Waterval Konigssee

Baden aan de rand van een waterval bij Königssee: hoe kom je er?

Voor dromerige foto’s van indrukwekkende watervallen hoef je niet altijd super ver te reizen. Op een negental uur rijden van België vind je bij Königssee deze ‘geheime plek’ waar je kunt baden aan de rand van een waterval, maar hoe kom je er? Königssee is een heel populaire vakantiebestemming voor Duitsers, maar om de één of andere reden is de waterval nog niet zo gekend. De doorgang naar deze plek is eigenlijk ook afgesloten, er loopt geen officieel wandelpad naartoe. Let dus goed op waar je stapt, want op sommige plaatsen is de hike wel wat ‘sketchy’. In dit bericht leggen we stap voor stap uit hoe je deze waterval kan bereiken.

Hoe geraak je bij Königssee?

Königssee is een groot meer in het zuiden van Duitsland, niet ver van Berchtesgaden (vooral bekend door ‘Eagles nest’). Wij sliepen er in onze auto op de parking, maar er zijn ook verschillende hotels of Airbnb’s in de buurt. De locatie om in je gps in te geven is ‘Schönau am Königssee’.

Parking

Vlakbij het meer vind je een enorme parking. Wanneer je in een hotel of Airbnb in Berchtesgaden verblijft krijg je zelfs een Berchtesgaden Tourist Card waarmee je recht hebt op 50% korting op de parking. Maar ook zonder de korting is het best betaalbaar. Een parking ticket kost je zo’n €5 per dag. Wanneer je deze parking online opzoekt zul je zien dat campers en camper vans niet toegelaten zijn tussen 19u en 7u. We hebben hier echter geen problemen mee ondervonden, zelfs gigantische mobilehomes werden niet van de parking gejaagd.

De hike

De hike bestaat eigenlijk uit 3 delen. Het eerste deel is relatief gemakkelijk. Het pad klimt wel wat, maar iedereen met een basisconditie kan dit makkelijk aan. Vanaf de parking wandel je tussen de winkels en restaurantjes naar de oever van het meer. Om het begin van de hike te vinden wandel je via de linkerkant van het meer langs een paar boothuizen. Langs deze weg starten verschillende wandelroutes dus je kunt gewoon de massa volgen.

Deel 1: Malerwinkel

Het eerste deel van de hike is een korte wandeling van 15 à 20 minuutjes tot aan een leuk uitzichtpunt. De route staat aangegeven op de wegwijzers (‘Malerwinkel’), dus deze is heel makkelijk te vinden.

Deel 2: Rabenwand

Konigssee waterval

Ook het tweede deel is een gezapige wandeling naar een tweede viewpoint. Volg de bordjes naar het ‘Rabenwand’-uitkijkpunt. Dit deel van de wandeling neemt ongeveer een half uurtje in beslag wanneer je het op een rustig tempo aanpakt. Eenmaal je de Rabenwand bereikt ben je al een klein uurtje onderweg. Als je een stevige stapper bent kan dit uiteraard sneller. Hier kun je nog eventjes genieten van het uitzicht op het meer vanop een van de bankjes, voor je dan aan het laatste deel van de tocht begint.

Deel 3: Het onofficiële verlaten pad naar de waterval

waterval konigssee

Voor het derde deel van de hike moet je even over een afsluiting klimmen. Er zijn een paar borden die aangeven dat het om een gevaarlijk pad gaat dat niet onderhouden wordt, maar wanneer je goed oplet en niet in het donker gaat is het goed te doen. Je zult over een paar omgevallen bomen moeten kruipen en soms is het pad wat nauw met een afgrond er vlak naast. Maar zelfs met hoogtevrees vonden we het pad wel goed te doen, dus zou het voor iedereen wel haalbaar moeten zijn. Dit laatste deel nam nog zo’n 20 minuten in beslag. 

Deze waterval is niet zo heel erg bekend, maar je moet toch een beetje geluk hebben. Het wordt populairder bij de locals en door sociale media begint het ook bij toeristen een geliefde plek te worden. Wanneer wij er naartoe trokken waren er net een tiental jongeren op de terugweg, maar eenmaal daar hadden we de plek voor ons alleen. Wij vertrokken net voor zonsondergang. Indien je dit ook van plan bent raden we aan om zeker op tijd aan de terugweg te beginnen. Het onofficiële pad in het donker afleggen lijkt ons zeker niet slim en ook de officiële verharde wegen tussen Rabenwand en Malerwinkel zijn best wel creepy wanneer de avond valt.

Is het veilig?

konigssee waterval

Jorne is de enige van ons twee die een duik in de waterval waagde. In het begin voelt het wat slipperig en onveilig aan, er zit ook best nog veel stroming op het water. Maar al snel merk je dat er niet zo heel veel fout kan lopen als je niks geks doet. 

Königssee is spectaculair en de hele omgeving is adembenemend, maar deze waterval is met uitstek het leukste plekje om van dit alles te genieten.  Trek een paar stevige wandelschoenen aan, neem een handdoek, snacks en een boek mee en je bent klaar voor een heerlijke middag chillen in het zonnetje.

Waterval Konigssee
waterval konigssee
Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: een roadtrip door Europa in één week.

Reisroute: de ultieme roadtrip door Duitsland.

Reisroute: de ultieme roadtrip door Duitsland.

Geierlay: de langste hangbrug van Duitsland.

Geierlay: de langste hangbrug van Duitsland.

Wat te doen in Berlijn: 12 aanraders.

Wat te doen in Berlijn: 12 aanraders.

Een minigids voor Jasmund Nationaal Park.

Een minigids voor Jasmund Nationaal Park.

Reisroute: Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken).

Reisroute: Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken).

Saxon Switzerland Nationaal Park: indrukwekkende uitzichtpunten.

Saxon Switzerland Nationaal Park: indrukwekkende uitzichtpunten.

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat kost een roadtrip door Europa?

Eibsee: wandelen rond een betoverend meer in Duitsland.

Eibsee: wandelen rond een betoverend meer in Duitsland.

Geef een reactie