Wat je niet mag missen in Ikara – Flinders Ranges National Park.

Na uren rijden veranderen de eindeloze vlaktes van Zuid-Australië langzaamaan in heuvels die vervolgens uitgroeien tot bergketens zover je kan kijken. Plots bevinden we ons in een totaal andere wereld! Flinders Ranges werd ons warm aanbevolen door vrienden met meer Ozzy-experience, en die gouden tip geven we maar al te graag door! De enorme bergkammen strekken zich uit van de Spencer Gulf in het zuiden tot diep in het hartland van Australië, de ‘Outback’. Je vindt er woeste berglandschappen, komt er in contact met de Aboriginal-cultuur en ontmoet er gegarandeerd enkele geliefde inheemse diersoorten. De Flinders Ranges zijn een waar hikers-paradijs, maar ook voor wie het liever wat rustiger aan doet valt er meer dan genoeg te beleven! Hieronder vind je een overzicht van wat je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Flinders Ranges National Park.

Handig om te weten

Flinders Ranges ligt in het binnenland van Zuid-Australië, een flink stuk weg van de kustlijn. Het is de plek waar we ons het diepst in de outback gewaagd hebben! Het park bevindt zich op zo’n vijf uur rijden van Adelaide, dus wie langs de kust roadtript zal een omweg moeten maken om het park te bezoeken. Gelukkig is zo’n ‘small Ozzy detour’ snel vergeten want Flinders komt absoluut in ons lijstje met favoriete bestemmingen in Australië terecht! De belangrijkste dichtstbijzijnde dorpjes zijn Hawker (55 km) en Quorn (121 km), maar in het park zelf vind je bij het Wilpena Pound Visitor Centre ook een winkeltje en tankstation. Trek ten minste twee dagen (en dus drie nachten) uit om de Flinders Ranges te bezoeken. Wie meer tijd heeft raden we zeker aan om langer te blijven!

Om Flinders Ranges National Park te bezoeken betaal je een toegangsprijs van 12 AUD per auto en dat kan je online doen.

Overnachten

Er zijn verschillende campings te vinden binnen de grenzen van het park. We raden aan om bij voorkeur te overnachten in het Wilpena Park Caravan Park of in het Wilpena Pound Resort. Deze plek wordt officieel gerund door het park en van hieruit starten dan ook heel wat wandelingen waardoor je de auto gewoon kan laten staan. Er zijn toiletten, douches en zelfs een zwembad! Voor wie elektriciteit nodig heeft zijn er ook enkele powered sites aanwezig. Een overnachting op een unpowered site kost 30 AUD en boeken kan gewoon online!

Hikes en uitzichtpunten in Flinders Ranges

Stokes Hill Lookout

De kleuren van de bergketens en het landschap van de outback zijn op hun best bij zonsopgang of zonsondergang. Geen enkele gids voor het Flinders Ranges nationaal park zou compleet zijn zonder je aan te moedigen om ten minste één keer de dag te starten of te eindigen bij één van de vele lookouts. Stokes Hill Lookout is daar eentje van en voor velen een favoriet! Vanaf Stokes Hill Lookout heb je een 360° view op de volledige omgeving, het is dus de perfecte plek om te genieten van de sunset met een lekker koud biertje. Je krijgt alleen maar extra goesting om te ontdekken wat het park nog meer in petto heeft!

We moeten jullie wel waarschuwen: de weg ernaartoe is nogal heftig. Wat Google-speurwerk leerde ons dat de weg officieel ‘4WD’s only’ (four wheel drive) was, maar ook best doenbaar met een gewone ‘2WD’. Het werd een spannend hotseknots-ritje met dichtgeknepen billen terwijl ons karretje van put naar bult stuiterde, maar op een kapot gespatte waterbidon na kwamen we in één stuk toe op het uitkijkpunt! Zonder 4WD het uitzichtpunt bereiken is dus mogelijk, maar we gaan het toch absoluut niet aanraden. Volledig op eigen risico dus!

PS: op deze plek vind je, net als op heel wat andere in dit park, ‘luisterpalen’, waar je te weten kan komen wat deze plek betekent voor de Aboriginals uit dit gebied, of welke rol ze speelt in hun verhalen. Héél interessant!

Mt. Ohlssen Bagge

 • Lengte: 8 km (return)
 • Duur: 2,5 à 3 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Startpunt: Wilpena Pound Visitor Center

Mt. Ohlssen Bagge was onze favoriete hike in het park! Via een stevige klim bereik je de top van Mount Ohlssen Bagge en wordt je beloond met een prachtig 360° view over de volledige vallei. Er zijn enkele steile stukken in de wandeling, dus zorg dat je zeker schoenen met veel grip draagt! De wandeling is soms pittig, maar onderweg kruisten we zelfs families met kindjes dus laat je zeker niet afschrikken. Tijdens de hike heb je al een prachtig zicht op de omgeving, dus ook voor wie de top niet haalt blijft het een mooie wandeling. De weg is goed aangegeven via markeringen, maar het kan altijd handig zijn om een offline kaart bij de hand te hebben.

Mount Ohlssen Bagge is vooral populair tijdens zonsopgang en zonsondergang, dus wie hier de dag wil starten of eindigen neemt best een goede zaklamp mee. Doe je maar één wandeling in Flinders Ranges? Doe dan zeker deze!

St Mary

 • Lengte: 14.6 km (out & back), 21,5 km (loop route) 
 • Duur: 6 uur / 9 uur
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Startpunt: Wilpena Pound Visitor Center

Wegens tijdsgebrek waren we zelf helaas gedwongen om deze wandeling te skippen, maar we hoorden heel wat reizigers op de camping vol lof spreken over de St. Mary hike en willen hem dan ook zeker aan jullie aanbevelen! St. Mary is het hoogste punt van de Flinders Ranges (1171 meter) en een belangrijke plaats voor de inheemse bevolking van Adnyamathanha. De inheemse bevolking vraagt om de top te respecteren en dus niet tot helemaal boven te wandelen. Het is beter om enkel tot aan de Tanderra Saddle te hiken, maar ook vanaf daar zou je een prachtig uitzicht krijgen! Je kan kiezen om de ‘korte’ route van 14,6 kilometer te nemen waarbij je via hetzelfde pad terugkeert of je kan de langere route nemen waarbij je een lus maakt van 21,5 kilometer. 

Bunyeroo Scenic Road

De Bunyeroo Scenic Road is zonder twijfel de mooiste route doorheen Flinders Ranges nationaal park! De weg is unsealed (niet geasfalteerd), het is dus aangeraden om de Bunyeroo Scenic Road met een 4×4 af te leggen. Er zijn verschillende uitzichtpunten op de route te vinden zoals Razorback Lookout en Bunyeroo Valley Lookout. Hier krijg je een prachtig panoramisch uitzicht over de bergen en het bleek één van onze favoriete plekken in het park. Heb je geen 4WD? Geen probleem. Wij bereikten de twee lookouts met een 2WD en dat ging prima, doe het gewoon heel rustig aan.

Wildlife spotten

De Flinders Ranges zijn de thuisbasis van enkele inheemse Australische diersoorten. Er zijn heel wat kangoeroes in de buurt, dus de kans dat je er eentje spot is heel groot. Zorg daarom dat je heel voorzichtig rijdt (vooral in de ochtend en avond), gezien ze zonder enige waarschuwing de weg kunnen opspringen (wij kunnen ervan meespreken!). Daarnaast kan je er emoes, arenden, hagedissen, papegaaien, echidna’s en verschillende buideldieren zien, maar de echte ster van de show is hier de yellow-footed rock-wallaby. Deze kleine schattige dieren worden vaak gevonden rond Wilpena Pound en Branchina Gorge, meestal in de vroege ochtend en late middag. Helaas hadden wij geen geluk.

Er zijn ook een paar ‘indringers’ te vinden, zoals deze geitjes. Helaas vormen ze een bedreiging voor de inheemse diersoorten en ziet men de dieren dus liever gaan dan komen.

Arkaroo Rock

 • Lengte: 3 km (loop)
 • Duur: 45 minuten à 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Startpunt: Arkaroo Rock parking

Arkaroo Rock is een belangrijke rotskunst-site voor de Adnyamathanha-bevolking en het is daarnaast ook een prachtige wandeling ondanks de korte afstand. Vanaf de parkeerplaats wandel je via een lus omhoog waarbij je een uitzicht krijgt over de vallei. Eenmaal halverwege kom je tot bij de rots waar verschillende tekeningen op te vinden zijn. Op de parking zijn ook informatieborden te vinden die je wat meer informatie geven over de geschiedenis en betekenis van de kunst. Leuk om even de benen te strekken!

Sterren kijken

Flinders Ranges National Park kent heel weinig lichtvervuiling waardoor je ‘s nachts een adembenemende sterrenhemel te zien krijgt. Blijf dus na zonsondergang nog even hangen bij een uitzichtpunt, doe alle lichten uit (dus ook geen gsm) en laat je volledig verrassen. We zagen nog nooit zo’n indrukwekkende sterrenhemels als in Australië!

Wangara Lookouts

 • Lengte: 9 km (return)
 • Duur: 2 uur 
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Startpunt: Wilpena Pound Visitor Center

Wangara Lookouts is een geweldige wandeling en uitkijkpunt in de buurt van de Wilpena Pound Camping. Zittend op een heuvel boven de historische Hills Homestead, bieden de twee uitkijkplatforms een prachtig zicht op de omliggende bergen. De relatief makkelijke wandeling is ideaal om tijdens een namiddag rechtstreeks vanuit de camping te maken. Je volgt de eerste 3,3 kilometer een vlak schaduwrijk pad vanaf het bezoekerscentrum tot aan de oude hoeve. Vanaf daar hoef je enkel nog 600 meter te klimmen naar het hoogste uitkijkplatform. Indien de steile klim iets teveel voor je is kan je ook 300 meter klimmen tot aan het onderste uitkijkplatform. Let wel op: wanneer het nat is kan de ondergrond glad zijn. Trek dus zeker schoenen aan met een goede grip.

Hoewel de kustlijn van Zuid-Australië zeker de moeite is om te ontdekken waren we vooral onder de indruk van het bergachtige binnenland in the outback. De wandelingen met spectaculaire vergezichten, het massaal aanwezige wildlife en de rijke geschiedenis maken van Flinders Ranges een geweldige bestemming!

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Adelaide naar Melbourne.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

Reisroute: een roadtrip van Perth naar Adelaide.

De mooiste plekjes in Grampians National Park.

De mooiste plekjes in Grampians National Park.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Een bezoek aan Coffin Bay National Park zonder 4×4.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

Een bezoek aan Dhilba Guuranda-Innes National Park, Australië.

De mooiste stops op de Great Ocean Road, Australië.

De mooiste stops op de Great Ocean Road, Australië.

Wat moet je zeker zien in Great Otway National Park?

Wat moet je zeker zien in Great Otway National Park?

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Een reisgids voor het doorkruisen van de Nullarbor.

Geef een reactie