Budgettips: hoe maak je reizen betaalbaar?

Voor de meeste mensen is reizen momenteel verre van evident, maar dromen is gelukkig nog niet verboden! Jammer genoeg krijgen we heel vaak te horen dat mensen afzien van reizen omdat hun spaarboekje dat niet toelaat. Reizen hoeft echter helemaal niet zo duur te zijn. Oké, het gaat uiteraard steeds om een bepaalde som geld die je moet kunnen missen, maar gelukkig bestaan er heel wat manieren om jouw droomreis toch betaalbaar te houden! Hieronder beschrijven we enkele van onze budgettips!

Solden, solden, solden

Koop je reisbenodigdheden tijdens de solden! Zo hadden wij een bepaalde trekrugzak op het oog, maar die kostte meer dan €200. Tijdens de wintersolden was er maar liefst 45% korting op dat model! Bovendien kregen we als kerstcadeau ook toevallig een bon van €25 voor de winkel waar we de rugzak wilden kopen. Zo kochten we de rugzak die oorspronkelijk €210 kostte voor amper €90! Ook Black Friday is een dag om in het oog te houden! Het bedrijf waarbij we onze camper huurden voor een roadtrip door Ijsland gaf maar liefst 30% korting op deze Amerikaanse koopjesdag. Zo spaarden we vlotjes €500 uit. Dat kan tellen!

Een andere tip is om je reisspullen buiten het seizoen om te kopen. Koop je skikledij in de zomer en je bikini’s in de winter!

Kamperen, Airbnb of couchsurfing

Tijdens het kamperen verblijf je vaak op de meest adembenemende plaatsen!
Onze Airbnb in Marokko met een zicht over de hele stad.

Een goedkoper alternatief om te overnachten is je tentje meenemen en kamperen! Het is niet alleen gezellig, maar je spaart er ook tientallen euro’s per nacht mee uit. Geen fan van kamperen? Dan is Airbnb ook een leuke optie! Dit is een site waarbij mensen een kamer die leegstaat (of zelfs een volledige woning) verhuren aan reizigers. Een laatste alternatief is Couchsurfing. Dit is meestal zelfs volledig gratis! Het principe is dat je gratis bij iemand in de zetel mag blijven slapen, maar af en toe zijn er ook volledige kamers beschikbaar.

Wees flexibel

Uiteraard heeft niet iedereen de luxe om zijn vakantieperiode vrij te kiezen. Heb je echter wel die mogelijkheid? Reis dan buiten het hoogseizoen! Niet alleen is alles dan stukken goedkoper, het is meestal ook een pak rustiger waardoor je extra van je vakantie kan genieten. Een tweede tip is om een dagje vroeger of later op reis te vertrekken. Wanneer je vliegtickets met elkaar gaat vergelijken zie je dat die soms tientallen euro’s kunnen verschillen van de ene dag op de andere. Zo vlieg je de zaterdag bijvoorbeeld voor €275, terwijl je de dag erna op zondag voor €180 zou vliegen. Als je dus flexibel kan zijn met je reisdata loont het zeker de moeite om de verschillende opties eens naast elkaar te leggen.

Kook zelf

Als je kampeert of in een hostel of Airbnb verblijft is het een goed idee om zelf te koken. Zoek een supermarkt en ga aan de slag! Of nog beter, doe je inkopen op een gezellig lokaal marktje. Geen keukenprinses? Ga dan op zoek naar streetfood! Het is meestal heerlijk en kost bijna niets.

Boek geen tour, maar ga zelf op avontuur

Een georganiseerde tour kan heel relaxt zijn, want alles is voor je geregeld. Toch kan het een pak goedkoper zijn om diezelfde tour gewoon in je eentje te doen! Huur een fiets of neem het openbaar vervoer om er te geraken en ga op avontuur. Wie weet ontmoet je wel een aantal locals en heb je er direct een paar nieuwe vrienden bij! Dit geldt ook vaak voor groepsreizen. Helemaal niets mis mee natuurlijk, maar wanneer je er zelf op uit trekt kan het toch snel enkele honderden euro’s schelen.

Ga te voet!

In steden kan je op deze manier de kosten voor het openbaar vervoer of taxi’s uitsparen en in de natuur is het wandelen op zich een fijne activiteit. Alleen maar voordelen dus!

Zoek naar alternatieven voor toeristische trekpleisters

Dit is een tip die we de laatste tijd zelf meer en meer gebruiken. Er zijn een heleboel toeristische plekken waar een toegangsprijs gevraagd wordt, terwijl je wat verderop gratis en voor niets van hetzelfde (of zelfs mooier) uitzicht kan genieten. Zo waren wij deze zomer op reis in Duitsland waar we een bezoekje brachten aan Jasmund National Park. In dit park vind je een prachtig uitzichtpunt op de Königsstuhl. De Königstuhl kan je ook bezoeken in het Konigstuhl National Park, maar omdat je daar vlak op de Königstuhl staat zie je hem eigenlijk niet en je betaalt ook nog eens €9 per persoon entreegeld. Een ander voorbeeld is de Sigiriya Rock in Sri Lanka. Om deze rots op te mogen klimmen betaal je zo’n €30 per persoon. Wat verderop ligt een gelijkaardige berg van waar je een prachtig zicht op de Sigiriya Rock hebt en je betaalt er helemaal niets voor! Ook in IJsland spaarden we tientallen euro’s uit door te genieten van de warmwaterbaden in Mývatn in plaats van een bezoekje te brengen aan de Blue Lagoon.

Neem geen taxi vanaf de luchthaven

Heel vaak zoeken mensen de weg van de luchthaven naar het centrum niet op voorhand op waardoor ze, eenmaal aangekomen, een taxi moeten nemen. Taxi’s zijn zo goed als altijd de duurste optie, terwijl er meestal bussen, metro’s of treinen rijden voor tientallen euro’s minder! Zoek dit dus vooraf even op en je spaart er direct een pak geld mee uit.

Boek vooraf

Hoe fijn het ook soms is om op het moment zelf te beslissen wat je doet en waar je verblijft, toch is het meestal goedkoper om vooraf alles te boeken. Let hierbij wel op wat je annuleringsvoorwaarden zijn, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan wanneer je reisje niet kan doorgaan.

Zoek reiskosten op!

Wij zoeken altijd op reisblogs naar het budget die anderen spendeerden tijdens hun reis. Zo proberen we in te schatten hoeveel onze reis zal kosten en komen we niet voor onaangename verrassingen te staan! Ook wij schreven per bestemming een artikel waarin we onze reiskosten tot in detail bespreken. Er bestaat een handige site die per land aangeeft wat het gemiddelde budget per reiziger is.

Bonustip: spaar je muntjes!

Iets wat wij thuis altijd doen is onze muntjes sparen. Telkens we naar de winkel gaan gooien we ons wisselgeld in een bokaal om er onze volgende reis iets leuks mee te doen. Dit kan vanalles zijn: een massage, eens in een chique hotel slapen, eens stevig uitgaan of wanneer je er vroeg genoeg mee begint kan je er zelfs eens iets geks mee doen, zoals een helikoptervlucht maken. In één jaar sparen wij op die manier met z’n tweetjes vaak meer dan €100, mooi meegenomen dus!

Met deze tips wordt het misschien toch eindelijk mogelijk om dat ene land van je bucketlist te schrappen!

45 dagen op reis met 20 officiële vakantiedagen in 2024.

45 dagen op reis met 20 officiële vakantiedagen in 2024.

Wat is bikepacken en hoe begin je eraan?

Wat is bikepacken en hoe begin je eraan?

Goedkoop reizen: bestemmingen van goedkoop naar duur.

Goedkoop reizen: bestemmingen van goedkoop naar duur.

10 leuke reisfilms om bij weg te dromen.

10 leuke reisfilms om bij weg te dromen.

Tips om het noorderlicht te spotten!

Tips om het noorderlicht te spotten!

DIY Project: van busje naar camper voor amper €1000.

DIY Project: van busje naar camper voor amper €1000.

De ultieme ‘Roadtrip Packing List’.

De ultieme ‘Roadtrip Packing List’.

Zelf je reis plannen of toch maar een groepsreis?

Zelf je reis plannen of toch maar een groepsreis?

Zo maak je de mooiste reisfoto’s.

Zo maak je de mooiste reisfoto’s.

Reizen met Flixbus: de voor- en nadelen.

Reizen met Flixbus: de voor- en nadelen.

First things first: Hoe plan je een reis?

First things first: Hoe plan je een reis?

Geef een reactie