First things first: Hoe plan je een reis?

Een reis plannen kan een hele opgave zijn. Weet je niet goed waar te beginnen of heb je nog wat extra tips nodig? Dan helpen wij jou met deze blogpost! Lees snel alles over ‘hoe plan je een reis?’.

Reisbestemming

Een reisbestemming kiezen gaat meestal vrij makkelijk, maar soms kan het toch een moeilijke opgave zijn. Vaak hangt het af van wat je nog allemaal op je bucketlist hebt staan. 

Wanneer wij het niet meteen eens zijn over de volgende bestemming schrijven we elk onze top 3 neer en vergelijken achteraf of er een land bij zit die we allebei willen zien. Is er geen match? Dan proberen we elkaar te overtuigen aan de hand van coole foto’s, filmpjes of de maffe dingen die je er zo allemaal kan doen. 


Een andere mogelijkheid is jezelf de volgende vraag stellen: ‘Mocht ik nog maar één keer in mijn leven op reis kunnen gaan, welk land zou ik dan kiezen?’. Iedereen heeft wel één droombestemming die vervolgens onmiddellijk in je opkomt. Kies dan ook gewoon voor die bestemming, wie of wat houdt er je tegen?

Reisperiode en reisduur

Eens de bestemming vastligt dringt de volgende beslissing zich op: wanneer en voor hoe lang gaan we op reis? Sommige mensen kunnen enkel tijdens een vaste jaarlijkse vakantieperiode op reis. Wanneer je echter wel wat vrijer bent om je vakantie te plannen raden we je aan om even online op te zoeken wat de beste reisperiode is in het land waar je naar toe trekt, dat is namelijk overal anders!

Ook de keuze van de reisduur is van belang, dit heeft een grote invloed op wat je al dan niet kan bezichtigen tijdens je reis. Zoals de vaste vakantieperiode hebben de meeste mensen ook niet zoveel keuze in het aantal dagen dat ze op reis kunnen gaan. Ben je echter bij de gelukzakken die over veel vakantiedagen beschikken, dan zoek je ook best op voorhand op hoeveel tijd je zo ongeveer nodig zal hebben om (een stuk van) je gekozen bestemming te ontdekken. Het zou ontzettend jammer zijn om naar huis te keren met het gevoel dat je nog zoveel gemist hebt en eigenlijk je vakantie best nog wat langer had kunnen maken!

Vliegtickets en belangrijke documenten

Vliegtickets

Voor het checken van prijzen voor vliegtickets slechts één adres: Google Flights. Op dit moment is dit de meest gebruiksvriendelijke vergelijkingssite. Je kunt er per dag terugvinden hoeveel een vliegticket zou kosten. Door je reis dan een dag vroeger of later te plannen kan je soms letterlijk honderden euro’s besparen. Wanneer je uiteindelijk een goede deal hebt gevonden raden we je aan om de tickets te boeken via de officiële site van de vliegtuigmaatschappij en niet via Google Flights zelf. 

Jammer genoeg is dit een tip uit eigen ervaring. Zo scoorden we eens spotgoedkope tickets via ‘Cheaptickets’, maar botsten we van het ene probleem op het andere. Websites zoals Cheaptickets zijn betrouwbaar, maar de dienst na verkoop kan veel beter. Zonder te ver in detail te gaan: de data van onze vlucht werden gewijzigd, hierdoor was er iets aangepast aan ons vliegschema waardoor we bij aankomst op de luchthaven het vliegtuig bijna niet op mochten. Helaas beschikt Cheaptickets niet over een vlotte klantenservice: we konden niemand bereiken en waren bijna nooit in Amerika geraakt! 


Long story short: boek voor je gemoedsrust steeds via de officiële vliegtuigmaatschappijen. Meestal beschikken zij over een deftige klantendienst, vaak met een loket op de luchthaven zelf,  waardoor je bij problemen zo geholpen bent.

Visum

Naast het boeken van een vliegticket is het soms ook nodig om een visum aan te vragen. Dit verschilt van land tot land, dus check zeker een aantal weken op voorhand aan welke formaliteiten je moet voldoen. Op de website van Buitenlandse Zaken vind je voor elk land ter wereld informatie over de benodigde reisdocumenten terug! 

De meeste visums kun je de dag van vandaag wel online aanvragen, maar voor sommige moet je nog naar Brussel naar de ambassade van het land waar je naar toe trekt. Vaak neemt dit ook wel wat tijd in beslag. Zonder visum mag je het land echter niet binnen, dus niet vergeten is de boodschap!

Internationaal paspoort

Wanneer je buiten de EU reist mag je ook niet vergeten om je internationaal paspoort aan te vragen. Dit doe je best ruim op voorhand, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Check ook altijd vooraf of je internationaal paspoort of Belgische identiteitskaart nog geldig zijn. Een internationaal paspoort moet bijvoorbeeld vaak nog 6 maanden na terugkeer uit een land geldig zijn.

Buitenlandse zaken

Wanneer wij zelf op reis vertrekken registreren we onze reis steeds bij de FOD Buitenlandse Zaken via de website Travellers Online. In geval van (extreme) nood is de Belgische overheid ervan op de hoogte dat je je op dat moment in die bepaalde regio bevindt. Het hoeft niet, maar het is wel fijn om te weten dat iemand je kan waarschuwen wanneer er iets opmerkelijk gebeurt of je zal komen helpen indien nodig.

Reisroute

Eenmaal je je bestemming en data hebt gekozen en de vliegtickets, visums en paspoorts geregeld zijn kan je eindelijk beginnen met het echte werk. Maar hoe start je nu met het plannen van een reisroute?

Eerst en vooral is het handig om wat informatie op te zoeken over de plekken die je zeker wil bezichtigen. Die plekken duiden we aan op google maps en gieten we vervolgens in de meest logische route. Zelf maken we veel gebruik van blogs van andere reizigers en de reisroutes die zij afgelegd hebben. Daarom hebben we speciaal voor jullie onze eigen reisroutes ook uitgeschreven op deze blog! De reisroutes van andere mensen dienen als inspiratie om zelf onze reis op te stellen. Zo laat je de zaken die je niet aanspreken weg en pas je de reis aan naar de tijd waarover jullie beschikken.

Iedereen reist anders, maar ieder land heeft voor elk wat wils. Zoek vooraf genoeg informatie zodat je achteraf niet plots merkt dat je ongewild iets leuks hebt overgeslagen op je reis. Neem hier vooral je tijd voor en geniet van de vele opties die reizen met zich meebrengt!

Reisbudget

Sri Lankaans geld

In plaats van in het wilde weg te beginnen boeken is het handig om vooraf even een reisbudget op te stellen. Wij zoeken meestal via andere blogs op wat een reis naar een bepaald land zo gemiddeld kost en checken uiteraard ook even wat onze rekening allemaal toelaat. Zo kun je altijd activiteiten overslaan als je merkt dat het budget wel heel krap wordt, of in het omgekeerde geval je reis wat luxueuzer maken. Voorzie ook steeds een buffer in je budget voor onvoorziene kosten. Wees maar zeker, deze zijn er altijd!

Er bestaat een handige site die per land aangeeft wat het gemiddelde budget per reiziger is, maak hier gebruik van!

Transport

Kazachstan

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: ‘Hoe ga ik me verplaatsen eenmaal ter ‘plekke’?’. Ga je backpacken met het openbaar vervoer, een roadtrip maken met een gehuurde wagen of blijf je ter plaatse en kies je voor een citytrip? Meestal is deze keuze voor de hand liggend. Sommige landen zijn nu eenmaal een droom om er zelf met de auto te rijden, terwijl andere vlotjes met het openbaar vervoer te doen zijn. Zoek vooraf even op hoe anderen het aangepakt hebben en probeer uit te zoeken welke optie het best bij je eigen reisstijl past.

Accommodatie

Eenmaal je reisroute en je transportmiddel vastliggen kun je je accommodaties boeken. Het is meestal aan te raden om dit ruim op voorhand te doen, anders loop je de kans dat de mooiste en goedkoopste plekjes volzet zijn. 

Dit hangt echter sterk af van het land waar je naar toe trekt. In Kirgizië boekten we niks op voorhand, maar zochten we de dag zelf wat er nog vrij was. De campings in de nationale parken van Amerika moet je echter 6 maanden vooraf reserveren. Probeer dus uit te zoeken of je best op voorhand je slaapplaatsen vastlegt.

Laatste details en vertrekken maar!

Vervolgens kun je nog wat details uitwerken zoals de activiteiten die je wil beleven, de hikes die je wil afleggen, misschien hoor je nog van een kennis over een leuk restaurantje dat je zeker niet mag missen… Je kunt je reis zo precies plannen als je zelf wil. Hou je van avontuur? Laat dan zeker een paar dagen open om impulsieve bezoekjes te maken. 

Zo, nu je weet hoe je een reist plant is er nog maar één iets wat je moet doen: vertrekken en vooral genieten!

Italië, dolomieten, three peaks of lavaredo
45 dagen op reis met 20 officiële vakantiedagen in 2024.

45 dagen op reis met 20 officiële vakantiedagen in 2024.

Wat is bikepacken en hoe begin je eraan?

Wat is bikepacken en hoe begin je eraan?

Goedkoop reizen: bestemmingen van goedkoop naar duur.

Goedkoop reizen: bestemmingen van goedkoop naar duur.

10 leuke reisfilms om bij weg te dromen.

10 leuke reisfilms om bij weg te dromen.

Tips om het noorderlicht te spotten!

Tips om het noorderlicht te spotten!

DIY Project: van busje naar camper voor amper €1000.

DIY Project: van busje naar camper voor amper €1000.

De ultieme ‘Roadtrip Packing List’.

De ultieme ‘Roadtrip Packing List’.

Zelf je reis plannen of toch maar een groepsreis?

Zelf je reis plannen of toch maar een groepsreis?

Budgettips: hoe maak je reizen betaalbaar?

Budgettips: hoe maak je reizen betaalbaar?

Zo maak je de mooiste reisfoto’s.

Zo maak je de mooiste reisfoto’s.

Reizen met Flixbus: de voor- en nadelen.

Reizen met Flixbus: de voor- en nadelen.

2 reacties

Geef een reactie