
 • Hoogtemeters: 430 meter

PR1 Pico do Areeiro naar Pico Ruivo

We sluiten af met de mooiste wandeling die we ooit gemaakt hebben. De wandeling van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo (en terug) tart alle verbeelding, je loopt van begin tot eind met open mond te staren naar de reusachtige bergtoppen en diepe kloven. Alvast een waarschuwing: doe je de wandeling heen en terug, dan ga je een paar pittige uren tegemoet! Maar je mag er zeer zeker van zijn dat het iedere zweetdruppel dubbel en dik waard is. Je start bij Pico do Areeiro op 1818 meter en wandelt zo’n 17 kilometer tot aan de hoogste berg van Madeira (1861m) en terug. Een Poncha (of twee) heb je achteraf meer dan verdiend!

Voor wie meer info wil, schreven we een uitgebreid artikel over de hike van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo.

 • Lengte: 16,7 kilometer
 • Duur: 6 tot 8 uur
 • Hoogtemeters: 1600 meter

Dat je op Madeira prachtige wandelingen kan maken, dat is nu wel duidelijk. Grote of kleine wandelingen, gigantisch steile beklimmingen of net niet, je wordt hoe dan ook altijd beloond met dramatische panorama’s. Om van een spectaculair uitzicht te genieten hoef je zeker niet de halve wereld rond te reizen. Dus: wandelschoenen aan en gaan!

Madeira Hike: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Madeira Hike: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

8 prachtige uitzichtpunten om te bezoeken op Madeira.

8 prachtige uitzichtpunten om te bezoeken op Madeira.

Een auto huren op Madeira: dit moet je weten.

Een auto huren op Madeira: dit moet je weten.

Wat moet je zeker doen tijdens je reis naar Madeira?

Wat moet je zeker doen tijdens je reis naar Madeira?

Madeira Hike: PR6 Levada 25 fontes + PR6.1 Risco waterval

Madeira Hike: PR6 Levada 25 fontes + PR6.1 Risco waterval

Reiskosten: wat kost een reis naar Madeira?

Reiskosten: wat kost een reis naar Madeira?

Madeira Hike: Boca do Risco

Madeira Hike: Boca do Risco

Madeira Hike: PR8 Ponta de São Lourenço

Madeira Hike: PR8 Ponta de São Lourenço

Wat moet je zeker doen in Funchal, Madeira?

Wat moet je zeker doen in Funchal, Madeira?

Madeira Hike: Levada do Moinho + Levada Nova

Madeira Hike: Levada do Moinho + Levada Nova

Madeira hike: PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

Madeira hike: PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

Geef een reactie