Wat te doen in Berlijn: 12 aanraders.

Berlijn is met zijn rijke geschiedenis en overvloed aan cultuur één van onze favoriete steden ter wereld! De stad heeft ontelbare plekken om te ontdekken en je kan er gerust enkele weken vertoeven. In dit blogbericht schrijven we over de plaatsen die we reeds bezochten en proberen we een beeld te schetsen van wat je tijdens een citytrip naar Berlijn allemaal kan beleven!

De verschillende wijken

Berlijn bestaat officieel uit 12 verschillende districten. Elke wijk heeft zijn eigen dorpskern en sfeer. De verschillende wijken zijn: Charlottenburg-Wilmersdorf, Friedrichshain-Kreuzberg, Lichtenberg, Marzahn-Hellersdorf, Mitte, Neukölln, Pankow, Reinickendorf, Spandau, Steglitz-Zehlendorf, Tempelhof-Schöneberg, Treptow-Köpenick.

Mitte is het historische en toeristische hart van Berlijn. Daarnaast hebben Friedrichshain en Kreuzberg ook een zekere naam en faam als alternatieve hotspot in Berlijn. Dat zijn dan ook de wijken die wij reeds bezochten.

Wat te doen in Berlijn

Uitgaan

Op reis duiken we niet zo vaak zwaar het nachtleven in, maar door de rijke uitgaanscene in Berlijn kan je bijna niet anders! Er zijn heel wat legendarische clubs waaruit je kan kiezen en er heerst een zalig open minded sfeertje. Zelf probeerden we op een avond in de befaamde Berghain binnen te geraken en dat is ons nog gelukt ook! Voor je ‘t weet staat de zon alweer hoog aan de hemel en moet je plots ferm in je reisplannen beginnen schrappen om toch wat slaap in te kunnen halen (we spreken uit ervaring 😉 ).

Unter den Linden

Unter den Linden is één van de bekendste lanen in Berlijn. Het is een straat van zo’n 2 kilometer lang waarbij je langs heel wat belangrijke bezienswaardigheden loopt zoals de Brandenburger Tor, Pariser Platz, Staatsbibliotheek, Staatsoper, Humboldt Universiteit, Berliner Dom en Alexanderplatz.

Reichstag

De Rijksdag is de zetel van het Duitse parlement. Vanuit de moderne glazen koepel heb je trouwens een fantastisch uitzicht over de skyline van Berlijn.

Lekker uit eten

Berlijn kent tientallen overheerlijke restaurants en de echte foodies onder ons komen er zeker aan hun trekken! Ga brunchen in de silo of laat je ‘s avonds verwennen bij 1990 Vegan Living (een echte aanrader!).

Holocaustmonument

Het Holocaust Monument bestaat uit 2700 betonnen blokken die symbool staan voor de omgekomen joden in de Tweede Wereldoorlog. Je kan dwars door het monument lopen en er zelfs bijna in verdwalen.

Checkpoint Charlie

Dit is een overgebleven controlepost langs de voormalige Berlijnse muur. Het enige minpuntje van de plaats is dat het enorm toeristisch is.

Vintage shopping

Fans van vintage shoppen gaan hun hart hier zeker verliezen! Er zijn letterlijk tientallen winkels om uit te kiezen en je vindt er de coolste kledingstukken. Zoek zeker naar onze persoonlijke favoriet: trash-schick!

East Side Gallery

De East Side Gallery is het langste overgebleven stuk Berlijnse muur. Daarnaast is het ook nog eens een gigantisch openlucht kunstwerk, want er zijn tientallen graffiti kunstwerken van meer dan 100 verschillende kunstenaars op te vinden!

Urban Spree

Niet ver van de East Side Gallery vind je ‘Urban Spree’. Dit is een soort van alternatief niemandsland-dorpje langs de Spree-rivier. Er valt van alles te beleven, van artistieke projecten, performances en optredens, culinaire ontdekkingen en andere geestverruimende toestanden, alles vanuit de typisch Berlijnse ‘urban culture’: alles kan, niets moet!

Topographie des Terrors

Topographie des Terrors is een gratis museum waarin je je kennis over de Tweede Wereldoorlog kan verruimen. Het schetst hoe het fascisme stap voor stap de Duitse samenleving binnen sijpelde, en hoe het vervolgens compleet ontspoorde.  Persoonlijk vonden wij dit museum enorm de moeite!

Natuurhistoriemuseum

Dit is iets voor de nerds onder ons! Ben je net zoals ons helemaal gek van natuurkundige museums? Dan zal je deze in Berlijn ook zeker de max vinden! Je kan er uren in rondlopen en het gebouw op zich is ook heel erg mooi.

Alexanderplatz

Op Alexanderplatz vind je onder meer een heleboel winkels, maar je vindt er ook bekende bezienswaardigheden als de Fernsehturm, Marienkirche, Weltzeituhr en het Rotes Rathaus.

Zo, dit zijn onze twaalf aanraders voor Berlijn! Zelf zijn we er nu al twee keer geweest. De laatste keer was op bezoek bij vrienden die er wonen en toen zijn we niet echt verder op ontdekkingstocht gegaan. Er valt nog heeeeel veel te ontdekken, dus we moeten zeker nog een keertje terug. Wat helemaal geen straf zal zijn! 😉

Benieuwd wat er nog al te ontdekken valt? Deze fantastische blog staat helemaal in het teken van Berlijn, dus je vindt er sowieso de info die je zoekt

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: de ultieme roadtrip door Duitsland.

Reisroute: de ultieme roadtrip door Duitsland.

Geierlay: de langste hangbrug van Duitsland.

Geierlay: de langste hangbrug van Duitsland.

Een minigids voor Jasmund Nationaal Park.

Een minigids voor Jasmund Nationaal Park.

Reisroute: Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken).

Reisroute: Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken).

Saxon Switzerland Nationaal Park: indrukwekkende uitzichtpunten.

Saxon Switzerland Nationaal Park: indrukwekkende uitzichtpunten.

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat kost een roadtrip door Europa?

Eibsee: wandelen rond een betoverend meer in Duitsland.

Eibsee: wandelen rond een betoverend meer in Duitsland.

Baden aan de rand van een waterval bij Königssee: hoe kom je er?

Baden aan de rand van een waterval bij Königssee: hoe kom je er?

Geef een reactie