Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Hoe goed je je ook voorbereidt, (wereld)reizen is vaak improviseren. Zo boekten we compleet onverwacht een one way ticket richting ‘down under’. Alles was mogelijk en de opties eindeloos, maar bij een land als Australië is kiezen altijd verliezen. Dit gigantische eiland is groter dan Europa en zelfs wie een jaar de tijd heeft zal lang niet alles gezien hebben. Zelf maakten we er uiteindelijk maar liefst drie verschillende road trips in twee maanden tijd. Op één daarvan verkenden we het gebied tussen Adelaide en Melbourne, de leukste stops op onze roadtrip beschrijven we hieronder! Van laidback surfdorpjes, tot verlaten stranden en sensationele regenwouden; of je nu in één richting reist of net een rondje maakt, deze plekken wil je absoluut niet missen tijdens je rondreis! 

Hoeveel tijd heb je nodig voor een roadtrip van Adelaide naar Melbourne?

Met onderstaande route leg je bijna 2500 kilometer af en dat is natuurlijk niet niks. We raden dan ook aan om ten minste 2 weken in te plannen om deze roadtrip te volbrengen. Heb je meer tijd? Zoveel te beter! Dan kan je wat langer genieten op bepaalde plekken of er nog wat extra’s aan toevoegen. Misschien start je wel in Melbourne en heb je genoeg tijd om ook onze roadtrip van Adelaide naar Perth eraan toe te voegen!

Wie minder dan drie weken de tijd heeft om Australië te verkennen zouden we aanraden om bepaalde plekken te skippen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om Innes National Park en Fleurieu Peninsula links te laten liggen. Wie zowel Innes National Park en Flinders Ranges uit de route schrapt beperkt de route in één klap tot slechts 1100 af te leggen kilometers. Ideaal voor wie echt heel beperkt is in tijd. Anderzijds was Flinders Ranges onze favoriete plek in Zuid-Australië, dus enkel skippen als het écht niet anders kan! ;). Hoeveel tijd je ook hebt, het wordt sowieso een epic roadtrip!

Zelf legden we deze route af in een lus met Melbourne als start- en eindpunt. Start en stop je ook op dezelfde plek? Reken dan op minstens drie weken!

Reisroute.

Adelaide

De hoofdstad van Zuid-Australië is een unieke stad, rijk aan cultuur. Het barst van eet-en drinkgelegenheden, prachtige stranden en unieke winkeltjes. Er is zoveel te doen in en rond Adelaide dat je er makkelijk een weekend of langer kan verblijven. Bezoek een wijngaard, ga zwemmen in de oceaan, ga eens chic dineren, doe een foodtour door Chinatown of spendeer een namiddag in één van de vele museums. Het is de perfecte gelegenheid om even rustig van je jetlag te bekomen en daarna aan deze prachtige reisroute te beginnen.

Innes nationaal park

Om Innes National Park te bezoeken moet je even de verkeerde richting uit, maar daar hebben we een heel goeie reden voor! Tussen Adelaide en Melbourne worden de kusten druk bewoond, waardoor de prachtige stranden nooit volledig tot hun recht komen. In Innes National Park vind je gelukkig wel nog woeste onaangetaste stranden en die moet je toch zeker minstens één keer tijdens je roadtrip door Australië gezien hebben. Hier vind je geweldige uitzichten over de kustlijn met adembenemende kliffen en een overvloed aan wildlife. Je spot er emoes, kangoeroes en met een beetje geluk zelfs dolfijnen! Benieuwd wat hier allemaal te zien is? Lees dan zeker ons artikel over Innes National Park

Van Adelaide naar Innes National Park: 300 km / 3,5 uur rijden

Waar verblijven: Op één van de campings in het park ($17/nacht).

Flinders Ranges nationaal park

Na het kleine uitstapje naar het westen is het tijd om de outback in te trekken. Op naar het binnenland! Na enkele uren rijden verandert de eindeloze kustlijn langzaamaan in heuvels die vervolgens uitgroeien tot bergketens zover je kan kijken. Plots bevind je je in een totaal andere wereld! Flinders Ranges werd ons warm aanbevolen door vrienden met meer Ozzy-experience, en die gouden tip geven we maar al te graag door! In Flinders Ranges vind je woeste berglandschappen, verschillende Australische diersoorten, Aboriginal-cultuur en prachtige wandelingen. Het werd onze favoriete plek in Zuid-Australië en we genieten nog steeds na van de prachtige natuur die we hier mochten aanschouwen. We schreven een uitgebreide blogpost met welke wandelingen, uitzichtpunten en to-do’s je zeker niet mag missen in Flinders Ranges National Park!

Van Innes National Park naar Flinders Ranges National Park: 520 km / 6 uur rijden

Waar verblijven: Wilpena Park Caravan Park ($30/nacht)

Fleurieu Peninsula

We zochten eerlijk gezegd gewoon een plek om onze rit van Serviceton naar Innes National Park te breken, maar de landschappen op de Fleurieu Peninsula hebben ons aangenaam verrast! Het glooiende landschap in combinatie met leuke kustdorpjes maken van het schiereiland een prachtige tussenstop. Rapid Bay en Sellicks Beach zorgen voor jaloersmakende foto’s en wie nog een extra nationaal park van z’n lijstje wil schrappen kan terecht bij Deep Creek National Park. Daarnaast vind je er watervallen, leuke restaurantjes en ben je slechts een korte ferry rit verwijderd van het fantastische Kangaroo Island

Van Flinders Ranges National Park naar Fleurieu Peninsula: 500 km / 6 uur rijden

Waar verblijven:Parawa Campground (donatie)

Serviceton

In principe kan je in 6 uur van het Fleurieu-schiereiland naar Grampians National Park rijden, maar wie wil kan ook een unieke tussenstop inplannen. Op de grens tussen de staten Zuid-Australië en Victoria vind je Serviceton, ooit een belangrijk knooppunt op het treintraject Perth-Melbourne, want net na het overschrijden van de grens met Zuid-Australië werd de hele bemanning vervangen door een ploeg uit Victoria. Helaas verdween de stoomtrein en hadden de dieseltreinen geen nood aan een verse bemanning, waardoor Serviceton langzaamaan kromp tot een klein dorpje met tegenwoordig maar liefst *tromgeroffel* 20 inwoners! Toen we werden begroet door het vriendelijke koppel dat de plaatselijke camping uitbaat, hadden we dus in één klap al 10% van alle inwoners ontmoet.

Heel veel valt er niet te beleven maar je vindt er nog steeds het oude treinstation, waarvan het interieur heel goed bewaard is gebleven. Blijf je overnachten op de camping, dan kan je het lieve koppel om een privé-rondleiding vragen. Erg interessant, en een heel nette en gerieflijke camping bovendien!

Van Fleurieu Peninsula naar Serviceton: 330 km / 4 uur rijden

Waar verblijven: Serviceton Recreation Reserve ($20/nacht)

Grampians Nationaal Park

Grampians National Park is voor veel Australiërs dé plek om even te ontsnappen aan de drukke stad. Na ons bezoekje begrijpen we maar al te goed waarom dit park zo populair is! Neem alvast je wandelschoenen mee want je vindt hier tal van prachtige hikes, té gekke uitzichtpunten en indrukwekkende watervallen. Bij de Pinnacles hike sta je bovenop de gigantische kliffen en vanaf Reeds Lookout kan je de dag eindigen met een magische zonsondergang. Wie wil weten wat hier nog allemaal te beleven valt kan terecht op ons blogartikel over Grampians National Park.

Van Serviceton naar Grampians National Park: 190 km / 2 uur rijden

Waar verblijven: Halls Gap Lakeside Tourist Park ($35-42/nacht)

Great Ocean Road

De Great Ocean Road is waarschijnlijk de populairste baan in heel Australië. Terecht ook! Eindeloos zigzaggend door de golvende heuvels wordt je meegenomen langs de kustlijn, door surfdorpjes en regenwouden. Je spot er kangoeroes, vogelbekdieren, koala’s en nog heel wat meer schattige Australische diersoorten. Je kan de Great Ocean Road in principe in één dag rijden, maar we raden aan om voor dit stuk asfalt van 243 kilometer ten minste 3 dagen uit te trekken. Huur een surfboard, smul van de befaamde fish ‘n chips, ga zwemmen in de oceaan, geniet van prachtige uitzichtpunten en laat je verrassen in Great Otways National Park. We zijn er zeker van dat de Great Ocean Road een plekje zal bemachtigen in je ‘Meest Favoriete Roadtrips’ ter wereld.

Van Grampians National Park naar de Great Ocean Road: 180 km / 2,5 uur rijden

Waar verblijven: Panmure Campground (gratis), Beauchamp Falls Reserve (gratis), Kennett River Family Caravan Park ($35-41/nacht) & Sharps Track Campground (gratis)

Melbourne

Na een mooie roadtrip doorheen spectaculaire natuur is het opnieuw tijd voor een wereldstad! De ‘culturele hoofdstad’ van Australië is een stad die zelden teleurstelt. Overheerlijk eten, geweldige architectuur en een levendige muziekscene: Melbourne verdient zeker een plekje op je reisroute door Australië. Voor wie van Melbourne het eindpunt van zijn reis door Australië maakt, is het perfecte plek om nog even helemaal te ontspannen of net het allerlaatste uit je reis te halen!

Van de Great Ocean Road naar Melbourne: 100 km / 1,5 uur rijden

Hoewel een roadtrip van Adelaide naar Melbourne nog maar het tipje van de ijsberg is, geeft deze reisroute je al een indrukwekkend overzicht van alles wat Australië te bieden heeft. Wereldsteden die nooit vervelen, proeven van de ‘Ozzy beach bum’-lifestyle, heerlijke natuur en wildlife, en ki-lo-meters aan spectaculaire panoramas! En als we bovendien eens heel eerlijk mogen zijn: hoe lang je hier ook verblijft, het smaakt altijd naar meer!

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

De mooiste plekjes in Grampians National Park.

De mooiste plekjes in Grampians National Park.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

De mooiste stops op de Great Ocean Road, Australië.

De mooiste stops op de Great Ocean Road, Australië.

Wat moet je zeker zien in Great Otway National Park?

Wat moet je zeker zien in Great Otway National Park?

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Geef een reactie