Innes National Park

Handige reistips: op roadtrip en kamperen in Australië.

Uren rijden door de eindeloze ‘Outback’, oog in oog komen te staan met kangoeroes en emoes, de mooiste wandelingen maken in de oudste regenwouden ter wereld, snorkelen in het Great Barrier Reef, op zoek gaan naar de hoogste watervallen, … Roadtrippen door Australië is één groot avontuur! De beste manier om dit gigantische land te ontdekken is met een eigen wagen, waarbij je bovendien ook nog eens op de mooiste plekjes kampeert. Slapen onder de zotste sterrenhemels, indommelen met het grappige geluid van tientallen kookaburra’s of ontwaken met zicht op zee… heerlijk! Hieronder beantwoorden we enkele vragen die je roadtrip en het kamperen in Australië een stuk aangenamer en makkelijker zullen maken!

Hoe ga je rondreizen?

Een belangrijke keuze die je vooraf moet maken is hoe je door Australië wil reizen. Huur/koop je een auto en slaap je in hostels? Huur/koop je een auto en sla je elke avond je tentje op? Wil je eens proeven van het geweldige vanlife en maak je de roadtrip in een knusse campervan? Er zijn heel wat mogelijkheden en welke optie het best bij je past hangt vooral af van je eigen voorkeuren, budget en vooral de tijd die je in Australië zal spenderen. Bij een reisje van drie weken heeft het kopen van een auto bijvoorbeeld geen zin. Wij maakten onze drie roadtrips door Australië in een zalige campervan en zouden het niet anders gewild hebben!

Een busje huren heeft enorm veel voordelen en het werd doorheen de jaren onze favoriete vorm van reizen. Zo sliepen we al op de meest adembenemende plekken, kookten we met spectaculaire uitzichten en wanneer het water met bakken uit de lucht valt heb je altijd een gezellige droge plek om in de schuilen. Wij huurden onze campervan bij Travellers Autobarn en waren daar echt enorm tevreden mee. De busjes zijn ruim, de prijs is meer dan oké en door het verhoogde dak kan je binnen koken. Heel handig wanneer het tijdens je reis bijna elke dag regent 😉 (we kunnen er helaas van meespreken). Reis je net als ons later ook nog naar Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, dan hebben we goed nieuws! Want ook daar kun je deze leuke busjes huren! 

Mag je wildkamperen in Australië?

Helaas is wildkamperen in Australië verboden, maar voor je je droom om een epic roadtrip down under te maken volledig opbergt hebben we gelukkig goed nieuws. Er zijn enorm veel gratis slaapplekken te vinden waar kamperen met een camper van toegelaten is! Gratis slaapplekken gaan van kampplaatsen in nationale parken met basis voorzieningen en verlaten plekjes in de natuur tot parkings en ‘roadside rest areas’.

Als we maar één tip zouden mogen meegeven aan iemand die van plan is om een rondreis door Australië te maken, dan is dat zonder twijfel de ‘Wikicamps’-app. Via deze app vind je letterlijk alle legale gratis slaapplekken in Australië, voorzien van reviews waarmee je kan inschatten of de plek iets voor jou is. Sommige plekken zijn bijvoorbeeld enkel toegankelijk met een 4WD, hebben wel of geen toilet, hebben wel of geen (warme) douches, hebben wel of geen gsm-bereik, mag je al dan niet meer dan 24u blijven, etc. De app kost eenmalig €5, maar dat vonden wij echt zeker de moeite. We gebruikten Wikicamps letterlijk elke dag. Money well spent!

Naast gratis campings, zijn er ook kampeerplekken die werken met een vrije donatie. Deze plekken hebben heel vaak toiletten en douches. Laat zeker altijd even een klein bedragje achter, want deze kampeerplekken worden vaak onderhouden door vrijwilligers.

Als laatste optie heb je dan de betalende camping. Wij kozen voor deze optie wanneer we elektriciteit nodig hadden of wanneer we middenin een nationaal park wilden slapen. Wanneer je op de camping van een nationaal park slaapt zijn er niet altijd faciliteiten aanwezig, maar je ontwaakt wel met het mooiste zicht én je bespaart heel wat op benzinekosten! 

Hoe ga je naar toilet en waar kan je douchen?

De meeste rental campervans hebben geen wc en douche aan boord. Gelukkig vormt dat eigenlijk bijna nooit een probleem! Veel (gratis) campings hebben een toilet en soms vind je er met wat geluk ook een douche. Heb je écht een douche nodig? Op Caravan Parks zijn die altijd aanwezig, en als je langs de kust rondtrekt vind je aan het strand heel vaak gratis douches! Indien je wat geld wil besparen en van plan bent om alleen gratis douches te gebruiken, bereid je er dan wel even mentaal op voor dat warm water in dat geval heel zeldzaam is (maar ‘t doet extra veel deugd als je er zo eentje vindt!). Ben je onderweg en heb je dringend een toilet nodig? Bij tankstations kan je altijd gratis wc’s vinden. Ook hier raden we opnieuw de app ‘Wikicamps’ aan, want daarmee kan je ook altijd opzoeken waar je (gratis) douches en wc’s in de buurt kan vinden.

Hoe zit dat met andere logistics?

  • Water: Er zijn opnieuw heel wat plekken in Australië waar je gratis (drink)water kan bijvullen. Ook deze plaatsen vind je op Wikicamps. Lees vooraf gewoon even goed de recensies. Op sommige plekken kan je namelijk bijvoorbeeld enkel een waterfles bijvullen, terwijl je op andere plaatsen gewoon je tuinslang kan aansluiten en koppelen aan je camper! 
  • Elektriciteit: Wie elektriciteit nodig heeft kan op powered sites terecht. Die vind je vaak op betalende campings en caravan parks. (Indien je het geluk hebt om met een busje mét zonnepaneel te reizen kan je, mits wat zonnig weer, de kosten van campings eigenlijk zo goed als volledig vermijden!)
  • Gas: Kook je op gas, dan kan je je gastank heel vlot laten bijvullen bij een filiaal van BBQ’s Galore.   
  • Wasmachine: Vaak zijn er wasmachines aanwezig in caravan parks, maar dan moet je wel genoeg muntstukken bij hebben. Laundromats daarentegen werken heel vaak met een creditcard, superhandig! 
  • Tanken: Download vooraf even de app ‘FuelMapAustralia’. Hierop zie je steeds welke tankstations er in je buurt zijn en hoeveel je er betaalt per liter. Heel erg handig, want soms kan er letterlijk een dollar per liter (of meer) verschil zijn met een tankstation een paar kilometer verderop!

Nog een kleine tip: doe je lange afstanden in the outback of een ander dun bevolkt gebied? Zorg dan dat je zeker genoeg water en benzine voorziet! Zo strandden wij ooit eens in een klein dorpje met letterlijk geen liter benzine meer in de tank. In deze gebieden is het een goeie tip om bij elk tankstation dat je passeert even bij te tanken. De tankstations liggen soms honderden kilometers uiteen en je wil echt niet ergens in the middle of nowhere vast komen te zitten!

Hoe hou ik het veilig?

Net als andere landen waar Groot-Brittannië ooit zijn stempel op heeft gedrukt, rijdt men in Australië links van de weg, wat altijd even aanpassen is. De eerste dagen kan het wat zoeken en tasten zijn, maar wees gerust, je zal er heel snel aan wennen! Een tip voor het oprijden van een kruispunt of T-splitsing is ‘short left, long right’. Australiërs houden daarnaast ook van ronde punten met dubbele rijstroken, waarbij je enkel de buitenste ring neemt als je de eerstvolgende afslag moet hebben.

Een andere gouden tip is om rijden in het donker absoluut te vermijden, want je kan én zal wildlife ontmoeten. Klinkt leuk, maar dat is het absoluut niet, het is ronduit levensgevaarlijk! Als het echt niet anders kan, rij dan extreem traag en wees extra voorzichtig, want kangoeroes merk je pas heel laat op en ze reageren bovendien extreem onvoorspelbaar!

Weercondities

Het beeld van Australië dat in Europa vaak door de media wordt opgehangen is dat van een land waar bijna constant natuurrampen plaatsvinden. Als het eens niet in brand staat is alles overstroomd, bij wijze van spreken natuurlijk. Compleet overdreven, want hoewel er inderdaad wel vaak natuurrampen plaatsvinden dien je in je achterhoofd te houden dat Australië zowat de helft groter is dan compleet West-Europa.

Los daarvan is het in Australië, net als in elk ander land waar je wil roadtrippen, wel slim om steeds goed op de hoogte te zijn van de weersomstandigheden die je te wachten staan. Indien er sprake is van zwaar regenweer kan je indien nodig je route nog wijzigen bijvoorbeeld. Via deze website kan je heel gedetailleerd per locatie gaan opzoeken wat de weersverwachtingen zijn, of er speciale waarschuwingen gelden, en nog zoveel meer. Ook indien je onverwacht slecht weer of een bosbrand zou meemaken kan je er terecht voor de meest recente informatie en richtlijnen!

Kiezen voor een 4WD of niet?

Dit vinden we zelf een moeilijke keuze. Het antwoord op deze vraag hangt eigenlijk vooral af van je budget. Heel wat wegen in Australië zijn unsealed en vereisen een 4WD. Via deze wegen kom je echt op de mooiste plekjes en heb je ook veel meer keuze wat gratis kampeerplekken betreft. Denk aan kamperen op het strand, middenin het regenwoud, … een echte droom! Er is alleen één grote downside: het kostenplaatje. Het huren of kopen van een 4×4 kost meestal een pak meer dan een 2WD. Daarnaast verbruik je op gewone wegen ook meer benzine. Kan je het je financieel permitteren: gewoon doen dan! Maar wees gerust, ook wie met een iets beperkter budget reist mag zich opmaken voor one hell of a road trip! Zelf reisden we iets meer dan 2 maanden met een 2WD en hadden er simpelweg de tijd van ons leven!

Roadtrippen door Australië staat voor veel mensen hoog op de bucketlist, en dat is meer dan terecht ook! Dit land is gewoon gemaakt om er urenlang met de auto door te cruisen: de landschappen zijn er zo indrukwekkend en divers, je kijkt er elke dag opnieuw je ogen uit! Bovenstaande tips maakten onze reis alvast een pak smoother. Zijn we iets vergeten of zit je nog met een vraag? Laat het ons dan zeker weten!

Reisroute: een roadtrip van Cairns naar Sydney.

Reisroute: een roadtrip van Cairns naar Sydney.

Reiskosten: wat kost een roadtrip door Australië?

Reiskosten: wat kost een roadtrip door Australië?

Wat moet je zeker zien in Blue Mountains National Park?

Wat moet je zeker zien in Blue Mountains National Park?

Dorrigo National Park & The Wonga Walk.

Dorrigo National Park & The Wonga Walk.

Dit moet je weten voor je naar Australië reist.

Dit moet je weten voor je naar Australië reist.

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Alles wat je moet weten over snorkelen in het Great Barrier Reef.

Alles wat je moet weten over snorkelen in het Great Barrier Reef.

Vogelbekdieren spotten in Eungella National Park.

Vogelbekdieren spotten in Eungella National Park.

De mooiste plekjes in Grampians National Park.

De mooiste plekjes in Grampians National Park.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Daintree Rainforest National Park: roadtrip naar Cape Tribulation.

Daintree Rainforest National Park: roadtrip naar Cape Tribulation.

De mooiste stops op de Great Ocean Road, Australië.

De mooiste stops op de Great Ocean Road, Australië.

Wat moet je zeker zien in Great Otway National Park?

Wat moet je zeker zien in Great Otway National Park?

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een dag in Two Peoples Bay Nature Reserve.

Een dag in Two Peoples Bay Nature Reserve.

Geef een reactie