Saxon Switzerland Nationaal Park: indrukwekkende uitzichtpunten.

Tijdens onze roadtrip door Nederland en Duitsland kwamen we in Saxon Switzerland National Park terecht. Waauww, wat een adembenemende plek. Je kan er kiezen uit tientallen hikes met stuk voor stuk prachtige uitzichtpunten. Het park ligt op de grens met Duitsland, Polen en Tsjechië. Wij verbleven er twee nachten en verkenden zoveel mogelijk van Saksisch Zwitserland in deze korte tijd. Hieronder beschrijven we enkele van de uitzichtpunten die wij konden bewonderen!

Schrammsteinaussicht

Dit is met reden de meest bezochte plek van het park: het is er prachtig! Ga er vroeg in de ochtend of laat in de avond om de plek met zo weinig mogelijk anderen te bezoeken. Zorg ook dat je deze plek op maps.me gedownload hebt als je hier de zonsondergang wil bewonderen, zodat je achteraf niet zoals ons in het donker verdwaalt in het bos (geen aanrader). De hike is wel niet echt geschikt voor mensen met hoogtevrees want tijdens de klim moet je vaak omhoog met ladders. Maar het uitzicht is zeker de moeite om even af te zien!

 • Parking: Parking bij Zahnsgrund
 • Duur: 30 – 45 minuten
 • Lengte: 5,5 kilometer (one way)
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Herkulessäulen

De Herkulessäulen bevinden zich eigenlijk niet in het Nationaal Park, maar liggen op slechts een paar minuutjes rijden. Deze plek is ook heel populair bij klimmers! Na een korte wandeling van zo’n 10 à 15 minuten sta je al voor deze enorme rotsformaties die meters boven je uittorenen. Er zijn nog tal van andere mooie uitzichtpunten in de buurt dus verken gerust de volledige omgeving!

 • Parking: Waldparkplatz Ottomühle
 • Duur: 15 minuten
 • Lengte: 500 meter (one way)
 • Moeilijkheidsgraad: heel gemakkelijk

Kleiner Winterberg

Ons bezoek aan Saxon Switzerland ging gepaard met veel overtollige kilometers. Omdat we tijdens onze reis beslisten om ons plan aan te passen, hadden we maar weinig tijd om dit deel van de trip voor te bereiden. Op letterlijk elke wandeling zijn we verkeerd gelopen en dat was bij dit uitzichtpunt niet anders. Hierdoor misten we jammer genoeg een prachtige zonsopgang. Gelukkig waren we net op tijd voor golden hour en konden we dit spektakel minuten lang aanschouwen! Een tip: geef niet zoals ons ‘kleiner winterberg’ in op maps.me, maar zoek naar deze plek: 50.912416, 14.260255.

Kleiner Winterberg is de perfecte locatie voor landschapsfotografie. De zon komt bijna het hele jaar door op de perfecte plek boven de horizon piepen waardoor zonsopgang in elk seizoen een magische gebeurtenis is. Met wat geluk zorgt een beetje mist voor de ideale mood!

 • Parking: Neumannmühle Berghütte & Wirtshaus (de wandeling start bij Pension Felsenmühle)
 • Duur: 45 minuten
 • Lengte: 7 kilometer (heen en terug)
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk – gemiddeld

Basteibrücke

Deze plek schijnt magisch te zijn tijdens zonsopgang. Omdat we al enkele dagen uitgeput waren, besloten wij om de brug met zonsondergang te bezoeken en de dag erna lekker uit te slapen. Een belangrijke tip is om deze parkeerplaats in te geven in je gps. Wanneer je je gps net als ons instelt op de brug zelf, stuurt hij je naar een andere parkeerplek vanwaar het een uur wandelen is tot het uitzichtpunt, met heel wat steile paadjes bovendien. Vanaf de parkeerplaats in de link is het zo’n 10 minuten wandelen. Een gewaarschuwd man is er twee waard, tenzij je net zin hebt in een stevige wandeling natuurlijk ;).

 • Parking: Parking bastei bridge
 • Duur: 10 minuten
 • Lengte: 1 kilometer (one way)
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Er zijn nog heel wat andere plekken om te ontdekken die zeker en vast de moeite zijn zoals Lilienstein, Häntzschelstiege, Carolafelsen, Gohrisch, Papststein en nog zoveel meer. Wij keren alvast zeker nog eens terug naar Saxon Switzerland Nationaal Park!

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: de ultieme roadtrip door Duitsland.

Reisroute: de ultieme roadtrip door Duitsland.

Geierlay: de langste hangbrug van Duitsland.

Geierlay: de langste hangbrug van Duitsland.

Wat te doen in Berlijn: 12 aanraders.

Wat te doen in Berlijn: 12 aanraders.

Een minigids voor Jasmund Nationaal Park.

Een minigids voor Jasmund Nationaal Park.

Reisroute: Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken).

Reisroute: Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken).

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat kost een roadtrip door Europa?

Eibsee: wandelen rond een betoverend meer in Duitsland.

Eibsee: wandelen rond een betoverend meer in Duitsland.

Baden aan de rand van een waterval bij Königssee: hoe kom je er?

Baden aan de rand van een waterval bij Königssee: hoe kom je er?

2 reacties

Heyy, wij willen graag morgen naar de Basteibrücke en daarbij parkeren bij de parkeerplaats die jullie gelinkt hebben op 10 minuten loopafstand. Helaas werkt de link niet. Hoe kunnen we het dan het beste invoeren in Maps? Alvast bedankt!

Geef een reactie