DIY Project: van busje naar camper voor amper €1000.

Na een paar heerlijke roadtrips met gehuurde wagens begon bij ons het idee te rijpen om zelf ook een ‘van’ te kopen. Aanvankelijk viel ons oog op een prachtige Volkswagen Westfalia, maar hoewel dit type campervan een echte streling voor het oog is zijn er ook heel wat nadelen aan verbonden. Zo haal je bijvoorbeeld niet veel meer dan 90km per uur op de autosnelweg. Bovendien zijn de auto’s ook al tientallen jaren oud waardoor de kans groot is dat je stukken zal moeten vervangen of erger nog, dat ze het begeven tijdens een reis.

Op zoek naar iets anders dus. Dat kwam er vrij snel en bovendien uit onverwachte hoek, want we mochten een Opel Vivaro overnemen binnen onze familie! Het is een busje dat niet té groot is waardoor je er gemakkelijk mee door de bergen kan manoeuvreren en op een gewone parkeerplaats kan staan.

Yes, het busje hadden we dus al! Maar toen kwam het moeilijkste deel: het busje omvormen tot een campervan met een vrij beperkt budget. Bovendien wilden we ons busje ook als volwaardige wagen kunnen gebruiken, dus alles moest terug om te vormen zijn naar de oorspronkelijke staat. Hieronder beschrijven we hoe we onze campervan bouwden voor slechts €1000.

Bed

Het leuke aan reizen met een campervan is dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over waar je zal overnachten, want je hebt steeds je eigen bed bij. Het belangrijkste in een campervan is dan ook het bed. Een bed voor twee persoon is doorgaans 2 meter lang en 1,4 meter breed en neemt dus best veel plaats in. Voor ons was het echter belangrijk om in de auto ook voldoende ruimte te voorzien om als het weer eens tegen zit ook gewoon binnen te kunnen blijven. Omdat het busje niet heel erg lang is hadden we het idee om een bed te maken dat je overdag kan dichtschuiven tot een soort zetel. Vervolgens: een ontwerp uittekenen, hout kopen in de de doe-het-zelfwinkel, alles op maat zagen en in elkaar zetten, en klaar is kees! We maakten het bed in twee afzonderlijke delen zodat we deze vlot uit de auto kunnen nemen. Online vonden we een geschikte matras die gemaakt was voor een zetelbed en dus voorzien was om in 3 te plooien, en daarmee was ons bed af.

De matras kostte ons €139,98 en het hout + wat schroeven kostten samen €75,09. Daarnaast kochten we ook nog kussenvulling voor €15,96. De lakens zelf namen we gewoon van ons bed thuis en de gekleurde kussens kochten we als souvenirs tijdens onze reis door Marokko.

Douche

Naast een bed wilden we ook graag een douche. Op een vorige roadtrip door Europa toen onze camper nog niet omgebouwd was, gebruikten we een douchezak van zo’n 10 liter die  kon opwarmen in de zon. Hoewel dit een goedkope optie was vonden we het net niet handig genoeg. Er zat geen druk op het water en 10 liter was net te weinig om allebei te kunnen douchen, dus zochten we een ander alternatief. Online vonden we een douchesysteem met pomp die werkt op een 12V stekker. Perfect! Om genoeg (warm) water te hebben kochten we een zwarte bidon van 30 liter die we op ons dak kwijt konden waardoor het water kan opwarmen door de zon. Om niet constant de motor te moeten laten draaien wanneer we de pomp van de douche willen gebruiken vonden we bij Lidl een powerbank waarop je een 12V stekker kan aansluiten en die trouwens ook kan aangesloten worden op startkabels wanneer je autobatterij plat is. Twee vliegen in één klap dus!

Op onze vorige reis merkten we dat buiten douchen op onze blote voeten niet altijd even aangenaam of proper was, dus gebruikten we een rolblad voor plantenuit de Ikea waar we de wieltjes niet onder monteerden. Dit gebruikten we als onderlegger voor op te douchen! Jammer genoeg ging onze douche stuk nog voor we hem konden uittesten. We krijgen een nieuwe opgestuurd en zullen hem dus pas later kunnen uittesten.

Het douchesysteem kostte €21,90 en voor de powerbank betaalden we €45,98. Een grote zwarte bidon was zeldzamer dan verwacht en daar betaalden we maar liefst €18,5 voor (heel prijzig als je weet dat witte bidons te krijgen zijn voor minder dan €1). Het houten plankje voor planten hadden we nog thuis liggen. 

‘Living’

Omdat reizen in Europa jammer genoeg gelijk staat aan ‘af en toe een regenbui’ wilden we graag ook een gezellige ruimte binnen creëren. Wat volgens ons absoluut onmisbaar is in een kleinere campervan zijn draaistoelen, hierdoor maak je de ruimte heel wat groter en creëer je ook extra zitplaats. Jammer genoeg kost een op maat gemaakt draaiplateau voor een Opel Vivaro €239. Omdat we ‘t liefst beide stoelen draaibaar wilden maken zou deze uitgave waaaaay out of our budget zijn. We vreesden dus dat we dit plan nog even zouden moeten opbergen. Gelukkig ontdekten we na enig internet-speurwerk zogenaamde ‘universele’ draaiplateau’s, waarbij je zelf de nodige gaatjes nog op maat moet boren. Challenge accepted! Na alles drie keer af te meten waagden we ons met een bang hartje aan het boren in het metaal van de autostoelen, maar uiteindelijk ging dit vrij vlot, jippie!

Om bij slecht weer ook binnen te kunnen koken en eten kochten we een plooitafel die net in onze ‘living’ past. Deze tafel kunnen we daarnaast ook makkelijk buiten gebruiken, samen met twee kampeerstoeltjes die we thuis nog vonden.

De kostprijs van de draaistoelen (+ de nodige bouten en moeren) kwam neer op €186,43. Het tafeltje kostte €30 en omdat we de kampeerstoelen nog thuis hadden liggen kostte dit ons niks.

Gordijnen

Om toch wat privacy te hebben in je camper zijn gordijnen vrij essentieel. Al snel viel het ons op dat op maat gemaakte gordijnen voor campers ontzettend duur zijn. Op zoek naar een alternatief dus: zelf gordijnen maken. Om wildkamperen mogelijk te maken zochten we een dikke stof die volledig verduisterend is, maar dat bleek helaas ook duurder uit te vallen dan aanvankelijk gedacht. De oplossing vonden we opnieuw online: een goedkope dunne witte stof in combinatie met een verduisterende ‘folie-stof’. Deze moesten we dan nog zelf op maat snijden en aan elkaar naaien. Een bijkomend voordeel bij deze gordijnen is dat ze ook de warmte wat buitenhouden! We naaiden achteraf nog lintjes met drukknopen aan de gordijnen waardoor we ze overdag gemakkelijk kunnen oprollen. Om de gordijnen in onze camper te bevestigen gebruikten we zelfklevende Velcro. Voor de ruiten vooraan in de auto kochten we wel op maat gemaakte zonweringen, want de kost hiervan weegt niet op tegen de moeilijkheidsgraad om dit zelf te maken.

De gordijnstof kostte ons slechts €29,95 en voor de Velcro betaalden we €22,57. De lintjes en drukknopen vonden we bij onze ouders in de naaikoffer. Voor de zonneweringen betaalden we €59,99.

Vloer

De vloer van ons busje is bekleed met tapijt en dat is in een campervan niet zo handig. Je hoeft maar één keer te hike door een modderig gebied en je van is voor de rest van de reis vuil. Hier wilden we een oplossing voor vinden. Twee houten platen op maat zagen en vervolgens bekleden met vinyl met parketmotief et voila: perfect! De twee platen laten we los in de auto liggen, zodat we deze er ook gemakkelijk terug uit kunnen halen. Het gewicht van het bed zorgt ervoor dat deze mooi blijven liggen.

Voor de houten platen betaalden we €25, maar voor het kleine stukje vinyl moesten we maar liefst €45,46 ophoesten. Oeps, iets duurder dan we hadden verwacht. .

Opbergruimte

Ook niet onbelangrijk op een roadtrip: opbergruimte! Het is dus zaak om onze kleine ruimte zo optimaal mogelijk benutten. Om extra opbergruimte te creëren bouwden we ons bed wat in de hoogte waardoor we heel wat spullen onder het bed kwijt konden. Daarnaast kochten we een tweedehands dakrek en een ladder om gemakkelijk op ons dak te geraken. Later willen we graag nog de helft van het dakrek met houten planken bekleden zodat we ons eigen ‘terrasje’ altijd met ons mee hebben.

Dakrek: €135

Ladder: €75

Surf

In juli 2020 maakten we een surfreis door Nederland en Duitsland, dus moesten we ook onze surfboards mee in de camper krijgen. Door ons dakrek was dit geen enkel probleem, al moesten we er wel voor zorgen dat onze boards niet gestolen konden worden. De oplossing hiervoor vonden we alweer online: spanriemen verweven met staaldraad en een slot die eigenlijk bedoeld zijn om een kano op je dak vast te maken. Maar ook perfect om onze boards vast te maken aan ons dakrek. Daarnaast kochten we nog schuimrollen om niets te beschadigen en ook een sleutelkastje om onze autosleutel in kwijt te kunnen wanneer we de zee in gaan.

Spanriemen: €70

Schuimrollen: €10

Sleutelkastje: €30

Afdak

Om ook buiten een gezellige zitplaats te hebben en ons wat te beschermen van regen of felle zon gebruikten we een zeil dat we met behulp van tentstokken aan ons dakrek konden spannen.

Het zeil hadden we al omdat we dit ook gebruiken op ons dakterras, dus hier moesten we niets extra voor betalen. De tentstokken kostten ons €20.

Afwerking

Last but not least: onze campervan gezellig maken met lichtjes, mooie kussens, dekentjes, plantjes, houten bakken om ons gerief in kwijt te kunnen, …

Dit alles kostte ons €44,23.

Keukengerief

Om de kosten tijdens het reizen te drukken is het slim om zelf te koken. We hadden al een volledig kookset dus deze gaat mee de camper in. Verder vonden we thuis een bidon van 10l met een kraantje die we via een handig systeem in de camper bevestigden. Hierdoor hebben we altijd voldoende drinkwater bij.

In totaal kostte het ombouwen van onze campervan zo’n €1100. ‘Money well spent’ wat ons betreft, want het was een heel leuk DIY-projectje en zal onze roadtrips in de toekomst heel erg comfortabel maken!

45 dagen op reis met 20 officiële vakantiedagen in 2024.

45 dagen op reis met 20 officiële vakantiedagen in 2024.

Wat is bikepacken en hoe begin je eraan?

Wat is bikepacken en hoe begin je eraan?

Goedkoop reizen: bestemmingen van goedkoop naar duur.

Goedkoop reizen: bestemmingen van goedkoop naar duur.

10 leuke reisfilms om bij weg te dromen.

10 leuke reisfilms om bij weg te dromen.

Tips om het noorderlicht te spotten!

Tips om het noorderlicht te spotten!

De ultieme ‘Roadtrip Packing List’.

De ultieme ‘Roadtrip Packing List’.

Zelf je reis plannen of toch maar een groepsreis?

Zelf je reis plannen of toch maar een groepsreis?

Budgettips: hoe maak je reizen betaalbaar?

Budgettips: hoe maak je reizen betaalbaar?

Zo maak je de mooiste reisfoto’s.

Zo maak je de mooiste reisfoto’s.

Reizen met Flixbus: de voor- en nadelen.

Reizen met Flixbus: de voor- en nadelen.

First things first: Hoe plan je een reis?

First things first: Hoe plan je een reis?

Geef een reactie