Een minigids voor Jasmund Nationaal Park.

Tijdens onze roadtrip door Nederland en Duitsland besloten we om een bezoekje te brengen aan Jasmund National Park. Dit Nationaal Park ligt op het eiland Rügen, tevens het grootste eiland van Duitsland. Het park ligt aan de Baltische Zee en is bereikbaar via een gigantische brug. De plek is nog een echte hidden gem, want zelfs een groot deel Duitsers weten niet van het bestaan van dit nationaal park af. Jasmund National Park staat bekend om zijn indrukwekkende hoge krijtrotsen die tot wel 160 meter boven de zeespiegel uittorenen. Direct naast de kustlijn zijn oeroude beukenbossen te vinden die alleen maar bijdragen aan de schoonheid van het gebied. Een weetje: Jasmund National Park is het kleinste nationaal park van Duitsland.

Hoe kom je er?

Zoals de meeste plekken in Duitsland is het nationaal park het best bereikbaar met de auto. Een gigantische brug (de Rügenbrücke) brengt je van het vaste land tot op het schiereiland. Een tweede optie is om met de trein te komen. Jammer genoeg is dit enorm duur en vooral ook vrij ingewikkeld. 


Eenmaal aangekomen heb je keuze uit verschillende hotels en campings. Wij vonden via de app ‘Park4night’ een gratis parking waar we rustig de nacht konden doorbrengen.

Wat is er te zien?

Königsstuhl

Königsstuhl vanaf het Victoria-sicht

Op 118 meter boven de zeespiegel is Königsstuhl een van de hoogste krijtrotsen in het Jasmund National Park. Königsstuhl ligt eigenlijk niet in Jasmund Nationaal Park, maar in Königsstuhl Nationaal Park. In tegenstelling tot Jasmund Nationaal Park is dit park niet gratis (€8 per persoon). Een smalle granieten trap neemt je mee tot helemaal boven op de klif vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Oostzee. Je kunt de Königsstuhl ook vanuit het water bewonderen met een boottocht. 

Wanneer je naar hier komt om de Königsstuhl te zien raden we eigenlijk aan om naar de volgende plek in de deze lijst te reizen. Vanaf Königsstuhl Nationaal Park heb je namelijk geen mooi zicht op de krijtrots omdat je er letterlijk bovenop staat.

Victoria-sicht

De beste plek om de Königsstuhl te bewonderen is vanaf het Victoria-sicht. Wij gingen er naartoe met zonsondergang en waren er helemaal alleen! Let wel op: voor 20u ‘s avonds mag je er niet zelf met je auto naartoe rijden. Je kan overdag de plaats te voet bereiken of met de bus. Tip: koop een kaart van de omgeving of download het gebied op Maps.me, want Google Maps is in de verste verte niet upgedate waardoor je vaak niet eens bij je bestemming aankomt (wij zijn ervaringsdeskundigen 😉 ).

Wandel uren in het bos

Het park staat vooral bekend om zijn krijtrotsen, maar ook het beukenbos mag zeker niet over het hoofd gezien worden. Dit is namelijk al eeuwen oud en staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn tientallen wandel- en fietspaden die je meenemen naar de mooiste uitzichtpunten, bloemenvelden en meren.

Waterval bij Kieler Shore

Er wordt gezegd dat de waterval bij Kieler Beach de grootste is in de hele staat Mecklenburg-Vorpommern. Wij bezochten deze waterval wegens tijdsgebrek niet, maar neem zeker een kijkje als je er de tijd voor hebt!

Pirate Bay

Bij ‘Piratenschlucht’ kan je de krijtrotsen van beneden aan de oever bewonderen. De plek lijkt precies rechtstreeks uit een ‘Pirates of the Caribbean’-film te komen. Om deze plaats te bereiken hoef je slechts enkele trappen naar beneden te lopen na een korte wandeling in het bos en je bent er!

Ernst-Moritz-Arndt-Sicht

Dit uitkijkpunt kan bereikt worden door het pad te bewandelen die Sassnitz (ons startpunt) met de Königsstuhl verbindt. Op deze weg zie je ook de restanten van het uitzichtpunt ‘Wissower Klinken’ die in 2005 volledig naar beneden stortte. Het Ernst-Moritz-Arndt-Sicht staat nergens aangegeven, maar wij vonden de plek door gebruik te maken van Maps.me.

Verken de dorpjes

Op het Rügen-eiland zijn er enkele dorpjes te vinden. Wij overnachtten in ‘Sassnitz’, een heel charmant kustdorpje dat bekend stond als kuuroord. Hierdoor zijn er talrijke mooie historische villa’s en hotels met vaak een groot ‘Villa Kakelbont’-gehalte. Ook het strand is perfect voor een gezellige avondwandeling.

Jasmund National Park is de perfecte bestemming voor een adempauze tijdens je reis.

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: de ultieme roadtrip door Duitsland.

Reisroute: de ultieme roadtrip door Duitsland.

Geierlay: de langste hangbrug van Duitsland.

Geierlay: de langste hangbrug van Duitsland.

Wat te doen in Berlijn: 12 aanraders.

Wat te doen in Berlijn: 12 aanraders.

Reisroute: Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken).

Reisroute: Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken).

Saxon Switzerland Nationaal Park: indrukwekkende uitzichtpunten.

Saxon Switzerland Nationaal Park: indrukwekkende uitzichtpunten.

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat kost een roadtrip door Europa?

Eibsee: wandelen rond een betoverend meer in Duitsland.

Eibsee: wandelen rond een betoverend meer in Duitsland.

Baden aan de rand van een waterval bij Königssee: hoe kom je er?

Baden aan de rand van een waterval bij Königssee: hoe kom je er?

Geef een reactie