Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Na alweer een strandbezoek in de gietende regen vroegen we ons af of we Eyre Peninsula niet beter links lieten liggen. Nat zand en een grijze hemel zijn nu eenmaal niet het paradijselijke Australië waarop we hadden gehoopt. Gelukkig deden we dat niet, want ons bezoek aan Coffin Bay National Park was er eentje die we ons nog lang zullen herinneren! Ja, het park heeft mooie uitzichtpunten en leuke wandelingen, maar de echte reden waarom je naar hier moet reizen is de overvloedige aanwezigheid van wildlife!  We zagen zo ongeveer alles wat op onze Australische dieren-bucketlist stond en dat maakte van Coffin Bay een onvergetelijke plek. Hoewel de naam suggereert dat je Australië waarschijnlijk in een doodskist zal verlaten en je langs plekken moet met namen als ‘Anxious Bay’ en ‘Point Avoid Road’ is het wel degelijk een must-see nationaal park!

Handig om te weten

Coffin Bay nationaal park bevindt zich op Eyre Peninsula, een schiereiland in Zuid-Australië, op zo’n 7,5 uur rijden van Adelaide. Je moet een permit kopen van 12 AUD per voertuig om het nationaal park te bezoeken en dat doe je best vooraf via hun website. Daarnaast kan je ook in het park overnachten op één van de campings, maar dan moet je wel snel zijn want de plekjes zijn rap volgeboekt. Terecht ook, want je slaapt hier middenin de natuur tussen de kangoeroes! De enige camping die je zonder 4WD kan bereiken is Yangie Campground.

Slechts een fractie van het park is toegankelijk voor alle soorten voertuigen waarbij je via een verharde weg naar het zuiden van het park rijdt. Vanaf hier heb je toegang tot Yangie Bay (vanwaar verschillende wandelingen starten en je ook de camping vindt) en vind je enkele uitzichtpunten. Coffin Bay is het textbook voorbeeld van een vakantiebestemming voor Australiërs, want het draait hier vooral om kamperen, boten, vissen en het goeie leven!

Wat is er te zien?

Oesters

Eén van de redenen waarom Coffin Bay zo populair is onder Australiërs zijn de heerlijke verse oesters! Ga mee op een rondleiding bij één van de oesterkwekerijen, strek je benen langs de Oyster Walk of zet je gewoon gezellig neer in een restaurantje en bestel een dozijn van deze geschenken uit de zee.

Uitzichtpunten

Hoewel het grootste deel van het park enkel toegankelijk is met een 4WD zijn er gelukkig genoeg mooie uitzichtpunten die je gewoon met een 2WD kan bereiken! Point Avoid is eigenlijk een plek die je niet moet vermijden en Anxious Bay (wie koos deze namen?!) lijkt rechtstreeks uit een tijdschrift voor perfecte stranden te komen. Als laatste moet je ook zeker Golden Island Lookout aan je lijst met must-see’s toevoegen. Alleen al de weg naar deze uitzichtpunten zal het thuisfront stevig jaloers maken!

Wildlife

Tijd voor het hoogtepunt van deze bestemming! We lazen online dat je in Coffin Bay verschillende Australische diersoorten kan spotten, maar we hadden nooit gedacht dat je er effectief zoveel wildlife zou zien! We hadden de ingang van het park nog niet eens bereikt toen we een grote groep emoes de straat zagen oversteken. Een tijdje later ontmoetten we opnieuw twee exemplaren (een mama en een baby) van héél dichtbij, tijdens onze wandeling bij Yangie Bay.

Naast emoes spotten we ook papegaaien, kaketoes en stonden we tijdens zonsondergang oog in één met enkele heel schattige kangoeroes. Maar dat is nog niet alles, want verder zijn er ook varanen, slangen, spinnen, schorpioenen, pelikanen en meer dan 120 andere soorten vogels in het park te vinden! Met een beetje geluk spot je tijdens de winter zelfs een southern right whale vanaf de kliffen bij Avoid Bay! 

Wandelen

Een ochtend- of avondwandeling is de beste manier om één van bovenstaande dieren te spotten, zo kozen wij voor de Yangie Bay Hike. Ons geluk kon dan ook niet op toen we opnieuw twee emoes vlak voor ons op het pad zagen lopen. De Yangie Bay Hike is zo’n 2 kilometer waarbij je een fantastisch uitzicht krijgt op de oceaan. Reken op ongeveer 45 minuten om de wandeling te voltooien. Naast de Yangie Trail zijn er nog een aantal hikes waarvan je het startpunt gewoon met een 2WD kan bereiken:

  • Yangie Lookout Walk: 1 km (return) / 20 min. / Yangie Bay camping
  • Long Beach Hike: 10 km (one way) / 3,5 uur / Yangie Bay camping
  • Yangie Island Hike: 5 km (return) / 1,5 uur / Yangie Lookout
  • Yangie Bay to Long Beach: 20 km / 7 uur / Yangie Bay camping

4×4

Wil je nog veel meer ontdekken en schrikt de ongerepte wildernis je niet af? Met een 4×4 kan je nog een flink pak meer verkennen in Coffin Bay National Park. Via de Coffin Track kom je op plekken als Golden Beach, Detour Beach, Seven Mile Beach, Point Sir Isaac en Sensation Beach. Hier kan je echt in stilte van de natuur genieten en zie je ongetwijfeld nog heel wat meer wildlife!

Coffin Bay klinkt als een dooie boel, maar het is een vlag die de lading absoluut niet dekt. Integendeel, dit natuurgebied zit net bomvol leven, van vissende Ozzies tot nieuwsgierige kangoeroes, vrolijke papegaaien en schuchtere emoes, je kan er in Coffin Bay niet aan ontkomen! Met een beetje geluk wat het weer betreft is het bovendien een ideale ‘verlaten strand’-bestemming, en de plaatselijke horeca weet perfect wat aan te vangen met de dagelijkse verse vangsten. Wat ons betreft het totaalplaatje dus!

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een dag in Two Peoples Bay Nature Reserve.

Een dag in Two Peoples Bay Nature Reserve.

Geef een reactie