Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

“I crossed the Nullarbor”. Met gepaste trots kopen we een pin met dit opschrift in een stoffig tankstation op het einde van onze rit. Twee minuten onze benen strekken voelt bijna even goed als een bezoekje aan een 5-sterren wellness, want de voorbije drie dagen zaten we non-stop achter het stuur geplakt. Hoewel de rit op zich de hoofdactiviteit is, zijn er toch verrassend veel must-see’s in dit enorme gebied.Een straatje zonder eind, monotone landschappen en onze blik op oneindig: dit is de Nullarbor!

Wat is de Nullarbor?

Nullarbor betekent letterlijk ‘geen bomen’. Met ‘de Nullarbor’ wordt vaak verwezen naar de Eyre Highway tussen Norseman (West-Australië) en Ceduna (Zuid-Australië), maar eigenlijk is er maar een heel klein gebied waar er effectief geen bomen te vinden zijn. De weg tussen Norseman en Ceduna beslaat maar liefst 1200 kilometer, dus de meeste reizigers lassen enkele tussenstops in om te overnachten. Wij staken de Nullarbor over in drie dagen en hoewel het toch goed doorrijden is, is dit zeker haalbaar!

Sommige reizigers zullen beweren dat er niets te zien is en dat het vooral een saaie rit is, maar de Nullarbor wordt internationaal erkend als ‘Iconic Journey of Australia’ en geldt down under als een ‘rite of passage’ voor reizigers, een overgangsritueel waarna je er pas echt bij hoort. Dus, of het nu met de auto, trein of fiets is, je moet het op z’n minst één keer in je leven gedaan hebben!

Benzine, water en voedsel.

Het doorkruisen van de Nullarbor is financieel wel even slikken. Benzineprijzen liepen hier op tot 3,45 dollar per liter, terwijl dat in de ‘bewoonde’ wereld vaak slechts 1,70 dollar was. Toch zal je hier zeker een aantal keer moeten tanken. Sommige tankstations zijn honderden kilometers van elkaar verwijderd, dus zomaar even een tankstation skippen is meestal geen optie. We lijsten hieronder alle tankstations tussen Norseman en Ceduna voor je op en hoeveel kilometer ze van Norseman verwijderd liggen. Via deze app kan je dan op voorhand even alle prijzen opzoeken (de verschillen zijn soms groot!) en kan je je tankbeurten vooraf inplannen:

  • Balladonia: 191 km 
  • Caiguna: 372 km
  • Cocklebiddy: 437 km
  • Madura: 528 km
  • Mundrabilla: 644 km
  • Eucla: 709 km
  • Border Village: 750 km
  • Nullarbor: 905 km
  • Yalata: 997 km
  • Nundroo: 1049 km
  • Penong: 1128 km
  • Ceduna: 1201 km

Water is al helemaal schaars op deze route, dus zorg dat je zelf genoeg voorraad ingeslagen hebt in Norseman (of Ceduna in omgekeerde richting). Wie een beperkt budget heeft slaat ook best genoeg mondvoorraad in want de prijzen gaan onderweg steil de hoogte in. Zo kost een blikje cola bijvoorbeeld maar liefst 6 dollar.

De supermarkt in Norseman sluit op zondag om 12 uur ‘s middags. We geven dit voor de zekerheid even mee zodat je niet zoals ons voor een gesloten deur staat net voor je aan de volledige rit begint 😉 .

Bij de grensovergang tussen West-Australië en Zuid-Australië mag je geen fruit en groenten de grens overbrengen. Hou hier dus rekening mee wanneer je inkopen doet. Van Norseman naar Ceduna passeer je de grensovergang pas in Ceduna en in omgekeerde richting is de grenscontrole op de effectieve grens te vinden.

Overnachten

Aan slaapplekken geen gebrek op de Nullarbor. Bijna elk tankstation heeft namelijk kampeerplaatsen (mét of zonder elektriciteitsaansluiting) en kamers ter beschikking, en daarnaast zijn er ook heel wat gratis kampeerplekjes te vinden! Wij gebruikten de app ‘Wikicamps’ om vooraf onze slaapplekken in te plannen. Deze app kost eenmalig €4,99, maar wij gebruikten de app elke dag tijdens onze reis van Perth naar Melbourne, dus het is zeker een goede ‘investering’!

Wat is er te zien?

Nasa Skylab

Een eerste stop op de Nullarbor is er eentje die geheel onverwacht was voor ons en letterlijk uit de lucht kwam gevallen! Bij de Balladonia Roadhouse vind je een klein museum waar een brokstuk van het Nasa SkyLab te vinden is, een soort voorloper van het ISS-ruimtestation. Het lab stortte in 1979 neer op aarde, waarbij verschillende stukken terecht kwamen op de vlaktes van de Nullarbor. Heel cool om iets aan te raken dat zich ooit in de ruimte bevond! Het ‘museum’ is volledig gratis en er zijn nog een paar andere coole dingen te vinden.

90 Miles Straight

“90 Miles Straight”, een niet te missen roadsign kondigt de langste rechte baan van Australië aan. Een weg van maar liefst 146,6 kilometer zonder dat er ook maar één klein bochtje te bespeuren valt. Het einde van de baan wordt niet aangegeven, maar je zal vanzelf wel merken wanneer er eindelijk nog eens een bocht in zicht is!

Wildlife

Net als in de rest van Australië valt er ook op de Nullarbor enorm veel wildlife te spotten! Hou je ogen open voor kangoeroes, wombats, hagedissen, adelaars, dingo’s en zelfs wilde kamelen! Vanaf de kliffen kan je tijdens juni en augustus ook walvissen spotten en de rest van het jaar vind je er misschien dolfijnen, zeearenden, ospreys en zeeleeuwen. 

Door het open landschap en de grote aanwezigheid van wildlife is het niet aangeraden om na zonsondergang nog te rijden. De hoeveelheid roadkill die je onderweg tegenkomt is niet op twee handen te tellen en vaak wordt het aanrijden van een dier niet gedekt door de verzekering! Daarnaast kan niet iedereen een aanrijding met een kangoeroe van tachtig kilo navertellen, dus je kan het maar beter laten.

Nullarbor National Park

Zoals reeds gezegd wordt de term ‘Nullarbor’ gebruikt voor het volledige stuk tussen Norseman en Ceduna, maar eigenlijk bestaat het Nullarbor National Park slechts uit een beperkt gebied. Het gaat om een oppervlakte van 323 vierkante kilometer en is een officieel beschermd natuurgebied. Hier vind je het kaalste stuk van de rit, waardoor je direct begrijpt waaraan het park zijn naam te danken heeft.

Bunda Cliffs

Een van de indrukwekkendste must-see’s onderweg zijn zonder twijfel de Bunda Cliffs. Deze kliffen maken deel uit van de langste ononderbroken lijn van zeekliffen ter wereld! Het voelt hier echt als the edge of the world en met een beetje geluk zie je zelfs een paar walvissen passeren in de verte! Je vindt hier verschillende gratis kampeerplekjes, waarbij je zo dicht bij de rand kan kamperen dat je toch zeker driedubbel zal checken of die handrem nu écht wel opstaat. Maar de uitzichten die je ervoor in de plaats krijgt zijn onbeschrijfelijk. Beter dan dit wordt het niet!

Scenic Lookouts

Wie graag van de uitzichten wil genieten vanop een veilige afstand kan terecht bij de verschillende Scenic Lookouts. Hier parkeer je je auto wat verderop en wandel je enkele meters langs een omheining tot aan het uitzichtpunt. Ideaal voor mensen met hoogtevrees of wie reist met kleinere kindjes. Maar ook wie de kliffen al vanop een ander punt kon aanschouwen moet hier minstens één keer stoppen, want uiteraard werden enkel de mooiste plekjes gekozen voor deze lookouts!

Lake Macdonnell

Een laatste stop voor je Ceduna binnenrijdt is er eentje bij Lake Macdonnell. Om het meer te bereiken moet je even een omweg maken via een onverharde weg, maar dat is bij de juiste omstandigheden zeker de moeite! Wanneer er voldoende water in de zoutpannen staat krijg je een gek fenomeen waarbij het water aan de ene kant van de weg blauw kleurt en aan de andere kant knalroze! Kom je net zoals ons tijdens een droge periode, dan is het water opgedroogd en is er alleen een lichtroze laag zout te vinden. Iets minder spectaculair, maar nog steeds leuk om te zien!

Ceduna

Allright! Veilig en wel aangekomen in Ceduna? Dan heb je officieel de Nullarbor doorkruist! De ‘I crossed the Nullarbor’-pin is je welverdiende ereteken, je vindt het hier terug in elk tankstation! Verwen jezelf vervolgens met schelpdieren want Ceduna staat bekend om zijn heerlijke verse oesters. Stop zeker even bij de Ceduna Oyster Barn net na de grenscontrole (WA-SA-border), want alles is hier om duimen en vingers bij af te likken. We waren van plan om gewoon een paar oesters te proeven, maar eindigden met een volledige maaltijd van oesters, sushi en fish ‘n chips!

Wie zegt dat de rit tussen Norseman en Ceduna eerder saai is, heeft het goed mis! Er valt verrassend veel te spotten in het monotone landschap en het doorkruisen van de Nullarbor staat bij veel Australiërs op de bucketlist. En terecht!

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een dag in Two Peoples Bay Nature Reserve.

Een dag in Two Peoples Bay Nature Reserve.

Geef een reactie