1,2 of 3 dagen in Tayrona National Park.

Na uren ploeteren door de modderige jungle bereik je moe en uitgeput eindelijk het beloofde strand. Ver weg van de bewoonde wereld voel je je precies op een onbewoond eiland! Letterlijk niets te doen buiten heerlijk zwemmen in de Caribische oceaan en relaxen in de hangmat. Za-lig! Hier is het eten wat de pot schaft en wil je telefonisch bereik of een supermarkt? Dan moet je opnieuw zo’n kleine vier uur door de jungle! Tayrona National Park is vooral een snoepje voor de avontuurlijke reizigers onder ons en de beloning is dan ook groot wanneer je eindelijk het paradijs bereikt! Hieronder lees je alles wat je moet weten voor een bezoek aan Tayrona National Park.

Hoe kom je tot bij Tayrona National Park?

Palomino ligt in het noorden van Colombia aan de Caribische Zee. De gemakkelijkste manier om er te geraken is om te vliegen op de binnenlandse luchthaven van Santa Marta en van daaruit de bus te nemen. Santa Marta is niet zo’n speciale plek om te verblijven dus we raden aan om na je vlucht gewoon door te reizen.

Je kan een taxi (€7) nemen tot aan de busstop naar Palomino (Tayrona ligt op dezelfde buslijn), maar het is veel goedkoper om vanaf de luchthaven een bus (€0,50) tot aan het centrum te nemen. Je vindt de bus gewoon aan de uitgang van de luchthaven. De bus vanaf de luchthaven stopt niet aan de bushalte naar Palomino, dus je moet nog even wandelen. Het is handig om de bushalte in te geven in Google Maps (de bushalte vind je hier) en eenmaal in de buurt de buschauffeur te vragen om te stoppen. Zo hoefden we slechts 8 minuten te wandelen tot aan de bushalte.

De bussen (€1,60) rijden elke 15 à 30 minuten van 5u30 tot 18u en je hoeft zeker geen plekje vooraf te reserveren. De chauffeur vertrekt eenmaal de bus zo goed als vol zit. Laat de kaartjesknipper bij het instappen gewoon even weten dat je eruit moet bij Tayrona National Park.

Wanneer bezoek je Tayrona National Park het best?

Tayrona National Park is één van de populairste plekken in Colombia (ook voor locals), dus het zal er altijd behoorlijk druk zijn. Vooral tijdens het weekend, vakanties en feestdagen wordt het gezellig druk in het park. Bezoek Tayrona bij voorkeur dan ook tijdens een weekdag. Ook tijdens het regenseizoen is het er iets kalmer, zelf vonden we dit een prima periode om het park te bezoeken. Het regent voornamelijk ‘s nachts en zelfs wanneer het overdag begint te druppelen kan je vaak een uurtje later gewoon opnieuw in de zon lopen!

Hou er tijdens je reis door Colombia wel rekening mee dat Tayrona National Park drie keer per jaar wordt gesloten. Dit is enerzijds om de ecosystemen, flora en fauna te laten rusten en herstellen. Anderzijds houden de vier inheemse groepen dan vaak hun ceremonies en rituelen. In 2022 is Tayrona National Park op volgende data gesloten:

 • Van 1 februari tot 15 februari
 • Van 1 juni tot 15 juni
 • Van 19 oktober tot 2 november

Doordat het park zo populair is kan er zich een rij vormen aan de ingang. Arriveer dus zo vroeg mogelijk om de massa voor te zijn en geen uren te moeten aanschuiven. Het park opent om 7u en toen wij om 8u aankwamen begon de rij toch al flink aan te groeien.

Wat kost een bezoek aan Tayrona?

Een bezoek aan Tayrona National Park is naar Colombiaanse normen best wel kostelijk. Gelukkig is het dat kostenplaatje meer dan waard. Bij aankomst moet je eerst een verplichte verzekering kopen aan een loketje. Zo’n verzekering kost je 5000 COP (€1,15) per persoon per dag. Waarvoor je dan net verzekerd bent en waar je moet aankloppen indien er iets gebeurt weten we niet echt. Maar je kan deze kost helaas niet omzeilen.

Eenmaal je verzekering in orde is wordt je doorgestuurd naar de ingang waar je je toegangsgeld betaald. Hier moet je altijd je paspoort tonen, dus vergeet deze zeker niet. Een toegangsticket kost je nog eens 57.500 COP (€13,80) per persoon in het laagseizoen en 68.500 COP (€16) in het hoogseizoen.

Vanaf de Zaino-ingang kan je een shuttlebus nemen tot aan het begin van de hike. In principe kan je het stuk ook wandelen, maar je loopt eigenlijk gewoon een uur over een saai geasfalteerd pad. Je spendeert je tijd beter op de prachtige stranden en het busje kost slechts 5000 COP (€1,15) per persoon.

Wil je in het park overnachten, dan kan je je hangmat of tent in Cabo San Juan aan de ingang van het park reserveren! Heel wat mensen weten dit niet en rushen door het park om zo zeker een plekje te bemachtigen aan het loket op de camping zelf. Heel erg jammer, want de wandeling is bijzonder mooi! Je vindt het loket om je overnachting te reserveren achteraan het restaurant aan de ingang. Geen paniek indien je niet direct vindt waar je precies moet zijn, iedereen is meer dan bereid om je te helpen. Spreek gewoon een medewerker aan. Een hangmat in de uitkijktoren (kunnen we aanbevelen!) kost je 60.000 COP (€14) per persoon.

Wil je in Playa Brava overnachten? Dan moet je je overnachting vooraf online boeken. Dat kan hier. Omdat wij heel last minute boekten was enkel de familiehut nog beschikbaar en betaalden we dus een pak meer dan je voor een hangmat zou betalen. Al kunnen we de hut alleen maar warm aanbevelen! Voor één overnachting op Playa Brava betaalden we 62,55 euro voor twee personen inclusief ontbijt.

Zowel op Playa Brava als bij Cabo San Juan is een restaurant te vinden, maar hou er rekening mee dat de prijzen wel wat hoger liggen dan elders in Colombia. Een maaltijd kost hier tussen de 30.000 (€7) en 40.000 COP (€9).

1,2 of 3 dagen in Tayrona National Park?

Is het de moeite om drie nachten te spenderen in Tayrona National Park? Indien je er de tijd voor hebt zeggen we zonder twijfelen volmondig ‘JA!’. Het is er prachtig en zowel Cabo San Juan als Playa Brava zijn uniek en meer dan de moeite waard. Helaas heeft niet elke reiziger zoveel tijd, dus we zetten de voor en nadelen hier even voor jullie op een rijtje.

Zit je wat krap in tijd, dan kan je Tayrona ook in één dag bezoeken. Dan mis je echter wel de prachtige zonsopgang, moet je je overal wat haasten en kan je de drukte niet echt vermijden. We raden dus aan om minstens één overnachting te boeken en zo het meeste uit je bezoek te halen! Na 16 uur verdwijnen namelijk de dagjesmensen en wordt het heerlijk rustig op het strand. Daarnaast is de zonsopgang er spectaculair (met zicht op de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada!) en heb je meer kans op het spotten van dieren in de jungle.

Zelf spendeerden we twee nachten in het park (één nacht in Cabo San Juan en één nacht op Playa Brava) en waren achteraf heel erg tevreden met die keuze. Sterker nog, mochten we opnieuw gaan dan zouden we nog een extra nacht op Playa Brava verbleven hebben! Naar onze mening is het dus zeker de moeite om wat extra dagen voor Tayrona National Park uit te trekken.

1 dag: Cabo San Juan

Heb je maar één dag, dan raden we aan om Cabo San Juan te bezoeken. De wandeling is relatief vlak en snelle wandelaars bereiken na twee uur het eindpunt. Om Playa Brava te bezoeken moet je minstens 3 uur door de jungle hiken (one way met flink wat hoogtemeters) en het lijkt ons pittig om diezelfde dag nog terug te wandelen. Daarnaast heb je dan ook niet zoveel tijd om van het strand te genieten. Zorg dat je om 7 uur aan de Zaino ingang aankomt en vroeg het park in kan om toch enkele uren bij Cabo San Juan te spenderen. Hou er rekening mee dat het in Colombia al rond 18 uur donker wordt, waardoor je rond 16 uur alweer richting uitgang moet vertrekken als je niet in het donker door de jungle wil.

2 dagen: Cabo San Juan of Playa Brava

Cabo San Juan - Tayrona

Wie twee dagen in het park kan spenderen kan kiezen tussen een bezoekje aan Cabo San Juan of Playa Brava. Cabo San Juan is de populairste optie en het kan er dan ook goed druk worden. De wandeling is gelukkig niet zo lastig en in twee à drie uur bereik je het eindpunt. Playa Brava is heel wat rustiger en de kans is groot dat je het strand met slechts een handjevol andere reizigers moet delen. Helaas moet je er wel wat harder voor werken want de wandeling tot aan het strand is pittig en neemt al snel enkele uren in beslag. In dit geval start je niet aan de Zaino ingang, maar aan de tweede ingang, namelijk ‘Calabazo’.

Tent of hangmat?

In Cabo San Juan heb je de keuze tussen een tent of een hangmat. Er zijn ook enkele hutjes te vinden, maar die worden vaak vooraf via via gereserveerd door locals. Zelf sliepen we in een hangmat in de uitkijktoren en vonden dit een prima optie.

De tenten zien er niet altijd even proper uit en we hoorden van andere reizigers dat het er erg warm en wak kan zijn. Anderen waren dan weer positief, dus je moet waarschijnlijk gewoon wat geluk hebben! Je kan ook in een hangmat op het strand overnachten, maar dit zag er een pak minder gezellig uit dan in de uitkijktoren. Hier heb je in de ochtend trouwens een spectaculair zicht wanneer de zon opkomt en dat maakt de ietwat oncomfortabele nacht alvast heel wat beter! Ook heb je hier door de wind minder last van muggen (de hangmatten op het strand hebben wel een muskietennet).

Tent

 • Sommige tenten zijn vies en wak
 • Je hebt je eigen persoonlijke ruimte
 • Waarschijnlijk aangenamer voor de rug dan een hangmat

Hangmat op het strand

 • Zag er niet zo gezellig uit
 • Dichter bij de toiletten en douches
 • Je hebt een muskietennet
 • Er zijn lockers
 • Iets goedkoper

Hangmat in de uitkijktoren

 • Spectaculair uitzicht
 • Geen muskietennet (maar door de wind heb je niet echt last van muggen)
 • Kan koud worden bij een strakke zeebries (neem dus zeker een trui mee)
 • Iets duurder
 • Ver weg van de toiletten en douches

3 dagen: Cabo San Juan en Playa Brava

Playa Brava

Kan je drie dagen spenderen in Tayrona National Park, dan zouden we aanraden om één nacht in Cabo San Juan te overnachten en één nacht op Playa Brava. Zo startten wij aan de Zaino ingang en liepen de dag erop vanaf Cabo San Juan door tot aan Playa Brava. Op dag drie liepen we dan vanaf Playa Brava door tot aan de Calabazo ingang en reden we met de bus terug tot aan onze verblijfplaats! Heel gemakkelijk allemaal!

Handig informatie

Zowel bij Cabo San Juan als op Playa Brava is een restaurant te vinden waar je terecht kan voor ontbijt, lunch en diner! Hou er wel rekening mee dat de prijzen wat hoger liggen dan in de rest van Colombia en dat je er enkel cash kan betalen. Dat is trouwens voor je hele bezoek aan Tayrona National Park zo! Neem dus zeker genoeg cash mee, want er is geen bankautomaat te vinden (je toegangsticket kan je aan de Zaino-ingang met de kaart betalen). Daarnaast is er ook steeds een winkeltje waar je water, frisdrank en kleine snacks kan kopen.

Reis je na Tayrona National Park door naar Palomino? Neem dan wat extra cash mee, want ook hier zijn geen bankautomaten te vinden.

Vergeet ook zeker je paspoort niet, want je moet deze verplicht tonen wanneer je je toegangsticket aankoopt. Zonder paspoort mag je het park niet binnen. Normaal gezien is een foto van je paspoort op je gsm ook voldoende, maar wij wilden het risico niet lopen.

Neem één of meerdere boeken mee! Er is bij Cabo San Juan en Playa Brava niets te doen, buiten relaxen en zwemmen in de zee. Wie zich al snel verveelt neemt dus best genoeg leesvoer mee!

Of je nu bij Cabo San Juan of Playa Brava verblijft, je zal sowieso heel wat kilometers afleggen. Laat je bagage dan ook achter bij het hotel waar je de nacht voordien verbleef en neem enkel het hoogstnodige mee in een kleine rugzak. De hitte en vochtigheid maken de tocht al lastig genoeg. Neem dus zeker ook voldoende water mee, want je zal letterlijk liters zweten!

Verblijf de nacht voordien dicht bij de ingang van het park. Heel wat reizigers vertrekken vanuit Santa Marta en moeten dan belachelijk vroeg opstaan om op tijd aan de ingang van het park aan te komen. Het is veel gemakkelijker en gezelliger om vlakbij Tayrona te verblijven. Wij verbleven in het kleine dorpje Trompito en van daaruit moesten we slechts 20 minuutjes wandelen tot aan de ingang. Voor wie ook in Trompito verblijft, kunnen we alvast het restaurantje ‘The Coconuts’ aanbeleven. Wij aten hier letterlijk iedere maaltijd!

Wie van Cabo San Juan tot aan Playa Brava wandelt komt normaal gezien voorbij het dorpje ‘El Pueblito’. Dit is een authentiek dorp van de inheemse bevolking, maar is blijkbaar al een tijdje afgesloten voor publiek. Wie dus even langs wil gaan als daguitstap vanaf één van de stranden vraagt best even aan de ingang na of het dorpje open is voor bezoekers.

Zwemmen is op heel wat plekken verboden en door de sterke stroming vaak ronduit gevaarlijk. Zwemmen is toegestaan bij Cabo San Juan en La Piscina. Bij Playa Brava geven borden aan dat zwemmen er niet toegestaan is, maar er was wel een redder aanwezig. We vonden het daarom niet zo heel erg duidelijk en de meeste reizigers waagden zich toch in het water. Zwemmen is er dus op eigen risico.

Download de regio vooraf even via Maps.me of Alltrails. Wij liepen in zo’n 3,5 uur van Cabo San Juan tot aan Playa Brava en liepen in 4 uur van Playa Brava tot aan de uitgang, maar er zouden naar het schijnt kortere routes aanwezig zijn. Wij konden ze helaas niet vinden!

Wat moet je zeker meenemen?

 • Paspoort
 • Gsm
 • Laadkabel
 • Goeie powerbank
 • Regenjas
 • Zonnecrème
 • Zonnebril
 • Stevige wandelschoenen die vuil mogen zijn!
 • Zwemgerief
 • Een handdoek
 • Verse kleren (al heeft dit niet zoveel nut. Na 5 minuten door de jungle zijn ze ook klaar voor de was!)
 • Camera
 • Water en snacks
 • Genoeg cash
 • Boek(en)
 • WC-papier

Wat valt er te beleven in Tayrona National Park?

Nu jullie alle informatie hebben om van je bezoek aan Tayrona National Park een geslaagde ervaring te maken, rest er natuurlijk nog maar één vraag: ‘Wat valt er eigenlijk te doen in Tayrona National Park?’

Kort door de bocht: niets! Hier kom je vooral om even heerlijk te ontspannen en vooral te genieten van de omgeving. Je vult je dagen met zwemmen in de zee, relaxen (al dan niet met een boek in de hangmat), hiken en het spotten van wildlife!

Er valt trouwens heel wat te zien in de jungle. We waren nog maar pas vertrokken en stonden al oog in oog met een grijpstaartstekelvarken! Een schattig diertje waarvan we eigenlijk niet wisten dat ze in bomen konden klimmen. Heel erg leuk om te zien! Ook is de kans groot dat je er zoals ons tientallen leguanen spot en deelden we het pad met twee kleine slangen, gigantische blauwe vlinders en enkele duizendpoten. Daarnaast hoorden we tijdens onze hike naar Playa Brava heel wat brulapen, maar ze hielden zich helaas goed verborgen. Wie weet kom je er met wat geluk ook een cotton-top tamarin, basilisk, pijlgifkikker, blue-knobbed Curassow, papegaai, toekan, luiaard, pelikaan, eekhoorn of capucijnaap tegen. Tayrona National Park is ook de thuisbasis voor de jaguar, kaaiman en ocelot, al is de kans heel erg klein dat je ze tegen het lijf loopt!

Ons bezoek aan Tayrona National Park was één van de highlights tijdens onze reis door Colombia. Ondanks de drukte en het duurdere prijskaartje is het een niet te missen bestemming op je reisroute. Je dagen vullen met stevige hikes afgewisseld met zwemmen in de zee en relaxen in de hangmat? Puur genieten!

Cartagena: de mooiste stad in Colombia.

Cartagena: de mooiste stad in Colombia.

Reiskosten: wat kost een reis door Colombia?

Reiskosten: wat kost een reis door Colombia?

De ultieme reisroute voor een reis door Colombia.

De ultieme reisroute voor een reis door Colombia.

9 dingen die je moet weten voor je naar Colombia reist.

9 dingen die je moet weten voor je naar Colombia reist.

Palomino: de ideale relax-bestemming.

Palomino: de ideale relax-bestemming.

6 leuke dingen die je niet mag missen in Medellin.

6 leuke dingen die je niet mag missen in Medellin.

Een reisgids voor Guatape, Colombia.

Een reisgids voor Guatape, Colombia.

Salento: hiken door Valle de Cocora.

Salento: hiken door Valle de Cocora.

5 leuke dingen om te doen in Bogota.

5 leuke dingen om te doen in Bogota.

Geef een reactie