Reisroute: de ultieme roadtrip door Duitsland.

De afgelopen jaren bezochten we tal van mooie plekken in Duitsland. Tijdens deze reisjes merkten we al gauw dat Duitsland het ideale land is om te roadtrippen! De wegen liggen er zeer goed, het is er ietsje goedkoper dan in België en er valt ontzettend veel ongerepte natuur te ontdekken. Daarom besloten we om al deze plaatsen te bundelen tot één grote roadtrip. Je rekent best op zo’n 3 à 4 weken om deze reisroute door Duitsland te volbrengen, afhankelijk van je eigen reistempo. Natuurlijk kan je de reis ook inkorten en sommige stukken schrappen.

Externsteine

Duitsland is gigantisch en er valt enorm veel te zien. Daarom beschrijven we hier ook plekken die we zelf nog niet bezochten hebben, maar die wel nog op ons ‘to do-lijstje’ staan! Externsteine is daar eentje van. Deze gekke rotsformatie ziet er erg spectaculair uit, en dat op amper 4 uurtjes rijden vanuit België!

Rostock

Na Externsteine trekken we richting Oostzee. Het strand bij Rostock is niet alleen prachtig, maar het is ook nog steeds een beetje een hidden gem. Helemaal alleen zal je er waarschijnlijk nooit zijn, maar de bussen vol met toeristen hebben deze plek gelukkig nog niet ontdekt.

  • Afstand van Externsteine: 5 uur rijden

Jasmund National Park

Na twee uur rijden vanuit Rostock arriveer je vervolgens bij Jasmund Nationaal Park. Dit park heeft ons enorm verrast. Dit – onterecht – onbekende park geeft je schitterende uitzichten langs de kustlijn waarbij de kliffen en bossen zorgen voor een geheimzinnige sfeer. Met zonsondergang hadden we dit prachtige uitzichtpunt zelfs helemaal voor onszelf! Benieuwd wat Jasmund National Park zoal te bieden heeft? Je leest het hier!

Berlijn

Na enkele dagen rondbollen op de autobahn is het eindelijk tijd om de Duitse Hoofdstad de bezoeken. Berlijn is een prachtige open minded, creatieve, progressieve stad waar we ons telkens weer thuis voelen. Er is heel wat te zien en doen en je vindt er heerlijke restaurantjes. In dit artikel beschrijven we wat je zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Berlijn! Je vindt de Duitse hoofdstad op 3u40 rijden van Jasmund Nationaal Park.

Rakotzbrücke

Zoek de Rakotzbrücke maar eens op, je hebt hem ongetwijfeld al tientallen keren zien passeren op je instagram! Bij ons staat hij momenteel nog op de ‘to do-lijst’, maar hij ligt pal tussen Berlijn en de volgende bestemming dus geen excuus om hem over te slaan!

  • Afstand van Berlijn: 2 uur en 10 minuten rijden

Saxon Switzerland National Park

Wij bezochten dit park tijdens onze roadtrip door Nederland en Duitsland in juli 2020 en vinden het nog steeds één van de mooiste plekjes in heel Duitsland! Er zijn heel wat adembenemende uitzichtpunten en je vindt er hikes voor elk type wandelaar. De mooiste viewpoints van Saxon Switzerland National Park beschrijven we uitgebreid in dit artikel.

  • Afstand van Rakotzbrücke: 1 uur en 40 minuten rijden

Basteibrücke

Op slechts 25 minuten rijden van Saxon Switzerland National Park vind je de Basteibrücke. Deze plek schijnt magisch te zijn tijdens zonsopgang. Omdat de roadtrip al wat in onze kleren aan het kruipen was besloten wij om de brug echter met zonsondergang te bezoeken en de dag erna lekker uit te slapen. Een belangrijke tip is om deze parkeerplaats in te geven in je gps. Wanneer je je gps net als ons instelt op de brug zelf stuurt hij je naar een andere parkeerplek, vanwaar het een uur wandelen is tot het uitzichtpunt. Met heel wat steile stukken bovendien! Vanaf de parkeerplaats in de link is het zo’n 10 minuten wandelen. Een gewaarschuwd man is er twee waard, tenzij je natuurlijk net zin hebt in een stevige wandeling ;).

München

Opnieuw tijd voor een stevig ritje! Dit keer is het zo’n 5 uur rijden naar de volgende bestemming, namelijk München. Zelf bezochten we deze stad nog niet, maar het schijnt meer dan de moeite te zijn. Geen fan van roadtrips? Dan is München ook de perfecte uitvalsbasis voor verschillende mooie plekken in het bergachtige zuiden van Duitsland.

Königssee

waterval konigssee

De rest van de roadtrip speelt zich vooral in het zuiden van Duitsland af. Zo vind je op 2 uur rijden van München het meer ‘Königssee’. Alsof dit prachtige meer op zichzelf nog niet indrukwekkend genoeg is, vind je er ook nog een waterval bovenop de bergflank waar je kan baden met een simpelweg spectaculair uitzicht. Combineer een bezoek aan Königssee met een tussenstop bij Obersee, de Röthbach waterval, Eiskapelle, Rossfeld Panorama Strasse (30 min. rijden) en Maria Gern (20 min. rijden).

Sylvensteinmeer

Ook het Sylvensteinmeer hebben we zelf nog niet bezocht, maar het lijkt net zoals de vele meren in dit gebied een hele mooie plaats! Het meer ligt op 2 uur en 20 minuten rijden van Königssee en is makkelijk bereikbaar met de auto.

Wagenbrüchsee

Wauw! Jammer genoeg kenden we deze plek nog niet tijdens onze vorige roadtrips, waardoor ook deze op ons ‘to do-lijstje’ is beland. Hier moeten we dringend eens werk van maken, want de Wagenbrüchsee lijkt precies uit een sprookje te komen!

  • Afstand van Sylvensteinmeer: 40 minuten rijden

Eibsee

Het zuiden van Duitsland ligt bezaaid met prachtige meren en Eibsee is daar eentje van! Dit meer van 177 hectare groot ligt in de regio Beieren en is één van de meest gefotografeerde meren van het land. Terecht ook, want het is er bijzonder! Het meer telt verschillende kleine eilandjes, terwijl de Zugspitze (de hoogste berg van Duitsland) in de achtergrond boven het meer uittorent. Eibsee ontstond tijdens de laatste ijstijd, toen een gedeelte van de berg instortte en vervolgens een grote krater achterliet. Niet zomaar een meertje dus! Meer uitleg over Eibsee vind je in dit artikel.

  • Afstand van Wagenbrüchsee: 1 uur en 15 minuten rijden

Slot Neuschwanstein

Dit kasteel is niet voor reizigers die de grote mensenmassa’s het liefst ontlopen, maar kan een leuke toevoeging aan je roadtrip zijn wanneer je fan bent van (Disney) kastelen. Het kasteel van Doornroosje werd blijkbaar geïnspireerd op dit Duitse exemplaar! Je vindt slot Neuschwanstein op 1u30 rijden van Eibsee.

Schrecksee

Zo komen we aan het laatste meer op de planning, en wat voor één! Schrecksee staat al enkele jaren op de bucketlist en willen we liefst zo snel mogelijk bezoeken. Om op deze plek te komen moet je eerst 8 kilometer wandelen en daarna nog eens 8 kilometer terug. Meer dan de moeite waard als je even foto’s van deze plek opzoekt!

  • Afstand van slot Neuschwanstein: 1 uur en 10 minuten rijden

Het zwarte woud

Als fervente reizigers durven we het bijna niet zeggen, maar ook het Zwarte Woud staat nog steeds op de bucketlist. Na ongeveer 4 uur rijden kom je aan bij deze populaire plaats. Stel dit niet langer uit zoals ons en voeg het Zwarte Woud toe aan je rondreis!

Geierlay

Na het Zwarte Woud is het helaas weer tijd om huiswaarts te keren, maar niet zonder een tussenstop aan de Geierlaybrug (3u10 rijden). Om deze plek voor jou alleen te hebben bezoek je hem best met zonsopgang, maar ook met zonsondergang (zoals bij ons) is het er al relatief rustig en kan je de brug op een relaxte manier ontdekken. De brug is 360 meter lang en hangt maar liefst 100 meter boven de grond. Combineer deze brug met een bezoek aan Burg Eltz (40 min. rijden), het meest fotogenieke kasteel van Duitsland!

  • Afstand van het Zwarte Woud: 3 uur en 10 minuten rijden

Zo, dit is al een flinke lijst. Natuurlijk valt er nog veel meer te ontdekken in ons buurland, maar dit is al een mooie start! Viel Spaß!!

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Geierlay: de langste hangbrug van Duitsland.

Geierlay: de langste hangbrug van Duitsland.

Wat te doen in Berlijn: 12 aanraders.

Wat te doen in Berlijn: 12 aanraders.

Een minigids voor Jasmund Nationaal Park.

Een minigids voor Jasmund Nationaal Park.

Reisroute: Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken).

Reisroute: Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken).

Saxon Switzerland Nationaal Park: indrukwekkende uitzichtpunten.

Saxon Switzerland Nationaal Park: indrukwekkende uitzichtpunten.

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat kost een roadtrip door Europa?

Eibsee: wandelen rond een betoverend meer in Duitsland.

Eibsee: wandelen rond een betoverend meer in Duitsland.

Baden aan de rand van een waterval bij Königssee: hoe kom je er?

Baden aan de rand van een waterval bij Königssee: hoe kom je er?

Geef een reactie