Reiskosten: wat kost een reis naar Madeira?

Wil je een bestemming die een tikkeltje exotischer aanvoelt dan Europa zonder al te ver te vliegen of je spaarrekening te plunderen? Dan zit je op Madeira helemaal op de juiste plek! De kosten liggen er beduidend lager dan in België en ook vliegtickets kan je vrij goedkoop scoren als je wat flexibel bent met je data. Wij hielden tijdens onze reis alle reiskosten voor Madeira nauwgezet bij en delen die informatie met veel plezier! De kosten in dit artikel zijn gebaseerd op een reis van drie weken met twee personen.

Vliegticket

Omdat wij onze vliegtickets heel last minute (2 dagen vooraf) moesten boeken was dit jammer genoeg een redelijke hap uit ons budget. We betaalden €293,62 heen en terug per persoon met een tussenstop in Lissabon. Tijdens onze reis kregen we bezoek van een vriend en hij betaalde slechts €120 heen en terug vanaf Brussel. De prijzen goed in de gaten houden dus en een paar weken of zelfs maanden vooraf boeken!

Heen en terug betaalden we €293,62 per persoon voor ons vliegticket, inclusief bagage.

Overnachting

Ook onze overnachting moesten we 2 dagen vooraf boeken, waardoor de allergoedkoopste plekken waarschijnlijk al gereserveerd waren. Toch vonden we hele leuke appartementjes via Airbnb die redelijk geprijsd waren en midden in het centrum lagen. We boekten twee verschillende plekken in Funchal. Voor de ene plek betaalden we €672 voor 11 dagen en voor het andere appartement betaalden we €461 voor 10 dagen. Elk appartement had ook een wasmachine die we mochten gebruiken en een keuken waar we zelf ons potje kookten.

In totaal betaalden we €1133 voor onze accommodaties, wat neerkomt op €26,98 per nacht per persoon.

Vervoer

Madeira verken je het gemakkelijkst met een eigen wagen. Er rijden bussen, maar dan ben je gebonden aan vaste tijdstippen, kom je niet zo makkelijk op elke plek en je doet er meestal 3x langer over dan met de auto. Gelukkig is een auto huren op Madeira niet zo duur! Wij betaalden €302 voor een huurperiode van 15 dagen (inclusief verzekering). Daarnaast kostte benzine ons €126,27 en betaalden we €45 aan parking in Funchal. Omdat we onze auto ophaalden in Funchal (en niet in de luchthaven) betaalden we ook €10 per persoon voor de bus van en naar de luchthaven (wanneer je een return-ticket koopt betaal je maar €8, maar omdat we vooraf nog niet wisten waar we onze auto gingen inleveren betaalden we twee keer een enkel ticket). 

Een auto huren op Madeira: dit moet je weten.

Een andere tip om de vervoerskosten te drukken is om op voorhand even uit te zoeken wat je absoluut wil gezien en gedaan hebben op het eiland, en dat op enkele dagen samen te bundelen. Sommige startpunten van hikes liggen niet zo ver van leuke uitzichtpunten, dorpjes, stranden of natuurlijke zwembaden. Zo kan je het aantal dagen dat je een huurauto absoluut nodig hebt beperken, want de auto is vooral nodig voor het binnenland en de noordzijde van het eiland. De zuidzijde en regio Funchal is perfect te doen met het openbaar vervoer.

We betaalden €493,27 aan vervoerskosten, wat neerkomt op €16,44 per persoon per dag (berekend op de huurperiode van 15 dagen).

Eten en drinken

Je kan op Madeira heel goedkoop uit eten, dus geen enkele reden om niet af en toe eens de voetjes onder tafel te schuiven na een stevige hike in de bergen! Een lokale ‘bolo do caco’ (lookbroodje met of zonder vulling) scoor je al voor €2,5 en is perfect als snelle lunch! Daarnaast kost een avondmaal je rond de 12 euro, en een espresso vind je er al vanaf 65 cent. Wij gingen geregeld uit eten maar kookten ook vaak zelf in ons appartementje, een goeie tip voor wie het goedkoop wil houden! In de supermarkten vind je heerlijke verse vis en schelpdieren voor geen geld. ‘s Ochtends fixten we zelf steeds een uitgebreid ontbijt, en als we een hele dag gingen hiken namen we een lunchpakket mee.

In totaal waren we €681,76 kwijt aan eten en drinken. €16,23 per persoon per dag dus!

Activiteiten

Dé topattractie van Madeira is wandelen in de bergen, en dat is helemaal gratis! Buiten de steden betaal je nergens parkeerkosten of toegangsprijzen waardoor je de kosten qua activiteiten heel laag kan houden. Wie wel veel budget te spenderen heeft kan bijvoorbeeld een boottocht maken op zee, walvissen of dolfijnen spotten, surfen, kajakken, snorkelen, duiken, parapenten of een bezoekje brengen aan de nabijgelegen eilanden ‘Ilhas Desertas’ en ‘Porto Santo’. Hieronder maken we even een opsomming van de betalende activiteiten die wij deden:

  • €31,40 per persoon voor de kabelbaan + botanische tuin in Funchal
  • €35 voor het huren van een surfboard en wetsuit
  • €3 per persoon voor de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz.

Uiteindelijk betaalden we dus €51,90 aan activiteiten per persoon. 

Extra’s

Naast bovenstaande kosten, waren er nog een paar extra kosten die we maakten. Zo betaalden we €1 voor wc-bezoeken, €13,40 in de apotheek en €15 om ons gsm-abonnement te herladen (wat trouwens gewoon je abonnement uit België is).

Een totaalbedrag van €29,4 of €14,70 per persoon.

Onze reis naar Madeira kostte ons in totaal dus €1222,37 per persoon (exclusief vliegtickets) voor een periode van 21 dagen, wat neerkomt op €58,21 per dag. Dit lijkt op het eerste zicht veel geld, maar als je alles op tijd boekt kan je je vliegticket en accommodatie zeker nog een stuk goedkoper houden! Daarnaast heb je met 10 dagen zeker genoeg tijd om het eiland te verkennen, wat de prijs ook weer een pak doet zakken.

Madeira Hike: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Madeira Hike: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

8 prachtige uitzichtpunten om te bezoeken op Madeira.

8 prachtige uitzichtpunten om te bezoeken op Madeira.

Een auto huren op Madeira: dit moet je weten.

Een auto huren op Madeira: dit moet je weten.

6 mooie hikes die je niet mag missen op Madeira.

6 mooie hikes die je niet mag missen op Madeira.

Wat moet je zeker doen tijdens je reis naar Madeira?

Wat moet je zeker doen tijdens je reis naar Madeira?

Madeira Hike: PR6 Levada 25 fontes + PR6.1 Risco waterval

Madeira Hike: PR6 Levada 25 fontes + PR6.1 Risco waterval

Madeira Hike: Boca do Risco

Madeira Hike: Boca do Risco

Madeira Hike: PR8 Ponta de São Lourenço

Madeira Hike: PR8 Ponta de São Lourenço

Wat moet je zeker doen in Funchal, Madeira?

Wat moet je zeker doen in Funchal, Madeira?

Madeira Hike: Levada do Moinho + Levada Nova

Madeira Hike: Levada do Moinho + Levada Nova

Madeira hike: PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

Madeira hike: PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

2 reacties

Geef een reactie