Zo maak je de mooiste reisfoto’s.

Iedereen kent wel die drang om een stukje van je mooie reis mee naar huis te nemen door middel van vakantiefoto’s. Niets zo fijn als door een fotoalbum te bladeren van een reis die je een aantal jaar geleden gemaakt hebt en zo herinneringen op te halen. In dit artikel leggen we uit hoe je de mooiste reisfoto’s kan maken! Je hoeft zeker geen dure spiegelreflexcamera aan te schaffen. De camera van een smartphone is al meer dan genoeg!

Leer je camera kennen

Of je nu met een spiegelreflex, digitale camera of een smartphone fotografeert: het is belangrijk dat je je camera leert kennen. Zoek eens uit welke instellingen je camera bezit en oefen er alvast een paar keer mee.

Wacht op het juiste licht

Zonsopgang
Golden hour

Dit is onze meest waardevolle tip, fotografie draait nu eenmaal rond het vastleggen van licht. De meeste plekken zijn op hun mooist tijdens zonsopgang, -ondergang en tijdens golden hour; dit is een uur na zonsopgang en een uur voor zonsondergang. Niet alleen heb je dan de mooiste omstandigheden om je foto’s te nemen, je hebt ook heel wat kans om toeristische plekken helemaal voor jezelf te hebben (vooral met zonsopgang!). Een win-win als je het ons vraagt! 

Ook bij slecht weer hoef je niet te panikeren, een bewolkte dag is eigenlijk beter dan een heel erg zonnige dag. Het licht is dan veel zachter waardoor je geen last hebt van harde schaduwen en scherpe contrasten in je beeld.

Beweeg

Lager perspectief
Hoger perspectief

Neem je foto’s niet gewoon van op ooghoogte. Probeer verschillende standpunten uit. Soms zien foto’s er heel wat interessanter uit wanneer ze van een hoger of lager standpunt gefotografeerd worden.

Probeer verschillende bewerkings-apps

Zelf zijn we geen fan van gephotoshopte foto’s die ervoor zorgen dat een plaats er veel mooier uitziet dan het werkelijk is. Maar er is natuurlijk niets mis met een fotobewerkingsapp die de kleuren wat levendiger maakt en zo het uiterste uit je foto haalt! Zelf maken we vooral gebruik van Adobe Lightroom. Dit is een betalende app voor je computer, maar er bestaat ook een gratis versie voor op je smartphone! Ook apps als ‘VSCO’, ‘Afterlight’ of ‘Snapseed’ zijn goede opties. 

Fotografeer je niet met je smartphone, maar met een echte camera? Schiet je beelden dan in RAW in plaats van JPG. Hierdoor heb je later veel meer bewerkingsmogelijkheden.

Sta zelf ook in beeld

Het is ook interessant om een persoon in je beeld te plaatsen. Vaak zie je pas hoe impressionant sommige plekken zijn als er iemand ‘for scale’ bij staat. En nee, dan hebben we het niet over selfies waarop je amper nog iets van de omgeving ziet ;). Ga wat verderop staan en geef de omgeving de hoofdrol in je foto’s.  Poseer je niet graag? Geen probleem, zelf staan we eigenlijk ook niet zo graag voor de lens. Neem dan liever foto’s van spontane momenten! Zo wandelen wij soms een paar meter achter elkaar en nemen dan foto’s van de andere zonder dat die het weet. Spontane foto’s zijn vaak ook de mooiste foto’s.

Maak wél gebruik van tegenlicht

Eén van de ‘dogma’s’ van de fotografie is dat je niet bij tegenlicht zou mogen fotograferen. Niets van aantrekken, dit kan zeker wel! Grote kans dat je net een leuk effect in je foto krijgt, waar de zonnestralen vanaf spatten. Speel met de lichtbron door deze net op het randje achter je object te plaatsen, hierdoor krijg je een soort gouden ‘halo’ effect.  Vooral tijdens golden hour kan je op deze manier heel mooie beelden krijgen!

Fotografeer zonder flits

Fotograferen met flits is een kunst op zich. Vaak zijn foto’s veel mooier wanneer je deze zonder flits genomen hebt! Ja, zelfs wanneer het al bijna donker is! Je kan de foto altijd later weer lichter maken met een fotobewerkingsapp.

Heb geduld

Mensen vragen ons soms hoe we het voor elkaar krijgen om altijd ‘alleen’ te zijn op een populaire plek. Zoals eerder gezegd proberen we vaak om er met zonsopgang of -ondergang te zijn. Maar ook dan moeten we de plaats vaak met anderen delen. Meestal moet je gewoon geduld hebben tot er niemand in je beeld loopt. Geniet dus nog even van de prachtige omgeving terwijl die vers gedropte buslading toeristen hun honderden foto’s weggeklikt hebben, en wacht je eigen momentje af.

Respecteer je omgeving

Geen enkele foto is het waard om de omgeving te schaden. Blijf steeds op de voorziene paden als dit gevraagd wordt. We hebben het al vaak genoeg meegemaakt: mensen die het nodig vinden om over afsluitingen te springen om een foto te nemen, amper een halve meter verder dan wat je vanop het paadje zelf zou kunnen vastleggen. Het heeft geen enkele zin, maar je kan er grondige schade mee aanrichten. Zo werd de Mariposa Grove met Giant Sequoia’s in Yosemite NP speciaal heraangelegd om de bomen te beschermen. Hun wortels bevinden zich namelijk in een erg breed uitwaaierend netwerk nét onder de bodem. Alle geasfalteerde paden werden verwijderd en vervangen door een netjes afgezet boomschormspad zodat de wortels van deze prachtige reuzen zich weer in volle vrijheid kunnen ontwikkelen. Helaas zagen we echter de ene na de andere toerist zich daar niets van aantrekken, over de omheining springen en honderden selfies te nemen…

Er zijn plaatsen in de natuur die eeuwen nodig hebben gehad om te groeien tot wat ze nu zijn, terwijl ze door toeristen in een oogwenk vernield kunnen worden. Heb dus gewoon respect voor de omgeving, laat geen afval achter en houd het volume een beetje laag. Zo kan iedereen nog jaren genieten van dezelfde mooie plekken!

45 dagen op reis met 20 officiële vakantiedagen in 2024.

45 dagen op reis met 20 officiële vakantiedagen in 2024.

Wat is bikepacken en hoe begin je eraan?

Wat is bikepacken en hoe begin je eraan?

Goedkoop reizen: bestemmingen van goedkoop naar duur.

Goedkoop reizen: bestemmingen van goedkoop naar duur.

10 leuke reisfilms om bij weg te dromen.

10 leuke reisfilms om bij weg te dromen.

Tips om het noorderlicht te spotten!

Tips om het noorderlicht te spotten!

DIY Project: van busje naar camper voor amper €1000.

DIY Project: van busje naar camper voor amper €1000.

De ultieme ‘Roadtrip Packing List’.

De ultieme ‘Roadtrip Packing List’.

Zelf je reis plannen of toch maar een groepsreis?

Zelf je reis plannen of toch maar een groepsreis?

Budgettips: hoe maak je reizen betaalbaar?

Budgettips: hoe maak je reizen betaalbaar?

Reizen met Flixbus: de voor- en nadelen.

Reizen met Flixbus: de voor- en nadelen.

First things first: Hoe plan je een reis?

First things first: Hoe plan je een reis?

Geef een reactie