De mooiste stops op de Great Ocean Road, Australië.

Terwijl je in de achteruitkijkspiegel de wolkenkrabbers van Melbourne ziet krimpen tot dwergen ontvouwt er zich voor je een heerlijk kronkelende kustweg, waar elke bocht een nog spectaculairder uitzicht onthult dan wat er reeds achter je ligt. De Great Ocean Road is één van de populairste bezienswaardigheden in Australië en met reden! Deze route van 243 kilometer loopt van Torquay tot Allansford en herbergt heel wat pareltjes. Van regenwouden en sensationele kliffen tot koala’s en surfdorpjes, de Great Ocean Road heeft het allemaal! Hieronder lijsten we onze favoriete stops op die je zeker niet mag missen!

Handig om te weten

De Great Ocean Road bevindt zich in Victoria op zo’n 1,5 uur rijden van Melbourne. Je beschikt best over een eigen wagen om dit deel van Australië te verkennen. Een eigen wagen betekent dat je zelf kiest waar en wanneer je wil stoppen en zo de regio op je eigen tempo kan ontdekken.

In theorie kan je de Great Ocean Road in één dag rijden, maar er is zoveel te zien dat je er makkelijk enkele dagen mee kan invullen! Zelf bereikten we het eindpunt van de Great Ocean Road in 4 dagen en vonden dat perfect!

Onze favoriete stops

Great Ocean Road Memorial Arch

De Memorial Arch is opgedragen aan de soldaten die de Great Ocean Road hebben aangelegd na WOI en werd later een favoriete fotoplek voor bezoekers. De Memorial Arch voelt echt aan als de officiële start van je reis op de Great Ocean Road en de obligatoire foto is uiteraard een must! Er is een kleine parking voorzien vanwaar je het monument veilig kan bewonderen.

Torquay en Lorne

Torquay is waar de Great Ocean Road start en staat vooral bekend als surfstad. Een middagje shoppen op Surf City Plaza of de pro’s aan het werk zien op Bell’s Beach, aan jou de keuze! Liever zelf het water in? Torquay is een populaire plek voor beginners en surflessen kosten zo’n 50 euro / 2 uur.

Indien je net als ons de Great Ocean Road bezoekt tijdens het paasweekend kan je in Torquay de ‘Rip Curl Pro’-surfwedstrijd meepikken! Hier kan je de beste surfers ter wereld aan het werk zien en het evenement voelt aan als een gezellig festival. Ook Lorne vonden we een heel gezellig stadje en het strand leek perfect om je eerste golven te nemen.

12 Apostels en andere mooie uitzichtpunten

De 12 Apostels is waarschijnlijk de meeste populaire plek op de Great Ocean Road, maar er zijn nog heel wat andere uitzichtpunten in de buurt die zeker ook de moeite zijn. Onze persoonlijke favoriet was Gibson Steps. Hier kan je via trappen het strand op, waar je pas echt aanvoelt hoe groot de kliffen nu echt zijn. Verder zijn ook Island Arch Lookout, Loch Ard Gorge, London Bridge en Bay of Island een bezoekje waard.

Wist je dat er eigenlijk nog maar 7 apostels te zien zijn? Er waren zelfs nooit 12 apostels om mee te beginnen! Aan het begin van de 21e eeuw waren er negen rotsen te vinden. in 2005 stortte er helaas eentje in en later in 2009 verdween een tweede door de ruwe golven.

Kennett River Nature Walks

Deze kleine tussenstop langs de kustlijn wordt omringd door prachtige stranden en mysterieuze bossen, maar er is nog een reden waarom je hier zeker even moet stoppen… Je kan er namelijk koala’s spotten! In tegenstelling tot wat velen denken kan je deze schattige dieren niet overal in Australië vinden, maar hier zagen we ze zelfs op onze camping! Trek stevige schoenen aan en trek erop uit, want de beste plek om ze te vinden is op de Kennet River Koala Walk. De wandeling zelf is niet zo spectaculair, maar we zagen wel 7 koala’s in zo’n uurtje tijd. Volg gewoon de Grey River Road en kijk omhoog. Veel mensen leggen de route af met de wagen, maar de kans dat je op die manier de dieren zal spotten is bijna onbestaand. Het is veel beter om de weg te voet af te leggen en je tijd te nemen!

Great Otway National Park

Great Otway National Park was met voorsprong onze favoriete plek op de Great Ocean Road! Op slechts enkele minuten rijden van de kust waan je je in een compleet andere wereld. De varens groeien er als palmbomen uit de grond en de bomen zijn er zo hoog als flatgebouwen. Trek je wandelschoenen aan en ga op zoek naar de mooiste waterval. We somden onze favoriete plekjes in Great Otway National Park voor jullie op!

Een ritje langs de Great Ocean Road mag zeker niet ontbreken op je roadtrip door Australië. Op een (naar Australische normen) korte afstand zie je er zo’n beetje alles wat dit gigantische land te bieden heeft: natuurpracht, alomtegenwoordig wildlife, gezellige steden en de heerlijke Ozzy ‘beach bum’ lifestyle! Ja, het is wat drukker dan bijvoorbeeld West-Australië en het ‘outback’-binnenland, maar daar is zeker een goede reden voor!

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

De mooiste plekjes in Grampians National Park.

De mooiste plekjes in Grampians National Park.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Wat moet je zeker zien in Great Otway National Park?

Wat moet je zeker zien in Great Otway National Park?

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Geef een reactie