Madeira Hike: PR6 Levada 25 fontes + PR6.1 Risco waterval

De PR6 via Levada 25 Fontes en PR6.1 naar de Risco waterval is één van de populairste wandelingen op Madeira. Om eerlijk te zijn waren wij wat teleurgesteld. Omdat deze wandeling zo populair is, is het er erg druk (en dan waren wij er zelfs tijdens het laagseizoen!). De verschillende watervallen zijn zeker mooi, maar de drukte neemt heel wat van de charme weg. Ook vinden we dat er zeker mooiere plekjes te vinden zijn op het eiland van de eeuwige lente. Gelukkig kozen wij voor de lange route en waren we op het tweede deel van de wandeling bijna volledig alleen. We raden dus zeker de lange route aan!

Een korte opsomming

Lengte

12 kilometer

Hoogteverschil

800 meter

Duur

3 uur

Moeilijkheidsgraad

makkelijk tot gemiddeld

Startpunt

Parking

Prijs

gratis

De start van de hike

Je start de wandeling op dezelfde parking als bij de wandeling naar Lagao do Vento en Levada do Alecrim . Het wandelpad start op een geasfalteerde baan tot aan ‘Casa do Rabaçal ’. Je moet hierbij een aantal trappen naar beneden en daarna sla je rechtsaf, net voor het huisje. Wie de wandeling een beetje wil inkorten kan ook de shuttle nemen tot aan Casa do Rabaçal. Dit busje rijdt van 9u tot 18u en kost €5 heen en terug of €3 one way. Wanneer je de bus heen en terug neemt, maak je de wandeling zo’n 3 kilometer korter.

Risco waterfall

Op een bepaald moment zal je moeten kiezen: of je wandelt rechtstreeks naar 25 Fontes, of je maakt eerst een kleine omweg via de Risco waterval. Deze waterval is zeker de moeite om een kleine omweg voor te maken! Daarnaast vlogen er bij ons ook heel wat nieuwsgierige vogeltjes rond met prachtige kleuren. Na de waterval moet je even terug wandelen via hetzelfde paadje en daarna volg je de wegwijzers richting 25 Fontes.

Levada 25 fontes

Vanaf de Risco waterval is het nog zo’n 15 minuutjes wandelen tot aan 25 Fontes. De letterlijke vertaling van deze waterval is ‘de 25 bronnen’. De waterval dankt zijn naam aan de tientallen kleine straaltjes water die langs de zijkant naar beneden stromen. De wandeling naar de Risco waterval en Levada 25 Fontes is het drukste deel van de hike. In onze ervaring was de sfeer er niet zo leuk. Misschien komt het omdat veel mensen het bergwandelen niet gewoon zijn maar toch kost wat kost de populaire watervallen willen zien, maar heel erg vriendelijk was men er helaas niet. En door de drukte kan je er ook niet echt in stilte van de natuur genieten. Gelukkig kan je de hike uitbreiden en genieten van de prachtige uitzichten op de rustige ‘lange’ terugweg. 

Wat is een Levada? Een levada is een irrigatiekanaal, waarvan sommigen werden aangelegd in de 16e eeuw! In het noorden van het eiland regent het veel vaker dan in het droge zuiden, dus werden deze kanalen aangelegd om het water dwars door het ruige eiland te vervoeren. Naast de levada’s is steeds een paadje te vinden, waardoor dit vaak gebruikt wordt als wandelroute.

De langere route

Wie voor de langere route kiest volgt niet opnieuw de bordjes naar Rabaçal, maar volgt deze route via Alltrails. Je daalt nog een flink stuk verder in de vallei en die meters moet je straks allemaal weer naar boven, maar het is volgens ons zeker de moeite om deze omweg te nemen. Op een bepaald moment moet je ook een tunnel in. Je loopt hier zo’n 800 meter in complete duisternis, dus een zaklamp of opgeladen gsm is zeker een must. Op het einde van de tunnel zijn de muren volledig bedekt met groene planten, wat fantastisch is om te zien! De laatste meters van de hike zijn steil en pittig, maar voor je het weet sta je alweer boven!

Verschillende mogelijkheden

Wie een wandeling van 12 kilometer te lang vindt, geen zaklamp bij heeft, niet goed te been is, of gewoon niet zoveel tijd heeft kan dus zeker een andere en kortere route nemen. Je kan de bordjes terug naar Rabaçal volgen, of je download toch deze wandeling op Alltrails en maakt je eigen route op basis van de verschillende paadjes. Aan jou de keuze! Zoals reeds eerder vermeld kan je voor het geasfalteerde stuk ook een shuttlebus nemen om zo je afstand (en vooral het aantal hoogtemeters) te beperken.

Hoewel de wandeling zeker mooi is vonden we de paadjes iets te druk om echt te kunnen genieten. Wie veel tijd heeft tijdens zijn reis kan deze hike er zeker bijnemen, maar wie beperkt is in tijd kiest beter voor een andere wandeling op Madeira!

Madeira Hike: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Madeira Hike: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

8 prachtige uitzichtpunten om te bezoeken op Madeira.

8 prachtige uitzichtpunten om te bezoeken op Madeira.

Een auto huren op Madeira: dit moet je weten.

Een auto huren op Madeira: dit moet je weten.

6 mooie hikes die je niet mag missen op Madeira.

6 mooie hikes die je niet mag missen op Madeira.

Wat moet je zeker doen tijdens je reis naar Madeira?

Wat moet je zeker doen tijdens je reis naar Madeira?

Reiskosten: wat kost een reis naar Madeira?

Reiskosten: wat kost een reis naar Madeira?

Madeira Hike: Boca do Risco

Madeira Hike: Boca do Risco

Madeira Hike: PR8 Ponta de São Lourenço

Madeira Hike: PR8 Ponta de São Lourenço

Wat moet je zeker doen in Funchal, Madeira?

Wat moet je zeker doen in Funchal, Madeira?

Madeira Hike: Levada do Moinho + Levada Nova

Madeira Hike: Levada do Moinho + Levada Nova

Madeira hike: PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

Madeira hike: PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

Geef een reactie