Flinders Ranges National Park

Dit moet je weten voor je naar Australië reist.

Een reis naar Australië is niet iets dat je zomaar even ‘tussen de soep en de patatten’ plant. Het land is gigantisch, er valt vanalles te beleven en je hoort er bovendien vaak de strafste verhalen over. Geheel onverwacht reisden we zelf twee maanden down under en moesten we heel wat zaken last minute regelen. Omdat stress-vrij reizen altijd fijn is besloten we om hieronder 9 handige weetjes op te sommen die jouw reis naar Australië wat makkelijker en aangenamer zullen maken!

Australië is gi-gan-tisch!

Australië is anderhalf keer zo groot als compléét Europa en valt qua oppervlakte min of meer te vergelijken met de Verenigde Staten. Een behoorlijk brok land dus, ingedeeld in zes staten (West Australia, South Australia, Northern Territories, Queensland, New South Wales & Victoria), plus de regio Canberra en het eiland Tasmanië. Kiezen is helaas verliezen, maar tenzij je een (paar) jaar de tijd hebt om down under te spenderen zit er niets anders op. Gelukkig valt er overal ontzettend veel moois te zien waardoor je sowieso een prachtige reis voor de boeg hebt! Wil je vooral oeroude regenwouden verkennen, snorkelen in het Great Barrier Reef en de befaamde Sunshine Coast verkennen? Dan is een roadtrip van Cairns naar Sydney volledig je ding! Ben je meer benieuwd naar de extreem afgelegen outback en ontdekt je graag enkele hidden gems in combinatie met de mooiste stranden ter wereld? Kies dan voor een roadtrip van Perth naar Adelaide. Wie eerder beperkt is in tijd maar toch graag wil proeven van alles wat Australië te bieden heeft kunnen we onze reisroute van Adelaide naar Melbourne aanraden. Aan jou de keuze!

Visum aanvragen

Om Australië binnen te mogen moet je vooraf eerst een visum aanvragen. Er bestaan heel wat verschillende opties, afhankelijk van de vraag of je als toerist naar Australië komt, de lengte van je verblijf en of je er wil werken. Via deze site kan je heel gemakkelijk terugvinden welk visum jij nodig hebt! Verblijf je als toerist minder dan drie maanden? Dan is je visum volledig gratis.

Is alles er echt zo gevaarlijk?

“Everything in Australia tries to kill you.” Het is een uitspraak die je vaak hoort wanneer er herinneringen worden opgehaald aan reizen door dit prachtige land. We kunnen je gelukkig meegeven dat dat echt wel goed meevalt! Het is natuurlijk opletten voor de great white shark, salties (zoutwaterkrokodillen) en andere kleinere geniepigaards (mozzies & andere creepy crawlies), maar de kans dat je deze dieren écht zal tegenkomen is eigenlijk best klein. Lees je vooraf gewoon even goed in over wat je best doet bij een onaangename ontmoeting en you’re good to go! Zo lanceerde de overheid websites met informatie over haaien, krokodillen, en nog zoveel meer (bvb: ‘Don’t just be wise, be croc-wise!’). Eén van de grootste gevaren in Australië is eigenlijk uitdroging. Toeristen onderschatten vaak de sterkte van de zon en dat kan grote problemen opleveren. Zorg dus voor voldoende bescherming en drink genoeg water.

Lokale simkaart

Wij kopen in het buitenland altijd een lokale simkaart met enkele gigabites aan mobiel internet. Zo hebben we steeds iets om op terug te vallen als we de weg even kwijt zijn, iemand moeten contacteren of last minute informatie willen inwinnen. De meest betrouwbare provider in Australië is Telstra. Omdat het land zo uitgestrekt is, is er niet altijd bereik in afgelegen gebieden. Telstra zou hierbij het meest betrouwbaar moeten zijn. Gewoon na het landen een Telstra-winkel opzoeken, paspoort meenemen (moet bijna altijd bij het kopen van een simkaart) en je bent vertrokken!

Download voor je vertrek ook zeker altijd een offline kaart. Zo raak je nooit in de problemen wanneer je geen bereik hebt!

Hoe reis je van en naar de luchthaven?

Het meest stressvolle gedeelte bij het reizen vinden wij meestal de afstand van de luchthaven naar de plek van je eerste overnachting. Je bent moe, zit met een zware rugzak en je hebt geen flauw idee waar je heen moet. Wie op hotel verblijft kan vaak een transfer regelen, maar dat kost soms stukken van mensen. In Australië maakten wij eigenlijk bijna altijd gebruik van Uber. Je geeft gewoon het adres is, betaalt via Paypal of creditcard en wordt gewoon aan de deur afgezet. Enkel in Cairns merkten we dat het goedkoper was om aan de uitgang van de luchthaven een taxi te nemen.

Wie reeds op voorhand zijn bankgegevens koppelde aan de app kan een Uber regelen via de wifi in de luchthaven. Zo heb je zelfs geen lokale simkaart nodig!

Staatsgrenzen

Wie een roadtrip door Australië maakt zal misschien één of meerdere staatsgrenzen passeren. Zoek vooraf altijd even op welke (verkeers)regels er in die bepaalde staten gelden, want die kunnen soms licht verschillen. Daarnaast zoek je ook best even op wat je wel en niet de grens over mag brengen, want soms moet je vlees, groenten en fruit achterlaten. Niet zo fijn wanneer je nog maar pas een bezoekje aan de supermarkt bracht!

Aussie slang

Ook indien je 10/10 zou scoren op een test Engels snap je soms geen snars van wat die Australiërs allemaal uitkramen. De inwoners van Australië houden ervan om woorden af te korten, maar soms valt het helemaal niet te achterhalen hoe ze tot een bepaald slang-woord komen. Omdat je al even zou kunnen oefenen sommen we hieronder onze favoriete Aussie slang voor je op:

  • Arvo: namiddag
  • S’arvo: deze namiddag
  • Brekkie: ontbijt
  • No wokkas: geen zorgen (-no worries)
  • Defo: zeker! 
  • Macca’s: McDonalds
  • Thongs: teenslippers
  • Bob’s your uncle: klaar is Kees
  • Barbie: BBQ
  • Roo: kangoeroe

Verkeersregels

Net als andere landen waar Groot-Brittannië ooit zijn stempel op heeft gedrukt rijdt men in Australië links van de weg, wat altijd even aanpassen is. De eerste dagen kan het wat zoeken en tasten zijn, maar wees gerust, je zal er heel snel aan wennen! Een tip voor het oprijden van een kruispunt of T-splitsing is ‘short left, long right’. Australiërs houden daarnaast ook van ronde punten met dubbele rijstroken, waarbij je enkel de buitenste ring neemt als je de eerstvolgende afslag moet hebben. 

Een andere gouden tip is om rijden in het donker absoluut te vermijden, want je kan én zal wildlife ontmoeten. Klinkt leuk, maar eigenlijk is het gewoon levensgevaarlijk. Als het echt niet anders kan, rij dan extreem traag en wees extra voorzichtig, want kangoeroes merk je pas heel laat op en ze reageren bovendien extreem onvoorspelbaar!

Hou het weer goed in de gaten

Het beeld van Australië dat in Europa vaak door de media wordt opgehangen is dat van een land waar bijna constant natuurrampen plaatsvinden. Als het eens niet in brand staat is alles overstroomd (bij wijze van spreken natuurlijk). Compleet overdreven, want hoewel er inderdaad wel vaak natuurrampen plaatsvinden dien je in je achterhoofd te houden dat Australië zowat de helft groter is dan compleet West-Europa. Los daarvan is het in Australië, net als in elk ander land waar je wil roadtrippen, wel slim om steeds goed op de hoogte te zijn van de weersomstandigheden die je te wachten staan. Indien er sprake is van zwaar regenweer kan je bijvoorbeeld indien nodig je route nog wijzigen. Via deze website kan je heel gedetailleerd per locatie gaan opzoeken wat de weersverwachtingen zijn, of er speciale waarschuwingen gelden, en nog zoveel meer. Ook indien je onverwacht slecht weer of een bosbrand zou meemaken kan je er terecht voor de meest recente informatie en richtlijnen

Roadtrippen door Australië voelt als Europeaan heerlijk exotisch en tegelijk toch erg vertrouwd aan. Neem er voor je vertrek bovenstaande tips nog even bij en je bent méér dan klaar om dit prachtige eiland te verkennen! She’ll be ‘right, no wokkas!

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een dag in Two Peoples Bay Nature Reserve.

Een dag in Two Peoples Bay Nature Reserve.

Geef een reactie