Innes National Park

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Of je de zuidkust van Australië nu van west naar oost afreist of omgekeerd, Adelaide blijft een opvallend scharnierpunt op je route. De stad vormt namelijk de grens tussen ‘de beschaving’ en de outback, want in westelijke richting is de dichtstbijzijnde grote stad (met meer dan 100.000 inwoners)… Perth, op maar liefst 2700(!) kilometer. Eenmaal je Adelaide in westelijke richting voorbij bent gereden voel je je al snel in ‘the great wide open’, heerlijk is dat! Het grootste verschil merk je aan de kustlijn, want waar tussen Melbourne en Adelaide de kusten druk bewoond worden, kan je hier je hart ophalen aan kilometers woeste stranden. Zo vind je op amper drie uur rijden van Adelaide het schiereiland Yorke: een prachtig natuurgebied! In Innes National Park vind je onaangetaste stranden en dat maakt het park natuurlijk heel populair onder toeristen. Wie echter buiten het hoogseizoen reist hoeft deze plekjes met zo goed als niemand te delen! Innes National Park herbergt heel wat wildlife, stranden van wereldklasse en een unieke kampeerervaring in de wildernis.

Handig om te weten

Innes National Park (recent hernoemd naar Dhilba Guuranda-Innes National Park) ligt op drie uur rijden van Adelaide op het schiereiland Yorke. De toegangsprijs bedraagt 12 AUD per dag (ongeveer €8) per auto, maar wie kampeert op één van de campings in het park hoeft die toegangsprijs slechts eenmaal te betalen ongeacht hoeveel tijd je er wil spenderen. Deze campings liggen middenin de natuur aan het strand, waardoor je naast een mooi zeezicht ook veel kans maakt om wildlife te spotten! Je moet wel snel zijn, want de kampeerplekken zijn vaak maanden op voorhand al volgeboekt. Je kan de toegangsprijs online betalen of aan één van de computers bij het bezoekerscentrum. Via de website kan je ook een kampeerplekje reserveren op één van de campings in het park.

Wat moet je zeker zien in Innes National Park?

Inneston Historic Township Walk + Inneston Lake

Inneston Historic Township Walk is een wandeling van zo’n 2 kilometer langs oude ruïnes die ooit een dorpje vormden aan het Inneston meer. Het dorpje bestond volledig uit de arbeidersgezinnen van de kalkmijn in de buurt. Verschillende informatieborden nemen je mee naar het begin van de 20ste eeuw en het is ongelooflijk om te bedenken dat er ongeveer 200 mensen woonden in deze afgelegen zelfvoorzienende gemeenschap die afgesneden was van de rest van Zuid-Australië. Wie wil kan zelfs overnachten in één van de huizen die bewaard bleven.

Pondalowie Bay Road

Om tot bij de verschillende stranden en bezienswaardigheden te geraken moet je sowieso via de prachtige Pondalowie Bay Road rijden. De weg neemt je via de kustlijn mee en eindigt bij Browns Beach. Tijdens de rit wordt je verwend met spectaculaire uitzichten op de kliffen en oceaan. Dit wordt zeker één van de highlights van je bezoek aan Innes National Park!

Cape Spencer Lighthouse

Cape Spencer Lighthouse is een iconische plek in het nationale park. De vuurtoren ligt op het uiterste zuidpunt van het schiereiland, op slechts een paar honderd meter wandelen van de parkeerplaats, maar de uitzichten zijn gewoon adembenemend! Het is een plek die je zeker moet gezien hebben en een favoriet onder fotografen tijdens golden hour.

Ethel Rock Beach Lookout

Wist je dat er meer dan 40 scheepswrakken voor de kust van Innes National Park liggen? De bekendste is zeker het wrak van Ethel. In 1904 zonk het schip tijdens een zware storm en raakten verschillende overblijfselen verspreid over het strand. Afhankelijk van het getij kan je het scheepswrak uit het zand zien steken. Er is een uitkijkpunt bij de parkeerplaats, maar wij raden aan om via de trappen naar beneden te lopen. Hier kun je het oude schip van dichtbij bekijken en even genieten van deze prachtige plek. Zwemmen is er jammer genoeg niet aan de orde want de golven zijn hier gigantisch! Wel heel indrukwekkend om te zien.

Pondalowie Beach

Een heerlijke plek om van de zonsondergang (en rust) te genieten is Pondalowie Beach. Dit strand is vooral populair onder surfers omdat er consistent mooie golven binnenrollen. Het strand is toegankelijk via een boardwalk waarbij je in zo’n 10 minuten wandelen vanaf de parking het strand bereikt. Vanaf hier kan je de surfers mooi aan het werk zien. Blijkbaar kan je hier ook vaak dolfijnen spotten, maar wij hadden helaas geen geluk. De Pondalowie baai is enorm en wie wil kan dit vijf kilometer lange zandstrand te voet verkennen.

Wildlife spotten

Australië is een droombestemming wanneer het op wildlife aankomt en dat is in Innes National Park niet anders. De kans is groot dat je op de Pondalowie Bay Road emoes en kangoeroes zal spotten, zeker rond zonsopgang of zonsondergang. Wie geluk heeft kan bij Chinamans Hat Island misschien zelfs dolfijnen in het water zien! Door de grote aanwezigheid van dieren is het belangrijk dat je niet te snel rijdt en vooral goed de ogen op de weg houdt, zeker na zonsondergang!

Dolphin Beach & Shell Beach

Dolphin beach is misschien wel één van de mooiste stranden van Zuid-Australië. Het strand is de perfecte combinatie van wit zand, helderblauw water, kleurrijk gekleurde rotsen en ruige kliffen. Het strand ligt op slechts 100 meter wandelen van de parkeerplaats en door het kalme water is het de perfecte plek om te zwemmen! Zoals de naam al doet vermoeden kan je ook hier dolfijnen spotten wanneer je gelukt hebt.

Wie nog een paar minuten verder rijdt vindt wat verder op de baan Shell Beach. Ook dit strand is prachtig en wie helemaal naar rechts loopt kan tijdens laagtij een rockpool vinden die perfect is om in te snorkelen! Indien je kampeert op Shell Beach Campground kan je genieten van het strand zonder de grote drukte!

Om tot bij Dolphin Beach en Shell Beach te komen moet je een heel eind over een onverharde weg rijden, maar die is perfect te doen zonder 4WD of high clearance.

Ongerepte stranden, uitgestrekte duingebieden en ontzettend veel wildlife… what’s not to love?! Indien je van west naar oost rijdt is dit de ideale gelegenheid om nog een laatste keer te profiteren van de ontelbare kilometers aan verlaten stranden, want vanaf Adelaide zal je de kust met steeds meer mensen moeten delen. Wie daarentegen van de andere kant komt zal hier voor het eerst ervaren hoe gigantisch Australië eigenlijk is. Oost of west, Innes National Park is sowieso een leuke bestemming om een weekend aan de drukte van de stad te ontsnappen of een ideale stop tijdens een roadtrip door Zuid-Australië!

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een dag in Two Peoples Bay Nature Reserve.

Een dag in Two Peoples Bay Nature Reserve.

Geef een reactie